Nummer 8 2003
Lördagen den 15 mars

Välkommen till nummer 8 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varannan lördag. Tidningen publicerar artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer. Nästa nummer kommer den 29 mars. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.seINNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Frågekväll i SF-Bokhandeln!

NYHETER
Datum för köpfilmen offentliggjort

SPRÅKSKOLAN
Quenya - Lektion IV

TOLKIEN - ONE WRITER TO FOOL THEM ALL
Om en författare som engagerar...

KUL ATT VETA OM VIGGO MORTENSEN
Roliga och intressanta fakta om en av filmernas frontfigurer

OMRÖSTNINGEN
Vilken av Tolkiens elakingar är häftigast?

TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETAREMissade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


ANGÅENDE TOLKIEN

Äntligen kommer ett nytt nummer av Tolkiens Arda - Magasinet ut igen. Denna gång har olika omständigheter försenat utgivningen av tidningen rejält, vilket vi givetvis beklagar. Från redaktionens sida vill vi tacka alla er läsare för ert underbara engagemang och stora tålamod. En hel del mejl har inkommit med påskyndande tillrop, men inte en enda gång har någon låtit bortskämd och "krävt" ett nytt nummer. Det är bara uppmuntrande och positiva tongångar - härligt!

Den stora nyheten sedan senast är utan tvekan att alla intresserade inom kort kommer kunna träffa Erik Andersson, som nyöversätter Härskarringen, i SF-Bokhandeln. Denna högintressanta händelse går av stapeln i butiken i Stockholm onsdagen den 2 april klockan 19:00. För er som inte har möjlighet att ta er dit kommer en rapport från evenemanget att publiceras i Tolkiens Arda. Veckan efter Eriks besök fortsätter Tolkientemat i SF-Bokhandeln, då undertecknad närvarar för en diskussionskväll i Midgårds namn. Har du några frågor om Tolkiens värld? Istället för att skicka in dem till Tolkiens Arda har du nu chansen att få ställa dem "live". Börja skriva upp funderingar redan nu, så kan vi diskutera dem denna kväll. Evenemanget, Tolkien mellan himmel och jord, kommer äga rum onsdagen den 9 april klockan 19:00, även denna gång i SF-Bokhandelns lokaler. Kom i tid!

Vi har fått in stora mängder av frågor och insändare sedan senast, vilket gjort att det varit svårt att ge ordentliga svar på allt. Om just din insändare inte kom med denna gång är det bara att beklaga, men det beror som sagt på att omständigheterna varit speciella. Trots problemen är insändarsektionen ovanligt stor i detta nummer, faktiskt så stor att vi funnit för gott att förlägga den till en egen sida. En snabb blick på avdelningen tydliggör detta utan några konstigheter, klicka bara på Läs numrets insändarsektion nedan så öppnas avdelningen. Att numren blivit för långa har varit en komplikation tidigare, det har varit problematiskt för läsare med en långsam Internetanslutning att öppna de minst sagt väl tilltagna sidorna. Insändarsektionen har varit den största skurken, och vi hoppas lösa det hela genom att konsekvent publicera denna i ett eget fönster framöver.

Två viktiga nytillskott har berikat redaktionen under de senaste veckorna. Den första är en illustratör - Taurrohir - som kommer ge sidornas visuella aspekter ett uppsving som heter duga. Vi har också fått en ny expert till insändarsektionen i Martin Andersson. Martin är en riktig kalenderbitare när det gäller böckerna Härskarringen och Bilbo. Han har läst båda framlänges och baklänges, och har dessutom genomfört en komplett "rättning" av den nuvarande svenska översättningen. Martin svarar på frågor som rör just dessa böcker och deras innehåll, testa honom! Dessutom har vi ett viktigt nytillskott som ännu inte presenterats - Andrea Agering. Hon debuterade som ordinarie expert i förra numret, och har alverna som folk och personen Tolkien som specialområden. Tolkiens Arda växer...

Trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

"Tornen" som köpfilm i augusti
Nu rapporteras det att Sagan om de två tornen äntligen har fått ett releasedatum som köpfilm. Filmen kommer släppas på video och dvd den 30 juni. Detta är en dryg månad tidigare än Sagan om ringens premiär som köpfilm, som ju ägde rum den 6 augusti i fjol. En förlängd version av "TTT" är som tidigare rapporterats planerad till någon gång i november.

Gustav Dahlander


Trailer för Sagan om konungens återkomst
Enligt Peter Jackson så kommer en trailer till Sagan om konungens återkomst att släppas i maj eller juni. Förra året kom det en trailer till de Sagan om de två tornen i slutet av Sagan om ringen, men detta år blir upplägget annorlunda. Anledningen till detta är, enligt PJ, att filmmakarna har fullt upp med att redigera den förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornen.

Sofia Danielsson


A Tolkiens Compass i nytryck!
Nu har den kommit till Sverige - den klassiska Tolkienboken A Tolkien Compass finns äntligen i nytryck. Bandet är en antologi med många kortare texter som analyserar Tolkiens verk. Den släpptes för första gången på 70-talet, vilket på grund av Tolkiens alla postumt publicerade verk begränsar relevansen något. Det finns dock en faktor hos boken som höjer dess attraktionskraft för oss insatta rejält - ett av kapitlen är skrivet av Tolkien själv! Detta utgörs av essän A Guide to the Names in the Lord of the Rings, som behandlar många av namnen i LOTR och deras innebörd och etymologi. A Tolkien Compass är med andra ord ett måste för den som vill veta allt om Arda. Boken finns just nu till försäljning i SF-Bokhandeln.

Tolkien, J R R: A Tolkien Compass. Trade Paperback, Open Court Pub Co, USA. Art. nr.: 47278, 219:-.

Gustav Dahlander


Tolkien kvar på toppen
Mästaren, JRR Tolkien, och hans verk Härskarringen är nu nummer ett i en nypublicerad ranking av de bästa science fiction- och fantasyverken, framtagen av anrika Science Fiction Book Club. Nykomlingen JK Rowling kom inte ens med på top tio. Tolkiens Härskarringen är ”den viktigaste science fiction-/fantasyboken under de senaste 50 åren". Nummer två på listan blev Isaac Asimovs Stiftelsetrilogin, publicerad 1963, som skapade ”ett universellt spelrum och ett djup som var ovanligt för sin tid, och som varit sällsynt även efteråt”. Nummer tre var Frank Herberts Dune (1965), som ”berikade science fiction-genren med en ny ekologisk insyn”.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Mer om Tolkiens värld i ny bok
Någon gång i april månad släpps en ny bok om Tolkiens värld. Boken, som heter People's Guide to JRR Tolkien, är skriven av fem skribenter från webbsidan TheOneRing.net. Ii den kommer vi kunna läsa frågor och svar, recensioner och kritik kring Peter Jacksons två filmer, och mycket mer.

Sofia Danielsson


Sir Ian dör i The Simpsons
Sir Ian McKellen, som spelar Gandalf i Härskarringen-filmerna, ska medverka i ett avsnitt av The Simpsons. McKellen kommer att träffas av blixten när familjen Simpson uttalar ordet "Macbeth". JK Rowling, författaren till Harry Potter-böckerna, är med i samma avsnitt. Hon kommer svara på frågor om trollkarlsböcker som Lisa Simpson ställer.

Sofia Danielsson


Legolas och Boromir filmar Trojas fall
Legolas, alias Orlando Bloom, ska medverka i den kommande filmen Sköna Helena. Filmen handlar om det trojanska kriget. Även Sean Bean, som spelar Boromir i Sagan om ringen-filmen, ska ha en roll. Huvudrollsinnehavare är ingen mindre än Brad Pitt. Inspelningen av Sköna Helena, eller Troy, som är originaltiteln, påbörjas i april.

Sofia Danielsson


Fem priser till "TTT"
För några veckor sedan så rapporterade jag om nomineringarna inför The International Online Critics Awards. Nu är det ett sant nöje att berätta att Sagan om de två tornen vann i fem olika kategorier: Bästa film, Bästa visuella effekter, Bästa ljudredigering, Bästa smink och Bästa grupp av skådespelare.

Sofia Danielsson


"TTT" förlorade mot Chicago
När SAG-galan, (Screen Actors Guild Awards), hölls den 9 mars var Sagan om de två tornen nominerade för priset Bästa ensemble. Tyvärr gick detta istället till filmen Chicago, som nyligen har haft premiär här i Sverige. Även om Chicago är en väldigt bra film så vet vi ju alla vilken som borde ha fått priset - egentligen...

Sofia Danielsson


Aragorn är sexigast?
Nyligen utnämndes Viggo Mortensen till årets sexigaste man av Hollywood.com. Vår svärdsvingande hjälte vann med 79,7 % av rösterna. Förra året placerade han sig inte ens på listan. Undrar vad han får för placering efter Sagan om kungens återkomst, där hans prestation har utlovats att bli ”Oscarsvärdigt”?

Veronica Ninwanen


Bilbo blir TV serie?
Sir Ian McKellen tyckte det var så roligt att spela Gandalf att han har frågat Peter Jackson om han inte ska göra boken Bilbo till en lång tv-serie.
- Jag vill spela Gandalf igen, i Bilbo, säger McKellen. Jag har frågat PJ om han vill göra boken till en stor, ett år lång, tv-serie. Den skulle bli perfekt som serie och vi skulle kunna göra precis varenda scen. Det skulle kunna bli fantastiskt.
Ja, det skulle verkligen kunna bli fantastiskt. Men man kan ju undra över hur lång tid det skulle ta innan serien kom till Sverige. Men, men, ingenting är bestämt än. Det kan hända att vi istället väntar på en till långfilm av Peter Jackson. Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Sofia Danielsson
Tillbaka till Innehåll


QUENYA


Lektion IV

Av: Alfred Olsson
Faktagranskning: Björn Fromén


Då var det dags för en lite enklare lektion om färger och tal. Inget komplicerat med det hela, det är bara att plugga in som man vill.

Färger


Blå = luin
Brun = varnë
Svart = morë
Guld = laurë
Grön = laiqua
Gul = malina
Grå = mista
Orange = culuina
Röd = carnë
Silver = telpë
Vit = ninquë
Ljus = cálë (Cálë är substantiv, i cálë betyder "ljuset". Adjektivet "ljus", motsatsen till "mörk", heter calina eller calima.)
Mörk = morna

Hon sitter intill det bruna, stora trädet.
Hárarë ara i varnë taulë.

Allt man såg var en ocean av svarta orcher.
Ilya cenna né alataire mori urquion (egentligen "Allt sett... ").

Skåda! Ett gyllene löv!
Ela! Laurëa lassë!

Tal

En, ett = minë
Två = atta
Tre = neldë
Fyra = canta
Fem = lempë
Sex = enquë
Sju = otso
Åtta = tolto
Nio = nertë
Tio = cainen
Elva = minquë
Tolv = rasta

Detta är tyvärr de enda tal vi fick av Tolkien och vad han tänkt efter det kan jag inte avslöja bättre än någon annan.

Överflödande, mycket talrik = úvëa
Många = limbë, lin-
Fåtalig = alarimba

---------------

Detta var den sista lektionen i quenyaskolan på en tid. Förhoppningsvis kommer ytterligare lektioner att publiceras vad det lider, men saken beror på om magister Alfred skriver fler. Vill du skynda på processen? Ju fler som mejlar och tjatar, desto snabbare får vi se nya lektioner. Alfreds mejladress återfinns i början av denna avdelning.

Nästa nummer: Sindarinskolan!

Tidigare lektioner:
Quenyaskolan
Lektion I - Historia och uttal
Lektion II - Pronomen
Lektion III - Plural och bestämd form

Publicerat i samarbete med Catahya.


Tillbaka till Innehåll


Tolkien - One writer to fool them all...

Av: Sven Bergersjö
Bild: Taurrohir

Åsikterna om Tolkien och hans böcker är många. En del uppfattar Härskarringen som mördande tråkig, medan andra ser Silmarillion som det högsta formen av underhållning. Sven Bergersjö är en som har åsikter om författaren.

Jag minns än idag hur det var när jag var liten. Min bror gick i mellanstadiet, han läste Härskarringen och han berättade för mig och vår lillasyster om det spännande äventyret. Inte kunde man väl låta bli att läsa själv?
   Jodå, det kunde man. Efter att ha läst och läst, sida upp och sida ner i ett långtråkigt, imaginärt "lexikon" om hoberna, så tröttnade jag till slut och bestämde mig för att Härskarringen var något jag kunde klara mig utan, trots den spännande historien som enligt min bror skulle komma längre fram. Jag gillade den tecknade filmen jag såg tidigt på 80-talet, men det spelade heller ingen roll. En bok ska vara intressant från första meningen, det är min åsikt.

Språkgeni - men bra författare?
   Vad var Tolkien för en person egentligen? Enligt mig var han ett språkgeni. Att kunna hitta på ett eget språk är otroligt. Att hitta på flera stycken är ofattbart. Men var han en bra författare? Han var en bra barnboksförfattare. Det kom jag fram till när jag läste Smeden och Stjärnan. Han hade också en väldigt sprudlande, sagobetonad och magisk fantasi - det förstod jag redan då jag var liten och min bror berättade om Härskarringen, och jag förstod det ännu bättre då jag läste Bilbo (i serieformat, ska dock sägas, så beträffande Tolkiens egna ord har jag ännu inte läst boken).
   Men vad är det som gör så många människor rent fanatiska så fort Tolkien och hans böcker kommer på tal? Varför kallas han felaktigt för "uppfinnaren" av fantasygenren? Och varför är just Härskarringen den bok som faller flest personer mest i smaken?
   Den första frågan är bara dum - varför vissa personer råkar bli populära författare medan andra förblir okända är rena slumpen. Andra frågan är däremot intressant. Jag tror att Tolkien kallas för "uppfinnaren" av fantasygenren just därför att han är så populär.
  
En sanning med modifikation  
   Beträffande Härskarringen: enligt min egen åsikt är det en helt okej bok, men alls inget mästerverk. Detta kan jag säga nu, för nu har jag faktiskt läst den, 28 år gammal. Det berodde på att jag ansåg att jag borde läsa boken innan jag såg den första filmen - och filmen måste jag ju helt enkelt se. Främst för att den är regisserad av Peter Jackson, men också för att de flesta fantasyfilmer som finns är riktigt dåliga B-filmer (låg budget). Filmer med låg budget behöver inte nödvändigtvis vara dåliga, ibland blir det istället tvärtom. Men av någon anledning har det oftast inte blivit så med fantasyfilmer. Alltså måste man ju se en fantasyrulle som har en sådan astronomisk budget, oavsett om man beundrar Peter Jackson och hans tidigare verk eller inte.
   Boken då? Precis som när jag var liten så började jag nästan somna när jag kämpade mig igenom prologen om hoberna. Fast den här gången gav jag inte upp. Jag fortsatte. Efter inledningen skulle det komma en spännande saga! Nåja... det var ju en sanning med modifikation. De första trehundra sidorna var väldigt långsamma och träiga. En stor del handlar om Bilbos trista födelsedagskalas... Jag anser fortfarande att en bok bör vara intressant redan från första meningen, men Härskarringen är precis tvärtom.
   Den börjar helt dötrist, fortsätter i samma spår, men blir på något egendomligt sätt spännande allt eftersom - ifall man har haft orken och hoppet att fortsätta läsa.
   Det blir inte bättre av att en så stor del av romanen består av dikter och sångtexter, ofta på alviska som till exempel jag inte förstår mycket av...

Var ligger kvalitén?
   Trots detta gör jag alltså inte tummen ner utan tycker att boken är helt okej. Vad kan det bero på, när det finns så mycket i den som är dåligt? När boken gör sitt bästa för att vara långtråkig och trötta ut läsaren, vad är det som ändå gör den spännande?
   Ja, jag vet inte. Den är ett mysterium för mig. Det ska sägas att medan jag läste Härskarringen hade jag en hel del funderingar, både kring boken i sig och kring dess författare. Jag avskydde hoberna, dessa självgoda, främlingsfientliga typer. Speciellt tyckte jag illa om Sam, den lille tönten helt utan självrespekt som bara svansar omkring och gråter av tacksamhet ifall han tillåts träla åt Frodo.
   När alverna så dyker upp blir det bara ännu värre. Herregud, de är ju inget annat än fascister! En sorts drumlar som anser att de själva är ett herrefolk, mycket bättre än alla andra. Över huvudtaget så tyckte jag att bokens moral var lite väl föråldrad. Var Tolkien en fascist och en rasist egentligen? Ansåg han att "nordmän" var mer stolta, ärofulla, kloka etcetera än exempelvis negrer och araber? Det verkar faktiskt så när man läser om det slutliga kriget i Sagan om konungens återkomst. Likadant är det med skillnaden på alver och orcher. Varför är alla orcher "onda"?*
   Sedan kan jag inget annat än sucka vad gäller all denna konungadyrkan. Jag vet att Tolkien var engelsman, men ändå...

Bättre som film
   Beträffande Peter Jacksons film Sagan om ringen så har jag en liten recension. Boken den bygger på är en hyfsat intressant bok, men inget stjärnskott. Filmen däremot är inget annat än ett mästerverk!!! Men vad hade man kunnat vänta sig när regissören tidigare spelat in filmer som Braindead och Bad Taste? Jag har heller alls inget emot att vissa saker strukits ur handlingen - om allting skulle varit med så hade det blivit en tv-serie, inte tre filmer. Och jag är mycket glad över att alla dessa meningslösa dikter och sånger strukits - annars hade det blivit en musikal.
   Däremot är jag, trots att jag ser filmen som ett mästerverk, tämligen irriterad över att vissa smådetaljer ändrats helt i onödan. Finns det ingen kvinnlig huvudperson i boken bör det heller inte dyka upp en i filmen... Ni vet nog vem jag syftar på.
   Jag är också irriterad över att de tre filmerna visas först med ett års mellanrum. Jag förstår väl att detta är för att klämma ut så mycket pengar som möjligt, men ändå.**

God sensmoral  
   Tillbaka till boken då. Jag funderade mycket kring ifall Tolkien verkligen var så inskränkt som det först verkade. Det vore ju alls inte märkligt, med tanke på när han levde. Men faktum är att jag, även om jag vet att jag kan ha fel, tror att det snarare var tvärtom.
   De trångsynta hoberna, som inte ens rest så långt som till Bri, ansåg att främlingar var egendomliga och otrevliga. Men när några av dem sett sig om i världen lite, kom de fram till att folk inte var dummare på andra ställen än hemma. Till och med en av de fascistoida alverna blev bästa vän med en dvärg, en individ av en art som han tidigare helt utan anledning avskytt.
   Jag vet inte om detta var någon sorts sensmoral med boken, men det skulle ju faktiskt kunna vara så.
   Detta innebär att jag fortfarande inte kommit någonvart beträffande mina funderingar. Och längre lär jag väl heller inte komma, Tolkien är ju död. Att så många gillar hans böcker ger mig väl bara anledning att säga "grattis till alla pengarna!" till hans arvtagare.
   Och därmed är jag klar för den här gången.


* Det ska betonas att Tolkien i själva verket inte var rasist. Det är väldokumenterat att han var en för sin tid stor människoälskare, som förfasades över exempelvis behandlingen av svarta i Sydafrika. I hans brevsamling finns det ett speciellt indexord att slå på för "Racism", via vilket det framgår hur han hade en allt annat än främlingsfientlig läggning. (Redaktörens anmärkning.)

** För mina åsikter om den andra filmen, se artikeln Peter Jackson borde få smisk! i Tolkiens Arda - Magasinet nummer 3 2003.


---------------

Sven Bergersjö
är är författare av poesi, sagor, romaner, noveller och debattartiklar, och därtill mannen bakom förlaget Maniac Media. Hans senaste publikation är fantasyromanen Hjältarnas bok, som nu finns till försäljning bland annat i SF-Bokhandeln.


Visste du att det finns en hemlig trailer för Sagan om de två tornen på på den förlängda dvd-versionen av Sagan om ringen? Du hittar den genom att gå längst ner på scenvalsskärmen på skiva två - under ikonen för filmens sista scen, dit det egentligen inte ska gå att flytta markören, återfinns godbiten.

Tillbaka till Innehåll


K
UL ATT VETA OM...

Viggo Mortensen

Av: Felicia Strand

Bild: Taurrohir

Nu startar Tolkiens Ardas nya artikelserie "Kul att veta om..", med roliga och
intressanta fakta - som du kanske inte tidigare kände till - kring skådespelarna i Peter Jacksons filmatisering. Först ut är Aragorn, alias Viggo Mortensen...
Namn: Viggo Mortensen
Smeknamn: Vig
Ålder: 44 år
Född: 20 oktober 1958 i New York, USA
Längd: 178 centimeter
Hårfärg: Brun
Ögonfärg: Grön
Familj: Har sonen Henry sedan ett tidigare äktenskap
Tidigare filmer i urval: 28 Days (2000), Psycho (1998), A Perfect Murder (1998), The Prophecy (1995)
Roll i Härskarringen: Aragorn

Viggos exfru heter Exene Cervenka, hon sjunger i ett punk band som heter "X".

Han försörjer sig inte bara som skådespelare, han är också en skicklig fotograf.

Viggo har även hunnit med att prova på författaryrket. Resultatet är boken Ten Last Night.
Han har en dansk far och en amerikansk mor.

Mortensen pratar flytande engelska, spanska och danska.

Han pratar flytande engelska, spanska och danska.

Viggo är far till Henry Mortensen, född 1988.

I filmen A Perfect Murder spelade Viggo konstnär, tavlan han ritade där har han ritat på riktigt.

På fritiden skriver han poesi.

Mortensen är även jazzmusiker, än så länge har han släppt tre skivor.

När han bodde i Danmark jobbade Viggo som lastbilsförare (långtradare).

Han tappade en tand under en stridsscen i Sagan om ringen.

Egentligen skulle en skådespelare vid namn Stuart Townsend, spela rollen Aragorn, men denne kom inte överens med Peter Jackson och fick sparken efter fyra dagar. Tack vare detta har Viggo Mortensen blivit världsberömd!

Vid ett tillfälle efter att de spelat in en scen kallade Peter Jackson Viggo för "Aragorn" i en halv timme utan att Viggo ens reagerade!

Var mer på listan ”The 50 Most Beautiful People” i tidningen People Magazine 2002.

Han har två yngre bröder.

Viggo rider ibland på sin fritid, och han är duktig på hästryggen! Peter Jackson gav Viggo mer tid i sadeln än vad som egentligen var skrivet i manus.

Viggo var väldigt noga med att allt skulle vara så autentiskt som möjligt i Härskarringen-filmerna. Han krävde att få en egen häst att rida, och ett riktigt svärd, inget lätt svärd av plast eller aluminium som de andra hade! Han fick som han ville - ett riktigt svärd och hästen Brégo!

Han gick med svärdet i slidan i vanliga kläder på stan. Mortensen blev tagen av polisen flera gånger! Vi vet inte vad som hände sedan, men han hamnade ju inte i fängelse i alla fall.

Han bröt en tå när han skulle sparka på en orchhjälm i Sagan om de två tornen .

Hans son Henry var med i filmerna och spelade orch.

---------------

Nästa gång: Orlando Bloom (Legolas)!

Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Ondskan fascinerar. Det är många som har fastnat för någon av de många elakingarna i Tolkiens berättelser. Vem tycker du är coolast?

webvoter-omröstning
Vilken elaking tycker du är coolast?

Ancalagon
Gollum
Honmonstret
Häxmästaren av Angmar
Morgoth
Saruman
Sauron
Smaug
Ungoliant
Annan

Se resultat
Nyligen avslutades den högintressanta omröstningen om vilken ändring av handlingen som var sämst i filmatiseringen av Sagan om de två tornen. Faramirs ändrade personlighet fick det tveksamma nöjet att inta förstaplatsen här, i hård konkurrens med alvarmén vid Hornborgen och Haldirs tillhörande död. Faramir har dock ett ess i rockärmen i den kampen, då ju även "Ringbäraren i Osgiliath" till viss del kan tillskrivas honom. Den humoristiske Gimli och elaka vargryttare var andra impopulära förekomster i filmen. Vi kan i botten notera att de flesta biobesökare nu verkar ha vant sig vid Arwen och att Éomer inte var särskilt saknad.

Vilken filmändring i Sagan om de två tornen var sämst?
Pl. Ändring Röster
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Faramirs personlighet
Alvarmén och Haldirs död
Gimlis humoristiska aspekt
Vargryttarna och Aragorns "död"
Ringbäraren i Osgiliath
Arwen
Lavskägges personlighet
Sarumans besittning av Théoden
Éomers frånvaro
Annan
51
47
34
29
27
11
10
9
7
6

Tidigare fortfarande öppna omröstningar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 2: Vilket är Silmarillions bästa kapitel?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 5: Vilken filmändring i SODTT var sämst? Avslutad!
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 6: Vilken filmändring i SODTT var bäst?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 7: Hur många gånger har du läst LOTR?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE

Tolkiens Ardas sidor utvecklas ständigt. Vi expanderar och nya avdelningar öppnas. Vill du vara med i skapandet av Sveriges största Tolkienresurs? Vi söker konstant efter entusiastiska personer som kan vara med och göra sidorna ännu bättre. Just nu är vi bland annat i behov av personer som kan svara på insändare, producera bildmaterial, skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli Tolkiens Arda-skribent! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda


Tolkiens Arda är ett magasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagen innan nästa nummer klockan 18:00.

I REDAKTIONEN:

Redaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Illustratör:

Taurrohir
anguirel@mail2world.com

Experter:

Andrea Agering
andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Nyhetsredaktion:

Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Skribenter:

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Sven Bergersjö
mailto:sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Lars Ylinenpää
lars_ylinenpaa@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till Innehåll
SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp