Nummer 10 2003
Lördagen den 3 maj

Välkommen till nummer 10 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varannan lördag. Tidningen publicerar artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer. Nästa nummer utkommer den 10 maj. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.tk/.INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Jackson avslöjar ...

INTERVJU: ERIK ANDERSSON

Nyöversättaren talar ut!

NYHETER
Releasedatum för köpfilmen

TOM BOMBADILL -- TOLKIENS GÅTA
Om en liten herre med blå rock och gula stövlar

OMRÖSTNINGEN
Vilket släkte tillhör Tom Bombadill?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


ANGÅENDE TOLKIEN

Erik Andersson, The Lord of the Rings nyöversättare, har i nuläget arbetat sig fram till Bree-trakten. Mitt i alla namnval och språkliga dilemman tar han sig tid för en mycket exklusiv intervju med Tolkiens Arda. Detta är första gången som Andersson låter sig intervjuas om arbetet för en insatt publik, och det lär också enligt honom själv bli hans sista offentliga uttalande om översättningarna innan böckernas publikation.

Vår intervju med Erik Andersson återfinns direkt under Angående Tolkien i detta nummer. Frågorna är ställda via e-post och svaren presenteras rakt upp och ner utan omskrivningar. På detta sätt hoppas vi kunna ge tydligast möjliga information och dessutom erbjuda en passande grund för läsare som vill formulera egna handlingar kring ämnet. Frågorna som ställts till Andersson är till stor del baserade på de funderingar som inkommit i insändare till frågespalten, och i personliga läsartips till mig som faktagranskare av nyöversättningen. På Tolkiens Arda gör din röst skillnad! Fortsätt gärna att skicka in tankar kring denna viktiga fråga -- antingen i form av insändare till frågespalten eller som mejl till mig personligen, det uppskattas!

En annan fråga som väcker intresse i dessa dagar är vad vi kan förvänta oss av vinterns stora filmatisering av Sagan om konungens återkomst. Det har varit mycket populärt att skicka in insändare till frågespalten med spekulationer kring vad som kommer finnas med och vad Peter Jackson kan tänkas ha strukit. En genomlyssning av de olika kommentarspåren till den förlängda dvd-versionen av Sagan om ringen ger en hel del intressanta upplysningar om saken, som det kan vara väl värt att ta upp här:

Händelserna i bokens kapitel "Fylke rensas" kommer inte finnas med, men Jackson påpekar att det visas glimtar av dem i Galadriels spegel i Sagan om ringen.
Minas Tirith kommer helt naturligt att utgöra händelsernas centrum, enligt Peter Jackson ska ungefär halva filmen utspela sig i staden.
Barad-dûr, Svarta tornet, är i film ett och två fortfarande under konstruktion -- fästet är inte färdigbyggt av Sauron. Det är först i Sagan om konungens återkomst som vi kommer få se det i sitt fullbordade skick.
Minas Morgul kommer vara med i filmen, en liten glimt av staden kan ses redan i Sagan om ringen när de svarta ryttarna spränger ut genom en port. Richard Taylor från WETA Workshop beskriver modellen av Minas Morgul som användes som en "mycket stor" miniatyr (eller "bigature", som filmteamet gillar att kalla sina modeller).
Alla gåvor som Galadriel ger till Ringens brödraskap i Lórien i den första filmen spelar en roll i Sagan om de två tornen eller Sagan om konungens återkomst. En gåva som kommer till särskilt stor användning är ju som bekant Frodos stjärnglas ...
Konstnären John Howe, som har designat Baggershus, meddelar att Sagan om konungens återkomst kommer att bjuda på mer från platsen. Bland annat så utlovas det nya rum, som inte tidigare visats!

Gandalf kommer presenteras som bäraren av alvringen Narya.
Peter Jackson har i en intervju på den officiella sajten, alltså inte på dvd:ns kommentarspår, angivit att Grå hamnarna kommer vara med "i slutet av den tredje filmen". Det har också om slutet sagts att Galadriels berättarröst, som används redan i prologen, på något sätt kommer avsluta filmtrilogin.

Här får alltså alla ni som sitter och grubblar på framtiden rejält med kött på benen. Men säkerligen finns det saker som jag har missat -- hör av er med fler tips om vad som kommer finnas med, så kan vi lägga till ännu fler bitar i pusslet!

Nu är det hög tid att lämna över till Erik Andersson och hans kommentarer till nyöversättningen. Trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll

INTERVJU:

Erik Andersson -- om nyöversättningen


Av: Gustav Dahlander

För Sveriges Tolkienintresserade har han de senaste månaderna trätt fram i rampljuset med dunder och brak -- Erik Andersson, mannen som ska nyöversätta JRR Tolkiens The Lord of the Rings. Tolkiens Arda har nu fått göra en exklusiv intervju med Andersson, hans första till en insatt publik. Om vi ska tro honom själv så blir detta också hans sista offentliga kommentar om arbetet innan böckerna ges ut!

Erik, hur fick du jobbet som översättare av The Lord of the Rings?
Jag blev erbjuden att göra en provöversättning. Provet utföll till belåtenhet: jag tyckte det var ett roligt arbete, och förlaget tyckte det dög.

Vad hade du för relation till Tolkiens böcker innan du fick uppdraget?
När jag stötte på dem var jag starkt engagerad i science fiction-fandom. Jag befann mig redan bortom gott och ont. -- För två år sedan försökte jag högläsa Sagan om ringen för min son, men då stupade jag efter hundra sidor. Det kan dock ha berott på översättningen.
             Erik Andersson under besöket i SF-Bokhandeln.

En del är oroliga för att Norstedts förlag inte varit noggranna med att hitta de personer som passar absolut bäst för jobbet. Vad skulle du själv peka på för meriter om du vill övertyga någon om din kompetens vad gäller detta jobb?
Jag delar folks oro. När det gäller översättning kan det alltid finnas någon genialisk figur någonstans som skulle kunna göra allting mycket bättre. Och arbetet är ju så genomskinligt: här har vi originaltexten, och här har vi översättningen. Vem som helst kan granska resultatet. -- Eftersom jag varit översättare i tjugo år så tillhör jag väl i alla fall en krets av tänkbara kandidater.

Hur arbetar du när du översätter, i stora drag? Vad görs först?

Jag läser litet, kanske femtio sidor; och sedan sätter jag i gång. Det kanske verkar nonchalant, men enligt min erfarenhet så är det väldigt svårt att urskilja vad som är problem och vad som inte är det när man bara läser. Först i själva översättningsarbetet blir det tydligt var svårigheterna ligger.

Du har ett väldigt stort åtagande som många ögon kommer granska kritiskt, tvekade du inför att ta jobbet? Känner du av pressen?
Nej, just pressen känner jag inte av. Den är ju alltid där. Men uppmärksamheten är jag ovan vid: man har till och med ringt och velat ha med mig i en tv-soffa! -- Det är litet knepigt att prata om en översättning som är långtifrån färdig, så jag har bestämt mig för att inte säga något mer förrän boken är utgiven. Om det inte är Gustav Dahlander som frågar, förstås.

Man får tacka för förtroendet. Hur långt har du kommit i översättandet?
Jag har just anlänt till Bree.

Vissa läsare skulle helst vilja ha kvar Tolkiens engelska namn, som till exempel "Shire", "Baggins" och "Rivendell". Hur ställer du dig till det?
Det var min egen utgångspunkt, och jag tycker det finns goda skäl till att behålla det engelska perspektivet. Det finns ju där på fler sätt än bara själva namnen.


Den nuvarande översättningen har ju varit mycket kritiserad. Vad tycker du själv om Åke Ohlmarks jobb?
Eftersom jag befinner mig i den positionen att jag kan visa hur jag vill ha det tycker jag det vore överflödigt att kritisera Ohlmarks översättning.

Ohlmarks företog sig ju en del egna utsvävningar i sin översättning, som till exempel att lägga till helt egna meningar för att "bättra på" Tolkiens version av verket. Hur anser du själv att man bör förhålla sig till dylika utsvävningar, är det författarens version som gäller?

Nog är det litet riskabelt att ”bättra på”. Tänk om man råkar förbättra bort själva ringen!

Tänker du använda dig av namn från Ohlmarks översättning eller är ambitionen att skapa något helt eget? Känner du till några copyrightproblem med att "ta" Ohlmarks namn, som till exempel "Bagger"?
Nej, jag vet inte hur det ligger till med det. Jag har frågat förlaget men inte fått något svar.

Många menar att exempelvis "Lavskägge" måste bli "Trädskägge", från "Treebeard", och "Vattnadal" "Kluvendal", från "Rivendell" ("riven" = ung. kluven). Hur viktigt anser du själv att det är att bevara originalnamnens innebörd i en eventuell översättning?
Om man över huvud taget skall översätta egennamnen, så måste man ju bevara deras betydelse. De måste också ha rätt klang och kunna accepteras som namn. (Det här är ju något som gäller för översättning i stort.)

Tolkien hade ju en hel del önskemål om hur hans verk skulle översättas -- till den svenska hade han till och med en hel rad konkreta förslag. Har du hunnit sätta dig in i Tolkiens åsikter? Hur viktigt tycker du att det är att författarens önskemål ska efterföljas?
Det känns trevligt att kunna arbeta med författarens välsignelse och inte i rent trots mot dennes avsikter. Men de flesta författare begriper inte så mycket om vad översättning är; Tolkien, med sin bakgrund, begrep naturligtvis en hel del. -- Ett exempel: Personnamnet "Gamling" anser Tolkien skall stå oförändrat i översättning, trots att han är medveten om att det är ett ord som används i skandinaviska språk. För den engelske läsare som inte är språkhistoriskt bevandrad kommer namnet att ha en främmande klang; för den svenske läsaren kommer det att låta som något slags smeknamn. Vad göra?

Det finns en rad skillnader i översättningarna av The Hobbit och The Lord of the Rings, bland annat så heter det i Bilbo "hobbit", "vättar" och "ulvar". Det finns onekligen ett visst behov av standardisering för att jämna ut olikheterna här. Kommer du att ta med Bilbos namnval i bilden när du översätter, eller anser du att den saken ligger utanför dina ansvarsområden?
Nej, jag tar inte hänsyn till Bilbo.

Hob eller hobbit?
Det finns inte mycket som talar för hob.

En fråga som förvisso inte ligger på ditt bord (Lotta Olsson Anderberg översätter ju bokens dikter): kommer ringversen att nyöversättas?
Vet inte. Men jag antar det.

Kommer tidsschemat att hålla?
Ända in i den sista skälvande sekunden håller ett tidsschema. Sedan är allting för sent. -- Än så länge är det gott om tid.

Avslutningsvis, vad anser du att titlarna på de olika banden ska vara? "Ringens brödraskap" och "Ringarnas herre"?
”Härskarringen” för alltsammans, de olika banden: ”Ringens brödraskap”, ”De två tornen”, ”Konungens återkomst”. Fast det här har jag inte funderat så särskilt mycket på. Man kanske kan fortsätta kalla verket för ”Sagan om ringen”.

Tack så mycket Erik! Tolkiens Arda, med läsare, önskar lycka till i det fortsatta arbetet...

---------------

Läs mer om nyöversättningen på Tolkiens Arda:
Härskarringen ska nyöversättas!
Det blir hobbit!
Tolkien i ny språkdräkt

Citera gärna, men glöm inte att ange källan!

Tillbaka till Innehåll


NYHETER

PJ talar ut om den förlängda "TTT"-dvd:n
Peter Jackson har nu givit Tolkienfans runt om i världen en bra bild av vad de kan förvänta sig av Sagan om de två tornens förlängda dvd-version. Tack vare den lyckade förlängda versionen av Sagan om ringen från i fjol har Jackson bestämt sig för att ta med ännu mer i "TTT:s" special edition. I en intervju i det senaste numret av Lord of the Rings Fan Club Official Movie Magazine berättar Jackson att han har precis blivit klar med redigeringen av den förlängda versionen. Medan Sagan om ringen hade 32 extra minuter så har den nya Sagan om de två tornen hela 43 extra minuter film. Det betyder att filmen till slut blir 222 minuter lång! På den officiella hemsidan har man dock uppgiften att förlängda "TTT" inte kommer innehålla mer än 35 nya minuter. Den som lever får se ... På "TTT"-dvd:n kan vi bland annat vänta oss fler scener med Lavskägge, Merry och Pippin i Fangorn. Tydligen så finns det en speciellt rolig scen där Lavskägge reciterar entisk poesi för Merry och Pippin, som kämpar för att hålla sig vakna.
   
För övrigt så berättar Lawrence Makoare, som spelade Lurtz och även blir aktuell som Häxmästaren av Angmar i Sagan om kungens återkomst, att han, Miranda Otto (Éowyn) och kanske Dominic Monaghan (Merry) kommer att åka tillbaka till studion i maj för att filma om vissa scener till Sagan om konungens återkomst. Tydligen så var Peter Jackson inte helt nöjd med Häxmästarens rustning -- den var på tok för lik Saurons.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen
Bild: TaurrohirNytt releasedatum för "TTT" på köpfilm
Det definitiva releasedatumet för Sagan om de två tornen på dvd och vhs har nu offentliggjorts av New Line Cinema. Det preliminära datumet 30 juni, som Tolkiens Arda tidigare rapporterat om, har skjutits fram i tiden rejält: det blir den 26 augusti vi får hem godbiten. Det är nu också klargjort att den förlängda fyraskivorsversionen kommer släppas den 18 november. För den vanliga dvd-versionen har man nu även meddelat innehållet:

Skiva ett: Filmen

Skiva två: Bonusmaterial
Bonusskiva innehållande flera timmar med extramaterial:
* Två djuplodande program som påstås avslöja hemligheterna bakom skapandet av filmeposet:
- On the set – The Lord of the Rings: The Two Towers
- Return to Middle-earth
* Åtta kortfilmer ursprungligen designade för lordoftherings.net:
- Forces of Darkness
- Sounds of Middle-earth
- Edoras & Rohan Culture
- Creatures
- Gandalf the White
- Arms & Armor
- Helm’s Deep
- Gollum: Andy Serkis, Bay Raitt
* Exklusiv tio minuter lång förhandstitt från bakom kulisserna på Sagan om konungens återkomst.
* Musikvideon till “Gollum Song” med Emiliana Torrini.
* En kortfilm av Sean Astin: “The Long and Short of It”, med bakgrundsmaterial från bakom kulisserna om hur filmen gjordes.
* En förhandstitt på Electronic Arts tv-spel Sagan om konungens återkomst.
* En smygtitt på den förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornen.

Dvd-ROM-innehåll
* Exklusivt onlineinnehåll.

Det ser inte så dumt ut, eller hur?

Gustav Dahlander


Sagan om de två tornen nominerad till
Nu när mars månands allvarliga Oscarsgala är över och vi alla trodde att alla filmpriser var utdelade så presenterar kabelkanalen MTV nomineringarna för sin filmgala MTV Movie Awards! Givetvis är Sagan om de två tornen nominerad till årets bästa film tillsammans med 8 Mile, Spider-Man, Barbershop och The Ring. En ny kategori för i år är ”Bästa virtuella prestation” där vår gamle smygare Gollum är nominerad för sin insats. Konkurrenterna är Yoda från Star Wars: Episode II -- Attack of the Clones, Scooby-Doo från filmen med samma namn, Dobby från Harry Potter och hemligheternas kammare och Kangaroo Jack från filmen Kangaroo Jack. Viggo Mortensen är givetvis nominerad i kategorin ”Bästa manliga huvudroll” för rollen som Aragorn. Hans konkurrenter är Vin Diesel från XXX, Tobey Maguire från Spider-Man, Eminem från 8 Mile och tillslut hjärtekrossaren Leonardo Di Caprio från Catch Me if You Can. I kategorin ”Bästa filmduo” finner vi Elijah Wood, Sean Astin och Gollum (Andy Serkis) nominerade (även om det är en trio!). Slutligen är stridscenen om Helms Klyfta nominerad i kategorin ”Bästa actionsekvens”.

MTV Movie Awards går av stapeln den 5 juni. På denna gala är fansen själva med och bestämmer hur priserna ska fördelas. Du kan avlägga din röst på den officiella hemsidan: www.mtv.com/onair/movieawards/ma03/nominees/

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Nytt tv-spel -- The Treason of Isengard!
En smått sensationell Tolkientitel har just annonserats av tv-spelstillverkaren Surreal Softwares. Det handlar om boken The Treason of Isengard, del sju i The History of Middle-earth-serien, som nu ska gå att spela sig igenom. The Treason of Isengard kommer släppas i slutet av året till Xbox och Playstation 2. Spelet kommer enligt uppgift att fokusera sig på stora slag, men karaktärerna kommer ändå ha unika uppgraderingar som i RPG-spel. Om nu spelet verkligen, som det påstås, är baserat på HOME-boken med samma namn så återstår det att se hur faktumet kommer märkas på skärmen -- HOME 7 består ju av tidiga manuskript till det som senaste skulle bli The Two Towers.

Gustav Dahlander


Gammalt Tolkienhem sålt i Oxford
Det finns varken kök eller centralvärme, men huset som JRR Tolkien bodde i för 85 år sedan (!) har sålts för 745 000 engelska pund (cirka 8 miljoner svenska kronor) efter ett budkrig! Förmodligen var det både det attraktiva läget i Oxford och det onekliga kulturhistoriska värdet som gjorde att priset blev så högt. Tolkien bodde i sjurummaren med sin fru Edith år 1918. Vid den tidpunkten jobbade han på The Ashmolean, Oxfords konst- och arkeologiska museum, efter att ha deltagit i första världskriget. Mäklaren James Penny berättar att brittiska The Tolkien Society velat köpa huset men att de inte hade råd.
-- Andra Tolkienbeundrare försökte också, säger han. Det gjorde att buden och priset gick upp.
Penny säger att huset på Saint John Street 50 behöver mycket restaureringsarbete. Det ursprungliga köket hade tagits bort under en renovering.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Gandalf visar sin hemliga tatuering!
Sir Ian McKellen uppträdde nyligen på den brittiska tv-kanalen BBC:s pratshow Parkinson och pratade om sina roller i Sagan om de två tornen och X-men 2. Han avslöjade i intervjun att han varken hade läst Härskarringen-böckerna eller X-men-serietidningarna, men fick mycket information av sina fans på sin hemsida. McKellen bekräftade även nyheten om att han tänkte lämna sin West End-uppsättning Dance of Death under den andra veckan i juni, för att återvända till Nya Zeeland och filma några nya scener skrivna för ”Gandy” (som han gillar att kalla Gandalf !).
   När han fick frågan om den omtalade Ringens brödraskap-tatueringen, som de medverkande i filmerna hade skaffat sig under inspelningarna, avslöjade McKellen att samtliga i brödraskapet hade gjort den. Under ett besök i Wellington besökte de en ”sjaskig tatueringssalong” och höll varandra i händerna medan alla blev tatuerade på "olika" ställen. Han beskrev att hoberna fick dem gjorda på anklar, Elijah gjorde sin nedanför magen och själv satte han sin på axeln. McKellens tatuering är liksom de andras siffran nio på alviska, som representerar antalet i brödraskapet i Sagan om ringen. Under intervjun visade han stolt upp denna, vilket förevigats på tv-bilderna, som återfinns här.

Källa: www.killermovies.com

Veronica Ninwanen


Filmmusiken till Härskarringen slår nya rekord!
Soundtracket till Härskarringen slår de klassiska mästarna Holst, Grieg och Dvorak i en ny omröstning. Howard Shores kompositioner hamnade på nionde plats i den årliga Hall of Fame-listan över klassisk musik, framröstad av en kvarts miljon lyssnare till radiokanalen Classic FM. Märkligt nog så återfinns även rockgruppen Queen på listan! I årets undersökning hade Shores musikepos stigit hela 122 platser -- från nummer 131 till 9! Den konkurrerande filmmusiken till Harry Potter, komponerad av John Williams, återfinns på plats 57.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Andy Serkis med i The Simpsons
En läsare av sajten www.theonering.net rapporterade nyligen att hon hade hört Andy Serkis röst i den populära animerade serien The Simpsons. Serkis -- som spelar Gollum i Sagan om de två tornen -- gav röst åt en cowboy som samlade upp resterna efter en picnic på Dude Ranch, som hade besökts av familjen Simpson. Karaktären ska ha skyfflat in allt skräp i en sopsäck medan han viskade: ”My precioussssssssssss”.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Agent Elrond -- redo att äntra The Matrix!
Allas vår Hugo Weaving, mera känd som Elrond, kommer att återvända i uppföljaren till den populära science fiction-filmen The Matrix. Weaving spelar agent Smith -- en något annorlunda karaktär från den gode och vise halvalven Elrond.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Den enda ringen till salu!
En av de sju återstående prototyperna av Den enda ringen, designad av Jens Hansen för filmtrilogin, ska auktioneras ut via det exklusiva Sotheby’s i London. Startbudet är mer än 11 000 dollar, ungefär 95 000 svenska kronor!
Men Jens son Thorkild Hansen menar att Sotheby's antagligen räknar med att värdet kommer överstiga 20 000 dollar. Han säger att ringen var en av de enbart sju, av de ursprungliga 15 prototyperna, som kvarstod.
-- De andra ringarna kan vara i händerna på ovetande kunder. Pappa skulle ha stoppat tillbaka dem i lådorna -- många av dem blev sålda eller bortgivna. De kan ha blivit sålda för $200, säger Thorkild. Var ringarna är, fortsätter han, kommer alltid att vara ett mysterium, eftersom det inte går att avgöra om de är originalprototyperna eller inte.
Han säger att hans far inte hann säga var ringarna tagit vägen innan han dog nyligen. Efter att Härskarringens art directors-team först kontaktade Jens i mars 1999, tillverkade han 15 prototyperna -- alla med samma enkla design men i olika tyngder och storlekar. Den ring som teamet till slut bestämde sig för var från den samlingen -- en guldprototyp som filmbolaget inte har några planer på att sälja. 40 ringar blev sedan gjorda för filmen, från små versioner som passade perfekt till hobfingrar till den 20 centimeter i diameter stora ring som snurrar igenom luften under Sagan om ringens prolog.
Thorkild tycker att auktionen är roande. Intresset för ringarna var stort i Europa och många historier om vem och hur ringarna skapades var en av anledningarna att ringarna lämnades ut till auktion. Strax innan Sagan om ringen hade premiär 2001 påstod sig en tysk juvelerare vara upphovsman till ringen i filmen, och försökte auktioner ut sin prototyp på eBay. Auktionen drogs in 24 timmar innan den skulle avslutas, och då hade budet nått upp till 60,000 euro.
-- Hur som helst, så var den huvudsakliga tanken med att vi släppte ringen till auktion att pappa älskade att designa och som andra artister gillade han att se sitt arbete uppskattas av tacksamma ägare, avslutar Thorkild.

Källor: www.planet-tolkien.com och www.stuff.co.nz

Veronica Ninwanen


Amerikaner dåliga på att läsa fantasy
Marilyn R Pukkila, en bibliotekarie på Colby College i USA som undervisar i en kurs om JRR Tolkien, klagar över motvilligheten till att öppna en fantasy bok i sitt land.
-- För tjugo år sedan, säger hon, skrev Ursula K LeGuin essän Why Are Americans Afraid of Dragons?* Denna essä är aktuell även idag. Den kvarhållande rädslan för drakar är en intellektuell osäkerhet. Många avfärdar fantasy, som sin mera jordnära kusin science fiction, som ”tuggummi” för hjärnan och inte seriös litteratur.
Pukkila
ber att folk ska tänka om, speciellt vad gäller Tolkiens fantasyverk
-- Jag tycker att Härskarringen är en av de bästa böckerna från 1900-talet, och en del skulle även säga av milleniet.
Pukkila är en av ortsbefolkningen som gör en ansträngning för att öka antalet fantasyböcker på Watervilles lokala bibliotek. Hon är övertygad om att fler människor skulle tycka om de två genrerna om de helt enkelt gav böckerna en chans. Visst är fantasy helt enkelt är en form av verklighetsflykt, ett sätt att lämna banala uppgifter och vardagliga funderingar, men dessutom kan man av litteraturen få många insikter på vägen, poängterar Pukkila.
-- Det är som att resa till en annat plats, säger hon. Du lär dig om människor och ställen och kommer tillbaks som en ny människa med nya perspektiv och ny uppskattning för den egna världen.
Pukkila rankar Tolkien som mästaren av fantasy, en författare som skapade sig en egen värld med ett eget språk, en kultur och en geografi, välgjord in i minsta detalj. Detta är en fantastisk plats som är enastående trovärdig. JK Rowling, författarinnan till Harry Potter-böckerna, är på sätt och vis en modern Tolkien. Åtminstone om man tänker på hur populära de böckerna är idag. Rowling har övertygat miljoner att fantasy kan vara underbart att läsa och Pukkila anser sig själv vara ett av Rowlings fans. Men ändå, bortsett från Harry Potters succé, säger Pukkila att anhängare till fantasy och science fiction enbart är en minoritet bland vana läsare. Även Tolkien anses inte som något man måste läsa för de flesta människor. Hon minns när hon gjorde en omröstning i en klass för många år sedan och fann att bara 4 av 15 studenter hade läst Härskarringen-böckerna. Men ändå är inte Pukkila förtvivlad. Detta år fick hon undervisa sin Tolkien kurs för första gången på tio år. Pukkila hade tolv elever i klassen och tydligen så var ingen rädd för drakar ...

* Översättning: ”Varför är Amerikaner rädda för drakar?”

Källor: www.planet-tolkien.com och www.centralmaine.com

Veronica Ninwanen
Tillbaka till Innehåll


Tom Bombadill -- Tolkiens gåta


Av: Daniel Andersson
Bild: Taurrohir

En blå fjäder sitter fast i en hatt. Hatten sitter på ett huvud med ett leende ansikte och blåa ögon, röda kinder och ett långt brunt skägg. Huvudet tillhör en man omkring en och femtio lång iklädd en blå rock och gula stövlar. Tom Bombadill är hans namn. Men vem är egentligen Tom Bombadill?

Teorierna kring vem Tom Bombadill skulle kunna vara är många. Jag hade tänkt berätta några av dem här, men först dra några vägledande citat.

1. "'Fair lady!' said Frodo again after a while. 'Tell me, if my asking does not seem foolish, who is Tom Bombadil?'
'He is,' said Goldberry, staying her swift movements and smiling.
Frodo looked at her questioningly. 'He is, as you have seen him,' she said in answer to his look. 'He is the Master of wood, water and hill.'"


-- The Fellowship of the Ring, "In the House of Tom Bombadil".

2. "'Eldest, that's what I am. mark my words, my friends: Tom was here before the river and the trees; Tom remembers the first raindrop and the first acorn. He made paths before the Big People, and saw the little People arriving. He was here before the Kings and the graves and the Barrow-wights. When the Elves passed westward, Tom was here already, before the seas were bent. He knew the dark under the stars when it was fearless -- before the Dark Lord came from Outside.'"

-- The Fellowship of the Ring, "In the House of Tom Bombadil".

3. "Then Tom put the Ring round the end of his little finger and held it up to the candlelight. For a moment the hobbits noticed nothing strange about this. Then they gasped. There was no sign of Tom disappearing!"

-- The Fellowship of the Ring, "In the House of Tom Bombadil".

4. "He waited for an opportunity, when the talk was going again, and Tom was telling an absurd story about badgers and their queer ways - then he slipped the Ring on. He hot up and crept quietly away from the fireside towards the outer door.
'Hey There!' cried Tom, glancing towards him with a most seeking look in his shining eyes. 'Hey! Come Frodo, there! Where be you a-going? Old Tom Bombadil's not as blind as that yet."


-- The Fellowship of the Ring, "In the House of Tom Bombadil".

5. "But I had forgotten Bombadil, if indeed this is still the same that walked in the woods and hills long ago, and even then was older than the old. That was not then his name. Iarwain Ben-adar we called him, oldest and fatherless."

-- The Fellowship of the Ring, "The Council of Elrond".

6. "Med dem [Aulë och Yavanna] färdades en stor skara som är trädens och dungarnas, däldernas och skogarnas och bergsluttningarnas andar. Dessa får inte beblandas med eldar, ty de föddes före världen och är äldre än de äldsta men hör inte världen till, utan skrattar gärna åt den, ty eftersom de inte har något att göra med dess skapelse är allt detta en lek för dem."

-- DFSB 1, "Valars ankomst och hur Valinor byggdes".

7. "Do you think Tom Bombadil, the spirit of the (vanishing) Oxford and Berkshire countryside, could be made into the hero of a story?"

-- Letters of JRR Tolkien, nr 19.

Möjlig maia-ande
Att Tom Bombadills makt är stor går inte att betvivla. Vilka raser skulle han egentligen kunna tillhöra?

Alv? Nej. 2-6 talar strängt emot det.
   Maia? Tja, varför inte, om det inte vore för 3. Dock visar sig Tom Bombadill enormt mäktig vid vissa tillfällen. Kanske tillräckligt mäktig för att Frodo inte ska bli osynlig i hans ögon? En teori som inte bör uteslutas och som har stöd av bland andra David Day. Frågan är dock om inte stöd från David Day talar emot det påståendet.
   Vala? En av de teorier som flest verkar stödja. Flera av punkterna talar för det. Att valar sagt att de inte längre ska lägga sig i Midgårds affärer talar emot det. Att en vala skulle kunna ha två kroppar har jag väldigt svårt att tro, och eftersom valar verkar bo i Valinor så betvivlar jag att en av dem allena befann sig i Midgård under hela alvernas levnadstid.
   Ilúvatar själv? Tja, varför inte? Jag har lyckats finna saker som delvis talar emot det, men ingenting tydligt, som de tidigare punkterna. Hjortrongull (Goldberry) med sitt "he is" är svår att inte tolka som Eru Ilúvatar förkroppsligad. Skulle då han bry sig om att träda ner, och skulle han då göra det i den skepnaden? Tveksamt. Ansvaret för Arda ligger på valar. Tolkien verkar också tveksam till om Ilúvatar skulle lägga sig i så mycket.
   En sorts andevarelse? Det är nästan omöjligt att inte känna igen Tom Bombadill i sexan och sjuan. Kanske den starkaste av de större teorierna.

De flesta teorier har saker som talar både för och emot. De som dock verkar starkast är maia och ande.

Tom -- en naturande?
Min teori ligger ganska nära sexan. Observera att det som nu följer endast är mina teorier och inte har någon som helst faktamässig grund, även om jag inte funnit någonting som talar emot det. När Ilúvatar skapade Arda så skapades även Ardas andar. Bland dessa finns Tom Bombadill och Ungoliant. Inte tillhörande någon direkt ras annan än Ardas naturliga ras. På detta sätt passar det ihop med alla citat jag givit, vilket den teorin är ensam om av de jag känner till. Detta stöds också delvis av åttan som nästan antyder att han inte ska tillhöra någon annan ras eller vara till exempel en vala under förklädnad.

Hjortrongull skulle kunna tillhöra den här gruppen. Dock så får vi tänka på att Tom inte verkade hitta henne direkt utan först efter att en tid gått. Flodkvinnan (Riverwoman) skulle kanske kunna vara Uinen och då Hjortrongull Uinens och Ossës dotter? Även det en inte alltför välgrundad teori, men den jag väljer att tro på.

Vem är då Tom Bombadill? Ingen har nog blivit övertygad av det jag skrivit. Jag tror ändå att vi ska tro Hjortrongull. "He is." Låt Tom Bombadill vara den han är, the man, the myth, the legend. Att dela in en sådan underbar karaktär i ett fack när han känns menad att vara mystisk är nästan att försöka förstöra honom. Att låta honom vara en glad och kortväxt person som dansar runt sjungandes i färglada kläder kanske är tillräckligt? Myten Tom överstiger vida allting man skulle kunna uppnå i sin fantasi med valan Tom eller Ilúvatar Tom. Låt Tom vara mannen med röda kinder och fjäder i hatten som sjungandes gav er en lång stund av oändlig glädje under läsandet.


Läs mer om Tom Bombadill i faq:en, fråga 9.

---------------

Daniel Andersson, på Internet känd som "Haldir", är ett känt ansikte på många Tolkiendiskussionsforum och en ny medlem i Tolkiens Arda-redaktionen. Han är tillika en av personerna bakom fantasysajten Catahya.net.


Visste du att Tom Bombadills efternamn stavas med ett "L" på originalspråk och två i översättningen?

Tillbaka till InnehållOMRÖSTNINGEN


Frågan om Tom Bombadills härkomst är som bekant svårlöst. Nu ska dock domen falla för gott -- åtminstone vad gäller åsikterna i Tolkiens Ardas läsarskara. Vilken ras tror du att Tom Bombadill egentligen tillhör?

webvoter-omröstning
Vilket släkte tillhör Tom Bombadill?

Alverna
Han är Ilúvatar
Han är unik
Maiar
Naturandarna
Valar
Annat

Se resultat
I en tidigare omröstning undrade vi hur många gånger ni läsare tagit er igenom The Lord of the Rings på ett eller annat sätt. Frågeställning tog ingen hänsyn till vilket språk boken lästs på eller om man läst själv eller fått boken uppläst. Resultatet är smått imponerande: mer än en tredjedel av de röstande kan inräkna sex eller fler genomläsningar! Detta visar än en gång vilken initierad läsarskara Tolkiens Arda är välsignad med -- keep it up! Av den fallande skalan i antal röster från "1 gång" och uppåt att döma, så indikerar dessutom resultatet att en stor del av de röstande rent av har läst verket uppemot 10 gånger! Kan detta verkligen stämma? Nåväl, i vilket fall så har redaktionens förväntningar överträffats betänkligt i den här frågan. Och ni som bara har läst boken en gång: misströsta ej! Det är inte hur många gånger man har läst den som räknas, utan hur man har läst den ...

Hur många gånger har du läst LOTR?
Pl. Läsningar Röster
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Fler gånger än 5!
1 gång
2 gånger
3 gånger
5 gånger
4 gånger
Ingen!
88
50
45
33
18
15
1

Tidigare fortfarande öppna omröstningar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 2: Vilket är Silmarillions bästa kapitel?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 7: Hur många gånger har du läst LOTR? Avslutad!
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 8: Vilken av Tolkiens elakingar är häftigast?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 9: Svenska eller engelska namn i nyöversättningen?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE

Tolkiens Ardas sidor utvecklas ständigt. Vi expanderar och nya avdelningar öppnas. Vill du vara med i skapandet av Sveriges största Tolkienresurs? Vi söker konstant efter entusiastiska personer som kan vara med och göra sidorna ännu bättre. Just nu är vi bland annat i behov av personer som kan svara på insändare, producera bildmaterial, skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli Tolkiens Arda-skribent! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Bilder: "Dolksilhuett" ©
Taurrohir
Erik Andersson, närbild Foto: Jörgen Forsberg © Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln

"Glamdring" © The Encyclopedia of ArdaTolkiens Arda är ett magasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagen innan nästa nummer klockan 18:00.

I REDAKTIONEN:

Chefredaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Redaktör:

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Illustratör:

Taurrohir
anguirel@mail2world.com

Experter:

Andrea Agering
andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Nyhetsredaktion:

Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Skribenter:

Daniel Andersson
mailto:haldir@home.se

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Sven Bergersjö
mailto:sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Rothinzil
rothinzil_@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till Innehåll
SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp