Nummer 11 2003
Lördagen den 17 maj

Välkommen till nummer 11 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varannan lördag. Tidningen publicerar artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer. Nästa nummer utkommer den 24 maj. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.tk/.INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Vem är Tom Bombadill?

NYHETER
Sauron som fighter i filmen

FRÅN BOK TILL FILM ...
Har Peter Jackson lyckats konvertera Tolkien?

KUL ATT VETA OM ORLANDO BLOOM
Roliga och intressanta fakta om en av filmernas frontfigurer

DEBATT: BARNBÖCKER ÄR MESIGA -- ELLER?
Sven Bergersjö ger svar på tal

OMRÖSTNINGEN
Vad vill ni se mer av?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


ANGÅENDE TOLKIEN

Jag är förfärad! Skulle Tom Bombadill vara en naturande!?! I det förra numrets Omröstningen ligger faktiskt faktiskt i skrivande stund det alternativet långt före det uppenbara -- maia. Leder gör dock röstningsalternativet som propagerar för att den gamle skojaren är en "one-of-a-kind", unik. Detta finner jag det svårt att argumentera emot -- en röst på "unik" indikerar ju lika mycket en ovilja att kategorisera Bombadill som ett ställningstagande för att han faktiskt skulle sakna rastillhörighet -- men alternativet "maia" känner jag mig tvungen att slå ett slag för.

Diskussionen om Tom Bombadills härkomst är en lång och segdragen historia, som i praktiken rasat bland Tolkienister sedan tidernas begynnelse. Det finns flera uppsatser i ämnet på nätet, och teorierna är nästan lika många som debattörerna. Problemet med Bombadill är att Tolkien själv aldrig angav hans ursprung. Tvärtom så avslöjade Professorn att karaktären medvetet var gjord till en gåta, för att kittla läsarnas fantasi.

Daniel Andersson menade i förra numrets artikel Tom Bombadill -- Tolkiens gåta att karaktären, om han ska kategoriseras, kanske i första hand bör kallas för en naturande. Denna hållning får i Omröstningen stöd av er läsare. I den officiella faq:ens fråga 9 här på sidan anger jag dock om Bombadill och maia-andarna att man kan "hålla det som troligt att han tillhör detta släkte". Om denna hållning ska kunna bibehålla sin trovärdighet som sidans "officiella åsikt" så känner jag att en förklaring bör vara på sin plats.

Som det står i faq:en så är det svårt att finna något argument som talar emot maia-teorin. Av de andra spåren kan jag bara se "naturande" som en värdig utmanare, så därför koncentrerar jag mig på att förklara varför jag ser detta som mindre troligt: Släktet omnämns bara i De förlorade sagornas bok 1 -- en skrift innehållande material som Tolkien sedan reviderade kraftigt för att i slutändan skapa boken Silmarillion. Under revideringarnas gång togs passagen om naturandarna bort, och vi vet inte om Professorn i slutändan tänkte sig att det skulle finnas sådana över huvud taget. Därför menar jag att vi i första hand måste se till de släkten som Tolkien explicit beskrivit.

Av sagornas kända folkslag är, som det förklaras i faq:en, maia det klart starkaste alternativet. Men varför skulle Bombadill inte vara en maia? De argument som angivits mot denna teori är enligt min mening ganska svaga. I förra numrets artikel hävdas det att det faktum att gubben inte blir osynlig av att ta på sig Ringen talar emot maia-spåret. Varför? undrar jag. Sauron är en maia, och han blir inte osynlig av att ta på sig Ringen. Den som kan bemästra den för sina egna syften, som Gandalf, Galadriel med flera, kan undvika att bli osynlig.

En annan sak som påpekats är att Bombadill är totalt opåverkad av Ringens korrumperande natur. Andra maiar påverkas i boken, liksom alla andra varelser. Men säger detta egentligen någonting? Bombadill är det enda kända exemplet på en person som inte påverkas av Ringen. Talar det för att han skulle tillhöra något annat släkte än maiar? Nej, vi känner ju inte till något släkte som inte påverkas av Ringen. Däremot så känner vi till att maia-andar kan vara väldigt olika. Vissa är mäktiga, andra mindre mäktiga. Vissa står nära naturen, andra har god hand med folk. Varför skulle då inte vissa vara särskilt motståndskraftiga mot korruption?

Det är okänt vilket folkslag Bombadill tillhör, ingen kan döma om rätt och fel. Men ska man prompt kategorisera Tom, så finns det ett alternativ som ligger långt före de andra -- att han är en maia-ande. Det räcker med att se krasst på saken: mest talar för det och minst mot det.


Detta är anledningen till att Bombadill anges som trolig maia i faq:en, anledningen till att entusiaster i alla åldrar som introduceras till frågan via Tolkiens Arda ges denna uppfattning. Håller du inte med? Vi vill höra er läsares åsikter i Bombadill-frågan. Borde vi ändra faq:en? Skriv in och läxa upp mig!

Och kom ihåg: ovanstående är bara mina teorier och inte Tolkiens ord -- han avslöjade aldrig svaret.

Med förhoppningar om trevlig läsning,

Redaktör
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

Sauron mot Aragorn i Sagan om konungens återkomst?
En trovärdig spion på sajten www.planet-tolkien.com har rapporterat att i filmen Sagan om konungens återkomst så kommer Aragorn och Sauron att slåss i en scen (!). Eller, ja, så mycket till fajt blir det tydligen inte. Aragorn åker på storstryk av den mörka lorden medan Frodo, Sam och Gollum utkämpar den sista striden om Ringen i Domedagsberget. Förmodligen så vill Peter Jackson trissa upp spänningen genom att skapa frågan om Sauron ska hinna döda Aragorn innan Ringen förgörs.
   Låt oss hoppas att det inte blir så!

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Ringenfansen ska bli film!
Nu ska det göras film av fansen till Tolkiens böcker. Jo, det är sant! Sajten TheOneRing.net har, i samarbete med Planet BB, påbörjat en dokumentär om fansen till LOTR som ska kallas för Ringers: Lord of the Fans. Filman kommer bland annat visa fans som campade utanför biograferna i väntan på att Sagan om de två tornen hade premiär. "Ringers" är alltså en hyllning till fans i alla åldrar. Dokumentären koncentrerar sig inte enbart på filmfansen utan det är verkligen allt som ska dokumenteras! Filmarbetet kommer ske runt hela världen, man har team stationerade i Holland, Los Angeles (USA), Salt Lake City (USA) och Oxford (England).

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Filmernas storstjärna fruktade flopp!
John Rhys-Davies, mer känd som Gimli, var nära att tacka nej till rollen som den tappre dvärgen. Han trodde nämligen att det fanns en avsevärd chans att den skulle bli en katastrof av filmerna. Men hans agent och manager lyckades övertala honom. Man kan förstå Rhys-Davies oro, om den första filmen hade blivit en totalflopp hade de andra två släpps omedelbart på video. Under 30 år har Rhys-Davies försökt att bli ett etablerat namn i filmbranschen -- den roll som gjort honom stor är den då han är sminkad till oigenkännlighet!

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Jackson söker långa blondiner
Det räcker tydligen inte med orcher, alver och troll. Nu söker regissören Peter Jackson något helt annat -- 200 blondiner behöver han till några scener i Sagan om konungens återkomst som han ska filma i maj och juni. Men de får inte vara vilka blondiner som helst, utan de måste vara långa. Ja vad ska man säga, det fattas väl bara att de ska vara storbystade också ...

Sofia Danielsson
Tillbaka till Innehåll


Från bok till film ...

Av: Patrik Nilsson
Bild: Taurrohir


Att filmatisera en bok är i vanliga fall ingen lätt uppgift. Att filmatisera Härskarringen är än svårare. Ändå har Peter Jackson försökt sig på just detta, och vi har nu kunnat avnjuta två tredjedelar av hans skapelse. Åsikterna om hur han lyckats med åtagandet går isär ...

Är Härskarringen filmer där estetiken har fått mer utrymme än själva berättelsen? Filmer där betagande landskapsbilder går före trovärdigt skådespeleri? Är filmerna endast godis för tittarens ögon och öron, genom sina bedårande landskapsvyer och underbara alviska sånger?

Jag kan inte svara för någon annan, men utgår jag från min kärlek till Tolkiens böcker, kan jag inte låta bli att kritisera Jackson. Till stor del har han enligt min mening misslyckats helt med filmens story, skådespelarnas prestationer och inte minst vad beträffar manus. Istället för att se vad som fungerar i en bok och vad som skulle fungera i en film, tycks det mig som om Jackson inte valt efter gott huvud. Jag måste förvisso medge att Jackson lyckats otroligt bra på vissa områden. Ett exempel är Gollum, nog för att vi alla ser att det är en animation, men det är en animation med liv (i många fall mer liv än någon av de andra skådespelarna). Ett annat exempel är Gandalfs strid mot balrogen, som i filmerna visualiserats och fungerar otroligt bra, bortsett från vissa töntiga ansiktsuttryck och en viss kraftlöshet i svärdssvingandet.

Dålig prioritering
Många områden i filmerna har helt otroliga överföringar från text till visualisering, men det räcker inte, vi behöver mer för att bli nöjda. Jag anser inte att man skall nöja sig med det lilla goda som Jackson erbjuder för att det är Härskarringen vi för en gångs skull får se på film. Det är snarare på grund av att det är Tolkiens älskade verk som filmen baserar sig på, som man bör vara extra kritisk. Tråkigt nog behöver jag inte ens vara extra kritisk för att känna mig besviken.

Det är ett allmänt känt förfarande när det gäller överförande från bok till film, att man måste skära ner lite på innehållet. I Jacksons fall har han skurit ner på det som skulle ha varit intressant och behållit sådant som kan tyckas helt menlöst, exempelvis olika kommentarer som karaktärerna i böckerna slänger ur sig, eller tankar som de har, som återges i filmen i bästa såpa-anda. Man har tagit stycken av boken som fungerar perfekt i en bok, fört över dem till film och fått dem att istället för att vara perfekta, förvandlas till en töntig jargong som inte ger en någonting. Exempelvis så fungerar Gimli och Legolas kommentarer om hur många de dödar vid Helms klyfta alldeles perfekt i boken och ger en krydda av humor från författarens sida. I filmen blir de istället till något löjligt som man kunde ha varit helt utan. Det var ju inte så att de i boken stannade upp mitt i striden för att utbyta dessa meningar. Men jag antar att de skådespelare som anställdes för detta filmprojekt helt enkelt inte hade någon simultanförmåga. Eller? Troligen var det dåliga resultatet en blandning av bristfälligt regi, skådespeleri och manus.

Bra som film
Därmed inte sagt att Jackson gjort dåliga filmer, felet är att de baserar sig på en av vår tids mest älskade böcker. Om man såg den med en helt objektiv synvinkel, skulle det vara en helt underbar fantasysaga, som har ett par få töntigheter i sig, men i det stora hela skulle det vara en bra film.

Trots alla invändningar man kan ha så uppskattar jag Jacksons initiativ. Jag har saknat kvalitativ fantasy på den vita duken. I och med dessa tre filmer tror jag att genren kommer få en rejäl skjuts inför nya projekt, vilket är ett lovande löfte för alla fantasyfans, oavsett om det troligen aldrig kommer en film som följer böckerna till punkt och pricka. De kommer åtminstone ge oss en upplevelse utöver det vanliga.

---------------

Patrik Nilsson är en ny medlem i Tolkiens Arda-familjen. I redaktionen kommer han i första hand att ägna sig åt skribentsysslor, men han bistår även med design och webbkunnande.


Visste du att Beren i Silmarillion är vegetarian? Efter faderns död spenderade han fyra år i ödemarken, och på grund av den vänskap han där stiftade med regionens djur åt han aldrig mer kött.

Tillbaka till Innehåll


KUL ATT VETA OM ...


Orlando Bloom


Av:
Jaulia Andersson
Bild: Taurrohir

Här fortsätter Tolkiens Ardas artikelserie "Kul att veta om ...", med roliga och
intressanta fakta -- som du kanske inte tidigare kände till -- om skådespelarna i Peter Jacksons filmatisering. Denna gång tar vi oss an Legolas, alias Orlando Bloom ...
Namn: Orlando Bloom
Smeknamn: Orli
Ålder: 26 år
Född: 13 januari 1977 i Canterbury, England
Längd: 180 centimeter
Hårfärg: Mörkbrun
Ögonfärg: Mörkbrun
Familj: Systern Samantha och modern Sonia
Tidigare filmer i urval: Ned Kelly (2002), Black Hawk Down (2001), Wilde (1997)
Roll i Härskarringen: Legolas

Systern Samantha är
två år äldre.

Pappan, Harry Bloom, dog när Orli var fyra år gammal.

Harry Bloom var en judisk sydafrikansk advokat, författare och aktivist. Han var författaren bakom den viktiga antirasåtskillnadromanen Transvaal Episode, och arbetade jämsides med Nelson Mandela. Han blev fängslad för sina åsikter.

Orlando är döpt efter hjälten i Virginia Woolfs roman Orlando -- A Biography.

Han har en hund som heter Maude.
Orli är vegetarian.

Han blev nästan dödad då han ramlade ut från ett fönster från tredje våningen och bröt ryggen. Turligt nog överlevde Orlando, men läkarna sa att han eventuellt inte skulle kunna gå igen, och i fyra dagar försökte han att inse det kalla faktumet. Sedan opererades Bloom, och tolv dagar senare kunde han ut från sjukhuset.

Under inspelningsarbetet av Härskarringen ramlade Orli av sin häst och bröt ett revben.

Han sökte egentligen rollen som Faramir i Härskarringen, men fick den inte och blev i stället tillfrågad om att spela rollen som Legolas.

Orli har tre tatueringar, varav en är en alvisk nia (alla i Ringens brödraskap i Härskarringen har varsin på olika ställen.)

Han lärde sig att vindsurfa under inspelningarna av Härskarringen.

Orlandos hobbyer är att hoppa bungeejump, att vindsurfa, att åka snowboard, att skärmflyga och att hoppa fallskärm (där konster utförs innan fallskärmen utlöses för landning).

Han är nära vän med den tyske skådespelaren André Schneider.

Bloom dejtade för några år sedan Joanne Morley (skådespelerska som medverkat i bland annat Lullaby of Clubland), men hon lämnade honom för André Schneider.

Han var kortvarigt förlovad med modellen Jemma Kidd.

Orlando har varit med på listan över "de 25 hetaste stjärnorna under 25" i Teen People Magazine.

Han hamnade på plats 19 i F.M. Magazines top 50-lista över de sexigaste brittiska skådespelarna.

Bloom vann i kategorin "Bästa manliga genombrott" på MTV Movie Awards 2002.

Vid Empire Awards-galan 2002 vann Orlando priset för "Bästa debut".

Han var nominerad tillsammans med hela Ringens brödraskap i kategorin "Bästa ensemble” vid Screen Actors Guild Awards 2002.


Citat:

”Jag bryr mig inte så mycket om pengar. Uppriktigt talat: om jag får en chans att kyssa någon i en film så behöver de inte betala mig alls."

-- Om löner.

”Legolas pratar inte så mycket, han föredrar att låta sina handlingar tala. Legolas rörelser är mjuka och eleganta, som en katt. Du vet hur katter kan hoppa upp och landa stabilt på deras tassar? Det är det som jag försöker göra. Det krävs styrka för det, men det är väldigt balettliknande. Det är också väldigt svårt att göra utan att ramla!”

-- Om hans karaktär Legolas och sättet som denne rör sig på.

"Man måste vara riktigt allvarlig när det gäller tatueringar, för de är där för evigt."

"Det är rätt overkligt, Jag har haft två helt fantastiska erfarenheter. I Härskarringen och i Black Hawk Down. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Jag är liksom dubbelt upphetsad."

"Jag är en riktig olycksfågel, måste jag erkänna. Jag har brutit min rygg, mina revben, min näsa, båda mina ben, min arm, min handled, ett finger och en tå, och så har jag spräckt skallen tre gånger."

”Min karaktär bryter sin rygg, och jag hade nämnt att jag hade gjort det när jag provspelade för rollen. Vem vet vad som gör att en skådepelare får ett jobb och inte den andra? Jag tror att det bara var bra tajming att jag råkade vara där och att jag hade erfarenheten – jag menar, jag hade tur.”

-- Om hur han fick rollen i Black Hawk Down.

"Vig (Viggo Mortensen) brukade kalla mig för 'elf boy' och jag kallade honom för 'filthy human' [filthy = smutsig]. Som en alv fick jag aldrig en skråma på mig, blev aldrig smutsig. Och Vig kunde komma ut med blod och svett över hela kroppen. Och då sa han till mig: 'Äh, gå och manikyrera dina naglar!'"

”Jag tror att min mamma vill ha den här priset på en praktplats någonstans bredvid min mormor/farmor på spishyllan.”

-- I tacktalet för sin utmärkelse för "Bästa debut" på Empire Awards 2002.

"Vi hade de här 'småbråken' (på skoj) med varandra. Viggo brukade tjata om alver och om hur de gör i ordning sina naglar och borstar sitt långa, blonda hår, och blir prydliga. Och jag bara sa: Ja, åtminstone kommer jag att leva för evigt! Fattar du? Leva för evigt!"

"För en ung skådespelare som jag, är möjligheten att få arbeta med den sortens skådespelare och regissörer som i Härskarringen helt otrolig. Det var inget 'ska jag eller ska jag inte' när jag blev tillfrågad för rollen. Det var mer 'var skriver jag på!?!' Det var helt snurrigt."


---------------

"Kul att veta om ..." gör nu uppehåll för en tid, men kan mycket väl komma tillbaka vad det lider.

Tillbaka till Innehåll


DEBATT:

Barnböcker är mesiga – eller?

Av: Sven Bergersjö
Bild: Taurrohir

Det blev inte, som jag hoppats, en våg av insändare efter min förra debattartikel, där jag bad samtliga läsare av Tolkiens Arda att sända in ett mail till redaktionen och beskriva vad var och en anser bör behandlas på webbplatsen. Ska jag tolka detta som att de flesta inte bryr sig nämnvärt? Kom igen nu! Gör ett försök, det är klart att ni alla har åsikter!

Här kommer i alla fall en genomgång av de insändare som trillade in. En hade ingen åsikt, utan undrade bara ifall hatinsändaren jag beskrev censurerats bort. Jag ska erkänna att även om jag visste att den inte censurerats, kunde inte heller jag hitta den. Men den fanns där ...

Två andra insändare var mer intressanta vad gäller mina förfrågningar. Men uppenbarligen rörde det sig om personer som missförstått mina tidigare artiklar. Det ansågs att jag tyckte Tolkien var en medioker författare, trots att jag beskrivit honom som både språkgeni och bra barnboksförfattare.

Men det var tydligen inte bra, tvärtom var det ytterligare ett fel att berömma Tolkiens skicklighet som barnboksförfattare. Som om det vore dåligt att skriva barnböcker. En av de bästa författarna jag vet är just Astrid Lindgren, som skrev nästan uteslutande barnböcker, mycket som fantasy. Jag vill även nämna Tolkiens vän CS Lewis, mest känd för att ha skrivit de sju böckerna om landet "Narnia". Senast i raden har vi JK Rowling som skrivit Harry Potter. Hon är för många mest känd för att håva in stora pengar, men de böckerna har faktiskt fått en hel generation att börja läsa igen.

Se inte ner på barnboksförfattare. Det gör inte jag. Bilbo och Smeden och stjärnan är, enligt min åsikt, bra barnböcker. Det övergår mitt förstånd hur en Tolkienfan kan se ett sådant uttalande som misskrediterande.

Vidare ansåg en av insändarna att jag klagar för mycket och är negativ. Flera ansåg att Tolkiens Arda är en webbplats för Tolkiens fans. Själv tycker jag inte att jag är negativ, utan objektiv. Kritiskt granskande. Väldigt många fans rosar urskillningslöst utan att ens fundera på ifall det kanske finns något att beklaga.

Detta är min åsikt, den stämmer inte överens med läsarnas åsikter, men det är ju heller inte nödvändigt. Nu vore det verkligen roligt att veta vad fler tycker -- få insändare blir dålig statistik ...Vad anser du? Skicka in dina åsikter till oss!

---------------

Tidigare artiklar:
Debatt: Håll med eller håll käft!
Tolkien -- One writer to fool them all ...
Peter Jackson borde få smisk!

---------------

Sven Bergersjö är är författare av poesi, sagor, romaner, noveller och debattartiklar, och därtill mannen bakom förlaget Maniac Media. Hans senaste publikation är fantasyromanen Hjältarnas bok, som nu finns till försäljning i bland annat SF-Bokhandeln.


Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Detta är den tjugonde omröstningen som hålls på Tolkiens Arda, och det firar vi med en läsarundersökning. Under sommaren kommer sidorna vara föremål för viss omstrukturering, så därför är det mycket viktigt för oss att veta vilka sektioner som är mest omtyckta. De avdelningar som visar sig populära kommer prioriteras när vi utvecklas i framtiden, så det är väldigt angeläget för oss att veta vad just du tycker. Vilka sektioner vill du att vi ska bevara/utveckla och vilka är mindre viktiga? I denna omröstning går det bra att markera fler alternativ än ett.

webvoter-omröstning
Vilken sektion på Tolkiens Arda gillar du bäst?

Angående Tolkien
Artiklar
De hemliga dagböckerna
Debatt
Insändare
Nyheter
Omröstningen
Recensionen
Språkskolan

Se resultat
Den tidigare omröstningen som skulle kora Tolkiens häftigaste elaking är nu avslutad. Gollum avgick här med segern efter en mycket hård kamp mot Morgoth och överraskningen Häxmästaren av Angmar (ringvålnadernas ledare). Att den senare skulle slå bland andra sin herre Sauron -- som för övrigt floppade rejält -- hade väl ingen räknat med?

Vilken av Tolkiens elakingar är häftigast?
Pl. Elaking Röster
1.
2.

4.
5.
6.
7.

9.
10.
Gollum
Morgoth
Häxmästaren av Angmar
Smaug
Sauron
Annan
Ungoliant
Saruman
Honmonstret
Ancalagon
45
43
43
29
21
16
14
14
12
5

Tidigare fortfarande öppna omröstningar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 2: Vilket är Silmarillions bästa kapitel?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 8: Vilken av Tolkiens elakingar är häftigast? Avslutad!
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 9: Svenska eller engelska namn i nyöversättningen?
Tolkiens Arda -- Magasinet nr 10: Vilket släkte tillhör Tom Bombadill?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE

Tolkiens Ardas sidor utvecklas ständigt. Vi expanderar och nya avdelningar öppnas. Vill du vara med i skapandet av Sveriges största Tolkienresurs? Vi söker konstant efter entusiastiska personer som kan vara med och göra sidorna ännu bättre. Just nu är vi bland annat i behov av personer som kan svara på insändare, producera bildmaterial, skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli Tolkiens Arda-skribent! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Bilder: Tom Bombadill ©
Taurrohir/Gustav Dahlander
Aragorn (Viggo Mortensen) från Sagan om konungens återkomst Foto: Pierre Vinet © New Line Productions
"Glamdring" © The Encyclopedia of ArdaTolkiens Arda är ett magasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagen innan nytt nummer klockan 18:00. Citera oss gärna, men glöm inte att ange källan.

I REDAKTIONEN:

Chefredaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Redaktör:

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Illustratör:

Taurrohir
anguirel@mail2world.com

Experter:

Andrea Agering
andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Nyhetsredaktion:

Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Skribenter:

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Sven Bergersjö
mailto:sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Patrik Nilsson
mailto:lothan_itelyn@hotmail.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Rothinzil
lars_ylinenpaa@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till Innehåll
SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp