Nummer 8 2003
Lördagen den 7 juni
Välkommen till nummer 8 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Alla nummer har en stor insändarsektion, där frågor kring Tolkiens värld besvaras. Varannan lördag finns också artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer med i tidningen. Nästa nummer utkommer den 14 juni. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.tk/


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


Om frågespalten
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan. Tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i det inofficiella diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och språkavdelningen i Magasinet, nummer 1 2003.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REDAKTÖREN HAR ORDET

Hej och välkomna till detta nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten. Nu är sommaren över oss med både värme och badtemperaturer, vilket har märkts på vår brevskörd. Det är inte så många frågor denna vecka, men de som har kommit in håller som vanligt hög klass. Jag ska passa på att hälsa veckans gästexpert, Morwen, välkommen i gänget. Vi behöver alla goda krafter som finns för att göra Tolkiens Arda ännu bättre! Så om det finns fler som känner sig manade att hjälpa till med något, svara på frågor, leta nyheter, redigera, programmera ASP eller PHP, så är det bara att höra av sig till mig eller Gustav.

Tanken var att jag här och nu skulle fortsätta min genomgång av material skrivet av  och om Tolkien, men på grund av tidsbrist så kommer del två i den artikelserien inte förrän om två veckor. Hoppas att ni kan stå ut!

Till dess, ha en bra sommar, och ta det lugnt i samband med skolavslutningen.

Johan Sandberg
Redaktör


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Ondskans makter
Språk
Personen Tolkien
Övrigt


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hej! Jag hoppas inte denna fråga blir för vrång... men har Johan S tagit din plats Gustav? Johan har tagit över mer allmänna frågor, vilket gör att man ser färre svar från dig numer, Gustav.

Tobias

Svar:
Hej Tobias! Nej då, din fråga är alls inte för vrång. Det är så att Johan tagit på sig ansvaret som redaktör för frågespalten varannan vecka, och då blir det mindre svar från mig. Att redigera både en stor frågespalt och ett magasin blir i längden för mycket arbete, så det är extremt bra att Johan hjältemodigt avlastat mig något på denna punkt. Och om jag redigerar mindre så lär jag få mer tid över till att svara på frågor... Vi får se.

Gustav Dahlander

Förhoppningsvis kommer allt att gå smidigare när vi får upp Tolkiens Arda på en egen plats i cyberrymden, så att Gustav kan ikläda sig rollen som den mästerexpert han är i större utsträckning än han har gjort den senaste tiden!

Johan Sandberg


2. Fråga:
Hej. Jag vill bara säga att jag verkligen är en Tolkienfantast och Silmarillion är min favoritbok. Men värst av allt, när Sven Bergersjö säger att alver är fascistiska så håller jag med honom! Tänka sig det. Vad är de som för mig att älska Silmarillion och alvhistorier fast jag håller med Sven B att alver är fascistiska?

Tobias

Svar:
För att vara ärlig så har jag ingen aning... Ett drag av masochism kanske? Eller är inte alverna så fascistiska som man vid en första anblick kan tro? Jag vet inte. Vad tycker ni andra läsare? Är alverna fascister?

Johan Sandberg


3. Fråga:
Hej Gustav!
Du hade tydligen sett att jag tagit en nyhet från Tolkiens Arda här om veckan och publicerat den på http://www.catahya.net/. Jag skulle givetvis angivit källan direkt, dock gjorde jag inte det och jag ber så mycket om ursäkt för detta.

Hoppas att det går bra att jag publicerar nyheter på Catahya från Tolkiens Arda i fortsättningen, som du också själv skrev på Catahya. Jag ska då givetvis ange källan förstås.

Jag vill naturligtvis också tacka alla som arbetar på Tolkiens Arda för en mycket bra tidning och jag ser fram emot att läsa den i fortsättningen också.

Ha det bra!
Hälsningar,

David Ljunggren (Faramir på Catahya)

Svar:
Hej David! Visst går det bra att ni på Catahya använder er av våra nyheter! Om ni vill går det alltså även bra att ta en notis rakt av, bara källan anges med en länk så. Det är bara trevligt att det vi publicerar får större spridning.

Jag får i min tur tacka för en mycket bra sajt med inte minst en strålande nyhetsrapportering, som vi ofta använder oss av för att se vad som är på gång!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret


------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


4. Fråga:
Hej Gustav, jag undrar vad Gimli säger till Haldir i Lothlórien i Sagan om ringen special extended dvd edition?

Martin

Svar:
Hej Martin! Enligt sajten Fellowship of the Word-smiths, där alla icke-engelska repliker i filmerna finns med, säger Gimli:

"Ishkhaqwi ai durugnul."

Tidigare stod där enbart att detta var påhittat av filmmakarna för att efterlikna khûzdul, och ingen betydelse angavs, men nu sägs det att orden, enligt den ansvarige för den tyska översättningen av filmen, betyder "Jag spottar på din grav". Jag vet inte hur trovärdigt detta är, om inte annat tycker då jag det är en rätt konstig sak att svara, då dialogen med Haldir är följande:

Gimli: So much for the legendary courtesy of the Elves! Speak words we can all understand!
Haldir: We have not had dealings with the dwarves since the dark days.
Gimli: And you know what Dwarves say to that? "I spit on your grave".

Det känns fel på något sätt tycker jag, men men, det är bara min personliga åsikt. Hela den scenen ströks ju från bioversionen, så filmmakarna kanske inte lade så stor möda på att hitta på en bra betydelse på Gimlis förolämpning.

Robert Östberg

Kolla i Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 5 2002, fråga 20. Där skrev jag att det inte finns någon "riktig" tolkning av detta; men så mycket kan jag säga på rak arm att mittenordet, _ai_, antagligen betyder "över", och slutsuffixet _-ul_ betyder ungefär "-isk".

Magnus Åberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


5. Fråga:
Jag skulle gärna vilja ha en lista på alla böcker som släppts om "Sagan om ringen" och sådant. Jag är en samlare och har en del. Senaste inköpet var "En guide till Tolkien och Sagan om ringen".

Tomas


Svar:
Det finns ju en hel del böcker som släppts av och om Tolkien, men på Skalman.nu finns en lista som innehåller de mest kända böckerna. Se även Åke Bertenstams utförliga bibliografi. Du kan annars bara gå in på en sajt där de säljer böcker, tex. Adlibris, och söka på Tolkien. Då får du ju upp ett stort antal olika böcker om och av Tolkien.

Några av böckerna som finns på listan är inte tillgängliga i butiker, på grund av att de inte nytrycks, men begagnade exemplar finns säkert att få tag i. Sedan vet jag att det ska släppas en bok som heter "Sagor från en farofylld värld" i september i år. Den kommer innehålla bl.a. Gillis bonde från Ham och Sagan om smeden och stjärnan.

Morwen
Gästexpert


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


6. Fråga:
Är det någon som orkar dra hela historien om dvärgarnas uppkomst? Jag får ångest över att läsa den där jävla tröga boken, men är ändå lite nyfiken. För inte var det den Ende som skapade dem? Fast var det bara han som fick skapa liv? Jag hänger inte med...

Alle

Svar:
Hej! Egentligen behöver du bara läsa cirka fyra och en halv sida för att få svar på både dvärgarnas och enternas ursprung; nämligen kapitel 2 i Silmarillion, "Om Aulë och Yavanna".

Men i korthet var det så här: Aulë, smeden, längtade så mycket efter att få undervisa varelser att han inte ville vänta på alvernas och människornas uppvaknande, utan skapade sig de sju dvärgafäderna. När Ilúvatar sade till honom att Aulë inte hade rätten att göra liv visade Aulë sådan ödmjukhet och avsaknad av maktbegär att Ilúvatar förlät honom. Så när Aulë höjde hammaren för att krossa sina skapelser ryggade de redan tillbaka -- Ilúvatar hade gett dem liv. Men de fick inte vakna före de förstfödda, så Ilúvatar lade dem till vila på skilda platser i Midgård, att vakna först efter att alverna hade trätt fram på jorden.

Magnus Åberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


7. Fråga:
Hej, jag undrar, vad heter Arwens och Elessars barn? Väldigt tacksam för svar!

Anna


Svar:
De hade en son, vilkens namn var Eldarion, sedan hade de även ett okänt antal onämnda döttrar.

Morwen
Gästexpert


8. Fråga:
Kan Aragorn bli förkyld? Det stod någonstans att ingen sjukdom drabbade númenoranerna så länge de inte föll "under skuggan". Aragorn stammade ju från de
númenoraner som var de Trogna, och de föll ju aldrig under skuggan, dessutom hade ju Aragorns släktled hållits "rent" ner genom åldrarna och inte uppblandats
med "ringare" släkten. Tacksam för svar.

Olle B

Svar:
Du kan ha rätt, men jag vågar inte svära på saken. Jag kan på rak arm inte komma på något ställe i trilogin där det talas om sjukdomssymptom i samband med Aragorn.

Martin Andersson

"Föll under skuggan" kan möjligen också betyda att personen drabbades av "svarta skuggan", åkomman som de som varit i kontakt med ringvålnaderna ofta fick. Jag har letat mycket grundligt efter referenser till att dúnedain/númenoranerna inte skulle ha drabbats av några sjukdomar, men om det nämns så är det sannerligen inget välkänt faktum. Som vanligt när det gäller insändare så skulle vi uppskatta en exakt referens till var ett påstående nämns i böckerna.

Dúnedain har ju alvblod i sina ådror, och med detta i åtanke är det inte alls otroligt att de skulle vara förskonade från sjukdomar, likt alverna. Man kan ju dock fråga sig hur mycket en dúnadans blod kunde blandas upp med andra folkslags innan denna immunitet försvann. I Minas Tirith i tredje åldern finns ju i alla fall Läkandets hus, som bland annat har som syfte att behandla invånarnas sjukdomar, LOTR, sidan 842, "The Houses of Healing":

"For though all lore was in these latter days fallen from its fullness of old, the leechcraft of Gondor was still wise, and skilled in the healing of wound and hurt, and all such sickness as east of the Sea mortal men were subject to."

I Gondor var folk alltså sjuka då och då. Detta behöver dock inte betyda något, eftersom det inte bara bodde renblodiga dúnedarin där. Att det talas om att "mortal men" "east of the Sea" var de som råkade ut för sjukdomar, skulle kunna implicera att dúnedain slapp detta. De är ju "mortal men" som inte härstammar från "east of the Sea", Númenor var ju beläget mitt ute i havet. Citatet behöver dock inte betyda något. Den läsare som känner till mer om detta får mycket gärna höra av sig!

Gustav Dahlander



Tillbaka till insändarregistret


--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


9. Fråga:
Hej!
Jag tycker att det är för lite diskussioner om "The Great Eye" på den här sidan, så jag tänkte jag skulle skriva lite om mina åsikter i saken. Kanske någon annan blir intresserad och skriver mer om ögat?

En sak som många har olika åsikter om är ifall ögat verkligen existerar, eller bara används som ett sätt att beskriva "Saurons uppmärksamhet" på. Jag har dock några saker som tyder på att ögat faktiskt "finns" i fysisk form. Bland annat så sägs det att Frodo ser det i Galadriels spegel. Då finns det de som säger att det helt enkelt är ett av Saurons ögon han ser. Men man måste minnas att det står att ögat är omgivet av eld. Och jag tror inte att Sauron har eld i ansiktet... En annan sak är att Frodo ser Ögat med Ringens hjälp i närheten av Rauros. Och när Pippin ser Sauron i Palantíren, så nämns det inget om något "öga". Dessutom så står det i ROTK, om "ögats fönster i Barad-dûr". Och slutligen, så står det (när Frodo och Sam står på Domedagsberget, och ser mot Barad-dûr) att de ser något rött glimma till däruppe (vid "ögats fönster").

Sådär, det där var förhoppningsvis början på en diskussion. Jag hade tyvärr inga böcker till hands när jag skrev detta. Så jag kunde inte använda mig av några citat. Och kunde också bara använda mig av sådan fakta om Ögat, som jag har i huvudet.
Men jag hoppas som sagt att fler skriver in och säger sin åsikt i saken. Ögat, tycker jag, är en ytterst intressant sak, som borde diskuteras minst lika mycket som Tom Bombadill

För övrigt kan jag berätta vem Tom Bombadill verkligen är. Nämligen ingen mindre än; en riktig fuling, i klarblå rock och gula gummistövlar.

Det Locklösa Ögat

Svar:
Hej! Frågan om Saurons form är enbart ett öga kommer upp med jämna mellanrum, och jag har hittills hävdat att Gollums ord om att Sauron bara har fyra fingrar kvar på den svarta handen är indicium nog på att Sauron även i tredje åldern har humanoid form och inte bara består av ett stort öga. Alla hänvisningar till Saurons öga (ögat, locklösa ögat, ögat i Svarta tornet) i boken verkar kunna tolkas som att det är Saurons uppmärksamhet, vaksamhet och vilja som åsyftas när han ser vida kring, med palantíren eller på annat sätt.

Lite värre är det i fallet med Galadriels spegel, då vi här får den enda tydliga beskrivningen av Ögat i sig. Antingen har Sauron i sin nuvarande form ett öga (förmodligen har han två) i den eldomgärdade form som beskrivs, eller så är det även här en slags representation av Sauron som Frodo ser, och inte Sauron själv.

Jag anser personligen att Saurons öga skall tolkas mer bildligt som Saurons uppmärksamhet och vaksamhet, men några fler argument för eller emot kan jag inte komma på just nu -- det enda jag är helt övertygad om är att Sauron inte har formen av enbart ett eldomgärdat öga.

Robert Östberg

Skönt! Nu kan vi ju avskriva debatten om Tom Bombadill i alla fall, eller ... ?

Johan Sandberg

För min del så är jag tämligen övertygad om att Sauron hade en ordentlig kropp i tredje åldern och inte bara ett öga. Frågan är dock intressant och i allra högsta grad värd att diskutera. Förhoppningsvis anser fler läsare detsamma och hör av sig med sina åsikter!

Det stämmer att man får en klar beskrivning av Saurons öga i Galadriels spegel. Tolkien har även illustrerat detta öga på sitt ursprungliga omslag till "The Fellowship of the Ring". I "Silmarillion" står det dessutom i slutet av "Akallabêth", sidan 280-1, följande om Sauron när hans kropp förstörs vid Númenors undergång:

"... Sauron was not of mortal flesh, and though he was robbed now of that shape in which he had wrought so great an evil, so that he could never again appear fair to the eyes of Men, yet his spirit arose out of the deep and passed as a shodow and a black wind over the sea, and came back to Middle-earth and to Mordor that was his home. There he took up again his great Ring in Barad-dûr, and dwelt there, dark and silent, until he wrought himself a new guise, an image of malice and hatred made visible; and the Eye of Sauron the Terrible few could endure."

En klar implikation på att hans fysiska kropp skulle vara i skepnaden av ett öga. Dock så strider han ju senare i denna skepnad mot Elendil och Gil-galad, och får då ett finger avhugget, så det kan alltså inte vara fallet.

Omnämnandet av ögat i Barad-dûr som berörs ovan, ser ut på följande sätt, LOTR, sidan 921, "Mount Doom":

"One moment only it [Barad-dûr] stared out [from the mantling clouds], but as from some great window immeasurably high there stabbed northward a flame of red, the flicker of a piercing Eye; and then the shadows where furled again and the terrible vision was removed. The Eye was not turned to them ..."

En ytterligare indikation på att Saurons kropp skulle vara ett öga. Frodo säger också vid annat tillfälle att han ibland känner det som om ett stort öga stirrade på honom. När Pippin talar med Sauron i palantíren beskriver han dock att han "looked", "seemed to see me", "laughed at me" och "gloated over me". Ett öga är knappast så uttrycksfullt, men vi får senare av Aragorn reda på att det inte är brukarens verkliga gestalt som syns när man samtalar genom en palantír:

"... he [Sauron] beheld me. Yes, Master Gimli, he saw me, but in other guise than you see me here."

Detta omyndigförklarar ju till viss del palantírspåret, som väl annars skulle antyda att Sauron trots allt besatt en ordentlig humanoid kropp. Men det finns fler argument för detta: Gollums uttalande om att Sauron bara har nio fingrar kvar (eftersom Isildur högg av det som bar Ringen), som Robert refererar till, är ett. Gollums auktoritet förstärks rejält om vi tar i aktning att han med största sannolikhet faktiskt har mött Sauron personligen, lyssna bara på detta uttalande från den lille krabaten:

"He sees. He knows. He heard us make silly promises -- against His ordes, yes."

Gollum har alltså mottagit order av Sauron, och informerar om att han har nio fingrar. I "Letters" på sidan 332 informerar Tolkien dessutom rakt ut att Sauron har en humanoid gestalt:

"Sauron should be thought of as very terrible. The form that he took was that of a man of more than human stature, but not gigantic."

Kontexten i brevet är tredje åldern, även om Tolkien inte refererar specifikt till denna period just i samband med dessa meningar. Han talar ju här till en läsare som frågar om LOTR. Detta skulle kunna vara bevis nog, men Tolkien skulle teoretiskt sett kunnat glömt bort sig just när han skrev det, eller varit av en annan åsikt när han skrev LOTR. Vad säger då själva LOTR mer? Ja, vi får reda på att Sauron har en tron av Gandalf:

"... [I am] more dangerous than anything you will ever meet, unless you are brought alive before the seat of the Dark Lord."

LOTR, sidan 488, "The White Rider". Ett öga skulle väl knappast sitta på en tron? Denethor informerar också senare att Sauron skulle komma till staden om Minas Tirith föll, men under slaget så döljer han sig bakom frontlinjerna. Vi vet också att Sauron var kapabel att anta en fysisk gestalt under tredje åldern, det sägs rakt ut i LOTR, bland annat på sidan 861. Den allra starkaste indikationen på att han hade antagit en humanoid gestalt är dock att Tolkien faktiskt avbildat honom, i bakgrunden på det ursprungliga omslaget till "The Return of the King" (se "JRR Tolkien: Artist & Illustrator", # 181 och # 182)! Här ser vi en skugglik överkropp, ett huvud och en arm som sträcker sig över bergen. Huvudet har ett rött öga men ses i profil, och det troliga är att det sitter ett till på andra sidan. Denna avbildning tycks stämma överens med beskrivningen i "Letters".

I faq:ens fråga 11 anger vi här på Tolkiens Arda att Sauron inte har gestalten av ett öga, med dessa argument i åtanke. Citatet från "Letters" ges särskilt utrymme. Ett antagande är att Ögat bara är refereras till i bildlig bemärkelse. Sauron använder det ju som sitt officiella emblem, bland annat på sina soldaters sköldar. Om man tänker på detta blir det måhända mer lättsmält att det visar sig i Galadriels spegel. Men vad tror ni läsare?

Gustav Dahlander


10. Fråga:
A: Vem var skickligast på att skapa saker av Melkor och Sauron? Många saker Melkor skapade har ju Sauron förbättrat. 

B: Hur stort är Barad-dûr jämfört med Angband och Udûn? 

C: Hur skapade Sauron varulvarna? 

D: Vem skapade nazgûlernas vingbestar?

E: Kan Sauron överträffa en vala i någonting? T.ex. att han är starkare än den svagaste valan eller händigare än någon vala?

Finrod

Svar:
Hell Alvhärskare! A: Melkor utan tvekan. Ingen av maiars släkte är skickligare än en av valars släkte.

B: Mindre, jag är lite osäker på Udûns storlek, men Angband var i alla fall större än Mordor.

C: Att han var varulvarnas herre framgår av Silmarillion, också att han fängslade "andar" i varulvarnas kroppar. Men exakt hur det gick till vet jag inte. Antagligen är detta ytterligare ett bevis på att Tolkien tänkt sig någon form av andeväsen i sin mytologi (utöver valar och maiar), men dessvärre aldrig utvecklade dessa tankar fullt ut. 

D:
Sauron skapade dem troligen, men av vad och hur vet man inte.

E: Ja, det är inte omöjligt att en maia kan överträffa en vala i en specifik egenskap. Om Manwës härold, Eönwë, sägs det att endast Tulkas var starkare i strid än han, så Eönwë var bevisligen mer stridbar än flera av valar. Men om Sauron överträffade någon vala i något är mer än jag vet.

Johan Sandberg


11. Fråga:
Hejsan!
Tack så hemskt mycket för att jag fick svar på min fråga i förra numret. Jag tycker att det är dåligt att ingen har skrivit om ondskans makter, jag tycker att de är bland de mest fascinerande skapelserna i Tolkiens värld. Men nu vill jag ställa en fråga eller två:

A: Var Morgoth Tolkiens version av Lucifer, som Eru Ilúvatar var personifieringen av Gud?

B: Kan Sauron se ut som en balrog i tredje åldern?

Urguk

P.s. 
Gustav är nog min personliga favorit här på Tolkienspalten.
D.s.


Svar:
Varsågod, att svara på frågor är liksom vårt jobb! Till dina två nya frågor:

A:
Om man nu ska försöka lägga in en kristen grundsyn i Tolkiens litteratur, så måste svaret på din fråga bli ja. Det finns likheter mellan Morgoth och Lucifer, så till vida att de på något sätt vill förvränga och sätta sig över den naturliga skapelsen. Men man ska nog akta sig för att dra alltför många paralleller mellan kristendom och Tolkiens värld. Tolkien var, till skillnad från sin vän och författarkollega CS Lewis, ingen författare i den mytopoetiska skolan, och framför allt inte i den evangelistiska.

Johan Sandberg

Jag tackar för komplimangen! Nämnas kan att Tolkien i ett brev själv förklarar för en oinsatt att Angband var "the fortress of The Devil", och platsen i sig kallar han ibland för "Hell". Så jämförelsen kan göras.

Gustav Dahlander

B: Om jag tolkar det hela rätt så tappade Sauron mycket av sin förmåga att byta skepnad efter Númenors fall, så svaret från mig blir nej. Jag är inte ens säker på att han kunde se ut som en balrog under första och andra åldern heller.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret


----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk).


12. Fråga:
Hej (igen)! Hur böjer man adjektiv på quenya?

Laurelen

Svar:
Hej igen Laurelen! Adjektiven har bara en egentlig böjningsform, pluralformen, som används när de är bestämningar till substantiv i pluralis. Adjektiv med singularform på -a har pluralform på -e: _morna_ 'mörk, svart', pl. _morne_ 'mörka, svarta'. Slutar adjektivet i singularis på -ea, får det i pluralis -ie: _laurea_ 'gyllene', pl. _laurie_. Adjektiv med singularform på -e har pluralform på -i: _ninque_ 'vit', pl. _ninqui_ 'vita'. I quenya är det vanligt att adjektiv substantiveras. När så sker, böjs adjektivet enligt reglerna för substantiven. Exempelvis får adjektivet _sinda_ 'grå' som substantiverat betydelsen 'gråalv' och har då pluralformen _Sindar_.

Björn Fromén


13. Fråga:
Tja!
Tack för en superbra sida. Vet du vad "jag älskar dig" heter på sindarin och quenya? Det  skulle vara kul att veta det.

Miranda

Svar:
Se svar på fråga 11 i Tolkiens Arda nr 10 2002 och på fråga 40 i nr 4 2003.

Björn Fromén


14. Fråga:
Finns det något språk som Tolkien gjorde till drûgerna (stavar man det så)?

[Anonym]

Svar:
Enligt LOTR talade vildmännen i Drúadanskogen ett språk som var mycket olikt väströnan och dess släktingar. Från detta är två ord kända: _gorgûn_ som betyder 'orker', och personnamnet _Ghân-buri-Ghân_. I kapitlet om Drúedain i _Unfinished Tales_ nämns att en grupp av vildmännens förfäder hade följt med folket Haladin (det andra i ordningen av Edains tre hus) till Beleriand och där bodde tillsammans med dem. Denna grupp hade tydligen antagit Haladins språk men ändå behållit en del egna ord, bland annat det namn de gav sig själva, _drughu_.

Man kan förstås inte utesluta att det kan finnas fler anteckningar om vildmännens språk i någon opublicerad källa, men troligast är nog att Tolkien aldrig fann anledning att utarbeta det i detalj.

Björn Fromén


15. Fråga:
Hejsan!
Vill börja med att tacka för en superbra sida! Ni gör ett fantastiskt arbete.

Till frågan: Jag har pluggat lite sindarin och är inne på det med genusändelser till verb som _puion_ (jag spottar) _puiag_ (du spottar) osv, och jag har varit inne och kollat lite repliker från LotR-filmerna på sindarin och hittat bl a den här meningen; Arwen: _Ú-'arnech in naeth i si celich_ skulle översättas "You did not have the cares you carry now" men ordet _celich_ som ska betyda "you carry" verkar vara fel, för _col_ betyder "carry" och då borde väl inte "you carry" heta _celich_, eller? Jag är lite förvirrad. Hoppas att ni kan bringa lite ljus över det hela!

Pernilla


Svar:
Hej Pernilla! För att kunna ge ett svar måste jag först tydliggöra skillnaden mellan sindarin och *sindarin, dvs mellan autentisk sindarin som härrör från Tolkien själv, och sådana former som på basis av mer eller mindre välgrundade antaganden rekonstruerats för att fylla luckorna i våra kunskaper om autentisk sindarin.

Som du säkert känner till innehåller "filmalviskan" mycket få direkta citat från Tolkiens texter (inte ens den centrala hälsningsfrasen _elen síla lúmenn' omentielvo_ finns ju med!). Det mesta av filmernas sindarin bygger med andra ord på rekonstruktioner. Det förutsätts t.ex. att det allra mesta som sägs om föregångaren noldorin i HOME 5 också gäller för sindarin. (Sindarin som begrepp kom till först i början av 1950-talet, då Tolkien gjorde om de tidigare språken noldorin och ilkorin till ett gemensamt språk och då också gav detta en ny historia.)

Formen *_celich_ är en typisk sådan rekonstruerad form. Det bakomliggande resonemanget ser ut ungefär så här:  

1. Roten KOL- har i autentisk sindarin avläggarna _caul_ 'tung börda' och _coll_ 'mantel'.    Antagande: sindarin har också ärvt ett rotverb *_col-_ 'bära'.  

2. Rotverb bildar såväl i noldorin som i sindarin presens med tillägg av vokalen -i-. Detta visas för sindarins del av den negerade formen _ú-chebin_ 'jag har inte kvar' [Gilraens linnod, LOTR appendix A(v)] från stammen *_heb-i-_ 'ha kvar, behålla'].  

3.  I noldorin orsakar verbändelsen -i- omljud av rotvokalen. Omljud innebär att A och O ersätts med E. Exempel från noldorin är _gerin_ 'jag äger' av _gar-_ och _teli_ 'att komma' av _tol-_. Antagande: samma sak gäller i sindarin. Presens av verbet *_col-_ får då i första person singularis formen *_celin_ 'jag bär'.  

4.  Något säkert autentiskt exempel på en verbform i andra person singularis (du-form) finns hittills inte publicerat. Det lär existera åtminstone ett manuskript som visar att Tolkien vid något tillfälle tänkte sig att ändelserna _-g_ och _-ch_ hade denna funktion. Å andra sidan tycks _-ch_ i noldorin ha stått för första person pluralis (vi-form).   

"Filmalviskans" upphovsman David Salo har hur som helst antagit att man i sindarin får du-formen av verbet genom att byta ut det avslutande _-n_ i jag-formen mot _-ch_. Motsvarigheten till  *_celin_ 'jag bär' blir då *_celich_ 'du bär'. Tilläggas bör kanske att  beskrivningen av sindarins verbböjning som ges på webbplatsen Ardalambion till allra största delen återgår på David Salos teorier. Det mesta i den rika floran av verbformer som redovisas där är därför inte autentisk sindarin utan rekonstruktioner. 
    

Björn Fromén


16. Fråga:
Hej!
Jag undrar bara om "valinyere" betyder något? Min kompis vägrar säga, så jag fick lov att fråga här. Tack på förhand!

Valkotukka

Svar:
Hej Valkotukka! Vad jag vet finns inte det uttrycket i någon känd text av Tolkien. Men eventuellt skulle det kunna betyda 'gudasorg', sammansatt av _Vali_, en biform till _Valar_ 'gudamakter', och _nyére_ 'sorg, bedrövelse'. Formen _nyére_  finns dock bara i eldarissa, den unge Tolkiens variant av quenya (= den quenya som förekommer i DFSB). I senare gestaltningar av språket ändrade han ordet till _níre_.

Björn Fromén


17. Fråga:
Hej!
Jag älskar verkligen alver. Dom är så himla fina. Jag har letat överallt på Internet, men jag hittar inte någon alvisk ordbok. Jag skulle vilja lära mig alfabetet på alviska.

Sofia

Svar:
Hej Sofia! Det finns en bok av Ruth S Noel  som heter The languages of Tolkien’s Middle-earth, den finns på bl.a. på Adlibris. Jag har inte själv läst boken så jag vet inte riktigt vad den innehåller, men troligtvis så finns det nog lite alviska där. Sen finns även An Introduction to Elvish and to Other Tongues and Proper Names and Writing Systems of the Third Age of the Western Lands of Middle-Earth as Set Forth in the Published Writings of Professor John Ronald Reuel Tolkien av Jim Allen (tyvärr ur tryck). Det finns även en liten lista på alviska ord i Silmarillion.

Sen vet jag att SF-Bokhandeln har haft en liten alviska frasbok, men jag vet inte om den är tillgänglig längre. Det finns mycket mer material på nätet och den sidan jag föredrar är http://www.uib.no/people/hnohf/ En utmärkt sida om tengwar är http://fan.theonering.net/rolozo/tengwar/tengwar Där finns alla bokstäver anpassade till olika språk och även förklaringar för alla tecken, exempel från böckerna och så kan man så klart ladda hem olika tengwar-stiler.


Morwen
Gästexpert



18. Fråga:
Var kan man lära sig alviska?

Kere


Svar:
Jag rekommenderar varmt Ardalambion, där samtliga språk finns som gjordes av Tolkien. Sidan är på engelska, men jag hoppas den kommer att underhålla dig ändå. Annars finns även lektioner i de alviska språken sindarin och quenya på svenska här på Tolkiens Arda, den senaste i Magasinets nummer 9 2003.

Morwen
Gästexpert



Tillbaka till insändarregistret


-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här. Expert hos Tolkiens Arda inom detta område är Andrea Agering.


19. Fråga:
Jag vet att Tolkien har en bror som heter Christopher Tolkien. Det jag undrar är om han kommer att skriva böcker om Härskarringen-världen, och kan det bli en fjärde film?

Krisja Baldzens

Svar:
Hej! Jag måste rätta dig lite: Christopher Tolkien är John Ronalds yngste son, inte hans bror (som hette Hilary). Christopher har ägnat många år åt att redigera faderns outgivna texter och publicera dessa, bland annat i de 12 HOME-böckerna. Han har dock inte skrivit några egna alster som utspelar sig i Arda, då han anser att detta bara kunde göras av en person för att det ska vara "på riktigt" (annars blir det fan-fiction, och det har du ju en del av på Nätet) -- JRRT. En fjärde film kan det dock bli, då "Bilbo", "The Hobbit", fortfarande går att ta sig an.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


20. Fråga:
Jag vill tacka för spalten, den är både rolig och intressant skriven. Vid vissa humoristiska inslag kan jag sitta och garva för mig själv, nämnas bör kommentaren till frågan om farbror Melker i Saltkråkan kan vara Melkor i förklädnad.

Så till frågan: Finns det några (helst) svenska LotR-fan-fictionsidor, där man kan både skicka in sina egna och läsa andras berättelser?

Tack för en utmärkt sida!

Carmiline

Svar:
Hej och tack för berömmet! Om det finns någon svensk fan-fictionsida vet jag inte, men det finns gott om engelska på Internet. Du kan ju alltid prova att skicka in din berättelse hit, så får vi se... Vi kanske publicerar den här!

Johan Sandberg

Jag skulle precis som Johan misstänka att det inte finns några svenska fan-fiction-sidor med större Tolkieninslag. Än. Men Tolkiens Arda har åtminstone tre berättelser på gång som kommer publiceras på sajten i framtiden, så förhoppningsvis kan vi bli den första och största svenskspråkiga resursen på detta område. Skicka in era berättelser till oss!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se eller använd formuläret på Förstasidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mejladress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


VI SOM SVARAR PÅ FRÅGORNA

Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Andrea Agering
Fråga Andrea om allt som rör alver eller personen Tolkien. Hon har varit medlem i Malmös, Göteborgs och Stockholms Tolkiensällskap (i nämnd ordning) sedan 9 år tillbaka, och jobbar för närvarande som projektsamordare. Andrea är 23 år gammal.
Fråga Andrea: andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
Martin har järnkoll på innehållet i de fysiska böckerna Härskarringen och Bilbo. Undrar du något om händelser eller annat som kan relateras direkt till texterna är han rätt man för jobbet. Martin har läst hela Härskarringen på svenska och engelska samtidigt, rad för rad, vilket kan förklara varför han är som han är. Hans andra favoritförfattare är HP Lovecraft.
Fråga Martin: klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på många frågor. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim, och tillika en av världens ledande auktoriteter inom alvspråket quenya.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Johan ansvarar för frågespalten varannan vecka, men är även expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy i allmänhet och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977.
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör Tolkien på Internet eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Horn of Gondor" © Taurrohir


Tolkiens Arda är ett magasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagen innan nytt nummer klockan 18:00. Citera oss gärna, men glöm inte att ange källan.

I REDAKTIONEN:

Redaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Biträdande redaktör:

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Illustratör:

Taurrohir
anguirel@mail2world.com

Experter:

Andrea Agering
andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Nyhetsredaktion:

Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Skribenter:

Daniel Andersson
haldir@home.se

Martin Andersson
klarkash@tiscali.se

Sven Bergersjö
sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Patrik Nilsson
lothan_itelyn@hotmail.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Rothinzil
the_real_frodo@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till insändarregistret
SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp