Fråga om Tolkien

Frågor och svar 18/1 2002

Hej alla! Här kommer en ny laddning svar på de frågor som kommit in under veckan. Jag vill tacka för all respons jag fått på spalten, det är alltid roligt när det blir en dialog. Vi tar och börjar med frågor och funderingar som anknyter till föregående veckors material. Inledningsvis några tankar kring trollkarlarnas stavar:

1. Kommentar: Ett par kommentarer om Istaris stavar: Jag är inte säker på att Gandalf har samma stav sedan han flytt från Saruman, jag tycker i alla fall att de ser olika ut i filmen; den första har en liten snidad figur som klättrar i toppen, den senare är krokigare i toppen, mer som om Gandalf lite snabbt har skaffat sig en ny i skogen. Och staven behöver inte i sig själv vara magisk eller speciell för att kunna fungera som ett fokus: En jämförelse kan göras med vapen: en duktig fäktare är duktig med alla svär han hittar - men visar sin duktighet genom det svärd han använder: Hans skicklighet fokuseras genom svärdet. En annan förklaring på samma tema är att titta på linser och solljus: en lins i sig själv innehåller ingen energi - men kombinerad med solen så kan man sätta eld på papper genom att linsen fokuserar solljuset.
/Mvh
- Anders J Johansson

Svar: Tack för kommentarerna! Det är mycket möjligt att du har rätt i din anmärkning att Gandalfs stav är en annan efter att han besökt Isengård i filmen, till skillnad från vad jag skrev i fråga 14 förra veckan. Detta betyder givetvis inte att han byter stav även i boken. Det är sant som du säger, men ju bättre fäktarens svärd är, desto bättre blir också fäktaren. Vi vet fortfarande inte om stavarna förhöjer istaris magiska potential eller inte. Debatten går vidare…

2. Kommentar: Angående Gandalfs "forcepush" som han använder mot Saruman. Varför inte använda den mot orcherna i Moria? Det kanske är för att Saruman tog Gandalfs "bästa stav" och han har en sämre variant nu :) Vad tror du?
- Daniel Jacobson

Svar: Gandalf använder aldrig någon "forcepush" i boken så frågan måste först avgränsas till att endast ha relevans om man bryr sig om Peter Jackson personliga fantasier. Det är konsekvent om PJ bestämt att det är på detta sätt, men det har inget att göra med JRRT: s "riktiga" Arda. Jag tippar att PJ skulle säga att Gandalf inte kan bruka "forcepush"-magin utan att snabbt bli uttröttad och att det därför skulle vara ineffektivt mot orcherna i längden. Men stavteorin är ju inte dum den heller…

3. Kommentar: Hej Gustav! Jag vill gärna kommentera ditt svar på min fundering om Idril och Tuor och deras gemensamma öde den 4/1, fråga 19. Så här står det i The Silmarillon; sist i kapitlet "Of Tuor and the fall of Gondolin"; "In those days Tuor felt old age creep upon him, and ever a longing for the deeps of the sea grew stronger in his heart. Therefore he built a great ship, and he named it Eärráme, which is Sea-Wing; and with Idril Celebrindal he set sail into the sunset and the West; and came no more into any tale or song. But in after days it was sung that Tuor alone of mortal Men was numbered among the elder race, and was joined with the Noldor, whom he loved; and his fate is sundered from the fate of Men." Detta tolkar jag och mina vänner som så att Tuor, ensam bland män, fick odödlighetens gåva, då han for med Idril över till Aman.
Detta är väldigt intressant, eftersom både Luthien och Arwen fick följa sina män i döden, men Idril tog istället med sin man till de odödliga, och han lär, enligt sägnerna, och så blivit en odödlig. Varför just Tuor? Det undrade vi, och undrar fortfarande… Slår man upp Idril i Complete Guide, står där att hennes och Tuors öde ej är känt. Vad skall man tro? Jag tror att han blev odödlig. Bästa hälsningar
- Kerstin Malm

Svar: Hej igen! Stort tack för tankarna kring den här frågan, jag kan dock fortfarande inte ge dig något definitivt svar. Valar har bestämt att alver ska kunna bli dödliga om de gifter sig med en människa och Tolkien säger att även det motsatta kan gälla, troligen beroende på hur paret lever. Jag fann denna passage i Letters, s. 193, då jag gjorde efterforskningar för din fråga: "In the primary story of Lúthien and Beren, Lúthien is allowed as an absolute exception to divest herself of 'immortality' and become 'mortal' /…/ Túor weds Idril the daughter of Turgon King of Gondolin; and 'it is supposed' (not stated) that he as an unique exception receives the Elvish limited 'immortality': an exception either way." Tolkien säger alltså att han inte funnit mer information än detta i Röda boken, hans fiktiva källskrift, och därför inte kan säga något säkert. Jag måste ändå säga att vågskålen kraftigt i och med detta tippar över åt ditt håll. Om dödliga kommer till Aman får de annars inte evigt liv. Jag var frestad att gissa att Eärráme togs emot av Valar, men att Tuor sedermera dog som alla av hans släkte, men då JRRT säger detta väger som sagt faktiskt din teori över. Idril blev antagligen inte dödlig, det är i alla fall något som vi kan vara något så när säkra på. Det vore ju lite tokigt om Valar inte tillåtit dem anlända och istället dränkt Idril tillsammans med hela skeppet, de tenderar att favorisera alver i alla lägen vilket gör detta högst otroligt. De som sjungit det du citerar om Tuor vet troligtvis ingenting alls om saken och fabulerar bara, dock blir det ju en lämplig "happy ending" att lägga in den "kanske åndå"-aspekt Tolkien erbjuder här. Anledningen till odödlighetsgåvan om nu Tuor verkligen skänktes denna måste ju alltså ha varit att han var gift med en alv. Anledningen till att inte Beren får denna är att han faktiskt dör men tack vare Lúthien får "leva klart" sitt liv som dödlig, varpå båda dör som dödliga, ett extremt undantag som i min mening berodde på Mandos personliga brister. Hur som helst så finns det inte mycket orättvisa att klaga på då man jämför de båda fallen. Vi måste ha klart för oss här att odödlighet inte nödvändigtvis ses som något positivt av Tolkien, och detsamma gäller för de visa i Arda.

4. Kommentar: A. Angående min fråga om Galadriels hårstrån förra veckan, fråga 18: Jag har faktiskt funderat på samma lösning som du skrev men när jag läser boken blir jag ändå inte övertygad. Jag tolkar det som om Galadriel blir bestört och förvånad över frågan, som om hon aldrig hade fått den förut! Inget i det hon säger antyder heller detta. Om man inte visste att någon annan person tidigare hade frågat om hennes hårstrå hade det, om man utgår från texten, varit ytterst långsökt att tro detta. Det förvånar mig att Tolkien inte formulerade sig på ett annat sätt som skulle ha vidgat möjligheterna till att frågan ställts förut. Håller du med mig?
B. Finns det någonstans förutom i Ringens värld där det står något om att Sam till slut skulle ha seglat västerut över havet eller om han någonsin kom fram? C. Två frågor om Gandalf: "Dog" han uppe på Zirak-zigil och om han gjorde det, vad har det för betydelse för honom? Han säger vid något tillfälle att han bara fått komma tillbaks för en liten tid. Existerade inte maiorna innan världens skapelse och därmed även Gandalf, eller Olórin? Han ger inte sken av en sådan vishet. Var istari tvungna att försvaga även sin vishet då de fick minskad kraft? Tack för de svar jag fått, Klas.
- Klas (Ancalagon) Nilsson

Svar: Hallå Klas! A. Galadriel kan mycket väl bli bestört över frågan även om hon fått den tidigare, mycket bestäms ju som jag skrev förra veckan av situationen. Det är inte heller säkert att Tolkien mindes den ena texten då han skrev den andra (mindre troligt), om så är fallet var det ju ren tur att han inte motsade sig själv. B. Jag är ganska säker på att jag även läst det på andra ställen, vet dock inte säkert var. Det har i vilket fall ingen betydelse eftersom Ringens värld är en fullt ut auktoriserad källa som alltid kan göra anspråk på att ha den korrekta versionen, förutsatt att man läser på engelska. Jag är tämligen övertygad om att Sam nådde målet för sin resa lugnt och tryggt. C. Ja, som istari var Olórins visdom begränsad. Gandalfs fysiska kropp som istari förstördes på Zirak-zigil men den har ingenting att göra med hans medvetande. Olórin blev av Valar utsedd som en av de fem istari och gavs försvagad form då han sändes iväg till Endor, Midgård. Detta gjordes emedan deras uppgift inte var att påverka Midgårds skeenden genom våld utan med visdom, då kan man tycka att det är underligt att även denna försvagades, men vi får anta att Valar och Illúvatar menade att måttlighet är en dygd.

5. Kommentar: Hmm... Jag skulle vilja påstå att "The Lord of the Rings" är ringen själv och inte Sauron, du vet "one ring to rule them all". Så har i alla fall jag uppfattat saken.
- Josefin

Svar: Nja, du lyckas inte övertyga mig. Med tanke på att Sauron faktiskt kallas "The Lord of the Rings" på flertalet ställen i LOTR så måste jag nog säga att vågskålen lutar ditåt. Se fråga 4 i FAQ:en och fråga 19 förra veckan samt fråga 12 den 4/1.

Nu fortsätter vi med nya frågor och funderingar:

6. Fråga: Vad är numeron för något? - Anton

Svar: Jag antar att du menar Númenor. Det var en ö belägen i Det söndrande havet Belegaer under Andra åldern, som vikts åt de människor som kämpat på det godas sida under Första åldern. I nästan 3500 år var dess invånare den största maktfaktorn utanför Aman. Den sänktes dock i havet med folk och allt vid slutet av Andra åldern likt Atlantis. Den kallas ofta Westernesse i LOTR och (extremt inkonsekvent) Västerness i SOR.

7. Fråga: Är det sant att Tolkien försökte skapa en mytologi för England i och med Sagan om ringen? Borde inte hans verk i så fall belönas med någon sorts pris? Och adlades Tolkien?
- Alvar

Svar: Tolkiens ursprungliga tanke då han började författa DFSB var att han skulle skapa en mytologi för England. Senare gled han allt längre ifrån denna idé men spåren av den kan skönjas på många ställen i hans slutgiltiga verk. På ett sätt har han skapat en mytologi för hela Europa eller för den delen hela Världen där ju England är en del, så helt fel är det inte att säga detta. Tolkien och hans verk har prisats många gånger men han kan gott ha några utmärkelser till tycker jag. Nej, han adlades aldrig.

8. Fråga: Vem är Tom Bombadill egentligen?
- r

Svar: Se fråga 9 i FAQ: en. Du kan också läsa texten på http://www.glyphweb.com/arda/t/tombombadil.html som är en fördjupning i frågan, jag håller dock inte riktigt med allt som sägs där, läs min text först…

9. Fråga: Vad är den röda boken för något?
- r

Svar: Västmarks röda bok är JRRT: s fiktiva källskrift för sina sagor. För mer information om Röda boken, se bland annat LOTR, s. 14.

10. Fråga: Jag läste nyligen LOTR för tredje gången, och upptäckte en sak som jag innan inte tänkt på. När Frodo och Sam har lurats ner i Honmonstrets håla använder sig Frodo av flaskan han fick av Galadriel. Senare har Sam flaskan, men jag märkte aldrig när han fick den av Frodo och blev förvirrad. Missade jag någonting? Har läst igenom den del av kapitlen där detta utspelar sig igen, men kan inte hitta något ställe där flaskan överlämnas till Sam.
- Olof

Svar: Frodo ger flaskan till Sam när han hugger sig igenom spindelväven vid slutet av tunneln, LOTR, s. 706, "Shelob's Lair": "[Frodo:] Here, take the star-glass. Do not be afraid. Hold it up and watch!"

11. Fråga: Hej! Benämns det stora kriget i Silmarillon, alltså då Sauron "dog" och när den där människan fick ringen och hur Gollum hittade den? Och är Ringens värld som Silmarillon eller är den en egen bok?
- Potter Sauron

Svar: Tjenare! Ja, det beskrivs relativt utförligt, den sekundära källan för detta måste vara "The Appendices" till LOTR som är originalet till "Tillägget till Sagorna om härskarringen" i Ringens värld, som ursprungligen hette Ringens värld. Om du vill läsa om hur Gollum fann ringen duger LOTR lika bra. Ringens värld är inte samma bok som Silmarillion, på ett sätt kan den dock sägas vara en Silmarillion för Tredje åldern. De liknar varandra något men Ringens värld (då fortfarande sett i bemärkelsen som "Tillägget till Sagorna om härskarringen") är mer faktabetonad medan Silmarillion mer har en mytologisk prägel.

12. Fråga: Jag undrar om det fortfarande går att få tag på en förstautgåva av trilogin (på engelska förstås) och hur mycket den är värd idag.
- Alex

Svar: På något sätt antar jag att det går att få tag på förstautgåvan, även om den givetvis inte återfinns i handeln. Vad den kostar förmodar jag varierar. Leta på www.ebay.com och www.amazon.com, jag tror säkert att du kan hitta böckerna där. Lycka till!

13. Fråga: Vart kan man hitta bra fakta om J.R.R Tolkien på Internet?
- Charlotte

Svar: Det finns överallt! För bekvämlighetens skull letade jag upp ett förslag: http://library.thinkquest.org/C0123200/jrrtenglish/1024x768html/biography.htm

14. Fråga: Tjenare. Har just läst att ni har den engelska utgåvan i de tre delarna The Fellowship of the Ring, The Two Towers och The Return of the King med original omslag ritade av Tolkien själv. Kollade era Tolkien böcker i engelsk upplaga och hittade då inte The Fellowship of the Ring med originalomslag. Har ni den? Kan du skriva in var man hittar dessa böcker på er hemsida? Tacksam för svar.
/MVH
- Sebastian

Svar: Hej! Här är den bok du söker: The Fellowship of the Ring (inbunden, Harper Collins, England, art.nr: 11803) Pris: 295:- Du hittar den genom att använda vår Tolkienkatalog här till vänster på sidan, nu behöver du givetvis inte göra det…

15. Fråga: Jag har läst Sagan om ringen och sett filmen, jag har aldrig blivit så förtrollad. Men alverna fascinerade mig oerhört, har ni några böcker om alver?
- Ab

Svar: Ja, många. Om du är ute efter att veta mer om just Tolkiens alver så är Silmarillion ett måste. Här skildras alvernas hela historia på ett oerhört ingående sätt. Mer om denna bok hittar du i FAQ: ens fråga 3. Vi har också bland mycket annat en bok som heter "Hobbits, Elves and Wizards" som kanske kan vara aktuell.

16. Fråga: Vad anser du angående Legolas ursprung? Är han sindar eller silvan? Om vi tar hans fader Thranduils ursprung i betänkande, så är han helt klart sindar. Dock förekommer olika information om detta på olika ställen, då Legolas ibland sägs vara sindaralv och ibland silvanalv. Alverna i Mörkmården (Legolas faders rike) var mestadels silvan (men även nandor, laiquendi och till och med avari), men rikets härskare var sindar. Visst borde således Legolas även då vara sindar, då hans fader var det? Kanske hans moder dock var silvan, vilket skulle förklara de olika källornas information.
- Marcus Rönnegard

Svar: Legolas var av sindars släkte, se exempelvis Complete Guide, "Legolas". Anledningen till att han ibland missuppfattas som silvarin är att han på flera ställen i LOTR refererar till detta som "mitt folk". Detta beror på att merparten av skogsrikets alver var silvariner och att han alltså levt bland sådana hela sitt liv, se kapitlet "De sindarinska silvanherrarna" i Sagor från Midgård för mer om detta. Hans mor är så vitt jag vet inte känd.

17. Fråga: Jag skulle vilja köpa en kopia av härskarringen, var kan jag hitta en sådan? Jag vet att ni tidigare lottade ut sådana så det är därför jag vänder mig till er, tack på förhand!
- Anna-Karin

Svar: Vi säljer härskarringen (själva ringen alltså) i butiken. Om den inte finns inne går den ändå att beställa så det ska inte vara några problem.

18. Fråga: Har Tolkien någon son och vem är hans son?
- Max

Svar: Tolkien hade tre söner och en dotter: Michael, John, Christopher och Priscilla. Christopher är kanske den mest kända av dessa, han har bland annat skrivit HOME-serien.

19. Fråga: A. Boken Sagor från Midgård verkar vara otroligt svår att få tag på, i alla fall så hittar inte jag den någonstans. Har du någon aning vart man kan hitta ett exemplar? B. I SF-Bokhandelns katalog med engelska fantasyböcker finns det böcker som går under namnet The History of Middle-earth i 12 delar, vad är det för något? Otroligt tacksam för svar!
MVH
- Lindsey

Svar: Hejsan! Nä, Tolkienhysteri är ju jättetråkigt (ironi). Det bästa är att det kommer att hålla i sig ett bra tag! Självklart ska jag svara på dina frågor: A. På engelska heter den Unfinished Tales och går att köpa hos oss. Antikvariat och bibliotek är det som gäller om man vill ha den på svenska eftersom Norstedts inte tycker att den ska nytryckas i dessa tider. Det borde inte vara alltför svårt på antikvariaten, ring runt! B. The History of Middle-earth, eller HOME, är böcker med tidigare outgivet material av Tolkiens hand som hans son Christopher sammanställt och kommenterat. Innehållet spänner mellan extremt intressant till löjligt irrelevant.

20. Fråga: Tja! Vet du när filmen kommer ut på video?
- Tersa

Svar: Hej! Det verkar i nuläget som om filmen kommer att släppas på video och DVD i augusti.

21. Fråga: Heter Bilbo och Frodo Bagger eller Baggins i efternamn?
- Lucia

Svar: De heter Baggins i originalet och Bagger i den svenska översättningen.

22. Fråga: Tror alverna på någon religion?
- Meldarion

Svar: Nej, det är inte religiösa som vissa människor idag för de vet hur det är. Många av dem har till och med talat med Valar som är mytologins "änglar", de åberopar ibland exempelvis Elbereth men det görs på ungefär samma sätt som religiösa idag åberopar ett helgon. Alverna vet att Illúvatar, den ende guden, finns och att det vore löjligt eller kanske fåfängt att tillbe honom. Trots att Tolkien själv var starkt katolsk så kan man säga att ju mer ociviliserade ett folk är i hans värld, desto större roll har religionen i deras tillvaro. Trots detta vill människor som Joseph Pearce i exempelvis J.R.R. Tolkien: a Celebration hävda att LOTR är ett starkt religiöst verk, på många sätt märkligt enligt mig.

23. Fråga: Jag undrar vad en Tolkienexpert tycker om Sagan om ringen-filmen? Själv är jag ett stort fan av böckerna och vart väldigt glad över att de hade med delar ur Silmarillion i prologen. Jag gillade Peter Jacksons tolkning av boken och de förändringar han gjorde (även om filmen inte går upp mot boken). Vad tyckte du? Var det många logiska luckor?
- Peter Englund

Svar: Jag tycker väldigt mycket saker om filmen, jag kan omöjligt skriva tillräckligt på detta begränsade utrymme för att göra mina åsikter rättvisa, men jag ska försöka ändå. Jag lämnade filmen efter premiären med en ganska bitter eftersmak, exempelvis kände jag att allt mellan Gandalfs tillfångatagande i Orthanc och att sällskapet nådde Vattnadal bara var en lång fars och ibland ett hån mot Tolkien. Det känner jag inte längre, och för varje gång jag ser filmen tycker jag bättre om den. Kanske beror detta på att jag nu känner till filmteamets många klumpiga ändringar och klavertramp; som film betraktad är den underbar men man kan lätt bli irriterad som Tolkienist. Det är faktiskt inte Tolkiens värld vi ser i filmen utan en avlägsen kusin till den, Peter Jackson har sagt att han vill förmedla Midgårdkänslan på vita duken, vilket han inför mig personligen misslyckats med kapitalt. Att han skulle ha använt LOTR som en helig "bibel" under inspelningen är fullkomligt struntprat. Självklart kan man inte få med allt från böckerna i filmerna, det köper jag villigt. Man kan inte heller göra en dylik film utan att modifiera handlingen från boken för att få det hela att flyta bättre, det köper jag också. Men att ändra på en uppsjö av saker i praktiskt taget varje scen kan aldrig vara nödvändigt. Vi pratar faktiskt om Århundradets bok här, storyn i denna måste vara mer värd än att man gör en film som bara är löst baserad på den, istället för en äventyrsfilm har vi fått en actionfilm. Men det som stör mig allra mest är ändå att så många företeelser äger rum som aldrig skulle kunna ske i Tolkiens värld, om jag får tillåta mig att rabbla lite: Saruman besvärjer vädret i hela Dimmiga Bergen och siktar mot brödraskapet med blixtar, han kastar Gandalf 100 meter rakt upp i luften i Orthanc, Mordors berg Ephel Dúath ser löjligt höga ut sett från Minas Tirith, Gwaihir bär Gandalf över en begstopp trots att ingen sådan passeras på deras rutt från Orthanc, grottrollet liknar inte på någon punkt de troll Tolkien själv avbildade och har inte alls samma egenskaper, detta troll tål exempelvis uppenbarligen solljus (det som faller in genom taket på kammaren) och är det minst intelligenta exemplar av detta släkte som någonsin iakttagits, Hobsala är helt felbyggt, landsvägen kommer från fel håll fram till stadsporten i Bri, med mera, med mera. Det är väldigt svårt att skapa illusionen att man befinner sig i Midgård när man känner till allt detta, personligen måste jag bringa mig själv till att se den utan att ha Tolkien eller Arda i sinnet överhuvudtaget, då är den bra för att den är i samma genre som min favoritsaga. Ett exempel på att det faktiskt går att göra bokbaserade filmer som fortfarande är trogna mot originalet är Harry Potter-filmen. Visserligen är boken där betydligt tacksammare att filmatisera men jämförelsen är ändå relevant. Sagan om ringen är en bra film men det har gjorts mycket bättre tolkiendramatiseringar. Fem plus till själva filmen, två och ett halvt plus till tolkienfilmatiseringen.

24. Fråga: Jag har läst lite i The History of Middle-Earth-böckerna på svenska, och där nämns det en del om gnomer (i alla fall i första boken). Jag har alltid fått för mig att gnomer är samma sak som dvärgar, men när man läser så förklaras det som om gnomer och noldoli är samma sak. Jag tycker detta är konstigt för jag trodde noldoli var samma som noldor, alltså alver, och nu visar det sig att Beren var en gnom, men han är jag helt övertygad om att han var en människa!
- Chris

Svar: Tolkien har på ett fåtal platser använt gnomer för dvärgar, detta gjordes i mycket sena skrifter. I början av sin karriär som skrivare kallade han istället noldoli/noldor för gnomer mycket frekvent. Det finns ingen anledning att bli förvirrad, gnom i DFSB (som är de enda böcker i HOME som översatts till svenska) är alltid noldo. Beren var ursprungligen tänkt att vara alv men ändrades senare till människa.

25. Fråga: Hej! Jag har en undran angående fråga 5 i FAQ: en. Vad menar du med att Tolkien syftade på Cirith Ungol som ett av tornen i titeln Sagan om de två tornen? Cirith Ungol är väl ett pass (spindelpasset), cirith betyder väl pass, klyfta? Förklara.
mvh
- Kim Walgeborg

Svar: Hej! Faktum är att jag uttryckt mig slarvigt här: Cirith Ungol är passet, "The Tower of Cirith Ungol", Cirith Ungols torn, är tornet. Felet ska vara åtgärdat när du läser detta. Du har helt rätt i att namnet betyder "Spindelpasset". Stort tack för att du uppmärksammade mitt slarv.

26. Fråga: När det står om orcher så dyker ibland ordet "uruk" upp. Vad betyder det?
- Patrik

Svar: Uruk betyder just "orch" på svarta språket. När det dyker upp i LOTR syftar det dock på Uruk-hai (hai betyder "ras"), den ras av storväxta orcher som Sauron avlade fram runt år 2400 i Tredje åldern.

27. Fråga: Varför hoppade inte bara Frodo upp på örnarnas furste och flög hela vägen till Domedagsberget? En enkel lösning på ett annars så svårt problem!
- Joakim Thörne

Svar: Bra anmärkning! Tolkien var medveten om att örnarna var ett väldigt känsligt litterärt verktyg och brukade dem därför måttfullt. Örnarna är för självständiga för att allt för mycket bry sig om vad som händer nere på Jorden, de handlar bara om de ser en direkt vinning för deras egna syften i det.

28. Fråga: Jag har just sett filmen, och den var ju ball och så. Men jag hajade inget av slutet? Vad hände sen?
- Mackan

Svar: Filmen är den första i en trilogi, vad som händer sedan får du se i de två följande delarna. Läs böckerna om du är ivrig.

Nu är det dags att avrunda veckans spalt, och hur kan man göra det bättre än med några skojfrågor?

29. Fråga: Bom diggidiggidiggi bom diggi bom! Kan du svara på det här? Har Hjortrongull och Herr Tom Bombadill någon form av sexuell relation? Vi bråkar och tvistar här hemma. Hjälp oss master! Aron säger att de bara är polare, men jag och Victor tror att det är mer än så. Ett problem med Arons teori är ju Toms replik "I had an errand there: Gathering water-lilies, green leaves and lilies white to please my pretty lady". Kärleken formligen sprutar ju ur dessa ord! Snälla hjälp oss, är de tillsammans eller inte??? Med glada hobhälsningar - Tobias, Victor och Aron

Svar: En bra men ganska dum fråga som jag säkert har ett bra svar på. Jag hävdar att Aron har fel, de är alldeles säkert ett par ska ni se. I Tom Bombadills äventyr och andra verser ur Västamrks röda bok som numer återfinns i Ringens värld kan ni till och med läsa om hur det gick till när Tom för allra första gången raggade upp henne! Av integritetsskäl vill inte SF-Bokhandeln kommentera deras sexliv närmare.

30. Var ni kompisar när han var liten?
- Erik

Javisst! Jag och John var grannar på den tiden han bodde i Sarehole och umgicks mycket. Sedan flyttade han tyvärr men vi var klasskamrater i King Edwards skoltiden ut. Vi träffades också ofta mellan 1935 och 1955 då han var speciellt produktiv, dock klarade han inte riktigt av att hantera den prosa han önskade och bad ofta om hjälp. När det gäller just LOTR specifikt så var det jag som skrev merparten av boken. Tollers snickrade under hela tiden på "Första boken" så perfektionist han var, medan jag färdigställde resten. Han behövde dock pengarna mest så jag höll tyst om saken och så var det med det. Tack och hej!

Tack till Anders J Johansson, Kerstin Malm, Klas Nilsson, Emil Isberg, Kim Walgeborg med flera som hjälpt till med extremt intelligenta frågor och/eller synpunkter, tack också till alla andra frågeställare som hjälpte till med att slå rekord i antal inkomna frågor. Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Skicka gärna synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar eller korta kåserier om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Skicka gärna synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor!
Ny spalt kommer på fredag.

Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp