Fråga om Tolkien

Frågor och svar 25/1 2002

Hej alla! Denna vecka har det (i vanlig ordning) kommit in en hel del spörsmål rörande Tolkiens språk och då framförallt hans runalfabete tengwar, det är kul att allt fler börjar få upp ögonen för detta. Fråga 16 B är ett intressant exempel på temat, jag rekommenderar läsaren att slå upp Tolkiens illustration av Morias port (SOR, s. 365) för att tillfullo kunna tillgodogöra sig informationen här. Vi börjar som vanligt spalten med några kommentarer och följdfrågor med anknytning till tidigare veckors upplagor:

1. Fråga: Hej igen Gustav! Jag blev lite fundersam när jag läste ett av dina svar, och vill gärna ha ett utförligare svar, om det går bra. Du svarade någon som undrade varför inte alla alver vann mot de onda makterna eftersom de är odödliga. Där skriver du att deras fysiska kroppar förstörs, men de kan själva aldrig "lämna världens cirklar". Vad menas egentligen med detta? En av mina favoriter är till exempel Gil-galad (blev lite sur på att han inte var med i filmen), som dog samtidigt som Elendil, men var tog han vägen efter att hans kropp förstörts? Jag trodde faktiskt att de dog, men de har förstås inte fått den gåvan. Vad händer med dem efter den "kroppsliga" döden? Var kan man läsa mer om detta?
Bästa hälsningar
-Kerstin Malm

Svar: Hejsan Kerstin! Du syftar på fråga 5 den 11/1. Alver dör aldrig, det som händer är att deras fysiska kroppar förstörs men de hamnar då i Mandos salar och reinkarneras sedan vanligen. Det är möjligt att vissa extraordinära elakingar såsom Fëanor aldrig släppts ut därifrån men dessa utgör i så fall undantag. Om de dör av sorg likt Fëanors mor kan man förmoda att ingen reinkarnation sker. Alverna lämnar aldrig världens cirklar och går under med den, Tolkien var emellertid inte så säker på att detta måste vara en fördel. Mer om detta kan du läsa i nedan omtalade HOME 12, s. 377, i Letters samt på ett otal andra ställen.

2. Fråga: Hej Gustav! Detta är en liten följdfråga på min fråga som handlade om Legolas ursprung, det vill säga sindar eller silvan (tack för det tydliga svaret förresten!). Var silvanerna eldar eller avari? Därom tvistar de lärde. I till exempel tillägget i Silmarillion står det att silvanerna troligtvis var de nandor (det vill säga eldar) som inte drog vidare över Blå bergen till Beleriand och där blev laiquendi, el. grönalver. Enligt detta synsätt är de alltså eldar (de som påbörjade den långa vandringen). På andra ställen, t.ex. i Tolkienbestiariet, hävdas det dock att silvanalverna troligen var de av avari (de ovilliga) som till slut började dra sig västerut från områdena kring Cuivienen, och slog sig ned i skogsområdena öster om Dimmiga bergen. Personligen vill jag nog anse att Tolkiens egna texter, dvs Silmarillion mm, ska räknas som "canon" istället för sekundära källor som t.ex. bestiariet av David Day. Alltså är, enligt min mening, silvanerna av eldars släkte.
Mvh
- Marcus Rönnegard

Svar: Hej Marcus, kul att du uppskattade mitt svar. Silvanerna var eldar till ursprunget. Christopher Tolkien har delvis rätt på s. 348 i indexet till Silmarillion som du nämnde, dock missar han på en punkt: silvanerna var aldrig nandor. Nandor var de som trängde in i Beleriand under Denethors ledning, de som dröjde kvar vid Anduin blev silvaner och var alltså ursprungligen av teleris stam (Sagor från Midgård, s. 342). När det gäller Legolas släktskap har jag tagit reda på att Thranduils far var Oropher som dog i Sista alliansens slag (Sagor från Midgård, s.345-346). Du ska aldrig tro på vad David Day säger! Hans Tolkien Bestiarium är en enda lång kavalkad av misstag och slarv. Det han uppenbarligen gjort är att han tagit en uppslagsbok, kanske Complete Guide, och från vad som där står fabulerat på egen hand. Verket är odugligt som uppslagsbok och fullkomligt otjänligt som vägledning till Tolkiens Arda! Som underhållning är det värdelöst, vem vill läsa en uppslagsbok? Fullkomligt ofattbart att han fick ge ut det och det dessutom rikt illustrerat och översatt på ett flertal språk (däribland svenska i översättning av Ohlmarks).

3. Fråga: Hej igen. Jag hittar inte själva ringen (kopian), som jag tidigare frågat efter, i katalogen och är inte säker på vad för butik du menar? Finns den bara i Stockholm? Jag bor i Malmö och vill veta var jag beställer en kopia på härskarringen (själva ringen) och vad den kostar.
/Kram från
- Carenina

Svar: Hej. Jag måste faktiskt revidera mitt tidigare påstående, ringen finns inte i bokhandelns katalog. Däremot har vi den i butiken, dock så är den slut för tillfället. Det kommer att dröja cirka 4 veckor innan vi får in den igen från England, priset är 239:-, artikelnumret 13883. Skicka en beställning så restnoterar vi den åt dig. SF-Bokhandeln finns bara i Stockholm och Göteborg men vi har en omfattande postordertjänst så det ska inte vara några probem.

Nu fortsätter vi spalten med nyinkomna diskussionsämnen och frågor:

4. Fråga: A: Vad heter de nio Nazgûlerna? Har läst att det var minst en kvinna bland de nio, stämmer det?
B: Sedan kanske jag är helt ute och cyklar, men visst är det väl ringen självt och inte Sauron, Tolkien syftar på i titeln "Lord of the Rings" alltså "ringen som härskar över de andra ringarna".
C: Legolas har barn väl? Vad heter de, och med vem har han dem?
D: Om nazgûlerna har så dålig syn, hur kan de då spana från luften på sina flygdjur?
E: I ringen är det skrivet med alvskrift, men det utläses på Mordors språk av Gandalf, varför? Hur uttalas det på alviska (sindarin eller quenya)?
F: Hur kommer uruk-hai till? I filmen grävs de upp ur nåt glegg, men vad jag förstått ska väl de vara födda av människokvinnor…
G: Ska det var alvskrift i både insida och utsida på ringen?
H: Har du någon aning om varför Ohlmarks skriver "...älvkungarnas makt högt i det blå..." i ramsan i början, när han i resten av trilogin skriver alv, inte älva. Varför rättas inte såna fel i senare tryckningar?

Tacksam för svar!
- Jerry Östman

Svar: A: Endast Häxmästaren/Angmar och Khamûl Östringen (den näst mäktigaste) är namngivna av Tolkien. Sekundära källor som exempelvis rollspelstillverkarna Iron Crown Enterprises har namngivit övriga nazgûler, det är troligen från en dylik källa informationen om att det skulle funnits med en kvinna härrör.
B: Många har uppfattat det så men läser man LOTR noggrannare märker man att Sauron ofta benämns med detta namn, dessutom har Tolkien skrivit i ett brev att det är Mörkrets herre som åsyftas i titeln och inget annat. Se fråga 4 i FAQ: en och fråga 19 den 11/1, fråga 12 den 4/1 samt fråga 5 förra veckan.
C: Tolkien nämner aldrig om Legolas fick barn eller ej.
D: De ser inte som vi gör men de är för den sakens skull inte blinda. Deras riddjur har mycket skarp syn och själva ser de skuggorna som gestalter kastar, på natten skärps deras sinnen ytterligare. Dessutom drar ju ringen dem till sig.
E: Ringinskriptionen är skriven med alfabetet tengwars bokstäver men på Mordors Svarta språket. Alltså är aldrig alvspråken inblandade, det används bara samma alfabete.
F: Uruk-hai skapades runt år 2400 i Tredje åldern av Sauron, alltså inte av Saruman som i filmen. Det Saruman skapar är halvorcher, kanske använde han sig i processen av uruk-hai. Tolkien går inte närmare in på hur uruk-hai kom till, troligt är väl att Sauron på något sätt använde sig av människor och orcher.
G: Ja.
H: Ohlmarks var inte helt konsekvent när han översatte LOTR. På ett fåtal platser står älva för alv, bland annat i ringversen. Möjligen ansåg han att älva lät bättre just i det här fallet.

5. Kommentar: Hur fick folket i Rohan reda på att svärdet Narsil bytt namn till Andúril? I Sagan om de två tornen, s. 159, utbrister soldater: "Andúril! Andúril går till slag! Klingan som var bruten skiner igen!"
- Jerry Östman

Svar: Innan denna tidpunkt har Aragorn funnits bland Rohans män i flera dagar, det ligger alltså nära till hands att tro att de många gånger hört att han bär på Svärdet som var brutet, Västerns flamma Andúril. I bokens dialog nämns bara svärdets namn till Háma (SOR, s. 133).

6. Fråga: Hej! Jag har inte sett filmatiseringen än men däremot just läst ut Trilogin om härskarringen (för första gången, kan jag tillägga). En sak som har stört mig hela tiden är Arwen utbredning i filmen. Hennes roll i böckerna är ju inte så stor. Ville de ha en hjältinna så skulle ju Eówyn vara ett mycket bättre alternativ (tycker jag). Vad tycker du? Jag är ju en nybörjare här.
- Veronica

Svar: Hej Veronica, kul att du börjat läsa Tolkien! Arwens roll är utökad i filmen på grund av att man ansåg att det fanns för få kvinnor i berättelsen, därför är Glorfindel bortlyft. Detsamma gjordes för övrigt i Ralph Bakshis tecknade version från 1978, då till förmån för Legolas. Arwens betydelse är större än vad som framgår om man bara läser SOR, se Ringens värld, avsnittet "Här följer en del av historien om Aragorn och Arwen". Jag menar att det är naturligt att filmen fokuserar mer på denna aspekt av historien, det är helt i linje med vad Tolkien själv ansåg viktigt. Det fyller också en funktion att fördjupa biobesökarna i de bådas relation innan Arwen i Sagan om konungens återkomst plötsligt stormar in och gifter sig med en av huvudpersonerna, något som annars skulle kunna skapa rejäl förvirring.

7. Fråga: Framgår det någonstans vad Gandalf gjorde innan han kom till Midgård, och när han föddes?
- Jimmy

Svar: Innan Gandalf kom till Midgård hette han Olórin och var en maia. Maiar är av ainurs släkte och således odödliga, de fanns innan Arda och kommer finnas efter att världen gått under. Gandalf "föddes" alltså innan Arda skapades, då han skapades av Den enda guden, Eru Illúvatar.

8. Fråga: Visst är Gandalf en maia och således en mindre gud?
- André Konradsson

Svar: Gandalf är en maia, varken maiar eller valar är dock enligt Tolkien gudar, de ska istället likställas med helgon och änglar. Illúvatar är den ende Tolkien väljer att kalla "Gud".

9. Fråga: I Silmarillion möter läsaren Glorfindel, en alvfurste/prins som dör under flykten från den dolda staden (Gondolin?). I Sagan om ringen hjälper en alvfurste med samma namn Frodo att fly från de svarta ryttarna. Har Tolkien gett någon förklaring till detta? Är det samma person?
- Kasper

Svar: Att två personer har samma namn betyder inte att de är samma person, Tolkien har på många platser "återanvänt" namn från andra ställen i sitt legendarium. Dock stämmer inte denna uppenbara slutsats i detta fall. Tolkien diskuterar saken ingående i HOME 12 , s. 377 och framåt. Han kommer där fram till att Gondolins Glorfindel troligen reinkarnerades i Aman (som alla alver) och under Andra åldern återvände till Midgård för att senare bosätta sig i Elronds hus.

10. Fråga: Jag har funderat på en sak rörande hobernas födelsedagsfirande. När Bilbo firar sin födelsedag ger han bort presenter till vänner och bekanta istället för att få presenter av dessa. Om jag mins rätt sägs det dessutom att detta var en allmän sedvänja hos hoberna. Hur kommer det sig då att Sméagol, som ju också var en hob, kunde mena att han borde få ringen i födelsedagspresent av Déagol? Har hobernas födelsedagsfirande förändrats med tiden eller var det bara Sméagol som hade en avvikande uppfattning om hur födelsedagsfirande borde gå till? Vidare kan man fundera över varför Frodo inte blir konfunderad över detta avvikande födelsedagsfirande när Gandalf berättar historien om Sméagol och Déagol för honom? Känner Frodo till detta annorlunda sätt att fira födelsedagar och varifrån har han i så fall fått denna kunskap? Kan det vara så att Tolkien här har gjort en liten miss som han själv inte lade märke till och som han därför aldrig kom att förklara eller rätta till?
- Déagol

Svar: Om det nu var så att Tolkien ursprungligen gjorde en miss så rättade han i ett av sina brev till den genom att informera om att Sméagols folk, helt logiskt, hade andra sedvänjor än fylkeshoberna. Dessutom kan ju även dessa ge presenter till födelsedagsbarnen då och då. Även oaktat detta antar jag att Frodo tog för givet, att utövandet av sedvänjor var ett annat i fjärran länder för 500 år sedan, initialt ville han ju inte ens tro på att Gollum skulle ha varit hob…

11. Fråga: Vilken version är den bättre enligt din mening, den svenska eller den engelska?

Svar: Den engelska.

12. Fråga: Dör Gimli?
- Albin

Svar: Javisst, alla dödliga dör. 100 år in i Fjärde åldern lämnar Gimli samman med Legolas Midgårds kuster med Odödliga landen som destination, efter detta finns inget sagt om honom. Att han någon gång dör råder det dock inget tvivel om, Odödliga landen gör inte någon odödlig…

13. Fråga: Var tog dvärgarnas sju ringar vägen?
- Thomas

Svar: Sauron tog tillbaka tre av dem, de övriga fyra förstördes av drakar. Dvärgarna blev inte korrumperade av ringarna på det sätt Sauron planerat, något som var en stor missräkning och vredgade honom mycket, varför han senare sökte återta dem. Det är tveksamt om han sedan hade någon användning av ringarna, huvudsakligen återtog han dem troligen av illvilja.

14. Fråga: Har inte SF-Bokhandeln några masker/öron/näsor från filmen, alltså som alvöron, orcmasker/näsor, latexvapen etcetera?
- Martin Sörberg

Svar: Tyvärr inte. Det har inte släppts något dylikt med anknytning till filmen som vi tar in, däremot har jag läst att filmrekvisitan skulle auktioneras ut alternativt bli vinster i diverse tävlingar. Hör efter i lajvkretsar om du är intresserad av att köpa alvöron och liknande, exempelvis hos Syskonskapets handelsbod: http://213.80.60.99/sfbok/filer/

15. Fråga: Är Hobbiton och Hobsala samma by?
- Sauron-x

Svar: Javisst. Det förstnämnda är det engelska namnet medan det senare gäller i Ohlmarks översättning.

16. Fråga: Hej! A: Jag köpte den nya utgåvan av Härskarringen (samlingsvolymen med alla tre) i höstas (den som släpptes lagom för att tjäna pengar innan filmen). Blev besviken på en sak: illustrationerna av Alan Lee var på tok felplacerade i boken. En illustration kunde dyka upp som beskrev något som hände säkert 50-100 sidor tidigare i boken. Börjar misstänka att något är fel med den boken jag köpte... eller är det så i alla exemplar?
B: Tolkiens illustration som visar tecknen som framträder på Morias port innehåller tecken från något alvspråk. Men om man tittar noggrant på dessa tecken, och jämför med den svenska översättningen av texten kan man se en hel del likheter. Samma bokstäver, och nästan hela ord återkommer på samma ställen i alvtexten som i texten på vårt språk. Eftersom jag inte kan något av hans språk: har de stora likheter med nordiska språk?
- Olle

Svar: A: Jag skulle förmoda att det du beskriver gäller för alla exemplar och inte är något feltryck. Då det är den svenska utgåvan du har är en möjlig förklaring att Norstedts på ett eller annat sätt skulle ha antagit illustrationernas placering i originalet. Den svenska översättningen har gjort boken betydligt längre vilket eventuellt alltså kan ha förbisetts av förlaget.
B: Inskriptionen på dörren är gjord på tengwar-alfabetet. Jag skulle inte vilja säga att den svenska översättningen har några stora likheter med vad vi ser här, nordiska språk kände Tolkien visserligen mycket väl men de har troligen inte påverkat tengwar mer än något annat. Däremot har du en poäng i att sindarinskan då den skrivs med våra bokstäver har vissa likheter. I texten "Im Narvi" finns något som påminner om ordet "Im" närvarande på dörren, första bokstaven i "Narvi" ser dessutom ut som ett "n". Jag vet inte riktigt vad vi kan få ut av detta; tengwaralfabetet bygger på att runorna har en "stam" med olika variationer av bågar och krökningar åt höger, vilket kanske kan göra att likheter med våra bokstäver kan uppstå. Dock så har tengwar 36 tecken medan vårt alfabet enbart har 24, så en av våra bokstäver översätts inte alltid med en tengwar, och vice versa. Jag har aldrig läst att Tolkien skulle ha tänkt sig att vårt skriftspråk på något sätt skulle ha influerats av tengwar som en föregångare, men det är inte helt otänkbart att han skulle ha sagt det som svar på din fråga.
- Anna-Karin

17. Fråga: Vad står det i tengwar-texten i er banner till "Fråga SF-Bokhandeln om Tolkien"?
- Elentirmo Tengwangolmo

Svar: Ja du, det står helt enkelt "Fråga SF-Bokhandeln om Tolkien", upprepade gånger. Det är ju viktigt att även alver ska kunna förstå vad det handlar om…

18. Fråga: Jag skulle vilja lära mig alviska, men var ska jag då vända mig? Jag har hört att vissa professorer i Oxford kan språket, men behöver jag verkligen åka ända till England?
- Sofia

Svar: Nej, du behöver verkligen inte åka till Oxford för att plugga alviska! Det finns många i Sverige som kan det, på http://www.forodrim.org/ finns flera som kan språket, där hittar du lite grundmaterial. På http://www.kortirion.net/håller en svensk kurs i korrekt Tolkienalviska på att läggas ut, på http://www.alver.nu/hittar du flera sådana online-kurser som dock frångår Tolkiens egna anvisningar något. Den bästa Tolkienspråksidan är annars move.to/ardalambion som också har kurser. Vi säljer häftet Alviska Fraser (art. nr 14280) som är utgivet av Svenska Tolkiensällskapet. Se även fråga 14 i FAQ: en.

19. Fråga: Hej! Jag har två frågor:
A: I Bilbo använder Gandalf ett "trollspö" - är det bara en taskig översättning från "staff" månntro? Låter oerhört fånigt hursomhelst.
B: I början av Bilbo nämns att alver har förvandlats till "gnomer". Vad är en gnom - hur ser de ut och varför sker förvandlingen?
- Daniel

Svar: A: Jag har aldrig hört talas om att Gandalf vid något tillfälle skulle svinga ett trollspö i Bilbo , däremot vet jag att han har sin vanliga stav i boken. Jag skulle tro att ordet, precis som du gissar, ändrats i översättningsprocessen. Skulle du kanske kunna ge mig sidhänvisningar till passagen där trollspöet nämns? Håller utan tvekan med om att "trollspö" låter mer än lovligt fånigt.
B: Detta måste jag ha missat helt, på vilka sidor står detta? Det är sant att Tolkien på vissa ställen, och då tänker jag inte speciellt på just Bilbo , antyder att alverna som inte reser till Aman i Fjärde åldern långsamt "bleknar bort" i våra dödliga länder. Det ligger nära till hand att tro att dessa alver enligt Tolkien är de älvor som vi nuförtiden omtalar i våra folksagor, även om han själv starkt ogillade bilden av en alv som liten och skir. Kanske är det alltså dessa "älvor" som åsyftas med gnomer. I Tolkiens tidiga skrifter var gnomer detsamma som noldoralver, i hans senare användes det vid något enstaka tillfälle för dvärgar.

Tack vare de den uteblivna uppdateringen förra veckan hann Daniel kommentera frågan igen innan publiceringen:

20. Fråga: Hej igen! Det verkar som om mina frågor förbryllade även dig. Det här får vi försöka reda ut. Jag har den senaste svenska utgåvan av Bilbo (2001). "Trollspö" på sidan 51, när gruppen ska hitta en lämplig grotta att sova i (som senare blir full av vättar). "Men trollkarlen tog inga risker. Han tände sitt trollspö - precis som den dagen i Bilbos matsal...". Men när jag kollar upp händelsen i Bilbos matsal (sid 21) står det "Gandalf tände en blå låga i änden på sin trollstav...". Så detta verkat ju helt klart vara en översättningsmiss, om då inte Tolkien använder olika ord i de olika styckena. Är Britt Hallqvist lika slarvig och inkonsekvent som Åke Ohlmarks?
Den andra punkten var ju gnom-frågan. När jag kollade upp detta noggrannare så upptäckte jag att jag kanske var lite väl drastisk i att använda ordet "förvandlas". Så här lyder stycket ( sid 47 där Elrond berättar om svärden Vätteklyvaren och Fiendefaran) "Det är gamla svärd, mycket gamla, och de har tillhört de alver som nu kallas gnomer." Så det behöver ju inte röra sig om en fysisk förvandling direkt, men någon sorts förändring måste ha skett, eller? I ett annat stycke (sid 129) refereras det också till gnomerna, i en beskrivning av skogsalverna. "De flesta av dem (...) var nämligen ättlingar av de gamla stammarna som aldrig flyttade till Älvmarken västerut. Där bodde ljusalverna, djupalverna (gnomerna) och sjöalverna i långa tider...". Är djupalver det samma som det du beskriver som noldoralver? Kan du lättare reda ut begreppen nu, eller blir du bara (som jag) ännu snurrigare?
- Daniel

Svar: Tack för informationen, det här sa det nog gå att få rätsida på. Om vi börjar från slutet så är ju mycket riktigt djupalver och noldoralver samma sak. Gnomer är en annan mer sagomässig benämning på dem och används troligen av denna anledning i Bilbo. Den andra möjligheten som till viss del måste gälla är att noldor ofta kallades gnomer eller noldoli av Tolkien vid tiden då han skrev The Hobbit. Detta bör förklara det mesta, ingen förvandling var i vilket fall menad att ha ägt rum. Vid "han tände sitt trollspö" har originalet "he lit up his wand". Med "wand" menade ju Tolkien en längre sak än ett trollspö på ett fåtal decimeter, så "trollspö" kan ju sägas vara aningen missvisande. Det är dock ingen regerätt felöversättning av Britt G. Hallqvist, som jag håller för en betydligt bättre översättare än Åke Ohlmarks.

21. Fråga: . Kan du ta och reda ut en sak för mig: vad hände egentligen med de andra ringarna? Förlorade dom kraften som Elrond och Galadriel trodde eller blev dom fria, eller hände kanske något helt annat?
- Einar

Svar: Just ringarna och deras inbördes relation är en av de svåraste nötterna Tolkien serverar oss i sitt legendarium. Exakt hur det hela fungerade skulle nog bara han själv kunna svara på, om ens det. En gång försvarade han sig med att "ringen är ett mytologiskt objekt och bör inte analyseras alltför ingående" (citerat från minnet) då en läsare kom med alltför närgångna frågor om härskarringens natur. När det gäller din fråga så är det ju så att alla alvringarna lämnade Midgård och krönikörernas vetskap med det skepp Frodo färdades i, därför förlorade ju Lórien och Vattnadal sin "magi" i vilket fall. I LOTR tycker jag att det nästan är underförstått i texten att De tre förlorade sin makt efter Den endas undergång. Vad som hände med de tre återstående ringarna av De sju samt De nio är betydligt svårare att svara på. De kan ha förstörts i och med att Sauron var deras primära upphovsman.

22. Fråga: Hej Gustav! Jag undrar en sak. På sidan http://www.theonering.net/movie/char/index.html påstås att det finns antecknat om den Fjärde åldern. Jag har inte funnit något om något sådan någonstans i Tolkiens böcker. Min fråga är: stämmer detta, och om det gör det, var kan jag finna berättelserna om vad som händer karaktärerna efter Ringens krig?
- Kristina Levin

Svar: Hej Kristina! Det finns en hel del anteckningar som rör den Fjärde åldern, den främsta källan är kanske appendixet/tillägget till SOR som numer återfinns i bandet Ringens värld , där kan du även läsa kortfattat om vad som hände medlemmarna i Ringens brödraskap efter berättelsens slut. Det finns också en del intressant i slutet av prologen till LOTR . I HOME 9 och HOME 12 kan du fördjupa dig i ämnet ytterligare genom att läsa den opublicerade epilogen och den korta kladden till en uppföljare, denna lämnade dock aldrig skisstadiet.

23. Fråga: Har alver föräldrar? Kommer dom från mamman som ett vanligt dödligt barn eller kommer dom från himlen som dom gjorde från början?
- Meldarion och Fiffilina!

Svar: Ursprungligen vaknade alverna i Cúivenens vatten i östra Midgård, de kom alltså inte från himlen. De har i allra högsta grad föräldrar och kommer således från sina mödrar. En intressant fråga är huruvida de nyfödda alverna är reinkarnationer av döda rasfränder, jag stöder inte den tanken.

24. Fråga: Hej! Har ni den tecknade Sagan om ringen -filmen, eller vet ni vart man kan få tag på den?
mvh
- Anne

Svar: Hejsan! Vi har den tecknade filmen, den nysläpptes lagom till Peter Jacksons version hade premiär.

25. Fråga: Var får man tag i Radioteaterns följetong Sagan om ringen ? Tror den är inspelad 1999.
- Michael

Svar: Jag antar att du syftar på P3: s dramatisering i 13 avsnitt från 1995. Den har SF-Bokhandeln inne, du kan införskaffa den både via vår hemsida och via butikerna.

26. Fråga: Hur mycket skulle det gå löst på att införskaffa alla böcker som du har skrivit förkortningar till nedan?

Svar: Ja du, vissa av dem finns ju inte ens att få tag på numera. De flesta ska dock vara tillgängliga via bokhandeln, jag föreslår att du greppar en miniräknare om du är nyfiken och letar upp titlarna i vår katalog på hemsidan.

27. Fråga: . Hej! Hur dog J.R.R. Tolkien? Jag hörde att han blev galen är det sant?
- Johan Dahlgren

Svar: Hallå! Nej, det är verkligen inte sant att han blev galen. Han glassade omkring på shoppingstråken i Bournemouth och kände sig piggelin bara tre dagar innan han dog, och detta av akuta blödande magsår samt en tillhörande bröstinfektion.

Det är intressant att se på den mytologisering Tolkien blivit föremål för. Det florerar en enorm uppsjö av rykten kring hans person, som inte har någon som helst anknytning till den verkliga människan. På ett sätt har han faktiskt förvandlats till något som liknar en av varelserna i hans sagor, man kan ju bara undra över hur bilden av honom kommer att vara om 500 år! Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Skicka gärna in synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar eller korta kåserier om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp