Fråga om Tolkien

Frågor och svar 1/2 2002

Hej och välkommna till veckans Tolkienspalt. Denna gång serveras bland annat information om orchen Lurtz, alven Glorfindel och hoben Smeagol (två frågor vardera), håll till godo!

1. Kommentar: Inlägg i debatten: Kanske att titeln "The Lord of the Rings" inte syftar på Sauron utan på ringen (som ju är alla ringarnas herre).
- Rasmus

Svar: Nja, jag säger som tidigare: i och med att Sauron uttryckligen utpekades som "The Lord of the Rings" av Tolkien i minst ett brev och flera intervjuer så lutar det nog åt Sauronaltenativet. Dessutom omnämns Sauron faktiskt i LOTR med denna epitet, exempelvis "there is only one Lord of the Rings...". Se fråga 4 i FAQ:en, fråga 5 den 18/1, fråga 19 den 11/1 samt fråga 12 den 4/1.

2. Kommentar: Angående svaret på fråga 15 den 11/1 2002. Alver var väl mer som semi-gudar i den fornnordiska mytologin. Dels ljusalver som bodde ovan jord och basade över träd och sånt. Dels svartalver som troligtvis var desamma som dvärgar. Nåja, en fråga: vilka språk talade Tolkien? Har hört att han snackade svenska bland annat. Filmen var ju cool och så men min hjälte Bill (hästen) dök ju bara upp hux-flux vid Moria? Quel horreur!
- Mick JIII

Svar: Tack för hjälpen med alverna! Jag missade den biten i diskussionen, dock är säkert dessa fornnordiska alver på ett eller annat sätt relaterade till folksagornas älvor. Alver och älvor är begrepp som ofta flyter ihop och älvvarelser kan i allra högsta grad vara halvgudar i folktro, men du har helt klart en poäng. Tolkien var ett språkgeni, han hade stora kunskaper i de flesta europeiska språk och deras historiska föregångare. Själv framhöll han bland ett flertal andra engelska, medelengelska, latin, grekiska, anglosaxiska, gotiska, gammelisländska, walesiska, spanska, italienska, finska (någorlunda), keltiska, fornnordiska samt moderna skandinaviska och baltiska språk. Hans svenska var klart begränsad och knappast fungerande i talspråk vad jag förstår. Jag håller med om att Bills entré lämnade en del i övrigt att önska. Om han var ett lån från Vattnadal kan han knappast heta "Bill", på klingande väströna. Där heter hästarna Asfaloth och dylikt.

Nu växlar vi över från kommentarerna, till veckans frågor:

3. Fråga: Hur gammal var Elrond när kriget (när Isildur högg av ringen från Saurons hand) pågick?
- Elrond

Svar: Den sista alliansens slag, som du syftar på, utkämpades år 3441 av Andra åldern. Elronds bror, Elros, skulle då varit 3499 år om han levat då denne föddes 58 år från Första ålderns slut. Exakt när Elrond föddes har jag inga uppgifter på men det troliga är alltså att hans ålder låg någonstans kring 3499 år vid det tillfället, de båda bröderna föddes ju med relativt kort intervall.

4. Fråga: Är det samma innehåll i The Book of Lost Tales 1 och 2 som i Silmarillion?
- Brady

Svar: Inte riktigt, HOME 1 och 2 skrevs 40-50 år innan de texter vi ser i The Silmarillion och avviker därför kraftigt från denna. Tolkien hade andra mål för sitt skrivande och en annan "approach" till hela verket, bland annat ville han med de tidigare böckerna åstadkomma en mytologi för England, dessutom är de till skillnad från det färdiga verket skrivna ur en dödlig sjöfarares perspektiv, som kommer till Odödliga landen. Grundstommen är dock den samma i båda skrifterna.

5. Fråga: Hej! Skapade Morgoth alla sina varelser via något som redan existerade (som orcherna) eller skapade han helt nya varelser från ingenting (har ju svårt att komma på vad drakar skulle komma ifrån, knappast alver i alla fall)?
- Jonatan Malm

Svar: Hej Jonatan! Det är sagt att varken Morgoth eller Sauron ägde förmågan att på egen hand skapa liv, denna förmåga äger endast Eru själv. Det enda de kan göra är att korrumpera och pervertera det liv som redan finns, alltså måste förebilder, kanske från djurriket, kanske från de olika folken, funnits. De behöver alltid "råmaterial". På ett ställe i Letters för Tolkien en intressant diskussion om huruvida trollen är skapade från levande material eller ej, här kommer han dock fram till att de troligen endast är som robotar då de ju i själva verket är skapade från sten! Kanske kan något liknande gälla även andra mörkrets varelser, men då är en grundförutsättning till at börja med att dessa är ytterst ointelligenta.

6. Fråga: Hej, det är en sak jag funderat över, i slutstriden på filmen så är det ju en Uruk-Hai som är extra bra och tuff. Min första tanke som blev när jag såg filmen var att det där måste ju vara Ugluk. Men sedan så blir han ju nedgjord av Aragorn. (Om jag inte minns fel så var det en av ryttarna från Rohan tror han hette Eomer som dödade Ugluk) Hmm, det var ju konstigt. Hade för mig att han skulle ha en större betydelse senare, men nu senare har jag fått reda (tack vare alla prylar och leksaker) på att han hette Lurtz. Stämmer det? För jag kan inte minnas att det finns någon som heter Lurtz i böckerna. Eller är det bara jag som missat det? Eller är det Peter Jacksson som lagt till en egen karaktär?
- Mattias "Hobbit" Johansson

Hej! Jag har en fråga angående ledar orchen som dog i slutet av The Fellowship of the Ring . Som jag minns det dog han inte förrän i The Two Towers. Är det korrekt? Sedan vill jag bara ge en kommentar till svaret på min tidigare fråga (vad en Tolkienspecialist tyckte om filmen). Harry Potter är en ganska usel filmatisering på en bok. Den är jäcktad och totalt oöverraskande (för dem som läste böckerna) och för lång. :-)
- Peter Englund

Svar: Hej! Peter Jackson och compani har helt enkelt lagt till en egen karaktär vid namn Lutz, därav förvirringen kring filmen. Ugluk är antagligen tänkt att ta kommandot efter dennes döld. Ugluk i sin tur dör mycket riktigt i The Two Towers av Eomers hand, även Boromirs död äger ju i själva verket rum i andra boken. Anledningen till Lurtz närvaro torde vara att PJ med flera ville ha en framträdande "badguy"-orch att ta kål på i det de bestämt som "slutstriden". Jag har också läst The Philosophers Stone men jag tyckte att Harry Potter-filmatiseringen var alldeles lysande. Nästan bättre än boken faktiskt, detta då som exempel på att det faktiskt går att filmatisera en bok utan att ändra på allt.

7. Fråga: Har verkligen alver spetsiga öron? Peka gärna ut var det står att dom har spetsiga öron om dom har det. Har Orcher skägg? I en del Svenska översättningar så skrapas Frodo av en orakads Orchs skäggstump? (De engelska böckerna jag läst säger något annat, men man vet ju aldrig.)
- Peter Ekman

Svar: Alverna har troligen spetsiga öron, se fråga 12 i FAQ: en. Angående orcherskägg: ja, jag skulle nog säga att det finns de som har det. Detta är dock bara en gissning, jag har för mig att det står något om detta i samband med att Merry och Pippin förs över Rohans slätter av Uruk-hai, kunde dessvärre inte hitta det nu. Skulle du kanske kunna delge mig sidhänvisningen till när Frodo blir skrapad? Orcherna ska ju vara så grovhuggna som möjligt så en viss borst på kroppen och hakan är ju inte helt otänkbar. Visserligen är de ursprungligen skapade från de huvudsakligen skägglösa alverna, men men.

8. Fråga: Hej! Jag undrar om Sagan om ringen finns som kassettbok?
Hälsningar Matilda Hedman-Blomqvist

Svar: Javisst, den finns både på svenska och engelska. Vi har den dock inte, försök på tal- och punktskriftsbiblioteket.

9. Fråga: Hej! Jag undrar om det är alver eller ävlor eller både och som är med i sagan?
- Emma

Svar: Det är alver, de kallas dock på vissa ställen för älvor i den svenska översättningen. Den gällande benämningen bör emellertid vara "alver".

10. Fråga: Exakt hur fungerar maktfördelningen mellan de olika maia? Jag menar, Sauron är av samma sort som Gandalf och Saruman, men verkar vara oändligt mer mäktig. Han kunde locka till sig orcher och goblins som slogs för honom. Och så kunde han skapa en härskarring som fick både hans likar och dödliga att bäva.
- Alex

Svar: Lösningen på gåtan är att Sauron är en "obeslöjad" maia. Trollkarlarna är istari, vilket innebär att de försvagats från sina ursprungliga maiagestalter, Sauron har aldrig genomgptt någon dylik förvandling.

11. Fråga: Jag har funderat på frågan om var Celeborn tar vägen i Fjärde åldern. Åker han med ringbärarna till västern eller stannar han kvar som kung i Lothlorien utan Galadriel? I sista samtalet med Aragorn i trakten av Orthanc på "hemresan" antyder Celeborn att han till skillnad från Aragorn kommer att förlora sin kära och att han hoppas att Aragorn får behålla sin. Det står inget om Celeborn i texten som behandlar Gråhamnarna och resan från Fylke, där berättas endast om Elrond, Galadriel och andra högalver. Dessutom undrar jag om Celeborns ursrung, var han Sindar från Doriath eller Teleri fr Västern (dvs landsflyktig). Jag har förstått att det ju finns flera versioner i tex Sagor från Midgård , men skulle gärna vilja ha saken belyst. Tacksam för svar.
- Anna Hårdemark

Svar: Celeborn var inte med på Galadriels och Frodos skepp. Istället dröjde han kvar i Lórien en tid som Kung över Östlórien, men utan Galadriel blev han trött och sorgsen och flyttade till Vattnadal. Troligen reste han därifrån någon gång iväg över havet han med (Complete Guide , "Celeborn"). Enligt Complete Guide är han av sindarinsk börd Galadriel och Celeborns historia är ett fullkomligt virrvarr av motsägelser och omgestaltningar. Jag ser dock Celeborns kvardröjande i Midgård som en produkt av att han var sindarin, och således inte sant hemmahörande i Aman. Det troligaste är att han ursprungligen är från Doriath, det är vad Silmarillion säger och det stöds av en passage i det engelska appendixet till LOTR som berättar om hans och Galadriels vistelse i Lindon, där nämns också att han är "Thingols frände". Se Sagor från Midgård , s. 306 och framåt, för en utförlig redogörelse av problematiken.

12. Fråga: Hej! När de i filmen kommer in i Moria lyfter Legolas upp en pil och säger "goblins". Menar han med det orcher? I boken använder han väl ordet "yrch" om orcher '(jag har bara läst den svenska översättningen).
- Tommy

Svar: Ja, Legolas talar om orcher. Det finns många frågestecken kring varför orcher ibland kallas goblins, se fråga 7 i FAQ: en. "Yrch" är sindarinska (alviska) för "orcher".

13. Fråga: Hej!! Jag har sett att det finns massor av böcker till Sagan om ringen men vilken ordning tycker du att jag ska läsa dem i?
- Daniel

Svar: Jag skulle förorda något i den här stilen:
1. Bilbo: en hobbits äventyr
2. Sagan om ringen
3. Sagan om de två tornen
4. Sagan om konungens återkomst
5. Ringens värld
6. Silmarillion
7. The Lord of the Rings (Härskarringen på engelska)
8. Sagor från Midgård/Unfinished Tales
9. J.R.R. Tolkien - A Biography
10. Letters of J.R.R. Tolkien
11. The History of Midde-earth (12 böcker)
12. J.R.R. Tolkien - Artist & Illustrator
Se fråga 3 i FAQ: en.

14. Fråga: Hej Gustav! Jag undrar om du kan skriva vilka böcker som finns och vad de handlar om!

Svar: Hejsan! Det finns väldigt många böcker men om du menar de som Tolkien skrivit så kan jag hänvisa till FAQ: en här intill, fråga 2 och 3.

15. Fråga: Vet alverna hur gamla de är, och hur gammal kan en alv egentligen bli?
- Emy

Svar: Jadå, alverna har full medvetenhet om sin ålder, de har mycket bra minne. Deras släkte är för evigt bundet til världens cirklar, detta innebär att de går under i Det stora slutet men först då. Om de dör i strid eller av sorg dväljs deras själar kvar i Arda och reinkarneras oftast efter en tid.

16. Fråga: Vi är ett par stycken som har suttit och kollat igenom bakgrundshistorierna hos några av personligheterna i Sagan om ringen och vi har hittat en liten detalj som förbryllar oss. Frågan rör Glorfindel, alven som i The Fellowship of the Ring rider med frodo under "flykten från vadstället" och även omnämns flera gånger i de följande kapitlen ("Många möten" och "Elrond's rådslag"). Han beskrivs av Gandalf som "one of the mighty of the Firstborn. He is an Elflord of the house of princes" (I, 292). En ganska viktig person alltså. Men slår man upp Glorfindel i index i Silmarillion står där: "Glorfindel: Elf of Gondolin, who fell to his death in Cirith Thoronath in combat with a Balrog after the escape from the sack of the city...". Mycket riktigt är både hans död och begravning beskrivna i Silmarillion "Of Tuor and the fall of Gondolin": "Many are the songs that have been sung of the duel of Glorfindel with the Balrog upon the pinnacle of rock in that high place; and! both fell to ruin in the abyss. /.../ Then Thorondor bore up Glorfindels body out of the abyss, and they buried him in a mound of stones beside the pass." (sid 293-294). Silmarillion 's index nämner ingen annan alv vid namnet Glorfindel, och alverna verkar ju inte ha för vana att "återanvända" namn. Men hur kan det finnas två mäktiga alvhärskare som båda heter Glorfindel varav bara en omnämns i Silmarillion 's index? Och i så fall, vilken var det som stred i Nirnaeth Arnoediad etcetera? Vi är tacksamma för all hjälp som kan reda ut den här förvirringen. (sidhänvisningarna gäller för Harper Collins p aperback-utgåva 1994 för Silmarillion, 1993 för LOTR ).
- Fingon

A. Tja, vi är ett Tolkiensällskap som har ett par frågor som vi hoppas du kan svara på. I Silmarillion dör ju Glorfindel, hur kommer det sig då att han möter dom strax innan vadstället i Sagan om Ringen.. Hur går det ihop..? Är det någon annan med samma namn eller? B. Hur kommer det sig att dom har gjort så i filmen att när Frodo sätter på sig ringen så kommer han in i en suspekt abstrakt skuggvärld.. När Sam får på sig ringen vid Mordors rand så upplever han samma sak, men i böckerna. Hur kommer det sig då att när Bilbo får på sig ringen för första gången är han inte medveten om att han har den på sig förrän han ser att Gollum inte ser honom.
- Tyrolernas rollspelssällskap

Svar: Hej! Glorfindelfrågan var något som Tolkien själv var mycket osäker över, är det samma person? Alver "återanvänder" som alla andra folk namn men hur är det i det här fallet? Han skrev under sitt liv ett flertal texter på båda spåren men fastnade troligen slutligen för det som sade att han är samma person. Antagligen var det så att Gondolins Glorfindel reinkarnerades i Aman för att under Andra åldern, runt år 1600, återvända till Midgård för att bistå alverna i deras krig mot Sauron. I HOME 12 finns en relativt omfattande disussion kring detta. Frågan om ringes osynlighet är intressant och svårlöst. Tolkien föredrog själv ofta att inte analysera ringen på detta sätt alltför nära, även om han hade mycket att säga. Jag skulle säga att Sams upplevelser på gränsen till Mordor beror på att ringen nu närmar sig sin herres land, då har den som bekant något förändrade egenskaper. Frodos upplevelser i Bri i filmen är svårförklarade, kanske skulle man kunna säga att den beror på Nazgûlernas närvaro, de upptäcker ju honom då han sätter på sig ringen, enligt filmen. Då ingen söker efter ringen är den uppenbarligen både mindre skadlig och mindre omtumlande att använda, detta påverkas också av hur aktiv och "kallande" efter den som Sauron är. Det bör nämnas att Tolkien inte hade en aning om att det var Saurons härskarring Bilbo fann då han skrev den sagan, den skiljer sig en del från LOTR , se fråga 7 i FAQ: en.

17. Fråga: Jag har en fråga angående filmen. I scenen då Arwen och Aragorn hjälper Frodo upp på Asfaloth (vet ej hur han stavas) låter det som om Aragorn på ett ställe, efter Arwens replik "I do not fear them" säger "nej älskling" Jag förstår att han naturligtvis inte gör det men jag skulle vilja veta vad det är han säger, det är nämligen inte översatt.
- Vanja Hårdemark

Svar: Tyvärr kan jag inte svara på detta eftersom jag inte har tillgång till filmen och kan spola fram till stället du hänvisar till. Denna dialog mellan Aragorn och Arwen existerar inte i boken då det där är alven Glorfindel som upptar hennes plats.

18. Fråga: Finns det någon närmare redogörelse för vad som hände med dvärgarnas sju ringar? De är "stula eller förstörda" nämns på Elronds rådsmöte. Finns det något nämnt om vilken kraft dessa eventuellt skulle ha haft?
- Anders

Svar: Det står inte mycket om deras gåvor till bärarna i form av makt, men klart är i alla fall att de inte var maktlösa. Dvärgarna blev främst påverkade av de med ökad girighet. Se fråga 13 förra veckan.

19. Fråga: Det ska tydligen finnas en tecknad film till som handlar om bilbo? Kommer ni att få in den eller?
MVH
- Johan Nordqvist

Svar: Javisst, den tar vi in regelbundet. Den har artikelnummer 9143, skicka ett mail för att beställa.

20. Fråga: Hej Gustav! Har du hört eller sett någonting ang. eventuella drastiska förändringar i manuset till de två kommande LOTR -filmerna? Är ju personligen väldigt nyfiken på hur enterna skulle kunna tänkas se ut...
- Pata

Svar: Detta är ganska välbevarade hemligheter än så länge, jag har inte sett mycket att orda om. Det är tydligen så att "slutfighten" ska bli Slaget på Pelennors fält och inte det vid Morannon, man kan kanske gissa att Arwen dyker upp i The Two Towers med Andúril sammansmitt också. Ett mer makabert rykte jag hört är det att det skall närvara en alvhär i något av de komande slagen. Enterna är helt dataanimerade.

21. Fråga: I filmens första del sägs att ringen "was found by the creature Gollum" (el. dyl.), vilket ju är en grov förenkling då ringen gjorde en hob till "creature". Detta tycker jag är personligen är en ganska viktig poäng... Speakerrösten till trots är det tydligt att en hobhand tar upp ringen ur flobottensdyn i filmen. Vet du om det finns en en del om det korrekta händelseförloppet som blivit bortklippt och som kanske möjligen kan komma på DVD?
- Pata (igen)

Hej! Jag tycker inte det står särskilt tydligt i boken och nämns överhuvudtaget inte i filmen vad för släkte Gollum var innan han fördärvades utav ringen. Som jag kommer ihåg säger Gandalf till Bilbo att han var "av ett släkte inte helt olikt ert" eller liknande. Betyder det att Gollum har var en hob från början?
-Kalle

Svar: Hej! Filmen till att börja med: jo, detta är ju en förenkling precis som du säger, personligen blir jag dock inte störd av det. Jag skulle inte tro att något läggs till just här på DVD-versionen, den ska visserligen bli cirka 40 minuter längre än bioversionen så vi får vl se... Gollum/Smeagol var mycket riktigt en hob ursprungligen. Gandalf säger i LOTR att han troligen var av en förgrening av stoorerna, en av de tre hobsläktena. Tolkien skriver om detta som en självklarhet i sina brev så Gandalfs "troligen" ska vi inte behöva ta så stor hänsyn till.

22. Fråga: Lille rare Smeagol ber Gustav om hjälp... Var befinner sig ringen för tillfället, söte rare lilla Gustav? Min ssskatt försvann nämligen för länge sen, ja länge sssen var det allt, gollum. Ända sen den där äckliga lille hoben Bilbo stal vår skatt har den varit borta, eller hur, gollum? Ja, det har den, ve dig Bilbo, tjuv från Fylke, för att du stal vår skatt, VI HATAR DIG! Min sssöte, snälla, hjälp söte rare Smeagol att hitta sin sskatt igen, snälle rare Gustav!
Rara ssmå hälsningar från
- Stinke och Slinke

Svar: Din ring förstördes för 7000 år sedan i samband med din död. Du ramlade ner i en sjö av lava. Någon ordning måste det ju vara, jag tycker du ska ta ditt ansvar och erkänna istället för att låtsas som om inget hänt! Skulle jag kunna få din autograf förresten?

Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Skicka gärna in synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar eller korta kåserier om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp