Fråga om Tolkien

Frågor och svar den 8/2 2002

Välkomna till veckans spalt!
Innan jag kör igång med frågorna tänkte jag ta upp en kort notis angående Legolas hårfärg, ett ämne som så länge varit omdebatterat. Jag svarade i fråga 6 den 11/1 2002 att denna inte nämns i LOTR, nu har jag dock funnit något riktigt intressant: "Frodo looked up at the Elf standing tall above him, as he gazed into the night, seeking a mark to shoot at. His head was dark, crowned with sharp white stars that glittered in the black pools of the sky behind." LOTR, s. 378. På detta vis beskrivs Legolas vid Anduin. Om han haft samma ljusa hår som exempelvis Galadriel skulle hans huvud inte beskrivas som "dark", han måste alltså ha haft mörkt hår! Men vänta! Kanske var det så att han hade huvan uppdragen? Nej, det är inte troligt med tanke på att han just genomgått en hel del fysisk action, och hur lätt är det att skjuta båge hämmad av en huva? Dessutom kan man ifrågasätta relevansen i att beskriva hans huvud utan att nämna huvan, om den nu faktiskt var uppdragen. Det är alltså natt vid detta tillfälle, en natt som beskrivs som ovanligt ljus, både mån- och stjärnklar. Att det blonda håret inte skulle märkas under dessa förutsättningar är otänkbart. Alltså måste i själva verket Legolas nästan säkert ha en mörkare hårton, Peter Jackson hamnar på pottan.
  Ett intressant spår rörande var ordet goblin/vätte kommer ifrån i Tolkiens mytologi är det sidan The Encyklopedia of Arda (http://www.glyphweb.com/arda/default.htm) har att bjuda på, under uppslagsordet "Orcs". Här informeras om att ordet är: "…said to be a Westron word". Detta skulle innebära att vi nästan kan stryka teorin som jag anger under fråga 7 i FAQ: en: "…"vätte" är ordet för orch på almänna västlandsspråket." Om detta stämmer är alltså orc/orch ett ord taget från väströnan, då är det inte troligt att goblin/vätte skulle förklaras vara samma sak. Möjligen är det dock så att EoA-gänget bara fabulerar på egen hand när de påstår det som citeras ovan.
Jag vill också passa på att påminna om att alla förkortningar, såsom exempelvis "Complete Guide", förklaras i "Förkortningar"-sektionen under FAQ: en. Där hittar ni även information om till vilken upplaga eventuella sidhänvisningar gäller samt vilka upplagor som finns tillgängliga i SF-Bokhandeln för tillfället.


1. Fråga. Hejsan Gustav!
A: Jag har en fråga angående ditt svar på fråga 4, 21/12 2001, om den animerade versionen av The Return of the King. Jag har, sedan jag för en herrans massa år sen såg den tecknade versionen av LOTR, varit fullkomligt övertygad om att det inte fanns någon fortsättning på denna. Jag sprang nämligen iväg till videobutiken och frågade efter "den andra filmen" direkt efter att jag sett "den första", och fick de det nedslående svaret att det faktiskt inte fanns någon andra film. Pengarna tog slut och filmbolaget gick i konkurs, eller något sådant. Menar du nu alltså, att det visst finns en fortsättning, en andra tecknad film, som avslutar historien? Jag kan bara inte tro det, min världsbild slås i spillror. Förlåt om du blir tvungen att upprepa ditt svar, men jag måste bara ha reda på om du verkligen menade det.
B: Jag har även en kommentar/fråga gällande svaret på fråga 8, 4/1 2002 om vad
vättar är för något. I min gamla Bilbo-bok är det just vättar som dvärgarna tampas med i Moria. I min gamla The Hobbit-bok är det inte orcher, utan goblins som står för
blodutgjutelsen. Jag tänkte alltså som så, att vättar är lika med goblins, och att orcher (vilka som bekant figurerar i både SOR och LOTR) översatts med samma ord; orcher. Finns det olika översättningar, eller vad menar du med att "Vättar är ju samma sak som orcher"?

Mvh - Jens "Wacken" Gertow

Svar: Tjenare!
A: Jag var med om ett liknande scenario i samband med att jag själv blev förälskad i den animerade Sagan om ringen för många år sedan. Det var inte förrän ganska nyligen som jag blev medveten om att The Return of the King existerar. Denna film är inte relaterad till den förstnämnda utan är producerad av ett annat bolag. Den ska fungera dels som en uppföljare till The Hobbit som samma företag gjort tidigare, dels som en avslutning på det jobb
Ralph Bakshi påbörjade i Sagan om ringen. Detta låter inte särskilt lovande och det intrycket förstärks då man ser omslaget, kanske var det därför jag blev så positivt överraskad då jag såg den. Den är faktiskt helt OK. Vi har den nu inte bara på video (NTSC) utan också på DVD. Artikelnumret är 6429 (video, NTSC) eller 20430 (DVD).
B: Vättar är den svenska översättningen på originalets "goblins", orcher är översättningen på "orcs". "Orcs" och "goblins" är nästan säkert samma släkte, se fråga 7 i FAQ: en.


2. Fråga: A: Vad är Tolkiens fullständiga namn?
B: Vilka fanns i familjen?
C: Vilka var hans viktigaste böcker?

- Louise

Svar: A: John Ronald Reuel Tolkien, se fråga 1 i FAQ: en.
B: Hans mor hette Mabel Suffield, hans far Arthur Tolkien, båda dog innan han nått tonåren. Han gifte sig sedemera med Edith Bratt och fick barnen John, Michael, Christopher och Priscilla. Han hade också en yngre bror vid namn Hilary. Jag kan rekommendera Biography om du vill veta mer om detta.
C: Se fråga 2 i FAQ: en.


3. Fråga: Hej !
Jag läste någonstans, jag tror det var i Carpenters Tolkien-biografi, att han (John alltså, inte Humphrey) skrev en slags epilog till LOTR, där Sam berättar om Ringens krig för sin dotter Elanor. Är detta sant? Finns denna "bortklippta" del publicerad någon annanstans?
Tack-Sam för svar.

- Pallando den Blå

Svar: Hejsan! Jadå, du har uppfattat saken helt rätt, epilogen hittar du i HOME 9, s. 114 och framåt. Det kanske ska tilläggas att Carpenters utmärkta bok heter J.R.R. Tolkien - A Biography, eller som jag förkortar titeln här: Biography (se fråga 2 ovan).


4. Fråga: Hejsan!
Det sägs ju att orcherna skapades av alver, som tillfångatogs av Melkor under Första åldern. Han förvred och ändrade på dem så att de så småningom blev orchernas släkte. Nu till min fråga; betyder det att orcherna, såsom alverna, är odödliga? I och med att de stammar från alverna så borde de vara det. Har svårt att tänka mig att Melkor på något sätt skulle kunna ändra deras öde, då odödligheten är en gåva från Ilúvatar. Att han ensam på något sätt skulle kunna ändra på deras öde låter otroligt.
Man får ju helt klart uppfattningen att orcherna är dödliga när man läser böckerna, men kanske beror det på att de är så krigiska att de aldrig blir gamla nog att dö av ålder. I Sagan om konungens återkomst samtalar ju också Shagrat och Gorbag, och de nämner då "den stora belägringen". Kanske tyder detta på att de levde och var med under denna tid?

Tacksam för svar på denna omdiskuterade fråga.

- Cirdan the Shipwright

Svar: Hej!
Denna fråga är mycket intressant och jag kan direkt säga att jag inte vet svaret säkert, frågan är om någon mer än JRRT själv gjorde det. Vi har vad jag vet två egentliga ledtrådar: dels information som kan härledas från orcherna Azog och Bolg, dels det vi noterar när de båda kaptenerna Shagrat och Gorbag konverserar. Vi börjar med det förstnämnda: orchen Bolg, som är en huvudfigur i Femhärarsslaget, sägs vara son till Azog, orchernas ledare vid Slaget vid Azanulbizar. Azog dog i detta slag som stod år 2799, alltså måste Bolg ha uppnått en ålder av minst 142 år, troligen betydligt mer, då han dräptes i Femhärarsslaget år 2941. Vid denna ålder var han ännu i mycket stridbart skick och hade troligen många goda år framför sig. Endast dvärgarna och numenoranerna når av dödliga folk en sådan ålder vilket kan vara skäl för att tro att orcherna faktiskt är odödliga eller åtminstone mycket långlivade. Alvernas grundegenskap hade ju Morgoth ingen anledning att försöka avla bort, även om jag inte ser att
han omöjligen skulle kunna göra det. Innan vi kommer fram till något måste vi dock se till vad Shagrat och Gorbag har att säga, LOTR, s. 720, om nazgûlerna: "'But He likes 'em; they're His favourites nowadays, so it's no use grumbling. I tell you, it's no game serving
down in the city.'" Eller på svenska, s. 401 i Sagan om de två tornen: "Men han tycker om dom, dom är hans gunstlingar nu för tiden - så det hjälper inte att knota. Jag skall säga dig att det är inte för lustigt att tjänstgöra nere i stan." Nazgûlerna har från och till figurerat kring Sauron i Tredje åldern ända sedan 1600-talet, de är ingen ny företeelse, är orcherna så gamla att de minns tiden innan detta? Vålnadernas förekomst har visserligen intensifierats under de
senaste åren på grund av avslöjandet om ringens existens, men redan runt år 2000 gick de till öppet angrepp mot Minas Ithil och gjorde staden till Minas Morgul. Det troliga måste ändå sägas vara att det är de senaste åren som åsyftas, alltså ingen hjälp för oss. Nästar citat; LOTR, s. 721: "'…if we get a chance, you and me'll slip off and set up somewhere on our own' /…/ 'Ah!' said Shagrat. 'Like old times.'" På svenska, Sagan om de två tornen s. 401: "...får vi en chans borde du och jag sticka vår väg och etablera oss nånstans som våra egna /.../ - Å, sade Shagrat. Som förr i världen." "Som förr i världen", orcherkaptenerna lär ha varit med ett tag om dem minns annat än tjänstgöringen under Sauron. Kanske kommer de från fristående kolonier som Mörkrets herre bara nyligen knytit till sig, men det troliga måste vara att de syftar mer än 50 år tillbaka i tiden, kanske mer än 1000! LOTR, s. 722: "'…but think - there's someone loose hereabouts as is more dangerous than any other damned rebel that ever walked since the bad old times, since the Great Siege.'" S. 403: "...men betänk att det går någon här och stryker kring, fri och lös, en som är vida farligare än någon av de förbannade upprorsmakare som ränt här nånsin sedan den onda gamla tiden, sedan den stora belägringen."Citatet du omtalade. Först måste vi klargöra vad som menas med "the Great
Siege". Det är uppenbarligen en belägring mot Mordor som åsyftas och någon sådan, åtminstone någon som kan göra anspråk på att vara "Great", har inte ägt rum sedan Den sista alliansens slag, det vill säga vid Andra ålderns slut 3000 år tidigare. Det måste vara detta orcherna talar om. Detta pekar givetvis mot att de upplevde slaget själva eller åtminstone tiderna som kom efter det. De senaste 1000 åren har inga av Gondors män besökt Mordor. Från att tidigare formellt stått under riket har landet alltmer blivit oönskad och lågprioriterad ödemark. "The bad old times" skulle kunna syfta på vilken tid som helst mellan
slutet på Andra åldern och år 2000 i Tredje. Vi får inga bevis här men indikationerna blir allt starkare på att orcherna faktiskt är odödliga. Beakta dessutom att kaptenerna uppenbarligen känner till nästan allt Honmonstret haft för sig under hela Tredje åldern, det troliga enbart sett till detta är att de levt att uppleva det de talar om. Orcherna som släkte är också kända för att föröka sig snabbt, kanske för att de aldrig dör och således inte minskar lika snabbt i antal som andra släkten?

Nåväl, det är hur som helst mycket tydligt vartåt det pekar: orcherna var
troligen odödliga.

5. Fråga: Vad är en rimlig tolkning av de sista sidorna i trilogin?

- Patric

Svar: Det beror ju lite på vad du menar med "tolkning". Det som händer i slutet av LOTR är att Frodo färdas över havet till Aman medan Sam återvänder till Fylke för att med tiden bli borgmästare. Jag vet inte riktigt om det går att "tolka" det här på något annat sätt, det är ju inte så att Frodo outtalat dör och kommer till himlen eller liknande…


6. Fråga: I fråga 5 den 1/2 2002 skriver du: " Det är sagt att varken Morgoth eller Sauron ägde förmågan att på egen hand skapa liv, denna förmåga äger endast Eru själv." Nu var det rätt länge sen jag läste "tolkieniansk mytologi" men jag har bestämt för mig att det var en av Valar som skapade dvärgarna och att Illuvatar blev rätt irriterad på att de "kom" före Illuvatars egna "barn". Detta borde ju då tyda på att alla valar har möjlighet att skapa egna varelser (även om Illuvatar förbjöd det) och sålunda borde väl även Morgoth ha den
möjligheten ?

- Micke M

Svar: Det du säger stämmer på ett sätt, dock var det så att Aulë, som skapade dvärgarna, inte förmådde ge dem "riktigt" liv. De blev bara en sorts "robotar" i hans tjänst, ända tills Eru Illuvatar skänkte dem riktigt liv. På detta vis förklarar Eru själv saken för Aulë: "…the creatures of thy hand and mind can live only by that being, moving when thou thinkest to move them, and if thy thought be elsewhere, standing idle." (The Silmarillion, s. 43). Morgoth och de andra valar ägde alltså inte möjligheten att skapa liv.


7. Fråga: Jag har två frågor angående filmen:
A: Var balrogen rätt och riktig? Personligen tyckte jag att den var för stor och
klumpig (för visst är balroger torterade maiar?).
B: Galadriels utbrott i filmen (när Frodo erbjuder henne ringen) är det inte
osmakligt? Personligen uppfattade jag inte situationen sådär. Eller?

- Christoffer

Svar: A: Balroger är maiar som korrumperats och perverterats av Morgoth. I min föreställningsvärld passade Peter Jacksons balrog in ganska bra, och den skiljer sig inte från Tolkiens beskrivning så jag antar att den måste vara godkänd. Om du vill skaffa dig en egen uppfattning om saken rekommenderar jag att du läser kapitlet "The Bridge of Khazad-Dûm" i LOTR, och beskrivningen av balrogen där.
B: Nej, jag håller verkligen med om att scenen är löjligt överdramatiserad. Det är visserligen en smaksak men väldigt många har stört sig på hennes kläder här. I boken är scenen en helt annan, hon blir synbart större i anden men det är också det enda. Hela Lórien-avsnittet i filmen tycker jag blivit helt misslyckat. Se fråga 23 den 18/1 2002 för mina åsikter om filmen i övrigt.


7. Fråga: Finns det skogsalver och i så fall; hur ser en sådan ut?

- Diana

Svar: Det finns i allra högsta grad skogsalver i Tolkiens sagor. En definition på begreppet "skogsalv" måste ju vara "alv som bor i skog", och det gör de flesta alver. Mer smalt kan man definiera dem som moriquendi; mörkeralver, eller silvanalver, dessa brukar ibland kallas skogsalver. Sådana alver beskrivs i Bilbo, det är det folket som bor i Mörkmården. Även Lothlóriens alver är till viss del av silvansläkt. Skogsalver ska ha lite mörkare toner i hårfärg och dylikt än många andra av alvers folk och se mindre "ädla" ut..


8. Fråga: Skulle ni kunna vara vänliga och förtälja oss alla böcker som Tolkien har
skrivit och vilka som har översatts till svenska, och vilka av dessa kan ni
erbjuda oss?

- Aragorn & Fënor

Svar: Se fråga 13 den 1/2 2002 och fråga 2 och 3 i FAQ: en. Angående vilka av böckerna vi säljer: se Tolkienkatalogen här intill samt informationen som kan utläsas via asteriskerna i "Förkortningar"-sektionen. För en mycket utförlig kartläggning av Tolkiens olika publikationer, se http://www.tolkbib.de/ För en bibliografi över svenska böcker, se http://www.skalman.nu/tolkien/books.htm


9. Fråga: Finns det några planer på att även filmatisera "Bilbo"?

- Caroline

Svar: Javisst, de har till och med börjat filma vissa scener. Vad jag förstår så är dock inte beslutet att filmen ska göras definitivt. Premiären är preliminärt satt till julen 2004. Jag säger bestämt att filmen kommer att göras, frågan är bara vem som gör det och när. Produktionen är säkerligen mycket attraktiv ur filmbolagens synvinkel.


10. Fråga: Aiya! Under hur lång tidsperiod utspelar sig trilogin LOTR?

- Meldarion

Svar: Suilad! LOTR börjar med att Bilbo firar sin 111:e födelsedag, boken slutar med att han färdas över havet i samband med sin 131:a födelsedag. Med andra ord spänner den över 20 år.


11. Fråga: A: När Gandalf möter Legolas, Gimli och Aragorn i Fangorn i Sagan om de två tornen nämner han Ändlöshetens trappa och Durins torn, vad är det han talar om? Jag kan inte hitta något om detta i någon annan bok.
B: Angående frågan om Legolas barn, dessa nämns faktiskt i någonstans i trilogin. Legolas säger något i stil med: "Så här ung? har jag inte känt mig sedan jag var ute på färd med mina barn". Jag minns tyvärr inte var någonstans men antagligen i Sagan om de två tornen eller Sagan om konungens återkomst.

- Marcel Génetay

Svar: A: De begreppen nämns inte mer utförligt någon annanstans. Trappan är ett gammalt halvt bortglömd dvärgmonument, Durins torn är tornet, de mest utförliga beskrivningarna du hittar på dessa är från just det stycke du refererar till. Du kan även slå upp orden i exempelvis Complete Guide för en omformulerad beskrivning.
B: Legolas barn? Det citatet du nämner har jag aldrig hört talas om, jag känner inte alls igen det. Är du säker på att det står så? Ingen av de uppslagsböcker jag har nämner något om Legolas fru och barn vilket de säkerligen gjort om Tolkien angivit några. Kanske Legolas sa "...på färd som barn"? Tidigare Legolasfrågor: fråga 2 25/1 2002 och fråga 16 den 18/1 2002. Se även ingressen till denna veckas spalt. Frågan du refererar till är alltså fråga 4 C den 25/1 2002.


12. Fråga: Hej! Jag undrar varifrån Tolkien fick inspiration till hoberna. Det vill säga
deras utseende, beteende, boende och så vidare. Jag gör ett stort arbete om just
hober och vore väldigt tacksam för svar!

- Madeleine Sigurdsson

Svar: Det har framlagts drösvis med teorier om varifrån han fick hoberna, från engelska pysslingfolk till afrikanska folksagor. Själv sa han inte så mycket om saken, det enda vi säkert vet är att de är gjorda för att påminna om engelsmännen, med sina tepauser och pipor. "Hober är engelskmän, bara gjorda små i storlek", skrev han en gång i ett brev publicerat i Letters. Om du har möjlighet får du gärna skicka över ett ex till mig när arbetet är klart, det är alltid trevligt att läsa. Lycka till!


13. Fråga: A: Hur gammal är egentligen Galadriel, Arwen, Celbron, Eldron och Legolas?
B: Hur dog Arwens mor?
C: Varför kom det sig att varken Bilbo eller Frodo gifte sig?
D: Hur gammal kan en hob egentligen bli ?

- Emy

Svar: A: År 3019 (tiden för Ringens krig) är dessas ålder enligt följande: Galadriel var troligen minst 7119 år, Arwen 2778 år, Celeborn (som jag antar att du syftar på) någonting i trakten av Galadriels ålder, för Elrond (som du säkert menar när du skriver Eldron) se fråga 3 den 1/2 2002, Legolas troligen mellan 3000 och 500 år.
B: Celebrían dog aldrig, hon tillfångatogs av orcher år 2509 i Tredje åldern men räddades ur knipan av sönerna Elladan och Elrohir. Ett förgiftat sår tvang henne emellertid att färdas över havet året därpå. Vissa versioner har här att hon dog i orchernas hålor men detta stämmer alltså inte.
C: De var lite udda ensamvargar båda två, de passade inte riktigt in i Fylke bland hoberna och flyttade också med tiden därifrån.
D: En hob blir upp till 130 år, Gerontius Took ("Took den gamle") nådde denna ålder och är med det den äldste noterade i den kända historien. Bilbo slog som bekant dennes rekord, men han kan enligt min mening inte räknas eftersom han varit "dopad" med hjälp av ringen.

14. Fråga: A: Jag har precis läst Bilbo och undrar en sak. Om Legolas kommer från
Mirkwood och är son till kungen där är det i så fall hans far som Bilbo och hans vänner stöter på?
B: Jag har hört lite om olika alviska folkslag och undrar därför vad för sorts alvfolk alverna är i Vattendal?
C: Hur kommer det sig att alver har spetsiga öron? Har alltid undrat det.

- Emy

Svar: A: Jajjemän, det är Thranduil som Bilbo stöter på, Legolas far. Legolas kan han också ha sett, han bodde ju där i krokarna.
B: De är till viss del halvalver, det finns även andra alver, företrädelsevis noldor och sindariner.
C: De är helt enkelt skapade med spetsiga öron, så enkelt är det. Tolkien fick säkert inspirationen från "älvfolk" i gamla folksagor. Se också fråga 12 i FAQ: en.


15. Fråga: Jag läste i en väldigt gammal upplaga av SOR på svenska och där stod det att Tolkien hade gett ut en bok som hette Tom Bombadils äventyr. Var kan
man få tag på den och har du läst den?

- Lars Nerback

Svar: Den går alldeles utmärkt att få tag på här i bokhandeln, verket finns med i Ringens värld (art. nr. 13663). Ja, jag har läst den, det är en diktsamling med viss anknytning till SOR. Den fullständiga titeln säger en del: Tom Bombadills äventyr och andra verser ur Västmarks röda bok.


16. Fråga: Vad heter Nazgulerna? Jag vet att en kallas Khamul men det är inte ledarnazgulen. Är ledarnazgulen Angmar Häxmästaren?

- Peter Berg

Svar: Se fråga 4 A den 25/1 2002. Ledarnazgûlen är mycket riktigt Häxmästaren av Angmar.


17. Fråga: Hej!
A: Jag undrar om Gandalf. Varför byter han namn när han åker till Midgård, och varför minskar hans krafter avsevärt? Han och Saruman skickas väl till Midgård för att hjälpa till att bekämpa Sauron, eller? Då tycker jag det värkar lite märkligt att de fråntas sin kraft. Av vilken anledning? Eller är det så att dom av någon anledning inte KAN ha samma krafter i Midgård?
B: Ytterligare en fråga: Kan maiar bli dödade eller funkar det på samma sätt som för alver att andarna alltid lever kvar? I så fall borde ju Saurons ande leva kvar.
Mvh

- Jimmy

Svar: Hej Jimmy!
A: Han byter antagligen namn för att han byter kropp, han antar en annan identitet helt enkelt. Det är i alla fall vad jag tror. Å andra sidan är det ju så att det inte är han själv som hittat på Gandalf, Mithrandir, Incánus, Tharkûn, Stormkråka och allt annat han kallas. Det är olika folk på olika platser som givit honom de tilltalsnamnen. Kanske var det ändå en medveten strategi av honom att inte uppge sitt maianamn. Hans kraft: Istari förbjöds att inta positioner som härskare över Midgårds folk, de fick inte heller bekämpa Saurons makt med makt. Deras åverkan på Midgård var menad att ske genom visdom och råd, intet mer. Det var därför Saruman uteslöts ur trollkarlarnas orden. Dessa bestämmelser kom till med anledning av erfarenheterna från Första åldern.
B: Nej, maiar kan inte bli dödade. Det enda som kan hända är att deras fysiska kropp förstörs, uppenbarligen kan då vissa särskilt mäktiga individer forma sig en ny kropp, Sauron kan göra det. De flesta maiar svävar dock istället "hem" till sina egentliga herrar: Valar, som då får avgöra deras öde. Detta är vad som händer när exempelvis Saruman dör, valar är dock här så säkra på sin sak att hans ande inte kommer långt innan en kall västanvind motar bort honom mot öster. Vad som händer med illgärningsmän av denna grad är ganska oklart, Sauron vet jag i alla fall placerades på samma plats som Morgoth; i Tomrummet utanför världens cirklar, se Silmarillion för mer om detta.


18. Fråga: A: Hur dog Aragorns far och vad hette han?
B: Hur gammal blev Aragorn?

- Linus

Svar: A: Hans namn var Arathorn. Arathorn dog år 2933 i Tredje åldern i strid mot orcher samman med Elladan och Elrohir (som emellertid inte dog).
B: Han blev 208 år, dog år 120 i Fjärde åldern.


19. Fråga: Vilket år var det i början av första boken då det var Bilbos och Frodos födelsedag?

- Cat

Svar: Det var år 3001 i Tredje åldern, år 1401 enligt fylkesräkningen.


20. Fråga: Finns Tolkien på riktigt? Eller har författaren Bilbo kommit på honom?

- Axel Bergtdeerwdees

Svar: Nej, han finns inte på riktigt. Däremot fanns han fram till 1973. J.R.R. Tolkien är dock som bekant en pseudonym för den holländske författaren Reeflantchuerf von der Niiichlemote van Basten. Givetvis.

Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Skicka gärna in synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar, recensioner eller korta essäer om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp