Nummer 7 2003
Lördagen den 31 maj

Välkommen till nummer 7 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 7 juni. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.seMissade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.

Om Frågespalten
Ett stort tack riktas denna vecka till Anna Andersson, som hjälpt till i redigerandet av numrets insändarsektion. Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan. Tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i det inofficiella diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och språkavdelningen i Magasinet, nummer 1 2003.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Maktens ringar
Ondskans makter
Språk
Handlingen i böckerna
Personen Tolkien
Övrigt
Smått & gott


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hejsan. Jag undrar vad den här hemsidan har för trovärdighet: www.barrowdowns.com/middleearthname.asp

Dessutom så undrar jag om alla som har med den här sidan att göra skulle kunna lägga ut bild och ålder här.

Tacksam för svar.

Salle

Ps. Skitbra sida!!!

Svar:
Tack för berömmet! Sidan du refererar till har nog ingen större trovärdighet när det gäller att generera de olika namnen.

Johan Sandberg

Med tanke på att sidan själv anger att "these name generators produce random results and are not true translations of the words you type in", så är jag benägen att hålla med Johan. Men det kan ju vara roligt ändå. På denna sajt återfinns en bättre namnöversättningsresurs.

Än så länge så har du bara min bild på sidan, och jag kan hålla med om att det är lite bristfälligt. Vi ska fundera på att sätta ihop en liten "om redaktionen"-sektion.

Gustav Dahlander


2. Fråga:
Hej!
Jag prenumererar på TA och har gjort det i ett år typ, och de första nio månaderna kom det mejl som sa att nya nummer hade kommit ut, men nu gör det inte det. Har ni slutat att göra så eller???

Lisa the Fantasy Fan

Svar:
Hej igen Lisa! Det låter mystiskt att du slutat få våra prenumerationsutskick, för sådana utgår fortfarande i stadig takt. Antagligen är det så att du inte kom med när vi flyttade över alla prenumeranter till ett automatiserad system i vintras, för att fortsätta prenumerera då skulle man nämligen klicka på en länk som man fick via mejl. Nu har vi dock lagt in dig i adresslistan igen, så när du läser detta ska allt vara frid och fröjd. Ni som känner att ni inte vill missa våra prenumerationsutskick kan fylla i er e-postadress här.

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


3. Fråga:
Har funderat på en sak, att det skulle vara ganska coolt om scenerna när Lóriens styrkor driver tillbaka Dol Guldur och när Galadriel med hjälp av sin alvring störtar murarna, skulle vara med i ROTK-filmen.

Eller i alla fall på den förlängda versionen, för jag tycker att det i alla fall skulle vara ett bevis på att alverna fortfarande kämpar mot Sauron, och eftersom Lórien och Galadriel spelar en ganska central roll i böckerna (ex. att det var Galadriel som sände örnen till Gandalfs hjälp när han hade fightats med balrogen o.s.v.) så vore det kul att se lite mer av det i filmen.

Sedan hoppas jag VERKLIGEN att Aragorn och Galadriel ska ses igen efter att allt är över när han ska krönas i Minas Tirith.

Tycker, som många andra, att när brödraskapet är i Lórien i bioversionen, är helt misslyckat. Men jag som har den förlängda dvd-versionen kan gotta mig åt när de ser Caras Galadhon i eftermiddagsljuset, och när Galadriel visar Nenya för Frodo. Eller när Gimli ber Galadriel om ett hårstrå och hon ler så där snällt som i böckerna, och ju mer jag ser Lórien-delen av filmen, ju mer tycker jag om den.

Olle

Ps. Inte bra om Saurons med sitt patetiska öga, som man ser allt för ofta och alltför tydligt i filmerna, ska svinga ett svärd mot macho-Aragorn.


Svar:
Hej! Jo, det finns mycket man önskar att PJ tar med i ROTK, vi får hålla tummarna och hoppas. Som du säger: extrascenerna från Lórien på den förlängda dvd-versionen är helt underbara, jag fullkomligt älskar Gimlis och Legolas dialog om Galadriels gåva.

Robert Östberg


4. Fråga:
Hur är det egentligen fatt med Peter Jacksons distansuppfattning? Jag får i alla fall för mig att Döda träsken, när Gollum presenterar det för Frodo och Sam, ska vara större än några hundra meter brett. Samma sak med Emyn Muil som hoberna ser ut över i slutet av första filmen, som bara är några vassa klippor.

I slutet av Sagan om de två tornen när Gandalf och kung Théoden och dom tittar ut över Rohan från Helms klyfta, då Gandalf säger något om att slaget om Midgård ska börja. Då ser man hela Rohan från väster till öster (någon mil brett!) och tydligt ser man skuggiga bergen vid horisonten. Samma sak då Gandalf ska tyda Isildurs dokument i Minas Tirith, då är skuggiga bergen skitnära då han rider utanför staden. Är Midgård så här litet?!?

Olle


Svar:
Hej! Jag håller delvis med dig: Gandalf och Théoden och de andra borde definitivt inte kunna se Mordors berg därifrån de är, det är en klar miss. Men Döda träsken tycker då jag personligen ser bra mycket större ut än några hundra meter, där har du nog fått perspektivet lite fel. Frodo och Sam vid Emyn Muil känns som ett gränsfall, de skulle kanske kunna se bergen (då de är ganska högt upp), men det ser lite väl nära ut.

Så generellt sett känns det som om Jackson har förminskat Midgård en bit, och det är mycket möjligt att det är helt avsiktligt för att få ett bättre tempo i filmerna (det ÄR en jäkla massa vandrande och ridande i böckerna, och det skulle nog inte funka på film).

Det som förvånar MIG mest är att Faramir med hjälp av sina spejare har fått reda på att Théoden har flytt till Helms Deep -- en lång spanar-tur minst sagt...


Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


5. Fråga:
Hej alla ni på redaktionen, jag undrar var man kan hitta Letters någonstans, de som Tolkien skrev som ni visar upp ibland.

Tack för en bra tidning och tack på förhand.

Mvh,

Christian


Svar:
The Letters of JRR Tolkien går att beställa från SF-Bokhandeln, klicka här för att läsa mer.

Johan Sandberg6. Fråga:
Var kan man köpa HOME 3-12. De verkar inte finnas i vanliga bokaffärer.

Borde inte Christopher Tolkien vara den mest kunniga vad gäller Arda på hela jorden?

Emil

Svar:
Hej Emil! HOME 3-12 går att beställa via SF-Bokhandeln. Och antagligen är Christopher Tolkien den mest Arda-kunniga människan på jorden, möjligen undantaget redaktionen och experterna på Tolkiens Arda. Eller ... ?

Johan Sandberg7. Fråga:
Jag hörde att Tolkien planerade att ge ut Silmarillion redan på 50-talet. Vad skilde Tolkiens version av Silmarillion från 50-talet mot den som finns nu? Var det bara att han omarbetade materialet? Skulle den gamla versionen inte ha överensstämt med Härskarringen? Eller innehöll den helt enkelt inte lika mycket historier som den som finns nu? Jag kan inte läsa HOME-böckerna pga dålig språkkunskap, så jag frågar er...

Perra

Svar:
Hej Perra! Det som skiljer Silmarillion från 50-talet från den Silmarillion vi har nu, är 20 års tankeverksamhet, så min mening är att mycket skiljer dem åt. Tolkien arbetade mycket med att få ihop de olika historierna i Silmarillion så att de skulle passa bättre med det som stod i SOR, och han gjorde även en del ändringar i SOR för att den bättre skulle passa Silmarillion.

Johan Sandberg


8. Fråga:
I Tolkiens Arda 12, fråga 22, undrade en läsare vad Narn var. Det som åsyftas är rimligen berättelsen Narn i Hîn Húrin från Sagor från Midgård, en bok som bör läsas före De förlorade sagornas bok.

Generellt är det ju så om Christopher Tolkiens analyser att han alltid hänvisar till de tidigare böckerna i förord och analyser, så ska man hänga med där bör man läsa böckerna i rätt ordning.

Jimmy


Svar:
Hej Jimmy! Tack för kommentaren. Du har helt rätt i att Narn i Hîn Húrin finns publicerad i Sagor från Midgård, vi var lite otydliga i svaret där. Jag håller med om att det är bra (men inte ett måste) att läsa de postumt publicerade böckerna i rätt ordning, man vinner en hel del på det. I så fall är det följande som gäller (alla verk inräknade):
1. The Lord of the Rings (Härskarringen)
2. The Hobbit (Bilbo)
3. The Silmarillion (Silmarillion)
4. Unfinished Tales (Sagor från Midgård)
5. The History of Middle-earth (12 volymer, vilka inleds av de två böckerna i The Book of Lost Tales, De förlorade sagornas bok -- de enda som översatts)
6. Övriga skrifter


Gustav Dahlander


9. Fråga:
Hej hopp! Vill först (som de flesta) tacka för mycket intressant läsning! Har fått svar på många frågor och frågetecken genom er! Nog med komplimangerna och till min fråga!

Jag har en ljudfil på datorn (jag tror inte att jag är ensam om att ha den) där Tolkien läser upp Ringversen. Ganska häftigt faktiskt. Jag undrar nu om det finns en komplett ljudbok där Tolkien läser. Jag har letat och letat men hittat föga.

Vore kul och höra hur författare själv visar hur det ska låta, mer än bara Ringversen!

Tack på Förhand!

Johan Segerlund

Svar:
Hejsan! Jag håller med om att det vore intressant att höra Tolkien högläsa hela LOTR. Tyvärr finns det dock inte någon sådan inläsning. Faktum är att Tolkien var så misstänksam mot inspelningsutrustning att han var tvungen att tala in en katolsk bön på bandet innan han kunde börja spela in, för att driva ut eventuella onda andar. Det som finns bevarat är många av verserna från boken och något enstaka prosaavsnitt, kapitel fem från "The Hobbit" och en del av verserna från "The Adventures of Tom Bombadil". Allt detta samt tre kapitel från "The Silmarillion" lästa av Christopher Tolkien finns i "The Tolkien Audio Collection" i SF-Bokhandeln.

Gustav Dahlander


10. Fråga:
Hej!
Jag har i min ägo en gammal lp-skiva, dubbelskiva, med hela musiken från Sagan om Ringen-filmen från 1978. Letar efter en samlarsajt där jag kan fråga om någon vill köpa den, vet ni någon sajt?

Niklas

Svar:
Hej Niklas! Du kan säkert lyckas sälja Leonard Rosenmanns filmmusik, men knappast alltför dyrt. Den nämns som hastigast i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 8 2002. Du skulle kanske kunna sälja skivan till The Tolkien Shop. Annars går det ofta bra att helt enkelt sätta in en annons i Gula Tidningen.

Är någon läsare intresserad av att köpa? Vi har Niklas mejladress, hör av er!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


11. Fråga:
Hej! I Sagor från Midgård, i kapitlet "Aldarion och Erendis", så står det att numenoranerna "inte avlade barn när de visste att föräldrar skulle vara skilda åt". Och tydligen så var det likadan för alverna. Är detta av praktiska skäl, eller känslomässiga tro? Att man vill avlasta varandra med barnpassningen, eller bara vara närvarande vid barnens uppväxt...

Anna


Svar:
Jag ska säga att jag har inte den blekaste aning om detta. Men att man vill vara närvarande vid barnets uppväxt låter väl som en trolig anledning i mina öron.

Johan Sandberg

Jag kan inte säga att jag uppfattat detta som en tydlig företeelse i alvernas eller numenoranernas kulturer. Att inte skaffa barn när man vet att föräldrarna kommer vara åtskilda låter i mina öron ganska naturligt, som ett resonemang som skulle kunna gå igen i de flesta kulturer, och framför allt på det individuella planet. Du får gärna höra av dig med sidoreferenser till ditt citat, för även om vi är experter så kan vi inte alltid säga exakt var ett givet citat uppträder. Du får också gärna utveckla varför du fått uppfattningen av att det är likadant hos alverna. Tack på förhand!

Gustav Dahlander12. Fråga:
Hej! Kom grottrollen till likadant som orcherna (blev dom torterade till troll?)

Mattias


Svar:
Hej Mathias! Det mesta pekar på att trollen faktiskt blev skapade av Morgoth, och att trollen, till skillnad från orcher och drakar, inte var levande i ordets fulla betydelse. Man ska nog i stället se på trollen som "maskiner" med ett mycket okomplicerat styrschema och utan egen egentlig vilja.

Johan Sandberg


13. Fråga:
Hur gamla kan dvärgar bli?

Thorell Mathias

Svar:
Ungefär 250-340 år. Se fråga 28 i nummer 5 2003 av Frågespalten.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


14. Fråga:
Er sajt är bäst! Jag undrar vad Húrin hade för förhållande till Finrod. När han kräver dvärgasmycket av Mîm i Nargothronds ruiner så säger han ju ungefär "vilken rätt har du att vara här i konung Finrods boning". Jag hittar ingenstans där det står att han var tjenis med Finrod. Inte heller var hans släkt, vad jag vet det heller, som med t.ex. Beren, vars far Barahir skyddade Finrods reträtt från plötsliga eldens slag.

[Anonym]


Svar:
Det verkar som om inte heller jag vid en hastig genomläsning av Silmarillion hittar något som direkt knyter Húrin Thalion till Finrod. Men han tillhörde i alla fall alvvännerna, och ansåg väl att han hade rätten och skyldigheten att gå in och försvara alverna mot t.ex. Mîm.

Johan Sandberg


15. Fråga:
Aiya!
Om Gollum inte hade ramlat ner i vulkanen, hade han då följt med alverna västerut som de andra ringbärarna?

Miranda

Svar:
Hej Miranda! Två saker talar emot detta. Den första är att Gollum med stor sannolikhet hade börjat åldras väldig fort efter det att Ringen förstörts. Se bara på hur senil Bilbo hade blivit när sällskapet kom tillbaka till Vattnadal efter Ringens förstörande. Det andra är att ringbärarna fick färdas över havet till Aman på alvernas inrådan, och jag är inte säker på att dom skulle vilja ta med sig Gollum till Aman.

Ringbärarna fick ju detta som en belöning för sin kamp mot Sauron, och Gollum var inte riktigt inblandad i den kampen.


Johan Sandberg


16. Fråga:
En sak jag kom på, under allt prat om Tom Bombadill. Hjortrongull/Goldberry, vad är hon? Om det är någon som verkar vara en natur ande, så är det hon (jag vet att dom inte finns).

[Anonym]

Svar:
Jag skulle gärna själv stämma in i kören som hävdar att både Tom och Hjortrongull är naturandar, något som skapades samtidigt med Arda. Men ... eftersom tanken på dessa naturandar verkar vara något som Tolkien släppte under senare delen av sitt liv, så kan man nog inte finna svaret där. På The Encyclopedia of Arda står det "Race unknown" på hennes sida, så Hjortrongull utgör samma mysterium som Tom. Och ännu värre blir det när man börjar tänka på den mystiska Flodkvinnan, som omnämns som Hjortrongulls mor ... Se artikeln Tom Bombadill -- Tolkiens gåta för mer om både Hjortrongull och Tom.

Johan Sandberg


17. Fråga:
Hola, hola caricola.
Nu blir jag lite upprörd. Sam sticker bara ifrån sin familj. Jag läste i Ringens värld att han bara stack en dag. Den som sist träffade honom var Elanor, och till henne gav han Den färdigställda Västmarks röda bok och sedan såg ingen honom igen. Kan det vara så att han stack med Gimli och Legolas över havet? Jag har inte kollat upp det så ni får göra det åt mig.

Olle

---------------

[Senare:]

Nä förlåt, så var det ju inte alls det. Han åkte ju själv, den definitivt siste ringbäraren. Och Rosa var ju redan död och Elanor hade ju en egen familj, så det var ju inte så farligt. Ursäkta Sam. Men åkte han själv? Han var ju gammal, klarade han av det? Hmmmm, mysko...

Olle


Svar:
Hej Olle! Endast alvernas skepp kunde segla över det gap som skiljde Aman från Arda. Så Sam måste ha åkt med alverna när han försvann.

Johan Sandberg


18. Fråga:
Har du läst William DB Loos text om Tom Bombadill? Om inte så rekommenderar jag starkt att du läser den på denna adress: tolkien.cro.net/else/tombom.html Jag personligen tror att Tolkien menade på att mysteriet kring Tom går att lösa.

Mvh,

Mattias


Svar:
Var i den artikeln står det att mysteriet med Tom går att lösa? Jag har sett den tidigare, tillsammans med mängder av andra artiklar och essäer som behandlar Tom Bombadill. Du kan kolla på www.jrrtolkien.org.uk/gene_hargrove_essay.htm där författaren försöker länka Tom till Aüle. Nästan alla slutar ändå med att citera sidan 174 i Letters:

"And even in a mythical Age there must be some enigmas, as there always are. Tom Bombadil is one (intentionally)."


Dvs "och även i en mytisk ålder bör det finnas några gåtor, och det finns det alltid. Tom Bombadill är en sådan (avsiktligen)." (Min översättning.) Tolkien själv menar att Tom Bombadill är en AVSIKTLIG gåta, och därför kan man ALDRIG lösa den.

Johan Sandberg19. Fråga:
Hej!!!
Först vill jag tacka för den bästa sidan på hela nätet(!) Och nu mina frågor:
A: Aragorn dör ju i fjärde åldern, men hur dör han? Av ålderdom?

B: Vad händer med Elrond när han har seglat iväg mot väster?

C: Får Éowyn och Faramir några barn ihop?

Lina

Svar:
Hej Lina! Oj, det var ingen dålig kritik! Förhoppningsvis kan vi fortsätta att leva upp till dina förväntningar.
A: Ja, Aragorn dör av ålderdom. På grund av sitt släktskap blir han äldre än vanliga människor, men har är trots allt inget mer än en vanlig dödlig.

B: Han färdas samman med Frodo, Galadriel med flera till Tol Eressëa, för att dväljas där i frid resten av sina dagar.

C: Ja, i HOME 12 får vi reda på att de får en son vid namn Elboron som sedermera blir den andra prinsen av Ithilien. Detta omnämns bara i denna bok, på sidorna 221 och 223.


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna -- De tre, De sju, De nio och Den enda -- utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


20. Fråga:
Har en fråga, och det skulle glädja mitt alvhjärta om jag fick svar på den. Har länge gått och funderat på om Ringen skulle ge samma effekt om man satte den på t ex stortån?

Mistëion


Svar:
Antagligen. Ringen fungerade nog oavsett vilket finger man satte den på, och skillnaden mellan ett finger och en tå är relativt liten, rent fysiologiskt.

Johan Sandberg

Denna fråga går det onekligen att gräva ner sig i en hel del. Jag har också funderat på detta, och är inte säker på svaret. Tolkien har ju mig veterligen inte sagt något om saken. Man får lätt uppfattningen av att Ringen gör det som träs in genom dess rundel osynligt, men hur långt kan man dra detta resonemang? Blir man osynlig om man sätter Ringen på näsan? Vad händer om man använder den som hårspänne? Hur många hårstrån måste man ha i den för att bli osynlig? Räcker det med ett? Och blir en dörr osynlig om man sätter den på handtaget?

På den sista frågan skulle jag vilja säga att svaret är nej -- det krävs att man har en själ för att Ringen ska kunna göra en osynlig. Detta antagande baserar jag på faktumet att en mäktig ringbärare kan kuva en Maktens ring och böja den efter sin egen vilja (denne kan dock inte undgå att bli korrumperad), och på så sätt välja att inte bli osynlig. Alltså får man intrycket av att hela företeelsen med osynlighet hänger samman med Ringens korrumperande inverkan på en varelses själ, och med tingestens förmåga att göra bäraren till en vålnad i vålnadsvärlden. Ett dörrhandtag skulle aldrig kunna bli en vålnad i vålnadsvärlden, och bör således inte bli osynligt. Huruvida ett djur skulle bli osynligt lämnar jag därhän för stunden, diskussionen om ett djur har en själ eller inte får vi ta en annan gång.

Men vad händer då om man sätter Ringen på näsan? Jag skulle faktiskt vilja sticka ut hakan och säga att man inte blir osynlig. Ringen är ett mytologiskt objekt och kan aldrig fungera som en maskin. Den har ju till och med en egen vilja, då en del av en levande varelse (Sauron) faktiskt finns innefattad i den. Därför skulle man kunna anta att den helt enkelt har bestämt sig för när den ska göra någon osynlig, nämligen när någon sätter den på sitt ringfinger. Det är inte ens säkert att den skulle fungera om man satte den på tummen, men så långt som att påstå det vill jag inte gå. Men vad gäller hårstrån och tår så tror jag att Ringen tycker att det går för långt -- då blir man inte osynlig. Många egenskaper hos Ringen är dock verkande i vilket fall: man behöver ju till exempel inte bära den för att bli korrumperad, se på Boromir.
Detta är min bild av Maktens ring.


Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


21. Fråga:
Den här gången är jag lite sur på er, var har avdelningen Ondskans makter tagit vägen?!? Är det för att ingen har skrivit någon fråga om det, kanske? Den här frågan vill jag ha svar på!

Mikael

Svar:
Och det ska du få! Anledningen till att denna avdelning utgick förra veckan var helt enkelt att vi inte fått in någon fråga hit. Denna gång är det som synes också skralt, men det finns ju en hel del material att tillgå i tidigare nummer.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk).


22. Fråga:
Hejsan!
Skapade Tolkien något språk till silvan-alverna, kanske silvanska, och finns det någon sida där man kan veta mer om dessa alver?

Ja, det återstår väl bara att tacka för en intressant tidning.

Mvh,

Mistëion


Svar:
Hej!
I gengäld vill jag tacka dig för att du ger mig tillfälle att förnya min protest mot den misslyckade försvenskningen "silvan-alver". Det engelska_Silvan Elves_ innehåller adjektivet _silvan_ (också stavat _sylvan_) som betyder 'skoglig', 'skogs-', 'befintlig i skogen'. Ingen skulle väl komma på tanken att översätta t.ex. _silvan path_ (skogsstig) och _silvan stream_ (en bäck i skogen) med "silvanstig" och "silvanbäck"! Varför då införa konstruktionerna "silvan-alver" och "silvanska", när "skogsalver" och"skogsalviska" är både begripligare och smidigare ord?

Men nu till din fråga. Vi har Tolkiens ord på att skogsalverna talade ett eget språk, men de publicerade källorna saknar nästan helt exempel på hur det kan ha sett ut. Kanske innehåller Tolkiens ännu outgivna kvarlåtenskap ytterligare material; min gissning är dock att i så fall också det är mycket fragmentariskt.

Några ledtrådar har vi. I LOTR appendix F I noteras att namnen _Lórien_,_Caras Galadhon_, _Amroth_ och _Nimrodel_ visserligen är sindarin till formen men går tillbaka på skogsalviska förebilder. Dessutom nämner Tolkien i ett par av sina brev att det likaledes gråalviska _Legolas_ är skogsbygdsdialekt, vilket väl får tolkas som att det är skogsalviskt influerat (i ren sindarin skulle namnet ha haft formen _Laegolas_).

På nätet kan man läsa om skogsalver t.ex. i The Encyclopedia of Arda http://www.glyphweb.com/arda/default.htm, artikeln Silvan Elves.

Björn Fromén23. Fråga:
Hej!
I Sagan om ringen (boken) när brödraskapet har kommit till Lothlórien så står Aragorn vid foten av Cerin Amroths kulle och säger: "Arwen vanimalda namarië!"

Vad betyder det?
Tack på förhand!

Ellen

Svar:
Hej Ellen, frasen är quenya och betyder 'Arwen du fagra, farväl!'. Uppenbarligen hade Aragorn med dessa ord tagit avsked från Arwen efter deras trolovning på Cerin Amroth. Det var i minnesbilderna från det mötet som han stod försjunken när Frodo uppmärksammade honom.

Björn Fromén24. Fråga:
Tja!
Något som jag faktiskt funderat på väldigt länge är ordet "Gilthoniel". I LOTR nämns det ju ofta i sammanhang med "Elbereth" ("O Elbereth! Gilthoniel!" osv.), som ju är ett namn för Varda och betyder "stjärndrottning" (eller?). I Silmarillion står det att namnet är sindarin, och då har jag funderat på om "Gilthoniel" betyder samma sak på quenya? (Fast nu när jag tänker på det verkar det ju underligt att de skulle blanda sindarin och quenya i samma dikt/utrop).

Så vitt jag förstår betyder "gil" stjärna (men på vilket språk?), och vad betyder då "-thoniel"? Drottning? Letat efter denna ändelse men hittar ingen översättning!

Elin

Svar:
Hej! Jovisst är _Elbereth_ sindarin för 'stjärndrottning' (_êl_ 'stjärna', _bereth_ 'drottning'). Binamnet _Gilthoniel_ är också sindarin. Det betyder 'hon som tänt stjärnor' och motsvaras på quenya av _Tintalle_. _gil_ blev med tiden det vanligaste ordet för 'stjärna' i sindarin (från början betydde det 'silverklar gnista'). _thoniel_ är bildat från verbroten _than-_ 'tända, få att lysa' och femininändelsen _-iel_.

Björn Fromén


25. Fråga:
Hej.

"Vi får ytterligare upplysningar i kapitlet The Etymologies i HOME 5, här återfinns de mest omfattande ordlistor som publicerats av Tolkiens hand"

... står det i någon faq-fråga. Men vad är HOME 5 för något? Är det en bok? Och var finns den i så fall? Och sedan undrar jag också, hur stor skillnad är det egentligen mellan quenya och sindarin?

Tack för en bra sida.

Linn


Svar:
Hej Linn! Som du anar är HOME 5 en bok, en i en imponerande serie om tolv faktiskt. Se produktkatalogen och förkortningslistan under faq:en. Jag citerar:

"HOME 5 The History of Middle-earth, part five: The Lost Road and Other Writings**, Harper Collins Publishers, sammanställd och kommenterad av Christopher Tolkien, sidhänvisningar till pocketutgåvan 2002, SF-Bokhandelns artikelnummer: 7592"

Skillnaden mellan quenya och sindarin skulle kunna jämföras med den mellanisländska och svenska. Mycket i ordförrådet är gemensamt, men det finns många olikheter i uttal och ljudutveckling. Dessutom håller sig quenya med ett formrikare ordböjningssystem än vad sindarin gör.


Björn Fromén


26. Fråga:
Hej!
Hur säger man ...

[A:] "jag älskar dig"

[B:] "jag följer dig ner till skymningen"

... på alviska?

Erika


Svar:
Hej!
På quenya:

A: _tye mélan_.

B: förslagsvis _nún tye hilyan i undomenna_.

Björn Fromén


27. Fråga:
Hej!
Min kompis sa att man kan ladda ner den alviska skriften till Word-programmet. Var hittar man det i så fall, och hur? Det fanns också en sida där man kunde få veta sitt namn översatt till alviska. Vet ni var? Finns det någon bra ordlista på sindarin-sve/eng, sve/eng-sindarin och quenya-sve/eng, sve/eng-quenya?

[Anonym]


Svar:
Hej!
Fonter för tengwar och cirth kan laddas ned från Dan Smith's Fantasy Fonts (www.geocities.com/TimesSquare/4948/index.html) och från Amanye Tenceli (hem.passagen.se/mansb/at/) En webbplats med förslag till alviska översättningar av vanliga förnamn finns på www.elvish.org/elm/names.html

Ett tillförlitligt sindarin-engelskt lexikon kan hämtas från www.geocities.com/almacq.geo/sindar/index.html För quenya finns ordlistorna Quettaparma Quenyallo och Quettaparma Quenyanna på Ardalambion (www.ardalambion.com), också de av hög kvalitet.

Björn Fromén28. Fråga:
Hej!
Hur många alvspråk finns det?

Elrond


Svar:
Hej! Svårt att besvara koncist, beroende dels på gränsdragningsproblem, dels på vad man i sammanhanget menar med "finns". Se Ardalambion, sidan www.uib.no/People/hnohf/howmany.htm, för en genomgång av frågan.

Björn FroménTillbaka till insändarregistret

---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


29. Fråga:
Hej!
Saruman hade inte en armé på 10 000 när han anföll Helms klyfta, utan en armé på 20 000. Om man läser Slagen om Isen-vaden i Sagor från Midgård riktigt noga så förstår man det.

Grimbold ser under sin reträtt en stor styrka rycka fram väster om Isen. I en not står det att detta var samma styrka som Merry och Pippin såg lämna Isengård. (Merry säger efter slaget vid Helms klyfta till Aragorn och dom att de säkert var 10 000 stycken.)

Över till slagen om Isen-vaden: Vad Grimbold inte visste var att en lika stor styrka bara några timmar tidigare hade dragit förbi på Isens östsida, en till 10 000-armé alltså. Det blir 20 000 med båda styrkorna. När de första anfallsstyrkorna hade dragit sig tillbaka i Helms klyfta-slaget anföll de igen och tycktes ha blivit fler och inte färre.
Det kan ju ha varit den ena tiotusingen som kom ikapp den andra.

Det här är klart Sveriges bästa Tolkiensida.

Emil

Svar:
Hej! Kul att du gillar oss! Du är nog något på spåren här, tror jag. Jag har inte min Sagor från Midgård till hands för tillfället, men ditt resonemang låter vettigt. Tack för tipset!

Tilläggas bör kanske att Merry inte är någon helt tillförlitlig källa -- när man är så uppspelt som han med största sannolikhet var vid tillfället överdriver man ofta helt omedvetet. Jag ser därför inte antalet 10 000 som definitivt hugget i sten utan snarare som ett slags övre gräns.

Martin Andersson


Resonemanget är mycket intressant, och jag måste också tacka för din uppmärksamhet. Den enda referensen i LOTR till Isengårds armés antal kommer från Merry. Vi får också veta följande av en rohirrisk spanare:

"... I do not doubt that the main strenght of the enemy is many times as great as all that we have here."

LOTR sidan 517, "Helm's Deep". Karen Wynn Fonstad talar dock emot din teori om 20 000 i sin "The Atlas of Tolkien's Middle-earth" på sidan 148-9. Hon har uppmärksammat att Isengårds styrkor drog fram på båda sidor av Isen-floden, men visar i sin skiss att styrkorna Merry såg delade upp sig, och på så sätt kunde avancera på flodens båda stränder. Detta får stöd i LOTR på sidan 552, "Flotsam and Jetsam":

"'Well, of all sorts together, there must have been ten thousand at the very least,' said Merry. 'They took an hour to pass out of the gates. Some went off down the highway to the Fords, and some turned away and went eastward. A bridge has been built down there, about a mile away, where the river runs in a very deep channel."

Av detta kan vi sluta oss till att Isengårds här vid slaget om Hornborgen uppgick i antal till "ten thousand at the very least". Om vi som Martin säger ska anta att Merry överdrev en aning så blir 10 000 jämnt en ganska rimlig siffra. Med andra ord så får vi alltså ge Peter Jackson rätt denna gång.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här. Expert hos Tolkiens Arda inom detta område är Andrea Agering.


30. Fråga:
Var Tolkien verkligen fängslad i sagan om ringen-världen?

Maja Swahn Karlsson

Svar:
Det beror helt på vad du menar med "fängslad". Han var mycket entusiastisk över sitt legendarium och jobbade med det ofta, så på ett sätt var han således fängslad av det, på ett positivt sätt. Men han var absolut inte (som vi andra) sjukligt besatt av sin skapelse på något vis, tvärtom hade han ett mycket sunt och medvetet förhållningssätt till saken.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


31. Fråga:
Om någon, många år framåt i tiden, hittade Tolkiens böcker, är det möjligt att de skulle tro att allt var sant? Skulle du förresten kunna hjälpa mig att komma på ett bra alvnamn? Som inte alla redan använder alltså...

[Anonym]

Svar:
Antagligen inte. I dag tror ingen på att det som utspelade sig i Gilgamesh-eposet är sant, och samma sak gäller nog för Tolkiens litteratur.

Dessvärre kan jag inte hjälpa dig med ett bra alvnamn som ingen använder. Men surfa iväg till Ardalambion, där har du i alla fall flera mycket bra alviska ordlistor. Med dessa kan du ju alltid bygga ett eget namn!

Johan SandbergTillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
De flesta insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


32. Fråga:
Jag ber om ursäkt ifall något av nedanstående frågats förut, jag har inte läst igenom alla frågor. [A:] Det kanske skulle vara bra att lägga till någon sökfunktion?

B: Ang. Arwen: Skulle hon ha lämnat världen som människa? Jag uppfattar det som att hon delar ödet hos Ilúvatars förstfödda och reser till Mandos salar. Däremot så är hennes levnad bunden till Aragorn, precis som Fëanor är bunden till silmarillerna. Alver kan bara dö i strid eller av ett brustet hjärta...

C: Ang. Morgroth: I Silmarillion så står det att Melkor inte kunde skapa liv (angående orchernas skapande), men senare så skapar han både drakar och vargar. Är det bara Tolkien som har ändrat sig? Sedan så undrar jag om det finns någon förklaring till de andar och demoner som han omger sig med.

D: Ang. kartor: Under sista striden mot Morgroth så bröts de västra delarna av Midgård sönder. Finns det någon karta som visar skillnaderna? Under tredje åldern så finns det ju bara kvar ett smalt kustområde väster om Blå bergen. Hur undkom alver och människor som levde i dessa regioner? Förvarnades de av valar?

E: Och till sist, antydde Tolkien någonsin hur länge sedan hans sagor utspelade sig?

Tack på förhand!

Carl

Svar:
Hej Carl!
A: Det är inte lätt att veta om frågan ställts tidigare -- i nuläget finns det uppskattningsvis 2500 frågor och svar under Arkivet. För att hjälpa er läsare med detta och samtidigt skapa den största svenskspråkiga kunskapsresursen till Tolkiens värld någonsin, håller vi just nu under ledning av Johan Sandberg på att utveckla just vad du föreslår -- en sökfunktion. Den kommer att ha premiär på sidorna till hösten.

B: Arwen "gör Lúthiens val", och blir således i många bemärkelser människa. Hon möter definitivt "ett öde bortom världen" efter sin död, och reinkarneras inte på alvers vis. Dock så färdas ju även människorna till Mandos efter sin död, för att därifrån slussas vidare till vad Ilúvatar förberett åt dem.

C: Nej, Tolkien ändrade sig inte vad gäller hållningen att bara Ilúvatar kan skapa liv. Hur Morgoth skapade drakarna är höljt i dunkel, se fråga 25 i nummer 5 2003 av Frågespalten. Han "skapade" i regel liv genom att ta en naturlig livsform och sedan pervertera och modifiera den, så till exempel i fallet med orcherna. Det mesta tyder på att vargarna/ulvarna skapades på detta sätt. Många av de andar och demoner som Morgoth omger sig med är maia-andar, detta är exempelvis fallet med balrogerna och Sauron. Vi får veta att han tidigt lockade till sig lämpliga maiar för att öka sin makt. Många i hans anhang skulle dock kunna sägas vara av annat slag, ibland en egen perverterad livsform och ibland av "övrigt" slag. För det är så med första ålderns legender att de härstammar från texter författade av Tolkien på 10- och 20-talet, som sedan skrivits om ett otal gånger, såsom visas i HOME-böckerna. På detta tidiga stadium i hans arbete med legendariumet hade Tolkien inte de olika släktena i Arda riktigt klara för sig, och gick således mer efter sin intuition än vad som senare skulle bli fallet. Därför ser vi ofta rester i Silmarillion-texterna, som ju publicerades postumt, av oförklarliga element. Vissa ur Morgoths anhang skulle kunna sägas vara sådana -- ett dåligt exempel, för att hon de facto inte tillhör Morgoths anhang, är Ungoliant. Man skulle kunna gissa att vissa av hans tjänare var naturandar, se faq:ens fråga 9.

D: Du kan jämföra Midgård från innan respektive efter kataklysmen i slutet av första åldern, genom att se på de olika kartor som medföljer "The Silmarillion" och LOTR. Den i S uppvisar Beleriands utseende, den i LOTR visar länderna öster om kontinenten, när Beleriand sjunkit i havet. Blå bergen är som du observerat ett bra riktmärke, då de förekommer på båda kartorna. Det berättas inte om något större manfall bland de fria folken vid tillfället, så vi får anta att de hann sätta sig i säkerhet.

E: Ja, se faq:ens fråga 13.

Gustav Dahlander


33. Fråga:
Tja Bästa sidan!!!
Tja Gustav...
A: Jag har just beställt: The Fellowship of the Ring, The Complete Guide to Middle-earth, och Letters, bra va? Hmm... det fanns många olika omslag, men vilken är bäst? Jag har den med Saurons öga i mitten och alvringarna kring den.

Hej där, Tobias! Ja, jag tycker att det var bra att du beställt de bra böckerna. De kommer nog vara till stor glädje för dig! Om du undrar vilket omslag till "The Fellowship of the Ring" som är bäst så skulle jag säga att det är helt upp till vad man tycker är "bra" hos ett omslag. Den du beställt verkar ha Tolkiens eget originalomslag, och det kan ju aldrig vara fel. Jag tycker att du gjort ett bra val.

B: The Complete Guide to Middle-earth fick jag i pocket, finns den i pocket bara? Man vill ju hellre ha den som vanlig bok, om den finns.

Tyvärr finns inte Fosters bok inbunden. Tylers "The Complete Tolkien Companion" kan dock fortfarande gå att få tag på i detta format.

C: Och jag tänkte fråga om någon av dessa är köpvärda: So You Think You Know Lord of the Rings?, The Tolkien Quiz Book och The Magical Worlds of The Lord of the Rings? Dessa är ju bra nybörjarböcker, nybörjare som jag då. Jag tyckte även att Silmarillion-paketet lät väldigt fint!!! Är den värd att köpa också?

Av de två förstnämnda böckerna, som båda koncentrerar sig på frågesport, skulle jag rekommendera "The Tolkien Quiz Book". "So You Think You Know Lord of the Rings?" fokuserar bara på LOTR och innehåller dessutom färre frågor. "The Magical Worlds of The Lord of the Rings" har jag bara bläddrat i och inte läst, men det verkar vara en bok i mängden och inget märkvärdigt. Den är dock illustrerad och verkar vara lättläst, och kan således absolut vara en bra nybörjarbok. Silmarillion-paketet är värt att köpa, om du inte redan har vissa av komponenterna innan, vill säga.

Okej frågorna. Jag frågade väldigt fel på några frågor förra numret...

D: Eärnur var den sista konungen över Gondor, betyder det att rådgivarna kommer sedan eller? Sedan kommer Aragorn till slut och blir konung över Gondor?

Ja, rikshovmästarna tog över regentskapet efter att Eärnur försvunnit och ja, Aragorn blev kung till slut.

E: Jag sade i en fråga att The Dark Land var lite onödigt att hitta på, där ingen bodde... Svaret blev:

"Tolkien sa själv att hans uppgift var att beskriva Midgård och de folk som bodde där. Onödigt? Hmmm... Själv tycker jag att det bidrar till mystiken i Arda, just att allt inte är klarlagt."

Detta måste betyda att The Dark Land är Midgård som jag ser det!!! Eller?

Möjligtvis kan det betyda att The Dark Land är Midgård som du ser det ... Det är dock tydligt att det rör sig om en egen kontinent, då Tolkien avbildat den som en sådan i sin skiss i HOME 4.

F: Nu har jag en bra fråga!!! Vad är de för politik i Tolkiens värld t ex i Gondor -- diktatur, demokrati? På andra platser? Men å andra sidan kanske Tolkien inte vill lägga in politik i sitt arbete!!! Hehe...

Ja, det var en bra fråga! Men den går att besvara någorlunda tillfredsställande, man kan nämligen säga att statsskicket i de flesta av Tolkiens riken är monarki. Tolkien såg det idealiska samhället som en monarki under en god konungs styre, och det avspeglas, antar jag, en aning i texterna. Gondor styrs ju av en kung, och senare av en rikshovmästare (ett ord som på modernt språk skulle kunna sägas motsvara "statsminister"). Under sig har kungen rikshovmästaren, som fungerar som en slags rådgivare. Det finns också ett inflytelserikt råd som kungen kan bolla frågor med. När riket saknade kung blev istället rikshovmästaren envåldshärskare, men möjligen med lite större inflytande från rådet. Så på ett sätt kan man kanske säga att Gondor blev mer demokratiskt under rikshovmästarnas styre. Om vi ser till andra riken så var ju till exempel Mordor en klockren diktatur. Fylke däremot hade ett löst sammansatt samhälle med en överklass och en underklass, styrda av en borgmästare som satt i Mickelsklyft och en jarl, en formell titel som gick i arv först hos Fornbockarna, sedan hos Tookarna.

G. Har kanske inte Christopher Tolkien lagt ut en kommentar till filmerna? Eller är han för gammal och senil för det? (Är ej dum mot honom!!!)

Jag vill minnas att han utdelat viss kritik mot dem, men inte trätt fram i rampljuset fullt ut.

H: Angående fråga A: på det omslag jag har är eldringen typ bunden med eld med Saurons ring. Varför?

Tobias Jansson

Det stämmer att Narya är sammanlänkad med Saurons ring med eld. Detta är nästan säkert för att Tolkien symboliskt ville illustrera Gandalfs och denna rings motstånd mot Sauron.

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret
Klicka för att återvända till magasinet!


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se eller använd formuläret på Förstasidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


VI SOM SVARAR PÅ FRÅGORNA

Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Andrea Agering
Fråga Andrea om allt som rör alver eller personen Tolkien. Hon har varit medlem i Malmös, Göteborgs och Stockholms Tolkiensällskap (i nämnd ordning) sedan 9 år tillbaka, och jobbar för närvarande som projektsamordare. Andrea är 23 år gammal.
Fråga Andrea: andrea.agering@shortcut.nu

Martin Andersson
Martin har järnkoll på innehållet i de fysiska böckerna Härskarringen och Bilbo. Undrar du något om händelser eller annat som kan relateras direkt till texterna är han rätt man för jobbet. Martin har läst hela Härskarringen på svenska och engelska samtidigt, rad för rad, vilket kan förklara varför han är som han är. Hans andra favoritförfattare är HP Lovecraft.
Fråga Martin: klarkash@tiscali.se

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på många frågor. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim, och tillika en av världens ledande auktoriteter inom alvspråket quenya.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör Tolkien på Internet eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!


Tillbaka till insändarregistret
SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp