LDRE PRESENTATIONER


Här hittar du en närmare innehållsdeklaration för våra nummer än den på sidan "publikationer". Förteckningen omfattar äldre publikationer från år 2004 och framåt.

2004

I Magasinet nummer 8:
Vi har fått möjlighet att intervjua nyöversättaren Erik Andersson -- äntligen svar på de riktigt intressanta frågorna!
Intervju: Erik Andersson
Merry måste översättas!
Så recenserades nyöversättningen
Tolkiens värld -- framgångsformeln

I Magasinets extranummer:
Nyöversättningen Ringens brödraskap är släppt -- nu får den också recenseras! Tolkiens Ardas Daniel Möller, som haft insyn i översättningsarbetet, säger sitt.


I Magasinet nummer 6:
Vi bjuder på ett stort debattnummer, med tankar kring trakasserier mot filmfans, kvinnornas roll i Tolkienfandom och sundheten i vår hobby ...
Alla är vi Saurons barn
En dåres försvarstal
Härskarringen -- bara för män?
Arda-rutan special: Saurons ring

I Magasinet nummer 5:
Den stora avskedsföreställningen för De hemliga dagböckerna: de fyra sista delarna! Dessutom bland annat en genomgång av kommande fantasyfilmer.
Sam Gamgis hemliga dagbok
Sarumans hemliga dagbok
Fantasyfilmer under produktion
Kommande godbitar på TA

I Magasinet nummer 4:
Nummer 4 är först och främst inriktat på underhållning, och tar lätt på de tyngre ämnena. Bland mycket annat så bjuder vi på två serier och ett test.
Att bekämpa Tolkiendyrkarna
Seriespecial: Filmscener vi slapp se
Test: Hur alvisk är du?
Nyhetskrönikan: Ninwanens aiya

I Magasinet nummer 3:
Vi tar en djupdykning ner i den äldre tidens tilldragelser med en ny del av "Ardas historia", färdas till världsaltets yttersta stund i en redogörelse för det Stora slaget, samt berättar mer om nyöversättningen.
Dagor Dagorath -- Tolkiens Ragnarök
Ardas historia: Silmarillerna
Nyhetskrönikan: Så började det hela
Angående Tolkien: Nyöversättningen

I Magasinet nummer 2:
Rollspelsspecial -- vi går igenom Tolkienutgivningen; Ohlmarks-debatten rasar vidare; fem (!) omröstningsresultat redovisas; stor nyhetskrönika, och mycket mer.
Rollspelsspecial: LOTR RPG och MERP!
Nyhetskrönikan guidar dig genom galorna
Så ska inte en översättning se ut
Gandalf blir gaggig

I Magasinet nummer 1:
Åke Ohlmarks-läsarna slår tillbaka; Sven Bergersjö; folkstorm efter "25 orsaker att hata Härskarringen"; musikläraren recenserar soundtracket, och mycket mer.
Ohlmarks presterar underbar svensk formuleringskonst
Recensionen: filmmusiken
"Konungen" överraskade mig
Gimli sparkar Éomer i Arda-rutan
Ninwanens namarië
I Frågespalten nummer 11:
"År 1975 åkte Häxmästaren på storstryk i slaget om Fornost. Eärnur av Gondor och Círdan ledde en gemensam armé mot honom och mosade Angmar-armén, och när Häxmästaren sedan flydde anslöt sig en styrka från Vattnadal ledd av Glorfindel."
-- Martin Andersson, fråga 5.

I Frågespalten nummer 10:
"Vi bör alltså inte låta oss förledas till felaktiga föreställningar av Peter Jacksons zombieartade varelser, som kläcks fullvuxna ur något slags puppor och är så föga språksamma att de mest tycks öppna munnen för att injaga fasa med sin hidösa tandstatus. I själva verket måste orcherna precis som alver och människor ha börjat sin tillvaro som spädbarn och haft en uppväxttid då de tillägnade sig sina stamfränders språk och sedvänjor."
-- Björn Fromén, fråga 11 B.

I Frågespalten nummer 9:
"Att de folkslag som strider på Saurons sida bär kinesiska och arabiska attribut är därför knappast medvetet fördomsfullt eller ondskefullt gjort, utan endast ett tråkigt vidarebefordrande av en gammal västeuropeisk självgodhet."
-- C. Ehrenkrona, fråga 5.

I Frågespalten nummer 8:
"Förekom det dialekter i sindarin? Av vad jag har förstått av det jag läst i Silmarillion så var den sindarin som talades i Doriath den "finaste", men då mer i form av uttal, att betraktas som Lidingö-svenskan kanske? Men om det förekom dialekter, skiljde de sig i då i fråga om uttal eller stavning?"
-- Pernilla, fråga 26.

I Frågespalten nummer 7:
"Vi blir både glada och stolta av att du tycker att Tolkiens Arda förtjänar att bli tryckt på papper. Det finns långt framskridna planer på en bok med material från sajten, och vi vill också skapa någon sorts papperstidning i framtiden. [...] Finns det något intresse av en papperstidning eller en bok bland er läsare? Kommentera gärna saken ..."
-- Gustav Dahlander, fråga 1.

I Frågespalten nummer 6:
"De kallar det för femhärarslaget, men -- vilka fem? Jag får det till vättar, alver, dvärgar och människor."
-- Mauhúr, fråga 25.

I Frågespalten nummer 5:
"Vem har skrivit texten på Ringen och versen om ringarna som står först i boken?"
-- Jens, fråga 19.

I Frågespalten nummer 4:
"Tolkien var var med största säkerhet inte homosexuell. Han var tvärt om mycket lyckligt gift med sin stora kärlek Edith. Däremot hade han väldigt varma och nära manliga vänskapsförhållanden -- mycket likt det Frodo och Sam har i boken (vilket alltså inte heller är av homosexuell natur) -- vilka betydde mycket för honom och som säkerligen kan betraktas som kärlek, men inte sexuell sådan."
-- Robert Östberg, fråga 14.

Upp


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA