OSCARS-SPECIAL – ALLT OM GALAN

Ladda upp med oss inför Oscars-galan
! Här förbereder vi oss på bästa sätt inför den stora begivenheten, som går av stapeln den 29 februari. Sagan om konungens återkomst är nominerad i inte mindre än 11 kategorier, däribland bästa film och bästa regi.

Oscars-guiden för alla SOKÅ-fans:

11 Oscars!
Här gäller det -- Sagan om konungens återkomsts alla nomineringar.
Läs på inför galan -- så här går det till.

Historik:
Så gick det för Sagan om ringen.
Så gick det för Sagan om de två tornen.

Oscars-kalendern:

27 januari -- Oscars-nomineringarna offentliggörs!
7 februari -- Ansedda Directors Guild Award anordnas i USA: Jackson nominerad.
8 februari
American Society of Cinematographers Awards: Lesnie nominerad.
14 februari – Amerikanska Art Directors Guild Awards: Major nominerad.
15 februari -- Englands Oscars-variant Bafta delas ut: SOKÅ har tolv nomineringar.

15 februari
American Cinema Editors Awards: Selkirk nominerad.
18 februari Visual Effects Society Awards: SOKÅ har åtta nomineringar.
21 februari -- Amerikanska Satellite Awards anordnas: SOKÅ har åtta nomineringar.
21 februari -- Writers Guild of America Awards: SOKÅ nominerad.
21 februari -- Amerikanska Costume Designers Guild Awards: Dickson nominerad.
21 februari -- USA:s Cinema Audio Society delar ut sina priser: SOKÅ nominerad.
22 februari -- Screen Actors Guild Awards: Skådespelarensemblen nominerad.

28 februari -- The Golden Reel Awards, ljudredigerare: SOKÅ har två nomineringar.
29 februari -- Oscars-galan: Sagan om konungens återkomst har elva nomineringar!

Länkar:

www.oscars.org -- den officiella sajten.
www.oscars.com -- den andra officiella sajten.
www.oscarwatch.com -- oberoende nyhetsrapportör.
www.theonering.net -- filmfokuserad Tolkienbevakning.
 Nyheter

04-03-16
Oscars-vinnare firas i hemstaden
Peter Jackson och alla andra nyzeeländska Oscars-vinnare kommer att firas i Nya Zeelands huvudstad Wellington på torsdag den 18 mars, när Peter Jackson och andra huvudpersoner har kommit hem. Staden hade först planerat en parad, men på Jacksons önskemål blir firandet mer informellt. Man anordar en allmän samling på ett av stadens torg, som rymmer 5000 personer. Jackson, Richard Taylor och andra Oscars-vinnare ska hålla tal. Borgmästare Kerry Prendergast hoppas också att de ska vifta med sina guldstatyetter.

Källa: www.stuff.co.nz

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Nya Zeelands turistbransch surfar på Oscars-vågen
På Nya Zeeland väntar man nu en ökad tillströmning av turister efter storvinsterna på Oscars-galan. Förra året var ett rekordår för landets turistbransch, men redan i januari ökade tillströmningen med 11 procent. Nya Zeelands turistråd startar nu en stor kampanj för att locka ännu fler intresserade till landet. Dagen efter Oscars-galan kunde läsarna av de stora amerikanska tidningarna se stora annonser som gör reklam för landets skönthet och kreativa, talangfulla invånare. Annonserna stryker under Härskarringen-filmernas koppling till Nya Zeeland och vänder sig både till turister och investerare i filmbranschen.

Samma dag hölls ett extra fullmäktigesammanträde i den lilla staden Matamata-Piako. Innan den blev berömd för att hysa inspelningsplatsen för hobbitarnas stad Hobsala, var detta en enkel småstad utan särskilda turistfaciliteter. Nu har tusentals turister besökt den, betalat för den korta rundturen och köpt souvenirer av Russell Alexander, tidigare fårfarmare på området. Men efter Oscars-succén väntas det komma ännu fler än som hittills 200 besökare om dagen. Det var därför fullmäktiges uppgift att lösa en annalkande nödsituation. Krisen avvärjdes genom ett snabbt beslut att bygga ett antal kommunala toaletter i stadens centrum.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Lycklig Jackson tackade fansen
Efter Oscars-galan berättade en lycklig men skakad Peter Jackson med slipsen på sned för New Zealand Herald att han hade varit otroligt nervös hela dagen.
   – Ens inälvor är helt i uppror och man har fjärilar i magen stora som jumbojet-flygplan. Man måste se cool ut, men …
   Han var mycket tagen av att filmen vann i alla de elva kategorier där den var nominerad.
   – Alla elva vinsterna var fantastiska för mig. Det visade bara att det finns en otrolig välvilja från filminsdustrin mot filmerna, och det var verkligen rörande – att människor vill visa sin uppskattning genom att rösta på de här filmerna, sa Jackson. Efter den traditionella Oscars-banketten, Governors Ball, begav sig Peter Jackson och den övriga filmtruppen med alla sina Oscars till festen som arrangerats av fansajten TheOneRing.net. Jackson höll ett känslosamt tal och tackade alla fans:
   – Tack för allt det otroliga stöd som vi fått under åren. Och ni blev inte alltför förbannade när vi tog bort Tom Bombadill. Något som verkligen motiverat oss var att vi var väldigt rädda för att svika er. Vi ville inte göra er besvikna. Vi uppskattade responsen. Vi förstod kritiken ni har gett oss ibland. Vi är mycket ledsna för allt som vi inte kunde få till rätt. Vi har hela tiden respekterat er, och ni har respekerat oss.
   – Jag hoppas att detta inte är slutet! Det bästa ni kan göra nu är att starta en mycket mycket försiktig, mycket artig brevkampanj till New Line och MGM och säga till dem att reda ut problemet med filmrättigheterna till Bilbo, föreslog Jackson. Se reportage från festen här.

Källa: www.theonering.net och www.nz.herald.co.nz

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
PJ hånad efter rekordvinsterna
Att vinna rekord många Oscars duger tydligen inte åt delar av den amerikanska pressen. Trots att detta borde vara ett bevis för att Peter Jackson duger som filmregissör.
   Efter prisregnet i söndags natt så haglade även spydigheterna. New York Times kritiserade Jacksons klädsel och kallade honom för "den glasögonprydde australiensaren". Notabelt är att en sådan stor tidning som NY Times inte kan geografi. San Fransisco Chronicle hakade på och påstod att Jackson enbart var känd för smala konstfilmer och diverse skräckproduktioner. De kallade honom även för en "obskyr nyzeeländare". Låt oss säga att det var tur att de visste skillnaden på Nya Zeeland och Australien!
   Den nya trenden spred sig snabbt och nästa att spy galla var CNN. Tydligen dög inte hans klädsel åt dem heller. Mest störde de sig på Jacksons "oknutna slips, uppknäppta skjorta och oidentifierade knapp på sitt kavajslag". Men, är det inte så att Oscars-galan faktiskt handlar om film? Inte om klädsel? Eller är de så småsinta att de inte fann något annat att gnälla på? Jag menar, filmerna är ju i dagsläget svåra att kritisera.

Källa: www.aftonbladet.se

Veronica Ninwanen

Kommentera
04-03-10
Läs Oscar-vinnarnas tal och se presskonferensen!
Den officiella sajten för årets Oscars-gala har nu uppdaterat sin vinnarlista. Där finns avskrifter av alla vinnares tacktal, och videoklipp från presskonferensen efteråt. Gå hit och klicka på vinnarnas namn för hitta talen och filmerna.
   Peter Jackson
säger där bland annat till pressen att alla filmer är fantasyfilmer, inga filmer är det verkliga livet utan alla har skapats av fantasin:
   – Jag antar att det faktum att vi hade vättar och troll och trollkarlar och orcher och allt annat gjorde det lite svårare för folk att ta oss på allvar. Men jag uppskattar att Oscars-akademin såg igenom det, eftersom JRR Tolkiens teman är förlåtelse, mod, tro, vänskap. Det är teman som går direkt till hjärtat. Jag är mycket glad att de har blivit uppfattade och erkända, för de finns alla i Tolkiens böcker.

Källa: www.oscar.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
”Rosa” firar Oscars-segern hemma
Sarah McLeod spelade den lilla men viktiga rollen av Sams blivande hustru Rosa Gamgi i Härskarringen-filmerna. Under Oscars-galan var hon, precis som sin karaktär, kvar hemma med familjen. Men hon är precis lika uppjagad och glad som alla andra i filmteamet över filmens framgångar.
   – Det är otroligt! Jag hade hoppats at filmen skulle få ett par statyetter, men att få alla är fantastiskt. Jag är så stolt över att ha varit med i filmen och också över att vara en nyzeeländsk skådespelerska just nu. Alla som var inblandade i filmarbetet skulle hålla med om att Peter (Jackson) verkligen förtjänar det här, säger hon till New Zealand Herald. Sarah McLeod får, trots den korta tiden på filmduken, också brev från fans ett par gånger i veckan, och deltar ibland på Tolkien-konvent runtom i världen. Hennes dotter, nu fyra år, satt på hennes arm som Sams och Rosies lille son i den sista scenen av Sagan om konungens återkomst. Läs hela intervjun här.

Källa: www.nz.herald.co.nz

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Jacksons Oscars-prydnad en gåva från fansen
Var det någon som såg Oscars-galan och undrade vad det var för märken Peter Jackson hade på kavajslaget? Det översta var en symbol för det nyzeeländska organdonationsprogrammet, som Peter Jackson och Fran Walsh har stöttat aktivt i flera år. Det understa, det runda blåa, var ett försilvrat turmärke som Jackson fått av sajten TheOneRing.net. Sajten har de senaste tre åren gett sådana specialgjorda märken till Jackson och övriga skådespelare och filmarbetare inför Oscars-galorna. Årets märke föreställde Vita trädet på blå bakgrund. Alla tre märkena kan studeras på tillverkarens sajt här. Man kan köpa dem, fast de kostar 250 dollar styck.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Extatiskt Oscars-firande i Wellington
Oscar-galan följdes i direktsändning i Peter Jacksons hemstad Wellington. På Embassy Theatre, där Sagan om konungens återkomst premiärvisades i början av december, hade 500 inbjudna fans samlats på måndagseftermiddagen (staden är 21 timmar före Los Angeles). Jublet stegrades till extas när allt fler priser delades ut till filmen. Bland de applåderande gästerna fanns också landets premiärminister Helen Clark. Clark var mycket nöjd med den goda reklam som alla pristagarna gav Nya Zeeland.
   – Det här är fantastiskt, alla är som tokiga. Kanske skulle jag ha prövat en liten roll bakom en av de där orchmaskerna, skrattade hon. Längre ner på gatan hade cirka hundra filmarbetare i Three Foot Six, filmernas produktionsbolag, samlats. Hela eftermiddagen blev en enda lång fest när nominering efter nominering förvandlades till guldstatyetter och alla kramade och kysste varandra. Annie Collins, som nämndes särskilt av klipparen Jamie Selkirk när han tog emot sitt pris, sa att hon blev ”gobsmacked” (alldeles paff).
   – Jag saknar nästan ord, sa hon till New Zealand Herald. Jag tycker bara att detta är en av de mest fantastiska sakerna som hänt, inte bara i det här landet, utan inom filmskapandet. Läs hela artikeln här.

Källa: www.nz.herald.co.nz

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Engelska vadhållare: Oscars-galan är redan avgjord
De engelska vadhållningskontoren har beslutat sig för att sluta ta emot insatser för Oscars-tävlingen, fem dagar tidigare än planerat. Efter att Sagan om konungens återkomst först vann för bästa film i den brittiska filmtävlingen Bafta, och nu senast fick skådespelarnas ensemblepris på Screen Actors Guild Awards, har Peter Jacksons film så låga odds att det inte lönar sig längre. Vadhållarna säger att SOKÅ är den hetaste Oscars-favoriten någonsin.
   – Om det otänkbara händer och en annan film erövrar Midgård och snor åt sig priset för bästa film, så blir det den största tänkbara skrällen i Oscars-akademins historia, säger Warren Lush, en talesman för vadhållningsfirman Ladbroke, till sajten ananova.com.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Ja, galan är faktiskt redan avgjord
Redan i tisdags eftermiddag klockan 17.00, Los Angeles-tid, gick tidsfristen ut för Oscars-akademins 5 803 medlemmar att lämna in sin röstsedel. Sedan dess räknas röstsedlarna under stort hemlighetsmakeri och sekretess av företaget PricewaterhouseCoopers. Vinnarnas namn stoppas i förseglade kuvert som bevaras under strikt bevakning på ett okänt ställe, intill dess att två av företagets tjänstemän får äran att forsla kuverten till filmgalan i Kodak Theatre på Hollywood Boulevard den 29 februari. Det låter som en bra början på en thriller…

Källa: news.bbc.co.uk

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Konungen avstår från galafesten
På söndag har Sagan om konungens återkomst chans att bli en av de mest Oscarsbelönade filmerna från förra året. Men Konungen själv, Aragorns uttolkare Viggo Mortensen, kommer inte att närvara. Han är fullt upptagen med att lansera sin senaste film, Hidalgo. Där spelar han huvudrollen i den sanna historien om den amerikansk-indianske cowboyen Frank Hopkins, som med sin indianhäst ställer upp i ett ökenrace mot arabiska fullblod. Viggo Mortensen är inte ledsen för att missa all uppståndelse kring Oscarsgalan, inklusive tv-sänd kändisparad på röda mattan.
   – De senaste åren har jag fått mer uppmärksamhet än jag hade behövt under tio liv, säger han till Daily News.
   Läs hela intervjun här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Tyler och McKellen ska stå på Oscars-scenen
Liv Tyler och sir Ian McKellen ha slutit sig till skaran av celebra presentatörer och prisutdelare på årets Oscars-gala. Sir Ian har två Oscars-nomineringar i bagaget: för bästa biroll som Gandalf i Sagan om ringen, förstås, och för huvudrollen i Gods and Monsters från 1998. Liv Tyler har aldrig nominerats, men hon har varit prisutdelare på Oscars-galan en gång tidigare.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Lyssna på alla nominerade sånger
Vill du redan nu lyssna på alla de fem melodier som är nominerade till en Oscar för bästa sång? You Will Be My Ain True Love, Scarlet Tide, Into the West, A Kiss at the End of the Rainbow och Belleville Rendezvous finns alla på Yahoos sajt, här. Du behöver Windows Media Player för att lyssna på dem.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Selkirk förbereder segertalet
Sagan om konungens återkomsts klippare, Jamie Selkirk, har beslutat sig för att i alla fall ha ett utkast till ett tal med sig, om han skulle vinna en Oscars-statyett på söndag. Han vill vara bättre förberedd än då han totalt överaskades av sin vinst på yrkesförbundet American Cinema Editors prisutdelning för två veckor sedan.
   – Jag förväntade mig inte ett pris alls och hade inte förberett någonting. Jag blev tvungen att gå upp och tänkte ”vad ska jag säga?”. Jag lyckades haspla ur mig något. Nu har Selkirk hyrt en smoking och gläder sig åt att för första gången gå på en Oscars-gala. Trots att han varit mycket aktivt inblandad i alla tre Härskarringen-filmerna, har det inte varit möjligt de tidigare åren.
   – Då var jag upptagen med att hålla ställningarna i filmarbetet hemma i Nya Zeeland, så det här är ”the big one”, förklarar Selkirk.
   Läs hela intervjun här.

Källa: stuff.co.nz

Katarina Tunving


Kommentera
04-02-29
Matematiken visar att SOKÅ vinner
Rent statistiskt är Sagan om konungens återkomst en överväldigande säker vinnare av statyetten för bästa film. Det hävdar filmsajten filmjerk.com, som studerat matematiska data för vinnarna i de senaste 25 årens Oscars-tävlingar. 80 procent av vinnarna har varit en av de filmer som också fått flest övriga nomineringar. Filmernas regissörer hade också vunnit Directors Guild Awards i 76 procent av fallen, och Producers Guild Award i 64 procent. 76 procent utspelades inte i modern tid. 64 procent släpptes till biograferna efter den 30 september. Bara en av de fem nominerade filmerna i år uppfyller alla de här kriterierna: SOKÅ. Till filmens nackdel talar endast det faktum att bara två filmer de senaste 25 åren har vunnit priset för bästa film trots att ingen av skådespelarna nominerats.
   I en liknande analys menar filmjerk.com också att Peter Jackson borde vinna priset för bästa regissör – om inte annat så av statistiska skäl. Läs mer om uträkningarna här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
Osborne nöjd även om SOKÅ inte vinner
Producenten Barrie M Osborne väljer att hålla en låg profil inför alla förväntningar på framgång för Sagan om konungens återkomst på söndagens Oscars-fest.
   – Att vara nominerad är en verklig ära, att vinna är ett turspel, det beror på så mycket annat som händer. Jag tycker att filmerna är fantastiska. Jag är mycket stolt över dem och skulle skulle bli överförtjust om jag vann, tro inte något annat. Men vare sig vi vinner eller ej så är det en mycket tillfredsställande prestation, säger Osborne til New Zealand Herald. Han tror att filmerna kommer att stå sig mycket länge.
   – Jag tror att det bestående arvet också är de tekniska resurser och anläggningar som byggts för Peter Jackson, och det yrkeskunnande filmarbetarna och teknikerna fått. Detta kommer Peter och andra filmskapare att använda väl i framtiden.
   Läs hela intervjun här.

Källa: stuff.co.nz

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-29
SOKÅ för lång för en Oscars-vinnare?
Statistiskt så talar Sagan om konungens återkomst längd emot att den ska vinna en Oscars för bästa film. Den genomsnittliga längden på de filmer som vunnit är 140 minuter. SOKÅ är 209 minuter lång. Man får trösta sig med att den längsta Oscarsvinnaren genom tiderna, Borta med vinden från 1939, var hela 224 minuter. Och då var den ändå kraftigt nedklippt från den ursprungliga versionen som visades före premiären, som innehöll ytterligare 48 minuter. Tyvärr finns inget av det bortklippta materialet bevarat. Vilken fantastisk Ultimate Collection Director's Cut Extended Edition dvd det annars hade blivit!

Källa: www.imdb.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-16
Röda mattan rullas ut veckan innan
Förberedelserna för Oscars-galan i Los Angeles är ett jätteprojekt. Bara att göra i ordning den röda mattan tar en hel vecka. Så länge ska Hollywood Boulevard vara avstängd före galan. Där ska byggas upp pressläktare, åskådarplatser och scener där alla kändisar kan mingla och låta sig fotograferas innan de försvinner in på Kodak Theatre. Dygnet före galan spärras ännu fler gator av runtomkring och hållplatser för bussar och tunnelbana stängs.

Källa: www.oscars.org

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-16
Rolig veteran leder galafesten
Konferencier under galanatten är Billy Crystal. Han leder festen för åttonde gången, och är en av de mest populära av alla Oscars-värdar genom tiderna. Billy Crystal blev känd i såpoperan Lödder på 70-talet och har sedan dess gjort karriär som skådespelare och komiker i filmer som När Harry mötte Sally, City slickers och Analysera mera.

Källa: www.oscars.org

Katarina Tunving


Kommentera
04-02-16
”And the presenters are…”
Det är en stor ära i Hollywood att vara presentatör och dela ut pris under Oscars-galan. De namn på presentatörer offentliggjorts hittills är: Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger, Tom Hanks, Colin Farrell, Oprah Winfrey, Steve Spielberg, Will Smith, Jack Black, Will Farrell, Jude Law, Charlize Theron och Jim Carrey. Vem som delar ut vilket pris är inte känt, förutom Catherine Zeta-Jones uppgift. Det är nämligen tradition att inleda med priset för bästa kvinnliga biroll, och den som delar ut är alltid förra årets pristagare.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-16
Sting och Elvis Costello bland gästartisterna
Förutom Annie Lennox med ”Into the West” kommer följande artister att uppträda på Oscars-galan med nominerade låtar: Sting och Allison Krauss framför ”You Will Be My Ain True Love” från Cold Mountain; Allison Krauss sjunger också ”The Scarlet Tide” från samma film, ackompanjerad av Elvis Costello och T Bone Burnett; Eugene Levy och Catherine O’Hara framför ”A Kiss at the End of the Rainbow” från A Might Wind. Den femte nominerade sången är ”Belleville Rendez-vous” från Trion från Belleville. Det är ännu inte känt om den också ska framföras live på Oscars-scenen.

Källa: www.oscarwatch.com och www.oscars.org

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Filmkritiker fortsätter hylla Jackson!
Ytterligare ett par amerikanska filmkritikerföreningar har nu utsett Peter Jackson till bästa regissör. Central Ohio Film Critics och Vancouver Film Critics Circle är de senaste i den stora skaran recensenter som hyllar Jackson för regin av Sagan om konungens återkomst. Hela 17 kritikerföreningar anser att Peter Jackson var förra årets bästa regissör. Av medtävlarna i Oscars-tävlingen har Sofia Coppola (Lost in Translation) fått fyra kritikerutnämningar och Clint Eastwood (Mystic River) en. Elva kritikergrupper anser dessutom att SOKÅ är den bästa filmen. Av de övriga Oscars-nominerade filmerna har Lost in Translation sex kritikerpriser och Mystic River två.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Annie Lennox sjunger på galan
Annie Lennox kommer att uppträda på Oscarsgalan och sjunga ”Into the West” från Sagan om konungens återkomst. Sångens skapare, Howard Shore, Fran Walsh och Annie Lennox, är nominerade i kategorin bästa sång. Annie Lennox har tidigare sagt att hon inte var säker på om hon kunde komma till galan, av familjeskäl. Men nu har hon alltså beslutat sig. Det blir första gången som snart 50-åriga Annie Lennox sjunger på en Oscars-gala.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-06
Aragorn: skådespelarna förtjänade ingen nominering
Viggo Mortensen
som vi alla känner igen som hjälten Aragorn från Härskarringen-trilogin, är inte förvånad över att ingen av skådespelarna i Sagan om konungens återkomst blev nominerad till en Oscar för sin insats i filmen. Han insåg efter att ha sett framträdandena i filmen insåg han att ingen av dem hade vad som krävdes för en nominering. Dock är det inget som han är besviken över. Viggo berättar vidare att han inte tänker så mycket på om hans insats i filmen ska leda till en Oscarsnominering eller inte.
   -- Det hjälper mig inte göra ett bättre jobb. Och jag tror att det hindrar folk från att fokusera på jobbet de har framför sig vilket är att att befinna sig i nuet och reagera på andra skådespelare.
   Se hela intevjun här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-31
Elva Oscars-nomineringar för Sagan om konungens återkomst!
Sagan om konungens återkomst fick flest nomineringar av alla när listan inför Oscars-tävlingen offentliggjordes på tisdagen. SOKÅ nominerades i elva kategorier: för bästa film, regi, manus med litterär förlaga, klippning, art direction, visual effects, ljud, kostym, makeup, filmmusik och sång ("Into the West"). Ingen av filmens skådespelare nominerades alltså, trots att det ryktats att främst Sean Astin skulle ligga bra till i klassen manlig biroll. Inte heller nominerades Andrew Lesnie för fotot, vilket också var tippat av många.

En av de största konkurrenterna om statyetterna verkar bli Master and Commander, som nominerades i tio kategorier. De två mest prestigeladdade klasserna är förstås bästa film och bästa regissör. I filmklassen tävlar SOKÅ mot Master and Commander, Lost in Translation, Mystic River och Seabiscuit. Peter Jacksons konkurrenter är Peter Weir (Master and Commander), Sofia Coppola (Lost in Translation), Clint Eastwood (Mystic River) och, mycket otippat, Fernando Meirelles (brasilianska Guds stad). Hela listan över de nominerade finns här. Där kan man till exempel se att Ngila Dickson nominerats för kostymerna i både SOKÅ och Den siste samurajen.

Sagan om ringen
nominerades för två år sedan till fler priser – den var aktuell i 13 Oscars-kategorier. Men bara fyra statyetter hamnade då i New Line Cinemas/Jacksons korg. Sagan om de två tornen nominerades till sex priser, och rodde hem två. Ingen av dem vann dock någon av de två mest prestigefyllda guldgubbarna: bästa film och bästa regi. Men alla tre Härskarringen-filmerna har nominerats som bästa film i Oscars-tävlingen. Den enda andra trilogi vars alla delar nominerats i denna kategori är Gudfadern.

Många bedömare tror att det nu är tredje gången gillt, och att Academy of Motion Picture Arts and Sciences (kallad Ampas, eller Akademin) kommer att belöna Jackson för hela trilogin. Men det återstår att se den 29 februari, då Oscarsgalan äger rum. Den som vill vaka kan se hela tävlingen när den direktsänds i SVT med början vid tvåsnåret på natten. Förutom att se hur det går för SOKÅ, kan man ju då också heja på Evil – det vill säga svenska Ondskan, som har nominerats i kategorin bästa utländska film!

Källa: www.oscarwatch.com, www.oscars.org och www.cnn.com

Katarina Tunving

Bild: Frodo (Elijah Wood) i Sagan om konungens återkomst © Pierre Vinet/New Line Productions 2003

Kommentera04-01-31
Oscars-glädje, förvåning och lite besvikelse
När Oscars-nomineringarna offentliggjordes i tisdags framgick det att SOKÅ nominerats i elva kategorier. Tv-kanalen CNN hade en kort intervju med Peter Jackson som var speciellt glad för de ”tekniska” nomineringarna (bästa klipp, bästa ljud och så vidare) eftersom det är priser som hamnar i skymundan, och flera av de nominerade är vänner till Jackson. Han var dock lite besviken över att det inte blev några nomineringar för skådespelarna.
   – Seans (Astin) insats i filmen fick många ögon att tåras till exempel, sa Peter Jackson. Läs hela intervjun här.
   Fran Walsh
och Philippa Boyens blev väldigt glada, men också de var besvikna över att skådespelarna blev utan nomineringar. De trodde att orsaken var att skådespelarna ses som en ensemble. Nu hoppas de att filmen ska belönas, trots att ingen fantasyfilm tidigare vunnit Oscars.
   – Vi närmade oss inte det här som fantasy, sa Philippa Boyens. Peter Jackson gjorde den här världen verklig, med verkliga människor. Vi försökte bara stryka under det mänskliga i historien, särskilt i den tredje filmen, sa hon till Hollywood Reporter här.
   Kostymmakaren Ngila Dickson trodde först inte att det var sant när det stod klart att hon nominerats för två filmer: SOKÅ och Den siste samurajen.
   – Jag trodde att någon skojade med mig, det är surrealistiskt hur man än ser på det, sa hon till New Zealand Herald här, från sitt hem i Auckland. Först när e-mejl och blommor från Peter Jackson och Fran Walsh strömmade in började hon fatta att det var sant.
   Filmens klippare, Jamie Selkirk, blev väldigt glad för sin nominering och samlade genast alla som arbetat med klippningen till en spontan fest.
   – Det är fantastiskt. Det är sådant man tror aldrig ska hända, och när det gör det så tänker man ”vad ska jag göra nu? Jag tycker att det är en mycket stark känslomässig och dramatisk film. Det var ett jättebra projekt, sa Selkirk i en intervju här.
   Howard Shore
, som också nominerats dubbelt, både för bästa musik och bästa sång i SOKÅ, menade att filmens eventuella storhet inte var lika viktig som att göra JRR Tolkiens litterära verk rättvisa i en film.
   – Vi hade denna klassiska bok som vi ville göra så bra som möjligt. Att det verket blir erkänt är verkligen tillfredsställande, sa Shore till Hollywood Reporter här.

Källa: www.theonering.net, www.warofthering.net, www.orlandomultimedia.net

Katarina Tunving och
Veronica Ninwanen

Kommentera04-01-31
Nya klipp från SOKÅ släppta online
Efter nomineringarna till elva Oscars har filmbolaget New Line Cinema snabbt fått upp en ny sajt där de marknadsför Sagan om konungens återkomst. Där finns bland annat en intervju med Peter Jackson och fyra klipp från filmen som inte släppts tidigare: scenen med Pippin och Gandalf då de talar om döden; Théodens dödsscen; kröningsscenen där alla bugar för hobbitarna och Sam och Frodo "vid slutet av allt". Se själva här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
”Statister” i SOKÅ får Oscars-belöning
Sagan om konungens återkomst har redan vunnit en slags Oscars-utnämning. Academy of Motion Picture Arts and Sciences delar nämligen inte bara ut guldstatyetterna på galan -- Akademin belönar också särskilda tekniska bedrifter inom filmens värld. Och den 14 februari får Stephen Regelous som skapade programvaran "Massive" för Härskarringen-filmerna en ”Academy Plaque” (plakett) för detta. Dataprogrammet gör det möjligt att skapa stora grupper av ”statister” på filmduken, där varje individ rör sig självständigt inom ramen för programmerade beteenden. Med hjälp av "Massive" kontrollerades i vissa scener över 200 000 individer. Utan "Massive" hade antagligen inte de stora stridsscenerna i filmerna varit möjliga – eller i alla fall otroligt mycket dyrare. Fast hade de frågat oss fans så hade vi alla åkt till Nya Zeeland och deltagit gratis. Eller hur?

Källa www.oscars.org

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Missad nominering upprör Midgårdsborna
Sagan om konungens återkomst nominerades till elva Oscars, men skådespelarna finns inte bland de utvalda. Och många i Midgård upprördes över detta. ”I want to hear more about them. The movie wouldn’t have gone far woithout the cast,” sa Frodo Bagger själfullt och allvarligt. ”A red sun rises. A lame decision has been made this night!” var Legolas kryptiska kommentar till Akademins beslut, medan Gimli som vanligt uttryckte sig mer rakt på sak: ”Mystic River! What madness drove them there? You’ll find more cheer in a graveyard!” Gandalf var mer optimistisk och diplomatisk. ”Do not be too eager to deal out Oscars in judgement,” föreslog han. ”That is not for us to decide. All we have to decide is what to do with the Oscars we are given.”
   Fler ”kommentarer” från bland andra, Merry, Pippin, Saruman och Gollum finns att läsa i signaturen Molly J Ringwraiths blogg här.

Källa: www.bagendinn.com

Katarina Tunving


Kommentera

Upp


I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
Redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
Reporter
marcus@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare