M TOLKIENS ARDA


Tolkiens Arda är Sveriges största webbplats om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Grundstommen utgörs av publikationerna Tolkiens Arda -- Magasinet och Tolkiens Arda -- Frågespalten. Magasinet är en webbtidning innehållande artiklar, aktualiteter och mycket mer. I Frågespalten besvarar sajtens expertpanel läsarnas spörsmål, som skickas in via sidan Fråga om Tolkien! Sajten innehåller också bland mycket annat uppdaterad nyhetssektion, forum, fan fiction och musik.
Innehållet är copyright Tolkiens Arda om inte annat anges eller är avtalat. Citera oss gärna, men glöm inte att ange källan.


Redaktionen
Vilka är vi som jobbar med sajten?
---------------
Recensioner
Så har läsare och media tyckt om Tolkiens Arda, när det har velat sig väl.
---------------
Tolkiens Arda söker medarbetare

Hjälp till med sidorna!
Sagan om Tolkiens Arda
Läs om sajtens historia och utveckling.
---------------
Förkortningar
Vad betyder alla förkortningar som Tolkiens Arda använder? För vilka utgåvor gäller sidhänvisningarna? Här finns svaren.


EDAKTIONEN


Här kan du läsa om personerna som sköter Tolkiens Arda.

REGISTER
Redaktör
Tekniker
Redaktörssekreterare
Illustratör
Experter
Nyhetsredaktion
Skribenter

Övriga poster


Redaktör

Gustav Dahlander
gustav@tolkiensarda.se
Född:
30 maj 1982.

Bor: Stockholm.

Arbete: Studerande samt Tolkiensysslande egen företagare.


---------------
Jag har ett antal vitt skilda intressen, men Tolkien tronar alltid överst i högen. Och min tolkienism går djupt ned i tidens schakt, närmare bestämt till när pappa högläste Bilbo och Härskarringen för en väldans massa år sedan. Efterhand har jag samlat på mig allt mer litteratur i ämnet, och nu har jag fått ordna med en ny bokhylla för att alls kunna ha framme andra böcker. När det velat sig väl har jag kunnat arbeta som Tolkienexpert, bland annat som Norstedts faktagranskare av översättningen Ringarnas herre, där jag förverkade mina femton minuter av tv- och radioexponering. Jag har ett förflutet som anställd i SF-Bokhandeln, och har även jobbat med Tolkienprojekt för bland andra Svensk Filmindustri, Svenska Dagbladet, Expressen och Arla. På fritiden, vad nu det ordet ska betyda i sammanhanget, är jag ordförande i en spelförening, och det händer att jag leder rollspel förlagda till Arda. Överlag är jag intresserad av det mesta som har med språk att göra.
   Här på Tolkiens Arda är jag inblandad i merparten av vad som händer. Jag startade sajten en gång i tiden, och koordinerar nu redaktionen. Utöver redaktörsrollen är jag webbmaster, och även den som skriver alla småtexter utan underskrift på sidorna. Vidare så korrekturläser jag allt som läggs upp, redigerar bildmaterial, skriver artiklar och nyhetsnotiser, är expert i Frågespalten, med mera.
   Jag är också chefredaktör för vävplatsen Poplight – Melodifestivalen och svensk musik.


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Tekniker

Erik Blomqvist
erik@littlehillband.com
Född:
5 april 1987.
Bor:
Det bonderevolutionerande landet Olofstorp, två mil utanför Göteborg.
Arbete:
Reporter/studerande.
---------------
Vid sidan om det Tolkienintresserande arbetet på Tolkiens Arda sysslar jag även en del med hemsideprogrammering, grafiska designarbeten och skrivande både på nätet och i Göteborgsposten på ungdomsredaktionen "Attityd". Sist men inte minst håller min musikaliska tillvaro mig vid liv. Allt för att någon gång kunna spela på drömscenen Ullevi en härlig sommardag.


Gustav Dahlander


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Redaktörssekreterare

Anna Andersson
anna@tolkiensarda.se

Född: 30 mars 1979.

Bor: Solna, Stockholm.

Arbete: Receptionist.

---------------
Jag började läsa Tolkien redan i grundskolan, och är sedan dess fast. Förtrollades av det magiska, möjligheten till det omöjliga. En flykt från ett småtråkigt liv i en småtråkig småstad i Värmland.
   Sedan har det hängt med genom hela livet, mer eller mindre, med lite avbrott för tonårstider, och mellanperioder av andra intressen.
   Blandar idag min fritid med att spela golf, vara hundägare, läsa Tolkien och springa ute och slarva på helgnätterna ...

   Hade runt premiären för filmerna sett en del rekomendationer av SF-Bokhandelns Tolkiensida, och surfade in en dag. Jag fångades genast av det sakliga och seriösta upplägget på sidan. Sedan såg jag (precis som de flesta andra) att de sökte medarbetare ... och på den vägen är det!
   Anser mig vara något av en novis vad det gäller Tolkienkunskap, och läser om hela bokskörden minst en gång om året ... trots det, är det svårt att få allt att fastna!
   Så all heder och beundran till våra duktiga experter!!!


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------


Illustratör

Taurrohir
vincent_valentine@mail2fantasy.com
Född:
13 narquelië 3000, tredje åldern.
Bor:
Mirkwood.
Arbete:
Illustratör/studerande.
---------------
Jag är en illustratör i mina bästa (eller var det värsta?) år, som tycker att om att rita motiv från fantasygenren. Har arbetat på ett antal hemsidor och tidningar. Jag blev riktigt Tolkienfrälst strax innan filmerna hade premiär, och är numera inbiten Tolkienentusiast och medlem i Tolkiensällskapet Mithlond, där jag bl.a. förser medlemstidningen Elostirion med bilder. Fantasyintresset sträcker sig så långt tillbaka i tiden jag kan minnas. En av de första sakerna jag ritade var faktiskt en drake, något som kanske hänger ihop med min gamla fascination för dinosaurier och paleontologi i största allmänhet. Det var också tack vare att jag fick reda på att en viss gyllene drake var med i Bilbo som jag för ett bra tag sedan började läsa Tolkiens böcker, och sedan fortsatte det av bara farten… Så nu är man riktigt beläst, alver och vapen är några av favoritämnena.
   Fick ett tips av en vän på SF-Bokhandeln i Göteborg om att Tolkiens Arda sökte medarbetare, och så blev det som det blev!
   Jag har för avsikt att fortsätta med illustrerandet, samt möjligen utbilda mig till paleontolog.
   Och kom ihåg:
   "Go not to the Elves for counsel, for they will say both no and yes."

   -- Frodo Baggins, LOTR.
   Samt:
   "Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger."

   -- Gildor, LOTR.


Bild: Taurrohir


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Experter

Martin Andersson
martin@tolkiensarda.se

Född: 19 mars 1976. Drakens år.
Bor:
Stenkullen utanför Göteborg.
Arbete:
Gymnasielärare i svenska och engelska. För närvarande fritidsforskare ...
Expertämne: Innehållet i de fysiska böckerna Härskarringen och Bilbo.
---------------
Jag läste Bilbo för första gången när jag var sju, men blev inte riktigt tolkienbiten förrän på nyårsafton 1985, då jag tillbringade tolvslaget i en bil i en snödriva med att läsa Härskarringen i skenet av en gatlykta. Emellertid vill jag nog snarast se mig själv som "hobbytolkienist", eftersom min tolkiensamling trots mitt långa intresse är väldigt liten -- jag har varken The History of Middle Earth-böckerna (samfällda flämtningar från publiken) eller ens den engelska utgåvan av Sagor från Midgård, fast jag har Hompen. Vad jag däremot har är ett ganska konstigt intresse, nämligen hobbyöversättning, som består i att översätta böcker jag gillar för nöjes skull. Med början i nian översatte jag Raymond E Feists Riftwar-serie (pinsamt dåligt; jag rodnar av skam varje gång jag tittar i mina papper), och nu senast har jag lusläst Tolkiens magnifika verk och rättat alla (nåja, alla jag kunde hitta) fel i Ohlmarks översättning. Det låter knasigt att göra något sådant för sitt höga nöjes skull, men det är trevlig hjärngymnastik. Mitt stora expertisområde är egentligen HP Lovecraft och i viss mån Cthulhu-mytologin -- jag har samlat på mig samtliga Lovecrafts noveller och dikter i de mest originalmanuskripttrogna utgåvor jag kunnat hitta, och går nu och väntar på hans samlade essäer och diverse brevsamlingar. En del tycker att jag borde skaffa mig ett så kallat liv, men jag har märkt på människor som har ett sådant att det är klart överreklamerat.
   Annars gillar jag katter (fast är allergisk mot dem), tycker att Highlander är en av de bästa filmer som någonsin gjorts, lyssnar på Queen, samlar på roliga rollspel (som Call of Cthulhu, Blue Planet och Dragonstar, fast jag har aldrig tid att spela dem), avskyr brysselkål och kalops, hatar alla former av sport (till och med quidditch får mig att gäspa) och minns med nostalgi den gamla goda tiden då jag arbetade med sockerbetor.


Daniel Möller
danne_moller@yahoo.se

Född: Maj 1977.
Bor: Stockholm.
Arbete: Körledare och musiklärare.
Expertämne: Svenska översättningar av Tolkiens verk.
---------------
Jag började läsa Härskarringen i lågstadiet, men (likt Frodo) misslyckades jag med mitt uppdrag. Fortsatte dock några år senare, och då var jag fast! Ganska snart upptäckte jag att Åke Ohlmarks översättning lämnade mycket i övrigt att önska. Detta fick mig senare att börja med en egen översättning av Ringen, och särskilt intresserad är jag av Tolkiens engelska nomenklatur. Jag gläder mig åt Erik Anderssons nya översättning, även om inte heller den är helt utan brister! Utöver Tolkien ägnar jag större delen av mitt liv åt Musiken. Undervisar i musikklass (ett "hej" till alla elever som eventuellt läser detta), och försöker även få tid över till att skriva och spela en hel del (musik, alltså).Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Nyhetsredaktion

Veronica Ninwanen
veronica@tolkiensarda.se

Född: 14 april 1980.
Bor:
I en liten stad i Värmland.
Arbete:
Studerande.
---------------
Det finns mycket att skriva om mig, men detta ska inte bli min självbiografi. Jag studerar på Komvux, drömmer om att bli en erkänd författare. Dock, som kanske många tror, så är det inte i fantasygenren jag vill lyckas utan i skräckgenren. Min största förebild är Clive Barker -- mannen är ett geni -- och når jag upp till hans nivå så skulle jag bli mer än lycklig. Tolkiens Arda snubblade jag in på en dag när jag (som vanligt) spenderade på tok för mycket pengar på SF-Bokhandeln. Jag såg anslaget om att de sökte hjälp och då tog jag chansen och skrev. Mitt första ”prov” blev min artikel om Gollum. Innan jag fick svaret om jag hade kommit med i redaktionen var jag hemskt nevös. Jag trakasserade alla jag kände som hade Internet och loggade in åtminstone tre gånger varje halvtimme. Jag tänkte dock inte på att det var precis vid jul och Gustav kanske hade annat att göra än att läsa och bedöma min artikel. Resten vet ni, jag antogs och skriver så mycket jag hinner med. Kanske kommer jag att nå mitt mål en dag.Gustav Dahlander


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Skribenter

Sven Bergersjö
sven@bergersjo.com

Född: Samma år som Tolkien dog.
Bor:
Under EU-oket.
Arbete:
Jag är skribent, författare, regissör, producent, fotograf etcetera etcetera. Men alltihop förlorar jag på, så jag får väl vara ärlig och säga slacker. Utom när jag jobbar som brandvakt.Gustav Dahlander


Jimmy Mårdell
jimmy@tolkiensarda.se

Född: 22 oktober 1978. Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Arbete: Systemutvecklare.
---------------
Första gången jag kom i kontakt med Tolkien var då min far högläste Bilbo när jag var en liten pojk. Något senare läste jag Härskarringen för första gången, men blev inte direkt påverkad av boken. Faktum är att jag tyckte att flera andra fantasyförfattare var mycket bättre, ända fram till för 2-3 år sedan. Men efter att ha läst Silmarillion för första gången började jag inse Tolkiens storhet, och därefter har den ena Tolkienboken efter den andra avlöst varandra.
   Andra intressen innefattar programmering, problemlösning, schack, sport och musik.


Veronica Ninwanen


Robert Östberg


Tillbaka till registret
------------------------------------------------------------------

Övriga poster


C. Ehrenkrona

Korrekturläsare och rådgivare
carl@ruin.se

Född: 24 februari 1976.
Bor:
Uppsala.
Arbete:
Förlagsredaktör på Ruin samt katalogisatör av äldre böcker på Antikvariat Mats Rehnström.


Johan Sandberg
johan@tolkiensarda.se

Född:
I nådens år 1965, 24 februari.

Bor:
Hovmantorp, 2 mil öster om Växjö.

Arbete:
Informations-systemskonsult
---------------
Jag har varit intresserad av fantasy sedan mitten av 70-talet, och har också en egen fantasysajt på hemsida.semera.se/xav5805, som handlar om fantasylitteraturen ursprung. Jag läser en till två böcker om dagen. Är elak, men rättvis!


Gustav Dahlander
Expertämne:
Geografi.


Björn Fromén
bjorn@tolkiensarda.se

Född: Konfidentiellt.
Bor: Stockholm.
Arbete: Konfidentiellt.
Expertämne: Ardas språk.
---------------
Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim, och tillika en av världens ledande auktoriteter inom alvspråket quenya.


Johan Sandberg
Expertämne: Fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Allmänexpert.


Magnus Åberg
magnus@tolkiensarda.se
Född:
Konfidentiellt.
Bor:
Uppsala.
Arbete:
Konfidentiellt.
Expertämne:
Folket dvärgar och deras språk khuzdul.Robert Östberg
robert@tolkiensarda.se

Född: 1975.
Bor:
Södertälje.
Arbete:
För närvarande kemist på AstraZeneca.
Expertämne:
Tolkien på Internet och de nya filmerna. Allmänexpert.
---------------
Vem är Robert då? Tja, var ska jag börja. Filmfantast, Livlig Lajvare, Totalt Tolkientokig, Författarfuskare, Kemi-kunnig, Filosofisk Funderare, Halvt Hängiven Humanist, Fotografi-fulflinare, Strävande Skeptiker samt i mångt och mycket en djupt Cynisk Idealist... fast oftast en ganska så vanlig, snäll och glad person som trivs bra som det är och inte gillar alltför stora förändringar.
   Min Tolkienbana startade när föräldrarna läste Härskarringen som godnattsaga. Sen läste jag Bilbo, läste om Härskarringen, såg Bakshi-filmen, gick med i Göteborgs Tolkiensällskap, läste det mesta om Midgård, blev Tolkienspecialist på Syskonskapet, var aktiv på Murgrönan och Kortirion och hamnade så här på Tolkiens Arda.
   Favoritfilmer: Peter Jacksons The Lord of the Rings, Matrix (ettan), Gladiator, Life of Brian, Terminator-filmerna, Crouching Tiger Hidden Dragon, The Commitments.
   Favoritböcker: The Lord of the Rings och Silmarillion, Sofies värld, 1984, Mordet på Orientexpressen.
   Favoritmusik: Garmarna, Metallica, Robert Wells, Andrew Lloyd Webber, blandat klassiskt, blandad folkmusik, blandat 80-tal, blandad filmmusik.
   Övriga blandade åsikter:
1) Tolkien skrev rätt bra böcker.
2) Nemi är min gudinna.
3) Jonas Gardell är kung.
4) Mer glass åt folket!
Mattias Richter
mattias@tolkiensarda.se

Född: 6 oktober 1986.
Bor: Trollhättan.
Arbete: Studerande.
---------------
Jag började läsa Bilbo för fyra år sedan och efter det läste jag Härskarringen. Jag hade alltså precis läst klart boken innan första filmen hade premiär. Varför jag läste den? Ja, det är en bra fråga. Vet faktist inte varför jag började läsa, men när jag väl börjat så läste jag bara på. Enligt mig är Tolkien den bästa författaren som någonsin funnits. Mitt nästa projekt är att läsa hela HOME-serien, vilket kommer ta ett tag. Jag planerar att bli antingen fotograf eller journalist, men man måste i så fall orka pugga vidare efter tre långa år på gymnasiet.Josefin Brosché (el. Vëannë Melenir)
josefina.not@home.se

Född: 29 april, eller 8 Lótessë, 1986
Bor: Göteborg, eller Mithlond.
Arbete: Studerande


Franz Ung
franzung@yahoo.se
Född: 17 mars 1984.
Bor: Svalöv.
Arbete: Studerande.
---------------
Mitt första möte med Tolkiens alster var när jag vid sex års ålder fick Bilbo läst för mig som godnattsaga. Cirka två år senare började min pappa läsa Härskarringen för mig, och jag tror aldrig att en bok trollbundit mig så mycket; jag ritade dussintals teckningar, lekte Gandalf på rasterna, och gjorde tappra försök att få mina vänner att läsa dessa böcker (uta något vidare lyckat resultat). Och sedan dess har jag älskat böckerna om Midgård och dess invånare. Bortsett från Tolkien så är mina intressen rollspel, teater, serier och film. Jag går filmlinjen på en folkhögskola i Svalöv, och ägnar därför mycket tid åt att göra kortfilmer. Resten av tiden umgås jag med mina vänner och min flickvän.
   Favoritmusik: Nick Cave och David Bowie.
   Favoritfilmer: A Clockwork Orange och Härskarringen.
   Favoritböcker: Allt av Tolkien, Morvern Callar av Alan Warner och Tärningsspelaren av Luke Rhinehart.Johan Sandberg


Anders Karlsson

Chefmoderator, Diskussionsforumet
aeglos@tolkiensarda.se

Född:
30 september 1982.
Bor:
Borås.
Arbete:
Fritidsledare och lärarvikarie på högstadiet ...

---------------
Jag blev Tolkienintresserad när jag som trettonåring läste Härskarrigen för första gången, läste ut Sagan om ringen på ett par dagar, och på den vägen är det. När jag inte sitter på Diskussionsforumet jobbar jag som fritidsledare och lärarvikarie, främst på engelska- och svenskalektioner, men även en del matte och SO.


Tillbaka till registret
OLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE
Vill du vara med i skapandet av Sveriges största Tolkienresurs? Vi söker konstant efter entusiastiska personer som kan vara med och göra sidorna ännu bättre. Just nu är vi bland annat i behov av personer som kan skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till gustav@tolkiensarda.se så kanske du kan bli Tolkiens Arda-skribent! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan hantera språket. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen planerad.

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare