SENASTE NYTT FRÅN ARDA

Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

27 januari -- Oscars-nomineringarna offentliggörs!
31 januari
-- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten. Uppdatering: numret är inställt, läs mer här.
7 februari -- Ansedda Directors Guild Award anordnas i USA: Jackson nominerad.
7 februari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
8 februariAmerican Society of Cinematographers Awards: Lesnie nominerad.
14 februari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
14 februari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
15 februari -- Englands Oscars-variant Bafta delas ut: SOKÅ har tolv nomineringar.
15 februariAmerican Cinema Editors Awards: Selkirk nominerad.
18 februariVisual Effects Society Awards: SOKÅ har åtta nomineringar.
21 februari -- Amerikanska Satellite Awards anordnas: SOKÅ har åtta nomineringar.
21 februari -- Writers Guild of America Awards: SOKÅ nominerad.
21 februari
-- Amerikanska Costume Designers Guild Awards: Dickson nominerad.
21 februari -- USA:s Cinema Audio Society delar ut sina priser: SOKÅ nominerad.
21 februari – Amerikanska Art Directors Guild Awards: Major nominerad.
21 februari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
21 februari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
22 februari
-- Screen Actors Guild Awards: Skådespelarensemblen nominerad.
28 februari -- The Golden Reel Awards, ljudredigerare: SOKÅ har två nomineringar.
28 februari
-- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
29 februari -- Oscars-galan: Sagan om konungens återkomst har elva nomineringar!
13-14 mars -- Sci-fi-mässa i Göteborg gästad av Gimli (John Rhys-Davies).
23 maj
-- Howard Shore ger en konsert med sin filmmusik i London.
 
Oscars
-special – allt inför galan!

Nyligen presenterades nomineringarna inför Oscars-galan, som kommer att hårdbevakas av Tolkiens Arda.
Sagan om konungens återkomst är nominerad i inte mindre än 11 kategorier, däribland bästa film och bästa regi. Här kan du läsa om allt som är på gång!04-01-31
Elva Oscars-nomineringar för Sagan om konungens återkomst!
Sagan om konungens återkomst fick flest nomineringar av alla när listan inför Oscars-tävlingen offentliggjordes på tisdagen. SOKÅ nominerades i elva kategorier: för bästa film, regi, manus med litterär förlaga, klippning, art direction, visual effects, ljud, kostym, makeup, filmmusik och sång ("Into the West"). Ingen av filmens skådespelare nominerades alltså, trots att det ryktats att främst Sean Astin skulle ligga bra till i klassen manlig biroll. Inte heller nominerades Andrew Lesnie för fotot, vilket också var tippat av många.

En av de största konkurrenterna om statyetterna verkar bli Master and Commander, som nominerades i tio kategorier. De två mest prestigeladdade klasserna är förstås bästa film och bästa regissör. I filmklassen tävlar SOKÅ mot Master and Commander, Lost in Translation, Mystic River och Seabiscuit. Peter Jacksons konkurrenter är Peter Weir (Master and Commander), Sofia Coppola (Lost in Translation), Clint Eastwood (Mystic River) och, mycket otippat, Fernando Meirelles (brasilianska Guds stad). Hela listan över de nominerade finns här. Där kan man till exempel se att Ngila Dickson nominerats för kostymerna i både SOKÅ och Den siste samurajen.

Sagan om ringen
nominerades för två år sedan till fler priser – den var aktuell i 13 Oscars-kategorier. Men bara fyra statyetter hamnade då i New Line Cinemas/Jacksons korg. Sagan om de två tornen nominerades till sex priser, och rodde hem två. Ingen av dem vann dock någon av de två mest prestigefyllda guldgubbarna: bästa film och bästa regi. Men alla tre Härskarringen-filmerna har nominerats som bästa film i Oscars-tävlingen. Den enda andra trilogi vars alla delar nominerats i denna kategori är Gudfadern.

Många bedömare tror att det nu är tredje gången gillt, och att Academy of Motion Picture Arts and Sciences (kallad Ampas, eller Akademin) kommer att belöna Jackson för hela trilogin. Men det återstår att se den 29 februari, då Oscarsgalan äger rum. Den som vill vaka kan se hela tävlingen när den direktsänds i SVT med början vid tvåsnåret på natten. Förutom att se hur det går för SOKÅ, kan man ju då också heja på Evil – det vill säga svenska Ondskan, som har nominerats i kategorin bästa utländska film!

Källa: www.oscarwatch.com, www.oscars.org och www.cnn.com

Katarina Tunving

Bild: Frodo (Elijah Wood) i Sagan om konungens återkomst © Pierre Vinet/New Line Productions 2003

Kommentera04-01-31
Oscars-glädje, förvåning och lite besvikelse
När Oscars-nomineringarna offentliggjordes i tisdags framgick det att SOKÅ nominerats i elva kategorier. Tv-kanalen CNN hade en kort intervju med Peter Jackson som var speciellt glad för de ”tekniska” nomineringarna (bästa klipp, bästa ljud och så vidare) eftersom det är priser som hamnar i skymundan, och flera av de nominerade är vänner till Jackson. Han var dock lite besviken över att det inte blev några nomineringar för skådespelarna.
   – Seans (Astin) insats i filmen fick många ögon att tåras till exempel, sa Peter Jackson. Läs hela intervjun här.
   Fran Walsh
och Philippa Boyens blev väldigt glada, men också de var besvikna över att skådespelarna blev utan nomineringar. De trodde att orsaken var att skådespelarna ses som en ensemble. Nu hoppas de att filmen ska belönas, trots att ingen fantasyfilm tidigare vunnit Oscars.
   – Vi närmade oss inte det här som fantasy, sa Philippa Boyens. Peter Jackson gjorde den här världen verklig, med verkliga människor. Vi försökte bara stryka under det mänskliga i historien, särskilt i den tredje filmen, sa hon till Hollywood Reporter här.
   Kostymmakaren Ngila Dickson trodde först inte att det var sant när det stod klart att hon nominerats för två filmer: SOKÅ och Den siste samurajen.
   – Jag trodde att någon skojade med mig, det är surrealistiskt hur man än ser på det, sa hon till New Zealand Herald här, från sitt hem i Auckland. Först när e-mejl och blommor från Peter Jackson och Fran Walsh strömmade in började hon fatta att det var sant.
   Filmens klippare, Jamie Selkirk, blev väldigt glad för sin nominering och samlade genast alla som arbetat med klippningen till en spontan fest.
   – Det är fantastiskt. Det är sådant man tror aldrig ska hända, och när det gör det så tänker man ”vad ska jag göra nu? Jag tycker att det är en mycket stark känslomässig och dramatisk film. Det var ett jättebra projekt, sa Selkirk i en intervju här.
   Howard Shore
, som också nominerats dubbelt, både för bästa musik och bästa sång i SOKÅ, menade att filmens eventuella storhet inte var lika viktig som att göra JRR Tolkiens litterära verk rättvisa i en film.
   – Vi hade denna klassiska bok som vi ville göra så bra som möjligt. Att det verket blir erkänt är verkligen tillfredsställande, sa Shore till Hollywood Reporter här.

Källa: www.theonering.net, www.warofthering.net, www.orlandomultimedia.net

Katarina Tunving och
Veronica Ninwanen

Kommentera04-01-31
Nya klipp från SOKÅ släppta online
Efter nomineringarna till elva Oscars har filmbolaget New Line Cinema snabbt fått upp en ny sajt där de marknadsför Sagan om konungens återkomst. Där finns bland annat en intervju med Peter Jackson och fyra klipp från filmen som inte släppts tidigare: scenen med Pippin och Gandalf då de talar om döden; Théodens dödsscen; kröningsscenen där alla bugar för hobbitarna och Sam och Frodo "vid slutet av allt". Se själva här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
”Statister” i SOKÅ får Oscars-belöning
Sagan om konungens återkomst har redan vunnit en slags Oscars-utnämning. Academy of Motion Picture Arts and Sciences delar nämligen inte bara ut guldstatyetterna på galan -- Akademin belönar också särskilda tekniska bedrifter inom filmens värld. Och den 14 februari får Stephen Regelous som skapade programvaran "Massive" för Härskarringen-filmerna en ”Academy Plaque” (plakett) för detta. Dataprogrammet gör det möjligt att skapa stora grupper av ”statister” på filmduken, där varje individ rör sig självständigt inom ramen för programmerade beteenden. Med hjälp av "Massive" kontrollerades i vissa scener över 200 000 individer. Utan "Massive" hade antagligen inte de stora stridsscenerna i filmerna varit möjliga – eller i alla fall otroligt mycket dyrare. Fast hade de frågat oss fans så hade vi alla åkt till Nya Zeeland och deltagit gratis. Eller hur?

Källa www.oscars.org

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Missad nominering upprör Midgårdsborna
Sagan om konungens återkomst nominerades till elva Oscars, men skådespelarna finns inte bland de utvalda. Och många i Midgård upprördes över detta. ”I want to hear more about them. The movie wouldn’t have gone far woithout the cast,” sa Frodo Bagger själfullt och allvarligt. ”A red sun rises. A lame decision has been made this night!” var Legolas kryptiska kommentar till Akademins beslut, medan Gimli som vanligt uttryckte sig mer rakt på sak: ”Mystic River! What madness drove them there? You’ll find more cheer in a graveyard!” Gandalf var mer optimistisk och diplomatisk. ”Do not be too eager to deal out Oscars in judgement,” föreslog han. ”That is not for us to decide. All we have to decide is what to do with the Oscars we are given.”
   Fler ”kommentarer” från bland andra, Merry, Pippin, Saruman och Gollum finns att läsa i signaturen Molly J Ringwraiths blogg här.

Källa: www.bagendinn.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Härskarringen-frimärken släppta
Vill du posta dina brev med en "touch" av Härskarringen? Är du frimärkssamlare eller bara en samlare av Härskarringens kuriosa? I så fall finns det ark med frimärken föreställande Gandalf, Aragorn, Legolas, Gimli, Frodo och Gollum. Givetvis är det från filmen, men frimärkena fungerar bara på Isle of Man om du ska skicka brev med dem. Du kan beskåda de små konstverken här.

Källa: www.tolkiensociety.org

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-31
Våg av nya fantasyfilmer på väg!
Succén för Peter Jacksons Härskarringen-filmer kan mycket väl skapa en ny våg av fantasyfilmer de närmaste åren. Flera produktionsbolag planerar nu att filmatisera andra populära böcker i genren, skriver USA Today här. Här är några exempel:

Det mest kända projektet har Tolkiens Arda redan rapporterat om: C S Lewis böcker om Narnia. Walden Media har rättighet till alla sju böckerna, och inleder med Häxan och lejonet. Regissören Andrew Adamson (Shrek) lär börja inspelningerna i sommar på Nya Zeeland. Weta ska förstås stå för specialeffekterna.

New Line har tagit sig an Philip Pullmans trilogi Den mörka materian (Guldkompassen, Den skarpa eggen, Bärnstenskikaren) om Lyra och Will i parallella universum. Planen är att göra om böckerna till två filmer, inspelade samtidigt. På biograferna 2005 eller 2006. Oscars-vinnaren Tom Stoppard skriver manus.

Bröderna Chris och Paul Weitz (American Pie) snickrar på ett manus för Universal Pictures som bygger på Michael Moorcocks The Elric Saga. Serien om albinokrigaren Elric som styr öriket Melnibone, med viss hjälp av magi, innehåller elva böcker. Brödernas manus bygger på de första sex delarna.

Eragon heter en fantasyroman som just nu toppar bestsellerlistan för ungdomsböcker i USA. Författaren, Christopher Paolini, är bara 20 år och började skriva boken som 16-åring. Den unge Eragon kämpar mot bland andra en ond kung tillsammans med sin trogna drake Saphira. Paolini, som är mycket Tolkieninspirerad, ska skriva ytterligare två delar. 20th Century Fox har skaffat rättigheterna. Möjlig premiär 2005.

Böckerna om det tolvåriga kriminella geniet Artemis Fowl är populära ungdomsböcker. Tre är publicerade, författaren Eoin Colfer är snart färdig med ytterligare en. Miramax vill göra film av Colfers fantastiska blandning av troll, älvor och högteknologiska uppfinningar.

Och sist, men inte minst, har det just avslöjats att långfilmsversionen av Liftarens guide till Galaxen börjar spelas in redan nu i april, i London. Douglas Adams bok har tidigare gjorts som radioserie och tv-serie. Adams skrev själv ett filmmanus, men hann avlida innan det allt klart. Nu har manuset bearbetats, och Spyglass Entertainment/Walt Disney Co. finansierar projektet. Hip-hop-artisten Mos Def ska spela Ford Prefect, Arthur Dent spelas av Martin Freeman (från tv-serien The Office) medan Zooey Deschanel spelar Trillian. Garth Jennings regisserar.

Källa: www.usatoday.com och www.hollywoodreporter.com

Katarina Tunving

Kommentera04-01-31
SOKÅ 4.10 i förlängd version?
Uppgifter från flera håll tyder nu på att Sagan om konungens återkomst blir en bit längre än fyra timmar när den senare i år släpps på dvd och vhs i en förlängd version. I en intervju nyligen med en reporter på msn.com här berättar Peter Jackson att den förlängda versionen kommer att blir omkring 55 minuter längre än bioversionen. Detta sägs dock inte i ett direkt citat, men artikeln i övrigt är en ren intervju och det är troligt att uppgiften kommer från Peter Jackson själv.

Uppgiften bekräftas dessutom av en långvarig forummedlem och rapportör på theonering.net, nerdanel50. I sina rapporter här och här berättar hon att hon deltog i galamiddagen häromdagen när Peter Jackson fick regipris av Los Angeles Film Critics Association. Då hon efteråt pratade med Peter Jackson, berättade han att han precis avslutat klippningen av den förlängda versionen av SOKÅ och att den blir fyra timmar och tio minuter lång. Och i en kortintervju med Jackson i USA Today här nämns samma siffror: 4.10. Dessutom sägs det att förlängda versionen kommer i november, medan bioversionen släpps redan i maj eller juni.

Det framgår inte i någon av uppgifterna om den förlängda filmlängden inkluderar eftertexterna. SOKÅ är på bio 3.12 plus åtta minuter eftertexter. Man kan ju alltid hoppas – för det första att uppgifterna stämmer, och för det andra att Jackson inte bryr sig om eftertexterna när han räknar ihop filmens längd!

Källa: entertainment.msn.com och www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Fler Tolkienfilmer – utan Tolkien?
Det kan bli fler filmer som utspelar sig i Tolkiens värld, men utan Tolkien som författare. Det finns en risk för det (eller möjlighet, om man så vill). Enligt USA Today har nämligen filmbolaget New Line Cinema rättighet att skapa sin egen originalhistoria som utspelas före eller efter Ringens krig. Men New Lines Bob Shaye säger att de inte kommer att använda rätten utan Peter Jacksons medverkan. Bolagets första prioritet är istället att försöka förhandla med MGM/United Artists om de komplicerade filmrättigheterna till Bilbo: en hobbits äventyr.

Källa: www.usatoday.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
DN-debattör kritiserar Härskarringen-filmernas musik
Nu fortsätter Dagens Nyheters kulturdebatt ”Sagan om vadå?”, som Tolkiens Arda tidigare rapporterat om. Senast är det Peter Bryngelsson, musiker (gitarrist i Ragnarök på 70-talet), kompositör och forskare, som kastar sig in i diskussionen. Han utgår givetvis från Härskarringen-filmernas musik, som han tycker är ” överdriven, opersonlig och övertydlig”. Musikens roll tycks ha varit, skriver han ”att förstärka den högromantiska drömmen om en ren och okomplicerad kamp mellan gott och ont”. Bryngelsson tycker att Peter Jacksons filmer, jämte Matrix och Master and Commander mest är ”sagor om män som inte frågar sig varför de krigar, utan bara skrider till handling”. Läs hela artikeln här.

Källa: www.dn.se

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Engelska filmälskare nominerar SOKÅ-skådespelare
Akademin nominerade inte några av Sagan om konungens återkomst skådespelare till Oscars. Men det gör läsarna av den engelska filmtidskriften Empire. I en onlineomröstning har de nominerat inte mindre än fem av SOKÅ:s skådespelare: Viggo Mortensen och Sean Astin som 2003 års bäste skådespelare (i konkurrens med Johnny Depp, Hugh Jackman och Daniel Day-Lewis) och Andy Serkis, Sir Ian McKellen och Orlando Bloom som bäste brittiska skådespelare (i konkurrens med Ewan McGregor och Jude Law). Dessutom nominerade läsarna SOKÅ som bästa film, Peter Jackson som bäste regissör och rohirrims attack som en av årets bästa filmscener. Empire Awards avgörs den 4 februari och direktsänds i engelsk kabel-tv.

Källa: empireonline.co.uk

Katarina Tunving


Kommentera04-01-31
Förhandstitt på Häxmästaren
För att fortsätta mina rapporter om Sideshow/Wetas figurer så kan jag meddela att en cool staty av Minas Morguls herre är i faggorna. Bilden på länken är bara en förhandstitt så förvänta er mer på detta ämne! Se bilden här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-26
SOKÅ tog storslam på Golden Globe-galan!
Sagan om konungens återkomst vann flest filmpriser på amerikanska Golden Globe-galan i söndags kväll. SOKÅ var nominerad till fyra priser, och vann dem alla! Howard Shore tog emot priset för bästa filmmusik, och tog strax efteråt även emot priset för bästa sång ("Into the West"). Fran Walsh, som skrivit sångtexten, gjorde ett sällsynt officiellt framträdanden och tackade för priset tillsammans med Shore. Peter Jackson utnämndes till bästa regissör i dramafilmklassen. Han hade knappt hunnit sätta sig förrän han fick gå fram på scenen igen och tacka för ytterligare en gyllene glob, nu för bästa dramafilm. Ett antal av filmens medverkande tog sig upp på scen för att gratulera Jackson: Elijah Wood, Dominic Monaghan, Cate Blanchett, John Rhys-Davis, Philippa Boyens och producenterna Bob Shaye och Barry Osborne sågs vimla omkring på scenen, flera av dem i glädjetårar.
   – Jag tar emot den här utmärkelsen och vill hylla professor Tolkien för hans fantastiska bok, sa Jackson i sitt tacktal.
   Även Shore hyllade JRR Tolkien i sitt tal. Här kan ett antal bilder från prisutdelningen beskådas.
   SOKÅ
vann bästa film i konkurrens med Mystic River, Cold Mountain, Master and Commander och Seabiscuit. För regipriset var medtävlarna Clint Eastwood (Mystic River), Anthony Minghella (Cold Mountain), Peter Weir (Master and Commander) och Sofia Coppola (Lost in Translation). Cold Mountain, storfavoriten inför galan med sina åtta nomineringar, fick endast ett pris. Lost in Translation vann tre, bland annat för bästa film i komedi/musikal-klassen. De båda första Härskarringen-filmerna nominerades också till Golden Globe, men SOKÅ är den enda i trilogin som vunnit.

Källa: www.theonering.net, www.cnn.com och www.oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-26
Tolkiennamn populära i Finland
Att döpa sina barn till namn från Tolkiens böcker tycks bli allt vanligare i vårt grannland Finland. Det framgår enligt ny finländsk namnstatistik. Fyra barn heter där Gandalf, fyra Frodo och en Bilbo. Förrutom namn från Tolkiens värld är artistnamn populära. I Finland finns exempelvis 99 stycken Elvis och tolv Madonna!

Källa: Tidningarnas Telegrambyrå

Marcus Rönnegard


Kommentera04-01-26
Sideshow/Weta släpper konstverk av John Howe
Sideshow/Weta fortsätter med sina samlarföremål. Denna gång är det en nytryck av John Howes illustration av Barad-dûr som man har till salu. Det kommer bara att släppas 500 exemplar och varje tavla ska vara numrerad och singerad av Howe själv. Och, förutom detta så ska det även finnas ett klipp av filmrullen från Sagan om de två tornen, och den kommer att vara singerad av Peter Jackson! För att se närmare på alltsammans, surfa in här. Men har du tankar på att köpa den ska du veta att det förmodade priset ligger på 500 dollar.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-26
Udda bilder
Sajten www.somethingawful.com har en samling dåliga Photoshop-bilder som ivriga "konstnärer" har skickat in. Kolla in dem själv här. Givetvis är det ett Härskarringen-tema som det handlar om, resten får du se själv ...

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-26
Nypremiär i Oslo
Nu ska Norges tolkienister än en gång sluta upp för att se Sagan om konungens återkomst. Detta sker som på premiären i Oslo. Föreställingen kommer att äga rum den 6 februari och alla uppmanas komma utklädda. Så om du inte bor för långt från Oslo bör du ta en tur dit och uppleva en andra premiär.

Källa: www.theonering.net och www.tolkiens.net

Mattias Richter


Kommentera04-01-23
Sagan om de två tornen sålde bäst förra året!
Den mest sålda dvd:n förra året var Sagan om de två tornen -- den förlängda versionen. Som om det inte var nog kommer Sagan om de två tornen -- orginalversionen på andra plats. Bland de tio bästa finns även den svenska filmen Kopps av Josef Fares och Sagan om Ringen -- den förlängda versionen. Sammanställningen, som är gjord av Manual media, ser ut så här:

1. Sagan om de två tornen -- den förlängda versionen
2. Sagan om de två tornen -- orginalversionen
3. Matrix Reloaded
4. Indiana Jones-boxen
5. Terminator 3: Rise of the Machines
6. Harry Potter: Hemligheternas kammare
7. Lejonkungen -- specialutgåvan
8. Sagan om ringen -- den förlängda versionen
9. Kopps
10. X-Men 2

Listan baseras på försäljning av dvd-filmer hos 200 rikstäckande butiker, internetförsäljning inräknat.

Källa: Västerbottens Folkblad, 040122

Marcus Rönnegard


Kommentera04-01-23
SOKÅ:s manus nominerat i viktig tävling
Writers Guild of America, filmmanusförfattarnas yrkesförbund, har nominerat Sagan om konungens återkomst till ett av sina prestigefyllda priser. Fran Walsh, Philippa Boyens och Peter Jackson är tillsammans nominerade för bästa manus med litterär förlaga. Övriga nominerade filmer i denna klass är American Splendour, Cold Mountain, Mystic River och Seabiscuit. Sagan om ringen nominerades för två år sedan också till Writers Guild Awards, men vann inte.

Manusförfattarnas branschpris kan i år inte påverka Oscars-nomineringarna, eftersom hela Oscars-förfarandet är framflyttad en månad i år och nomineringsrösterna redan har lämnats in. Däremot antas författarnas nomineringar ge en vink om vart vinden blåser. Det är ju yrkesfolk som röstar i båda tävlingarna. Alla filmyrkesförbunden delar ut egna priser under januari och februari, som en sorts förelöpare till Oscars-galan. Sagan om konungens återkomst är nu nominerad av alla förbunden: för manus, regi, ljudmixning, ljudklippning, visual effects, art design, klippning, kostym, skådespeleri (ensemblen) och foto. Dessutom har SOKÅ vunnit priser av de två branschförbund som redan avgjort sina tävlingar: för bästa film (av producenterna) och för makeup och hår. Ingen annan film i år har blivit nominerad av alla tolv yrkesförbunden.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-23
Chicago-kritikerna tycker att SOKÅ var bäst
Ett av de mest ansedda amerikanska kritikerförbunden, Chicago Film Critics Association (CFCA), gör nu precis som så många andra: delar ut pris för bästa film till Sagan om konungens återkomst. Chicago-kritikerna tycker dessutom att Peter Jackson var årets bästa regissör och att Howard Shore skrev den bästa filmmusiken. CFCA brukar vanligen ge sina priser åt små, oberoende filmer, men i år har även de fallit till föga för den sista delen av Jackons filmepos. CFCA hade också nominerat både Andy Serkis och Sean Astin för bästa manliga biroll. Det priset gick dock istället till Tim Robbins (Mystic River), som vunnit en stor mängd priser för denna roll.

Chicago-priserna kan dock inte påverka Oscars-nomineringarna. Akademiledamöternas röstsedlar skulle lämnas in senast den 17 januari och nomineringarna offentliggörs nästa vecka. Men det ska ju bli en ny omröstning i februari, om själva Oscars-statyetterna. Då kan priser från välrenommerade kritiker väga in.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-23
Nya statyer från Sideshow/Weta
Sideshow/Weta har gjort det igen! På TheOneRing.net finns bilder på nya, vackra statyer och miniatyrer. Kolla in den snygga miniatyren av Den gyllene hallen här. Fler bilder kan hittas på Sideshow/Wetas egna hemsida på www.sideshowtoy.com

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-19
Sagan om konungens återkomst har vunnit igen!
Sagan om konungens återkomst har nu vunnit ytterligare ett pris för bästa film. Denna gång skedde det på filmgalan Producers Guild of America Awards i lördags kväll. Pristagare är producenterna Peter Jackson, Barrie M Osborne och Fran Walsh.
  
Producenternas branschpris anses öka Oscars-chanserna för SOKÅ betydligt. De senaste 14 åren har tio av de filmer som vunnit en Producers Guild Award senare också fått en Oscar för bästa film. Det beror bland annat på att de flesta av de cirka 2000 medlemmarna i Producers Guild också är med i Akademin som beslutar om Oscars-statyetterna.

SOKÅ
fick två branschpris till i lördags, från Makeup and Hair Stylist Guild. Filmen är nominerad för flera andra branschpris som ska delas ut den närmaste månaden, bland annat för bästa regi, foto, klippning och skådespelarensemble. Se Tolkiens Arda-kalendern för mer information.

Källa: www.theonering.net, www.abcnews.com och www.oscarwatch.com

Katarina Tunving, Mattias Richter och Marcus Rönnegard


Kommentera04-01-19
10 000 inlägg och 300 medlemmar i Diskussionsforumet!

Sedan Tolkiens Arda startade i december 2001 i form av en enkel frågespalt, dit SF-Bokhandelns nätbesökare kunde skicka in sina funderingar om Tolkien och hans böcker, har intresset för sajten vuxit stadigt. Under hela denna period har även nya avdelningar tillkommit, där ibland ett diskussionsforum där Tolkienintresserade kunnat diskutera, debattera, och spekulera kring, ämnet Tolkien.


I dagarna skrevs det 10 000:e inlägget i Diskussionsforumet -- en smått makalös siffra! Nu återstår att se om sajten lyckas utvecklas och frodas ytterligare. Tolkiens Ardas redaktion har i alla fall stora förhoppningar om detta. Anders Karlsson, chefsmoderator på diskussionsforumet med aliaset Aeglos, säger:
   -- Över 10 000 inlägg på mindre än sex månader är fantastiskt! Detta väntade jag mig inte när jag tog på mig jobbet som moderator någon gång i augusti 2003. Det som, enligt min uppfattning, ändå känns bäst är att inläggen överlag håller bra kvalitet -- ett forum med 10 000 skräpinlägg hade inte vart något att hurra för. Tack till alla som håller till på forumet och ökar trycket. Nu siktar vi på 20 000 inlägg innan maj 2004!
   Och som om ett jubileum inte vore nog så kan Tolkiens Arda nu också glädja sig åt Diskussionsforumets 300:e medlem. Den utvalda blev signaturen Telerion, som hälsas varmt välkommen!

Marcus Rönnegard

Kommentera04-01-19
"DN Kultur" debatterar Sagan om konungens återkomst
Sagan om konungens återkomst har blivit föremål för debatt på Dagens Nyheters kultursidor de senaste veckorna. I slutet av december började DN:s Carina Waern genom att fråga varför ingen diskuterar ideologin i filmer som SOKÅ och Matrix. Filmernas kristna teman och symbolik borde diskuteras på allvar av kulturskribenter och författare, tycker hon.
  
I förra veckan fortsatte Ola Larsmo debatten under vinjetten ”Sagan om vadå”. Larsmo tror att den uteblivna debatten bland annat beror på att Tolkiens böcker som god litteratur ”vägrar att bli till allegoriska rebusar”. Han tycker också att Härskarringen mer handlar om sekularisering – det andliga och mytiska är, med alverna, på väg att försvinna från världen. Men religionssociologen Tomas Axelson håller i nästa debattinlägg inte alls med. Han tycker sig se en religiöst färgad politisk idé växa fram i hjältefilmer som SOKÅ. Aragorn är kungen av Guds nåde som besegrar det onda på slagfältet. Axelson drar paralleller till den religiöse George Bush som utsett den globala terrorismen till det onda. Samhällskritiker bör diskutera de religiösa strömningarna i populärkulturen, ”i synnerhet om de rymmer konungsideologiska messianska anspråk knutna till imperialistiskt våld”, skriver Axelson.

Följ själv den fortsatta debatten på DN! De tre första artiklarna finns här (Waern), här (Larsmo) och här (Axelson).

Källa : www.dn.se

Katarina Tunving

Kommentera04-01-19
Sagan om ringen fortfarande biofavorit i trilogin
Efter bara fyra veckor på de svenska biograferna har nu Sagan om konungens återkomst dragit in cirka 140 miljoner kronor. Det är mer pengar än de två första filmerna var och en för sig tjänade på hela visningstiden. Men betyder det att SOKÅ också sålt flest biljetter? Nej, så är det inte. För det första har biljettpriset stigit varje år. För det andra har filmernas popularitet gjort att de distribuerats i fler kopior och visas på fler salonger redan från premiärdagen.
   – Det är fortfarande Sagan om ringen som sålt flest biljetter av de tre, förklarar Tony Ahlgren, försäljningschef på Svensk Filmindustri AB. Den drog in mindre pengar, men antalet sålda biljetter var cirka 1 950 000 mot Sagan om de två tornens cirka 1 840 000.    SOKÅ närmar sig de siffrorna snabbt. Den 15 januari hade exakt 1 431 943 svenskar köpt biljetter till filmen. Men många på Svensk Filmindustri AB tror ändå inte att den når upp till biljettförsäljningen för SOR. Det stora antalet kopior och salonger gör att många fler ser SOKÅ veckorna efter premiären. Sedan väntas försäljningen gå ner ganska snabbt.
   – Men jag är optimist, säger Tony Ahlgren. Det är ju den avslutande filmen. Jag tror att Sagan om konungens återkomst kommer att sälja flest biljetter till slut.

Katarina Tunving

Kommentera04-01-19
SOKÅ fick tolv nomineringar till Bafta!
Sagan om konungens återkomst har nominerats till tolv pris i Bafta (The British Academy of Film and Television Arts), den ansedda engelska motsvarigheten till Oscars-tävlingen. SOKÅ nominerades för bästa film, regi, manliga biroll (Sir Ian MacKellen), manuskript baserad på förlaga, makeup och hår, visual effects, ljud, klippning, musik, kostym, production design och foto. Filmen kan dessutom vinna i klassen ”Orange Film of the Year”, som röstas fram av publiken online. Sagan om ringen nominerades också i tolv Bafta-klasser, och vann fem priser, medan Sagan om de två tornen nominerades till nio pris och vann tre. Bafta-galan äger rum den 15 februari.

Källa: www.oscarwatch.com, news.bbc.co.uk

Katarina Tunving och Veronica Ninwanen

Kommentera04-01-16
TA avslöjar: titeln blir Ringarnas herre!

Tolkiens Arda kan idag som första medium avslöja titeln som kommer ersätta Sagan om ringen som den centrala etiketten för Tolkien i Sverige.

I tidningen Svenska Dagbladet presenterades för några veckor sedan titeln på Erik Anderssons kommande nyöversättning av The Lord av the Rings som Ringarnas härskare. Nyheten rönte genast stor uppmärksamhet, bland annat i tv och övrig media. Tolkiens Arda kan dock idag avslöja att förlaget Norstedts ändrat sig -- den titel som i framtiden kommer finnas på allas läppar blir Ringarnas herre.
   -- Vi har tänkt om vad gäller titeln, så verket kommer nu att heta Ringarnas herre och ingenting annat, säger Stephen Farran-Lee, förläggare på Norstedts med ansvar för översättningen, till Tolkiens Arda.
   Den nya titeln är densamma som i de flesta av våra nordiska grannländer.

Gustav Dahlander

Kommentera04-01-16
Gimli kommer till Göteborg!
Den som vill träffa Gimli, det vill säga skådespelaren John Rhys-Davies, kan bege sig till Svenska Mässan i Göteborg i vår. Helgen den 13–14 mars anordnas nämligen mässan The Scandinavian Sci-fi Game & Toy Convention där, och Rhys-Davies är en av gästerna. På mässan blir det även utställningar av rekvisita från filmer, bland andra Star Wars, Harry Potter och Indiana Jones, samt försäljning och demonstration av varor med science fiction- och fantasyanknytning. Mer information finns här.

Källa: www.propworld.nu

Katarina Tunving
Bild: Legolas (Orlando Bloom) och Gimli (John Rhys Davies) i Sagan om konungens återkomst © New Line Productions

Kommentera04-01-16
Svar på sångens gåta?
Till vem är det egentligen som texten i ”Into the West” riktar sig? Och vem är avsändaren? Den vemodiga slutsången i Sagan om konungens återkomst, som ljuder över filmens eftertexter, har diskuterats en del. Några har trott att det är Frodo som talar till Sam, andra att det är Midgård som riktar sig till Frodo. Men en direktör på New Line, Paul Brouceck, säger nu att förklaringen är en annan:
   – Sången är skriven från Galadriels perspektiv och hon sjunger för Frodo vid Gråa hamnarna, sa Brouceck i en intervju inför Golden Globe-galan om ett par veckor, där ”Into the West” är nominerad.
   Lyssna till sångtexten igen, den får onekligen en något förändrad innebörd om man tänker sig att orden är alvdrottningens.

Källa: news.yahoo.com

Katarina Tunving

Kommentera04-01-16
Ännu ett rekord för Sagan om konungens återkomst!
Sagan om konungens återkomst har slagit rekord i längd på eftertexterna! Dessa är nio och en halv minuter långa och innehåller hundratals namn -- de längsta eftertexterna i Hollywoods historia. De tidigare Härskarringen-filmerna har fått längre eftertexter när de kommit ut på dvd, så möjligheten är stor att även dessa blir ännu längre.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera04-01-16
Howard Shore håller konsert
För dig som är intresserad av filmmusiken från Härskarringen går det nu att gå på en konsert med Howard Shore och nämnda musik -- tider och platser finns angivna på www.howardshore.com Tyvärr så är den närmsta konserten för oss den i London, som äger rum den 5 maj.

Källa: www.warofthering.net och www.howardshore.com

Mattias Richter

Kommentera04-01-16
Agent Smith hemsökte Midgård
Tolkien-fansen i New York fick avnjuta en speciell filmvisning förra helgen. I Lincoln Center visades alla tre Härskarringen-filmerna efter varandra. Men inte nog med det. Presentatörer och gästunderhållare i pauserna var fyra av filmens skådespelare samt Peter Jackson! Nåväl, Jackson var bara där i en digital version, direktsänd via satellit från Nya Zeeland. Men han syntes bra ändå, uppförstorad i King Kong-storlek på vita duken bakom Elijah Wood, Sean Astin, Andy Serkis och Bernard Hill.

Enligt rapportörer från evenemanget var det en uppsluppen tillställning. Jackson svarade oförtröttligt på frågor och alla berättade historier om spratt de spelat varandra under inspelningen. Peter Jacksons favorit var då de satte på Hugo Weaving (Elrond) ett par Matrix-solglasögon. När Aragorn (Viggo Mortensen) klev in i kung Théodens tält för att möta Elrond, tog Weaving av sig sin döljande mantel och sa: ”Din förklädnad till dúnadan lurar inte mig, Mr Anderson.” ”Ultimate geek moment”, tyckte Peter Jackson, hur man nu ska översätta det. ”Höjdarögonblick för filmtokiga”, kanske? Mer skämt och historier från Lincoln center finns i en rapport här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-01-16
FN tar strid för Tolkien
Domännamnet www.jrrtolkien.com får bara användas av hans dödsbo, The JRR Tolkien Estate. Det beslutades nyligen av Förenta Nationerna. Webbadressen hade registrerats av ett kanadensiskt företag, Alberta Hot Rods of High Prairie, som länkat det till sin hemsida. Företaget har lagt beslag på ett antal kända personers domännamn. Många av dem processar med hjälp av FN-organet World Intellectual Property Organisation för att få tillbaka rättigheterna. Flera har redan vunnit, däribland författaren Michael Chrichton, skådespelerskan Pamela Andersson och artisterna Celine Dion och Bruce Springsteen – och nu senast alltså JRR Tolkien. Än så länge verkar dock inte beslutet ha vunnit laga kraft, domännamnet länkar fortfarande till företagets hemsida, Celebrity1000.

Källa: news.scotsman.com

Katarina Tunving

Kommentera04-01-12
Spoiler: förändrat slag i förlängda SOKÅ!

För dem som inte kan bärga sig drygt tio månader tills den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst, kommer redan nu uppgifter på olika förändrade scener som finns med i den. Bland annat ska scenen utanför den Svarta porten (Morannon) utspela sig något annorlunda och vara förlängd från bioversionen.


Ett rykte publicerat på filmskvallersajten AICN gör nu gällande att episoden med Saurons språkrör (som inte alls kom med i den version biobesökarna fick se), som sägs finnas med i den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst, ger en helt ny ton till det sista slaget mellan människor och orcher vid Svarta porten. I bioversionen rider Aragorn och hans följe fram till porten, varefter den öppnas och ut väller orcher för att slåss. I den förlängda versionen, möts de av Saurons språkrör, spelad av Bruce Spence (som bland annat medverkat i Matrix Revolutions och Mad Max 2: The Road Warrior). Han ska enligt uppgift ha spetsiga tänder och en spetsig hjälm som täcker hans ögon – han behöver inte sina ögon då han endast är ett språkrör!

Språkröret rider ut för att visa dem Frodos mithril-brynja, som stals av orcherna vid Cirith Ungol, och för att berätta att Frodo är död och Ringen på väg till Sauron. Aragorn tror honom och hjältarna blir förtvivlade. När de sedan inleder slaget, tror sig hjältarna allt hopp vara ute och att detta är deras absolut sista strid. Aragorns replik för Frodo i detta skede syftar på hans offer, inte för att vinna tid.

Källa: www.ringbearer.org

Marcus Rönnegard

Kommentera04-01-12
Prisregn igen över SOKÅ och Jackson
Sagan om konungens återkomst och Peter Jackson gör för närvarande en fullkomlig succéturne på de amerikanska filmkritikergalorna. Nu senast, i lördags kväll, var det Broadcast Film Critics Assoication som delade ut sina priser. BFCA är den största filmkritikerorganisationen i USA och Kanada och omfattar 184 kritiker på tv, radio och Internet. Deras Critics’ Choice Awards direktsändes på tv-underhållningskanalen E. SOKÅ var nominerad i fyra klasser, och vann dem alla. Bästa film, regissör, skådespelarensemble och kompositör. Howard Shore tog emot sitt pris själv och Billy Boyd tog emot skådespelarpriset: Peter Jackson tackade via satellitlänk – han är allför upptagen med den förlängda versionen av SOKÅ för att lämna Nya Zeeland just nu.

Ett växande antal amerikanska kritikerförbund tycker att Sagan om konungens återkomst var förra året bästa film och att Peter Jackson var bästa regissör. Hittills har nu elva förbund gett SOKÅ pris som bästa film och 13 prisar Jackson som bästa regissör. Ingen av de andra förväntade Oscars-konkurrenterna har fått tillnärmelsevis så många film- och regipris av kritiker som SOKÅ. Däremot får filmer som Mystic River och Lost in Translation betydligt fler skådespelarpris, där ligger ”Konungen” i lä.

Kritikergruppernas priser anses påverka Oscars-tävlingen indirekt. En film i en ”vinnande våg” får mycket positiv publicitet, vilket influerar branschfolket när de ska nominera Oscars-kandidaterna.

Källa: www.oscarwatch.com, www.tolkienonline.com och www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-01-12
Ringen som är din vän
Det nya årets hitills mest bisarra nyhet kommer ifrån Tyskland -- en Härskarringen-inspirerad reklam som uppmanar folk att använda kondomer och förhindra spridningen av HIV. Reklamen finns här: www.gib-aids-keine-chance.de/video/video.html

Speakerrösten säger (på ett ungefär): "Välj ringens kraft. Den kommer att skydda dig och vara en värdefull vän." Låter som om något, någonstans, har missuppfattats totalt.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-01-11
Tolkienböcker i nya utgåvor
Nu har Silmarillion, Sagor från Midgård och De förlorade sagornas bok 1 och 2 släppts i en ny svensk pocketutgåva. John Howe, som bland annat varit med och arbetat med Peter Jacksons filmer, har gjort bilderna som pryder omslagen. Det rör sig däremot inte om någon nyöversättning, utan om de existerande versionerna av Roland Adlerberth. Böckerna finns i SF-Bokhandeln.

Källa: www.catahya.net

Marcus Rönnegard

Kommentera04-01-11
SOKÅ redan mer lönsam än SOR på svenska biografer!
Sagan om konungens återkomst har efter bara tre veckor på biograferna i Sverige redan dragit in mer pengar än Sagan om ringen gjorde på hela den tid som den visades på bio! Det visar en sammanställning som Box Office Mojo har gjort. En tabell över alla länders säljsiffror för de tre filmerna visar att SOKÅ fram till den 7 januari i år sålt biljetter i Sverige för cirka 16,5 miljoner dollar (cirka 118 miljoner svenska kronor), medan SOR totalt sålde för cirka 15,8 miljoner dollar (cirka 113 miljoner kronor). Det är en liten bit kvar till biovinsten för Sagan om de två tornen, som var cirka 18,2 miljoner dollar (cirka 130 miljoner kronor), men mycket talar väl för att den tredje delen i trilogin blir den för SF mest lönsamma.

I världen totalt har SOKÅ ännu inte överträffat biljettvinsterna för någon av de båda första filmerna. SOR drog in cirka 925 miljoner dollar och SODTT cirka 870. Världsintäkterna för SOKÅ är cirka 710 miljoner dollar – alltså efter bara tre veckor, och trots att den inte haft premiär i alla länder ännu. Storsäljarländerna Italien och Japan återstår till exempel. Den som vill studera hela världens försäljningssiffror för filmtrilogin hittar tabellen här. Ingen kan i vilket fall som helst säga att New Lines våghalsiga satsning på Peter Jackson inte lönade sig …

Källa: www.boxofficemojo.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-11
Tolkiens ättling vill se Jackson filma Bilbo
Peter Jackson tycks få ett särskilt gott stöd i sin strävan att få göra film av JRR Tolkiens Bilbo, nämligen av författarens barnbarnsbarn Royd Tolkien. Regissören Jackson hoppas att eventuella dispyter kring rättigheterna till boken inte ska innebära några hinder i processen att överföra den till filmduken. Royd Tolkien, 34, har bland annat sagt: ”Jag skulle älska att se Peter Jackson göra film av Bilbo. Det skulle vara ett perfekt avslut.”

Samtidigt säger Ian McKellen att han gärna vill spela Gandalf Grå igen, så snart frågan om filmrättigheterna klarats upp. McKellen tycks hellre vilja spela Gandalf Grå (som är den som förekommer i boken Bilbo) än Gandalf den Vite, då han anser att den senare är något av en "tråkmåns".

Källa: www.ananova.com

Marcus Rönnegard

Kommentera04-01-11
Filmbranschen gillar Jacksons Ringen-trilogi
Peter Jackson har för tredje året i rad nominerats till bästa regissör av det inflytelserika Directors Guild of America, förbundet för filmregissörer i den amerikanska filmbranschen. Det är första gången sedan priset började delas ut för 56 år sedan som en regissör nominerats tre år i rad. Filmerna som regissör Jackson nominerats för i tre år är givetvis de tre delarna i trilogin om Härskarringen. Han har dock inte vunnit någon gång – hittills. Övriga nominerade i år är Sofia Coppola (Lost In Translation), Clint Eastwood (Mystic River), Gary Ross (Seabiscuit) och Peter Weir (Master and Commander). Priset delas ut den 7 februari (se Arda-kalendern).

Jacksons filmer har också nominerats av producenternas branschförbund, Producers Guild of America. Tidigare år har Sagan om ringen och Sagan om de två tornen nominerats – men inte vunnit. I år är det dags igen: här om dagen nominerades Sagan om konungens återkomst till det prestigefyllda producentpriset. Övriga nominerade: Mystic River, Cold Mountain, Master and Commander, Seabiscuit och The Last Samurai. Vilken film som vinner avgörs redan den 17 januari.

Källa: www.oscarwatch.com och www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-01-07
Översättarna talade ut i SVT Morgon
Denna morgon slog sig båda översättarna -- Erik Andersson och Lotta Olsson-Anderberg -- ner i SVT 1:s morgonsoffa, för att berätta om sitt arbete med Ringarnas härskare. På plats var också undertecknad, som fick representera faktagranskarna. Det knappa tio minuter långa inslaget hann med att avhandla en rad ämnen, där inte alla berörde just översättningen. För Tolkienpurister bör dock morgonen gett ett lovande intryck, bland annat tack vare Lottas redogörelse för sin syn på arbetet:
   -- Mitt första mål med mitt arbete, precis som Erik, är att försöka hamna så nära [originalet] som möjligt, i mitt fall vad gäller innehåll och även rytmen och metern i dikterna, för där har Ohlmarks liksom i många andra sammanhang tagit sig friheter ibland.
   Själv kände jag mig därefter motiverad att fylla i:
   -- Lotta gör ett otroligt bra arbete med dikterna, måste jag säga.
   Detta är också sant -- det är en på alla sätt ny upplevelse att läsa Tolkiens poesi på svenska i Ringarnas härskare.

Programledaren för morgonen var beklagligtvis mindre påläst, och klarade inte av att styra diskussionen till de mest intressanta ämnena. Hon inledde också med att kalla Ohlmarks översättning (från 1959-61) för "över 50 år gammal"; vilket skulle göra den äldre än originalet. Allas vår Erik Andersson fick också inledningsvis heta "Lars".
   När samtalet väl kom igång konstaterade Erik att arbetet med verket blir allt roligare, och att det kanske bor en gryende tolkienist i honom. Även Lotta uttryckte uppskattning av arbetet. Vidare så konstaterades det att ingen av översättarna läst Ohlmarks version (och inte heller originalet), vilket soffan såg som en fördel, då man tack vare detta kan närma sig texten utan någon annans tolkning i bakhuvudet.

Erik och Lotta hade träffats ett antal gånger innan de engagerades i Tolkienöversättningen, men nu har de, meddelade Lotta, också blivit goda vänner. Man kommenterade sedan pressen på grund av tolkienisternas kritik mot den tidigare översättningen ställdes sedan, men Erik svarade att alla de varit i kontakt med varit mycket trevliga och snälla. Lotta fyllde i med en ganska skarpsynt kommentar, när hon påpekade att nyöversättandet snarare verkar ogillas av de mindre fanatiska läsarna, som tycker att allt borde vara som det alltid har varit. Vidden av arbetes betydelse och förmåga att engagera allmänheten sa Lotta sig vara glad att hon inte förstod när hon tackade ja till översättningserbjudandet.

Under samtalet hann gästerna också med att ge sin syn på Peter Jacksons filmer: Erik uttryckte uppskattning för del två, men hade ännu inte sett Sagan om konungens återkomst.
   -- Jag tycker om Gollum.
   Lotta var inte lika positiv, men erkände att hon inte gett dem en riktig chans än. För egen del utdelade jag en stor ros, men kritiserade delar av manus.

En av de sista observationerna som avhandlades var att begreppet "Sagan om ringen" troligen inte kommer användas i den nya översättningen. Eriks motivering till detta måste låta som ljuv musik i många bokälskares öron:
   -- Detta är en del i hela logiken med detta översättande, att man försöker använda originalets formuleringar.
   Jag välkomnade namnbytet, då "Sagan om ringen" långt ifrån gör den detaljerade och mångfacetterade berättelsen rättvisa:
   -- Titeln "ring"-aktar innehållet.

Hela inslaget finns i skrivande stund upplagt på nätet på SVT Morgons webbplats, under "Dagens video".

Gustav Dahlander

Kommentera04-01-07
Kritikerpriserna regnar över Sagan om konungens återkomst
De amerikanska filmkritikerna fortsätter att höja Sagan om konungens återkomst till skyarna. Nu senast beslutade förbundet Online Film Critics Society att ge den sammanlagt nio priser: för bästa film, regissör, manus med litterär förlaga, foto, art direction, kostym, ljud, visuella effekter och filmmusik. Förbundet hade också nominerat både Andy Serkis och Sean Astin till bästa manliga biroll, men det priset gick till Peter Sarsgaard i Shattered Glass.
   Ytterligare ett kritikerförbund har precis beslutat ösa utmärkelser över ”Konungen”. Las Vegas Film Critics Society ger åtta priser: för bästa film, regissör, manliga biroll (Sean Astin), foto, art direction, kostym, filmmusik och visuella effekter. Sammanlagt har nu filmen fått nio kritikerutmärkelser för bästa film och nio för bästa regissör, samt en massa priser i andra kategorier. i Är det någon mer än jag som tycker att det allt mer pekar mot grand slam för Sagan om konungens återkomstOscars-galan den 29 februari?

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera04-01-03
Härskarringen blir Ringarnas härskare!
Svenska Dagbladet firar nyår genom ett uppslag om nyöversättningen av The Lord of the Rings. Ringarnas härskare blir den övergripande titeln enligt förlaget, och Ringens brödraskap kommer den första delen att heta när den släpps i höst, 50 år efter att originalboken gavs ut. Det ska bli en sober utgåva, med skyddsomslag och fint papper.

Översättaren Erik Andersson tycker att böckerna blir bättre och bättre ju mer han arbetar med dem.
   – En kvalitet är att man anar större sammanhang utanför boken, däri ligger mycket av fascinationen.
   Andersson säger att han egentligen tycker mycket om ”Vattnadal” som översättning av Rivendell, trots att det underkändes av Tolkien. Men för närvarande är ”Klovedal” hans översättning. Och "Hobbinge" är hans förslag för Hobbiton. Allt detta kan dock ändras, för nu går boken på remiss hos de sakkunniga (varav en ju är Tolkiens Arda-redaktören Gustav Dahlander). Andersson är försiktig med kritik av Åke Ohlmarks översättning, men visar i intervjun att han har ett väl utvecklat sinne för understatements:
   -- Som verk i egen rätt är det utmärkt, även om det inte alltid anknyter till Tolkien.

Hela artikeln i SvD kan läsas här. Här finns dessutom ett smakprov på nyöversatt text, jämfört med originaltexten och Ohlmarks version.

Källa: www.svd.se

Katarina Tunving


Kommentera04-01-03
BBC World: SOKÅ bästa filmen 2003
Sagan om konungens återkomst var förra årets bästa film. Det anser Tom Brook i Talking Movies, filmprogrammet i brittiska BBC:s internationella nyhetskanal BBC World. Tom Brook utnämner filmen till nummer ett på sin tio-i-topp-lista för 2003.
   – En triumf för Peter Jackson, full av enastående ögonblick. Hans film har helt enkelt skapat en ny måttstock för episka filmer, säger Brook i sitt tv-program.

Många välrenommerade amerikanska filmkritiker håller med. Flera anser att ”Konungen” är en av årets tio bästa filmer. Några håller den för den allra bästa, bland andra Lisa Schwarzbaum i Entertainment Weekly, Richard Corliss i Time Magazine och Jack Matthews och Jami Bernard i New York Daily News.

En annan BBC-kanal, BBC One, utnämnde också Sagan om de två tornen till 2003 års bästa film här om dagen. Något förvirrande kanske, men här var det en tittaromröstning som avgjorde resultatet. Tydligen släpptes ”Konungen” för sent på året för att kunna vara med i omröstningen.

Källor: BBC World (2004-01-01), www.bbc.co.uk, www.oscarwatch.com

Katarina Tunving
och Mattias Richter

Kommentera04-01-03
SOKÅ slutet för hober på film?
Innebär Sagan om konungens återkomst verkligen slutet för hober, alver med flera på bioduken? På Planet-Tolkien.com finns en intressant artikel som tar upp just denna fråga. Där står att Peter Jacksons projekt Bilbo kan bli verklighet, och man tar även upp frågan om det av ekonomiska skäl kommer att göras filmer utan någon direkt anknytning till Tolkiens verk, såsom musikaler eller Legolas liv. Hela artikeln finns att läsa här.

Källa: www.planet-tolkien.com

Mattias Richter

Kommentera

Upp


Nyhetsarkivet:
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
Redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
Reporter
marcus@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare