I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
OHLMARKS PRESTERAR UNDERBAR SVENSK FORMULERINGSKONST
RECENSIONEN: "A STORM IS COMING" -- FILMMUSIKEN

"KONUNGEN ÖVERRASKADE MIG | OMRÖSTNINGEN

"Konungen" överraskade mig

Av: Sven Bergersjö

Sagan om ringen var ett mästerverk. Sagan om de två tornen var ett fiasko. Sven Bergersjö hade sin uppfattning om trilogins första delar klar, när han tog sig till biografen för att se mästerregissören Peter Jacksons avslutande film ...

Jag har ännu inte sett någon av de så kallade "förlängda" (eller bör man kanske kalla dem "fullängds-"?) varianterna av filmerna, men nu har jag slutligen sett alla de tre vanliga.

Som den kunnat konstatera som läst min andra artikel på Tolkiens Arda om Peter Jacksons "Ringen"-filmer, så har jag inte haft samma åsikter som varken redaktör Gustav eller så många andra. Fast det är normalt ... Följaktligen tyckte jag att den första filmen, till skillnad från boken, var ett mästerverk, samt att andra filmen i stort sett bara hölls uppe av Gollum ... Så vad tyckte jag då om Sagan om konungens återkomst?
En lätt match för Legolas.
© New Line Productions

Redaktör Gustav håller tredje filmen för den bästa av allihop, och jag är faktiskt böjd att hålla med honom denna gång. Gollum är fortfarande underbar, men denna gången stjäl han inte hela showen. Spökarmén är mycket bra gjord. Gimli är inte samma fåniga sidekick som i framför allt förra filmen. Visst var det många i publiken som fnissade till så fort han dök upp, men jag tror mest att det bero
dde på gammal vana. Det är klart att han fortfarande tramsar med sitt orch-räknande, men det gör ju Legolas också. En helt onödig sekvens är när alven "surfar" runt på en olifant och dödar alla som sitter på den, och slutligen djuret också. Det ser bara fånigt ut.

Jag undrar varför man inte får se Ormstunga kasta ut palantíren i Isengård. Jag tycker också det är synd att det inte framkommer tydligare att det är just för att han själv har en sådan, som Faramirs och Boromirs far har blivit helt vansinnig.
   Och varför har Sam aldrig på sig Ringen?
   Och att klippa bort Sarumans död var i sanning ett nidingsdåd som jag sätter ett svart kryss i kanten för.

Men det fanns mycket i filmen som var rent romantiskt: när ryttarna med sin Konung i spetsen unisont ropade "Death!" om och om igen, när Éowyn stred mot Häxmästaren, när Gimli sade att han inte tänkt dö bredvid en alv, och Legolas svarade "men bredvid en vän då?" ... och Gimli svarade att det kunde han tänka sig ...

Det finns mycket viktigt i Fylke som saknades i slutet, och när Merry och Pippin kommer inrusande och hoppar upp i Frodos säng, så är det alldeles för påklistrade leenden och ansträngt skrattande på alla i rummet.

Men filmen innehåller också mycket bra skådespel, som till exempel sekvensen där den grymme fadern skickar ut sin son och hela truppen att dö, medan han själv sitter och smörjer kråset, blodig om läpparna, och tvingar sin lille vakt att sjunga en sång.

Trots att det finns mycket att irritera sig på, är även denna film ett mästerverk. Det är skönt att kunna konstatera att Peter Jackson skärpte till sig igen i den sista filmen!

---------------

Kommentera (37)

---------------

Läs också Peter Jackson borde få smisk! -- Sven Bergersjös reflektioner efter Sagan om de två tornen.

---------------

Sven Bergersjö är är författare av poesi, sagor, romaner, noveller och debattartiklar, och därtill mannen bakom förlaget Maniac Media. Hans senaste publikation är fantasyromanen Hjältarnas bok, som finns till försäljning i bland annat SF-Bokhandeln.

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA