I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
OHLMARKS PRESTERAR UNDERBAR SVENSK FORMULERINGSKONST
RECENSIONEN: "A STORM IS COMING" -- FILMMUSIKEN

"KONUNGEN ÖVERRASKADE MIG | OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Veronica Ninwanen
Bild: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda


Bild: Taurrohir
Nu är äntligen 2004 här, och med ett nytt år kommer givetvis förändringar. Det nya i vår nyhetskrönika är att jag nu lämnar över ansvaret på en annan redaktionsmedlem -- allt för att sidan ska utvecklas och bli bättre. Facklan ska lämnas över, eller kanske snarare: tangentbordet ska tas över, av nästa ambitiösa skribent. Det blir Katarina Tunving som efterträder mig här med början i nästa nummer.

Det absolut viktigaste som inträffat under jul- och nyårshelgen för Tolkiens Ardas räkning, tycker jag var att vår redaktör Gustav och båda översättarna, Erik Andersson och Lotta Olsson, var med i soffan i SVT Morgon. Inslaget var tio minuter långt, och förutom mer information om översättningsarbetet så fick Tolkiens Arda lite (indirekt) reklam, något som vi alla gläds åt.

Nu är det bestämt! Titeln på nyöversättningen blir Ringarnas härskare (istället för Härskarringen) och Ringens brödraskap blir namnet på den första delen, som ges ut i höst. Översättningen granskas just nu av två experter. Och, jag glömde visst att nämna det, Gustav är en av dem!

Att Sagan om konungens återkomst var en otroligt bra film vet vi alla, och nu kan vi även glädja oss åt fler priser som haglat ner över Peter Jacksons storverk. Online Film Critics Society gav SOKÅ sammanlagt nio (!) utmärkelser. Dock så var det inga priser för skådespelarinsatserna, även om Sean Astin och Andy Serkis var nominerade. Men Astin är inte helt förbisedd, Las Vegas Film Critics Society gav honom priset för Bästa manliga biroll. Kanske är det inte Viggo Mortensen som ligger bra till för en Oscar, utan Sean Astin? Vad tycker ni läsare?

Enligt BBC:s program Talking Movies så är också "Konungen" 2003 års bästa film. Föga överraskande kanske. Och många kända amerikanska filmkritiker håller med.

Ett trevligt nyhetsinslag under 2003 har varit surret om den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst. En personlig åsikt jag har är att Éowyn och Faramirs kärlek kom i skymundan eller, rättare sagt, den var inte med alls. Men den förlängda versionen ska innehålla mer om dem. Vem kan bärga sig!?

En grupp amerikanska forskare kritiserar nu hur Gollums ”schizofreni” orsakar missnöje hos dem som verkligen lider av denna åkomma. Dr Paul Morgan hävdar att människor med schizofreni inte delas in i två personligheter -- sjukdomen är mer komplicerat än så.

Läs också våra nyheter på nyhetssidan Senaste nytt från Arda, och om du har missat en nyhet så besök vårt arkiv där allt finns lagrat.

Så, nu återstår bara avskedet för min del, men jag lovar att Katarina -- som tar över efter mig --- kommer att skriva minst lika bra krönikor.

Suilaid o Ninwanen!

---------------

Kommentera (5)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA