I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
SAGAN OM FELEN: "HUR MÅNGA PONNYER HAR NI EGENTLIGEN, HERR MERRY?"
TOLKIEN -- FANTASYGENRENS SKAPARE? | DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA OMRÖSTNINGEN

DEBATT:

Tolkien - fantasygenrens skapare?


Av: Sven Bergersjö
Bild: Franz Ung

Klicka här för att diskutera och kommentera denna artikel!

Det verkar vara allmänt vedertaget att Tolkien en gång i tiden skulle ha varit den förste att skriva fantasy. Det är nästan så man inte törs opponera sig, för Tolkienanhängarna är en stor och mäktig sekt och man vet aldrig vad som kan hända.

Egentligen borde det väl räcka att man säger "Robert E Howard skrev om Conan redan på 20-talet", så är diskussionen klar. För det finns ju ingenting man kan säga om det. Ingen kan väl heller påstå att Conan inte är fantasylitteratur. Dock var inte heller Howard först, andra kända skribenter man kan nämna är Lord Dunsany och William Morris. Men i mitt tycke är det helt gagnlöst att försöka komma på vem som "uppfann" fantasygenren.

All litteratur är urgammal. Det går inte att komma på vem som var allra först med barnlitteratur, filosofisk, pornografisk, politisk, religiös eller poetisk litteratur, eller någon annan sort överhuvudtaget. Inget är någonsin nytt under solen.

Däremot så kan man nog dra en slutsats -- att fantasylitteraturen sannolikt är bland de allra äldsta. Den är sprungen ur folksagor och myter med många tusen år på nacken. Att de sedan länge bortglömda sagoberättarna som levde och spred sina kulturgärningar för några tusen år sedan troligen inte bemästrade något skriftspråk, bör inte läggas dem till last. Det gör väl inte sägnerna sämre?

Men är man en viktigpetter som kräver att litteratur handlar om nedskrivna alster, så räcker det ju med att nämna Beowulf-eposet från 700-talet, Eddan eller varför inte Bibeln och de grekiska guda- och hjältesagorna ...

Vad vill jag då komma fram till?

Jo, jag försöker påvisa att Tolkien alls inte, som så många hävdar, var fantasygenrens skapare. Men vid det här laget torde de flesta se att jag heller inte anser att någon annan speciell författare var först. Om någon var först så var det för så länge, länge sedan att den personen är bortglömd i dag.

Varför skriva om detta i Tolkiens Arda?

För att, med risk för att få många arga och elaka svar, försöka få Tolkienentusiasterna att kliva ner en bit från sina allra högsta hästar. Tolkien var ingen gud, han var en vanlig människa...

Däremot var han mycket noggrann och skicklig i uppbyggandet av sin värld, Arda, och inte minst under skapandet av sina språk. Jag har tidigare, i andra artiklar, påpekat att han var ett språkgeni. Kanske var det just denna noggrannhet, att inte lämna något (eller i varje fall bara lämna mycket lite) åt slumpen, som gjorde honom till något av en trendsättare inom fantasygenren.

Många latare författare har helt enkelt följt efter i hans spår. Orcher och halvlängdsmän kan man finna lite här och var i litteraturen numera, och dem har vi Tolkien att tacka för. Att så många författare istället för att försöka skapa något eget väljer att följa en färdig mall och ett ingånget mönster, får stå för dem. Nu talar jag inte om författare som inspirerats av Tolkien, utan snarare om sådana vars skrifter egentligen skulle kunna utspela sig i Arda (även om dessa författare oftast är sämre skribenter än han).

Om nu då Tolkien inte var fantasyns skapare var han däremot en stilbildare. Att en författare följer Tolkiens stil behöver verkligen inte innebära att man följer en färdig mall med klara arketyper. Fast i nio fall av tio blir det så. Men det är ju inte Tolkiens fel ...

Är Tolkien trendsättare till en stor del av skräplitteraturen inom fantasy? Ja, det får man väl sorgligt nog säga. Men det beror varken på att hans egna skrifter eller den stil som han givit upphov till skulle vara dålig. Så är det inte. Orsaken är snarast att eftersom han är så populär så följer de allra flesta fantasyförfattare hans stil, och rent krasst så är de allra flesta författare här i världen dåliga ...

---------------

Klicka här för att diskutera och kommentera denna artikel!

---------------

Sven Bergersjö är är författare av poesi, sagor, romaner, noveller och debattartiklar, och därtill mannen bakom förlaget Maniac Media. Hans senaste publikation är fantasyromanen Hjältarnas bok, som nu finns till försäljning i bland annat SF-Bokhandeln.

Upp
Tillbaka till Innehåll


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare