SENASTE NYTT FRÅN ARDA

Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Missa inte vår Oscars-special – allt om galan!

Klicka på statyetten för att gå till vår sida som specialbevakar Oscars-galan. Sagan om konungens återkomst vann hela elva priser!

Arda-kalendern

28 februari -- The Golden Reel Awards, ljudredigerare: SOKÅ har två nomineringar.

29 februari -- Oscars-galan: Sagan om konungens återkomst har elva nomineringar! Läs mer här!
29 februari -- Eglerio 2004 hålls i Chatten.
6 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet. Obs! Försenat till 10 mars, läs mer här.
6 mars
-- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
Obs! Försenat till 9 mars, läs mer här.
8 mars -- New Line Cinema släpper information om köpfilmssläppet av SOKÅ:s bioversion.

13 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
13-14 mars -- Sci-fi-mässa i Göteborg gästad av Gimli (John Rhys-Davies).
20 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
20 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
22-28 mars -- Härskarringens 50-årsjubileum firas med dunder och brak i Bryssel -- se den officiella sajten.
27 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
27 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
5 maj -- Fantasy-, sf- och skräckfilmsgalan Saturn Awards anordnas: SOKÅ har 13 nomineringar.
23 maj
-- Howard Shore ger en konsert med sin filmmusik i London.
29 juli -- The Fellowship of the Ring fyller 50 år!
 04-02-29
Frimärken och specialkuvert till Tolkiens ära
Den 26:e februari släpptes de nya officiella Tolkienfrimärkena från engelska Royal Mail. Som Tolkiens Arda redan rapporterat, har de tio märkena motiv från Tolkiens egna illustrationer till Härskarringen, och ges ut för att fira 50-årsjubiléet för utgivningen av de första två volymerna av verket.
   Den första utgåvan av frimärkena ska presenteras för Oxford Philatelic Society på Oxfords pub The Eagle and Child som Tolkien ofta besökte. Frimärkena kommer att sitta på ett kuvert (som givetvis endast finns i begränsad upplaga) som pryds av en bild av pubens skylt och texten "J.R.R. Tolkien and C.S. Lewis were members of the Inklings, a group which used to meet in the Eagle and Child". Kuvertet kommer också att stämplas med en speciell stämpel där det står "Eagle and Child – The Meeting Place of the Inklings, 26.02.04 Oxford". Orginalskisserna till frimärkena finns på Oxford's Bodleian Library.
   Så märk ut ytterligare två ställen att besöka om ni ska åka på Tolkiensightseeing i England – The Eagle and Child och biblioteket Oxford's Bodleian.

Källa: www.warofthering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera
04-02-29
Sagan om konungens återkomst sprängde miljardgränsen
Sagan om konungens återkomst är nu den andra filmen i världen som spräckt miljardgränsen för antal inspelade dollar av en film. Den ligger dock fortfarande tvåa efter Titanic och kommer troligtvis inte att passera den heller (se notisen "SOKÅ knep andraplatsen från Harry Potter" 04-02-23). New Line Cinema säger dock att Sagan om konungens återkomst gjort sin miljardvinst på rekordtid, bara tio veckor efter premiären. Det kan jämföras med att det tog elva veckor för Titanic att nå samma gräns. Sammanlagt har nu trilogin spelat in närmare 2,8 miljarder dollar. Sägas kan då att den inte kostade mer än sammanlagt cirka 300 miljoner att spela in, och ytterligare cirka 150 miljoner i marknadsföringskostnader.

Källa: www.warofthering.net och www.reuters.co.uk

Mattias Richter

Kommentera
04-02-29
Nyzeeländare gör komedi kring filminspelningarna
En ny kortfilm som berör arbetet med Härskarringen-filmerna är på gång. Enligt en tipsare till TheOneRing.net kommer den att släppas på dvd och heta Bogans. Så kallas en subkultur på Nya Zeeland; de beskrivs ungefär som fattiga, obildade förlorare med dålig smak. Filmen ska handla om tre bogans som vill vara med i Sagan om konungens återkomst. Regissör är Grant La Hood och författare Peter Tait. Peter Tait är även den som spelar Shagrat i Sagan om konungens återkomst. Också Peter Jackson lär vara med på ett hörn. Kortfilmen har redan sin egen hemsida, med bland annat några Quicktime-klipp, här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera
04-02-29
Träffa Sauron
Funderar du på att åka till USA? Ett tips kan vara att besöka en autografmässa som ska hållas den 13-14 och 20-21 mars. En rad barnskådespelare från Harry Potter kommer att vara där, och dessutom -- Sauron själv: Sala Baker! Kolla in den officiella sajten här.
   Och: en annan "dark lord" kommer att närvara! Nämligen Darth Maul från Star Wars: Det mörka hotet, som spelades av Ray Park.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera
04-02-29
Nytt från Sideshow/Weta
För att fortsätta rapportera om olika statyetter och leksaker som Sideshow/Weta gör så kan jag nämna att deras senaste kreation är "Honmonstret" själv. Kolla in henne här om du vågar! En annan staty är Gandalf på Skuggfaxe, som kan beskådas här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera
04-02-23
Skådespelarna i SOKÅ vann SAG Awards!
Skådespelarna i Sagan om konungens återkomst har förbisetts, både bland Oscars-nomineringarna och i de flesta av alla de filmtävlingar som föregår Oscars-galan. Men i går kväll vann de ändå ett av den amerikanska filmbranschens mest prestigefyllda pris. Filmskådespelarnas yrkesförbund Screen Actors Guild (SAG) belönade dem alla med priset för bästa skådespelarensemble i en spelfilm.

Flera av filmens skådespelare var på plats för att ta emot priset. John Rhys-Davies, Bernard Hill, Liv Tyler, Billy Boyd, John Noble, Andy Serkis och Sean Astin gick upp på scenen tillsammans med producenterna Barrie M. Osborne och Bob Shaye från New Line Cinema. En viss konkurrens uppstod på scen när många ville hålla tal. Bernard Hill tackade alla andra som arbetar i en film och gör skådespelarnas arbete möjligt. Sean Astin tog tillfället i akt att ta upp tråden från ett tal tidigare under kvällen och prata om svårigheter för amerikanska skådespelare i en tid när många amerikanska filmer spelas in i andra länder. Han fick applåder för inlägget, som tydligen avspeglade en facklig debatt inom SAG. Men John Rhys-Davies knuffade vänskapligt undan honom efter en stund, och lämnade också plats till Bob Shayes och Billy Boyds kortare tacktal.

Skådespelarna har varit SAG-nominerade som ensemble för alla tre Härskarringen-filmerna, men det var först i år som de vann. Sir Ian McKellen vann dock för bästa manliga biroll för Sagan om ringen.

SAG är en av de mäktigaste yrkesförbunden, bland annat i kraft av sitt stora antal medlemmar. Skådespelare är också den största gruppen i Oscars-akademin. Med 22 procent av Akademins 5803 medlemmar väger deras röster tungt. Priset till bästa skådespelarensemble anses som SAG:s pris till bästa film, och ger därför en vink om hur skådespelarna kommer att rösta i den kategorin i Oscars-tävlingen.

Källa: www.theonering.net och www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-23
SOKÅ släpps på dvd och vhs 25 maj?

Allt fler källor hävdar nu att bioversionen av Sagan om konungens återkomst kommer att finnas i videobutikerna redan den 25 maj. Nu senast är det sajten dvd.ign.com som hävdar att de fått informationen direkt från filmbolaget New Line Cinema. De skriver att den bild på dvd-omslag som flutit runt på Internet sista tiden är falsk. Vi har skrivit om detta omslag här på Tolkiens Arda också, se notis 2004-02-15.
   Det riktiga omslaget kommer att se ut som härintill, åtminstone i USA och Kanada. Bilden, som finns på lordoftherings.net, visar två dvd-versioner (i Region 1 säljs både en widescreen- och en fullscreen-version) samt vhs-boxen. Enligt dvd.ign.com börjar alltså filmerna säljas den 25 maj. Den blir i samma stil som de tidigare, med en extraskiva med korta dokumentärer från den officiella hemsidan, andra dokumentärer, trailrar, en musikvideo för ”Into the West”, dvd-rom-länkar och en smygtitt på den senare förlängda versionen. Alltså inga ”bloopers”, som det falska omslaget visade. Vad beträffar den förlängda versionen är dvd.ign.com mer försiktiga. Den kommer ”några månader senare, det sägs i september” skriver de. Kanske kan man anta att releasdatumet ännu inte är bestämt? Läs artikeln själva här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-02-23
SOKÅ vann högsta pris för visuella effekter
Sagan om konungens återkomst har, inte helt oväntat, fått fyra priser av det amerikanska yrkesförbundet Visual Effects Society (VES). SOKÅ vann häromdagen högsta priset och utsågs till filmen med de bästa visuella effekterna år 2003. Dessutom belönades den för bästa animerade/spelade karaktär (Gollum) och bästa modeller och miniatyrer. Slutligen fick Sean Astin ett särskilt pris för bästa skådespelarprestation i en film med specialeffekter.
   Bland de filmer som belönades i andra kategorier fanns till exempel Den siste samurajen, Matrix Reloaded, Pirates of the Caribbean och Master and Commander. VES är det yngsta av filmbranschens alla yrkesförbund, och det är bara andra året som de anordnar en tävling. Förra året fick Sagan om de två tornen åtta av priserna.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera04-02-23
SOKÅ knep andraplatsen från Harry Potter!
Sagan om konungens återkomst har nu slagit nästa alla filmkonkurrenter på världsmarknaden. För ett par dagar sedan gick den om kassasuccén Harry Potter och de vises sten och blev den andra mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Etta på listan är fortfarande Titanic, med sina näst intill oslagbara 1 miljard 835,4 miljoner intjänade dollar. SOKÅ har nu spelat in 985,9 miljoner dollar i världen totalt, cirka 7 miljarder 158 miljoner svenska kronor. Det är 10 miljoner dollar mer än Harry Potter-filmen. Hittills. Sveriges del av världsvinsten är cirka 2,3 procent. Inte så dåligt för ett land med nio miljoner invånare ...

Givetvis säger intäkterna inte så mycket om hur många som sett filmerna, jämfört med äldre publiksuccéer som till exempel Borta med vinden eller Sound of Music. Ingen hänsyn tas ju till inflationen i jämförelserna. Så här ser i alla fall den aktuella listan ut över filmbranschens bästa investeringar:

1. Titanic
2. Sagan om konungens återkomst
3. Harry Potter och de vises sten
4. Sagan om de två tornen
5. Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet
6. Jurassic Park
7. Sagan om ringen
8. Harry Potter och hemligheternas kammare
9. Hitta Nemo
10. Spider-man

Du som vill se en längre lista kan läsa hela Box Office Mojos tabell här. Om du vill veta hur mycket pengar SOKÅ drar in i alla olika länder, så kan du följa den rafflande utvecklingen i Box Office Mojos ständigt uppdaterade jättetabell här.

Källa: www.boxofficemojo.com

Katarina Tunving

Kommentera04-02-23
Peter Jackson prisas av brittiska kollegor
Sagan om konungens återkomst har fått ett regipris av det brittiska yrkesförbundet Directors Guild of Great Britain. Förbundet representerar regissörer i film, tv och radio från hela Storbritannien. Peter Jackson vann i kategorin bästa internationella film. Övriga nominerade var Anthony Minghella (Åter till Cold Mountain), Sofia Coppola (Lost In Translation) och Alejandro González Iñárritu (21 Gram).

SOKÅ
vann också pris för scenografi (Art Direction och Production Design) i helgen: Grant Major, Dan Hennah och Alan Lee fick en gyllene satellit på Satellite Awards. I den tävlingen var SOKÅ nominerad till ytterligare sju priser, som dock gick till andra tävlande. Priserna för bästa dramafilm och bästa regi gick till Jim Sheridans Drömmarnas land (In America). Det ska nämnas att Satellite Awards inte har så hög status i filmbranschen och därför inte anses ha så högt inflytade på till exempel Oscars-tävlingen.

Källa: www.warofthering.net och www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-23
Gollum lever!
Gollum lever! Jodå, det är sant. Han har återfötts i form av en liten utterunge som bor på Skansen i Stockholm. När han föddes för två månader sedan tyckte personalen att han såg lite oformlig och märklig ut. Och eftersom det dessutom redan var bestämt att alla djurungars namn 2003 skulle börja på G, tyckte man att Gollum vore lämpligt för den nyfödde. Hans pappa heter för övrigt Sam & Ett antal ringar lär ha försvunnit på ett mystiskt vis nära utterboet. Ingen har dock ännu länkat mysterierna till Gollum.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-02-23
Börja spara till England-resan redan nu!
1954 gavs de två första delarna av Härskarringen ut, i juli respektive november. Året därpå blev verket avslutat, när Sagan om konungens återkomst gavs ut i oktober. Det engelska Tolkiensällskapet (The Tolkien Society) planerar nu en veckas hejdundrande 50-årsfirande 2005. Jubiléet äger rum i 11–15 augusti vid Aston University i Birmingham, England, och dit är alla Tolkienfantaster välkomna. Man behöver inte ha en doktorsgrad i tolkieniana för att känna sig hemma.
   – Arrangemanget vänder sig till fans från alla hörn av världen, alla slags fankretsar och alla nivåer – från nybörjarna som hittat till böckerna via filmerna till dem som läste böckerna när de gavs ut första gången, säger Ian Collier, pressekreterare i The Tolkien Society.
   Planeringen pågår för jubiléet, som kallas Tolkien 2005: The Ring Goes Ever On. Bland aktiviteterna nämns seminarier, föreläsningar och workshops på dagarna och olika typer av underhållning på kvällarna. Där ska också finnas konstutställningar, auktioner, frågesporter och videovisningar. För den som vill veta hur planerna utvecklar sig, och kanske vill delta: läs vidare här.

Källa: www.tolkiensociety.org och www.thealienonline.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-23
Vinst för kostym, förlust för manus och ljud
Kostymdesignern för Härskarringen-filmerna, Ngila Dickson, vann i helgen sitt yrkesförbunds pris för bästa kostym i klassen historisk eller fantasyfilm. Amerikanska Costume Designers Guild hade dock röstat lika på Den siste samurajen och Sagan om konungens återkomst. Men eftersom Ngila Dickson gjort kläderna till båda filmerna, var det ingen tvekan om vem som skulle få priset.
   Däremot förlorade SOKÅ ett viktigt branschpris samma kväll, när Writers Guild of America höll sin prisutdelningsgala. Högsta vinsten till ett manus med förlaga gick i stället till American Splendors författare. Priset för bästa originalmanus gick som väntat till Sofia Coppola för Lost in Translation. Manuskripten till Härskarringen-filmerna har genomgående fått förhållandevis få priser. Den enda större tävlingen som författarna Peter Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens vunnit var brittiska Bafta förra helgen.
   SOKÅ förlorade också en annan branschtävling i helgen som gick. Cinema Audio Society valde att i stället belöna Master and Commander för filmens ljudmixning.
   SOKÅ är Oscars-nominerad i alla tre kategorierna: kostym, manus och ljud. Branschförbundens pris kan ge en fingervisning om hur det kommer att gå i den större tävlingen.

Källa: www.theonering.net och www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera 

04-02-16
Fem priser till SOKÅ på brittiska Bafta!
Sagan om konungens återkomst fick flest priser på den brittiska filmgalan Bafta (Orange British Academy Film Awards) i helgen. Priset för bästa film togs emot av Peter Jackson. Han fick också kliva upp på scenen tillsammans med Philippa Boyens och Fran Walsh för att ta emot pris för bästa manus med litterär förlaga. Andrew Lesnie hade sin stund i rampljuset när han belönades för bästa foto. Priset för bästa visuella effekter gick också till SOKÅ. Som kronan på verket utnämndes filmen till ”Orange Film of the Year”, ett pris som röstas fram online av brittiska medborgare.
   – Fastän vi var kiwis (nyzeeländare) som arbetade med amerikanska pengar var vi alltid medvetna om att vi hade hand om en brittisk skatt, sa Peter Jackson i sitt tacktal, som han framför allt riktade till professor JRR Tolkien. Billy Boyd, Andy Serkis och Sir Ian McKellen deltog också i galan, som tre av kvällens presentatörer och prisutdelare.

SOKÅ
var nominerad i ytterligare åtta kategorier, bland annat bästa regi. Men det prestigefyllda regipriset gick i stället till Peter Weir för Oscars-konkurrenten Master and Commander, som fick sammanlagt fyra Baftas. Lost in Translation, ytterligare en av SOKÅ:s medtävlare om Oscars-statyetterna, fick tre priser, bland annat två för filmens båda huvudrollsinnehavare, Bill Murray och Scarlett Johansson. Mystic River, som nominerats till både bästa regi och film av Oscars-akademin, fick inget brittiskt pris. Bafta har högt anseende och antas ha stor påverkan på de röstande i Akademin, särskilt de brittiska ledamöterna.

Källa: www.oscarwatch.com och news.bbc.co.uk

Katarina Tunving

Kommentera
 04-02-16
SOKÅ vann pris för både design ...
Sagan om konungens återkomst fick i helgen ytterligare två av den amerikanska filmbranschens yrkesförbunds utnämningar. Först ut på lördagen var Art Directors Guild, som delade ut pris till Grant Major för formgivningen av filmens scenografi. Han fick samma pris förra året också, för Sagan om de två tornen. Grant Major är också nominerad till en Oscars-statyett i år för SOKÅ:s design, tillsammans med Dan Hennah och Alan Lee. De var Oscars-nominerade i samma kategori för både Sagan om ringen och Sagan om de två tornen, men då vann de inte.

Källa: www.oscarwatch.com och www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-16
... och klippning!
Därefter var det dags för Eddie Awards på söndagskvällen, där American Cinema Editors delade ut sina priser för filmklippning. SOKÅ:s klippare Jamie Selkirk rodde där hem vinsten för spelfilmer i dramaklassen. Till bäst redigerade komedi utsågs Pirates of the Caribbean. Jamie Selkirks medtävlare var klipparna bakom Master and Commander, Åter till Cold Mountain, Seabiscuit och Mystic River. De tre förstnämnda är också Oscars-nominerade för klippningen, tillsammans med SOKÅ och Guds stad. Precis som med designkategorin så var de båda första Härskarringen-filmerna också nominerade för klippningen i Oscars-tävlingen. Tredje gången gillt för både designers och klippare kanske?

Källa: www.oscarwatch.com och www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-16
13 nomineringar till SOKÅ i Saturn Awards
Sagan om konungens återkomst har fått inte mindre än 13 nomineringar i den amerikanska filmtävlingen Saturn Awards. Där deltar endast filmer och tv-program i genrerna fantasy, science fiction och skräck. Pristävlingen har funnits i 30 år och bakom den står cirka 1000 ledamöter i Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films och tidskriften Cinescape.    SOKÅ är nominerad i kategorierna bästa fantasyfilm, bästa regi och bästa manus. Dessutom bästa musik, makeup, kostym och specialeffekter. Och sist men inte minst är hela sex av skådespelarna nominerade: Viggo Mortensen och Elijah Wood i kategorin bästa manlige huvudroll; Sean Astin, Sir Ian McKellen och Andy Serkis i kategorin bästa manliga biroll, och Miranda Otto i kategorin bästa kvinnliga biroll.
   Förra året vann Sagan om de två tornen fyra saturnus-statyetter: för bästa fantasyfilm, kostym och makeup, samt en till Andy Serkis för bästa manliga biroll. Sagan om ringen vann tre statyetter: för bästa fantasyfilm och bästa regi, och då var det Sir Ian McKellen som fick birollspriset. Filmgalan Saturn Awards äger rum den 5 maj.

Källa: www.oscarwatch.com, www.saturnawards.org

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Regissörer gav Jackson högsta priset!
En lycklig och ödmjuk Peter Jackson utsågs i lördags kväll till bäste filmregissör av sina kollegor i Hollywood. Det var regissörernas ärevördiga yrkesförbund Directors Guild of America som delade ut priset för förra årets bästa regiinsats. Directors Guild Awards (DGA) är en av de viktigaste tävlingarna som föregår Oscars-galan, och en av de säkraste ”spågummorna". Under de 56 år som priset delats ut, har samme regissör sedan gått vidare och vunnit en Oscars i 49 av fallen.

Peter Jacksons medtävlare var Sofia Coppola (Lost in Translation), Clint Eastwood (Mystic River), Peter Weir (Master and Commander) och Gary Ross (Seabiscuit). De tre förstnämnda är också nominerade till regi-Oscars tillsammans med Jackson och Fernando Meirelles (Guds stad)
– Jag är så stolt över att ta emot den här för att ha gjort en film som, tack vare JRR Tolkiens bok, hedrar mod, vänskap och tro, sade Peter Jackson i sitt tacktal.

Peter Jackson är den enda regissör som nominerats tre gånger i rad till DGA. Det var första gången han vann. Han gratulerades bland andra av Sean Astin och Elijah Wood, som var på galan för att presentera Sagan om konungens återkomst och Jackson.
– Vi lever i en tid där folk skriver böcker om mardrömsupplevelser de haft på filminspelningar, men jag hade de inte så. Det var en fantastiskt tid! utbrast Peter Jackson.

Filmens fotograf, Andrew Lesnie, var också nominerad, av filmfotografernas yrkesförbund American Society of Cinematographers. Vid en ceremoni i helgen utsågs dock hans konkurrent John Schwartzman till fjolårets filmfotograf för filmen Seabiscuit. Den filmen är även Oscars-nominerad för sitt foto, till skillnad från SOKÅ.

Källa: www.theonering.net, www.warofthering.net, www.hollywoodreporter.com

Katarina Tunving
Bild: AP Photo/Chris Pizzello

Kommentera
04-02-15
Jackson bekräftar 4.10 för förlängda SOKÅ!
Som Tolkiens Arda tidigare har rapporterat, förekommer olika uppgifter om hur lång den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst kommer att bli. Här är ytterligare en uppgift som verkar säker: Peter Jackson deltog i en utfrågning efter en specialvisning av Sagan om ringen i Hollywood för ett par dagar sedan. Enligt flera rapporter bekräftade han då att den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst är färdigklippt och kommer att innehålla 50 minuter mer material, och blir alltså fyra timmar och tio minuter lång. Läs en av rapporterna från frågestunden här och här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Howard Shore fick en Grammy
Howard Shore
fick i helgen den amerikanska skivbranschens utmärkelse Grammy för skivan med soundtracket till Sagan om de två tornen. De övriga nominerade var John Williams (Catch Me if You Can, Harry Potter och hemligheternas kammare), Philip Glass (Timmarna) och Randy Newman (Seabiscuit).
   – Det är en stor ära att ha arbetat med de här filmerna. Jag var mycket inspirerad av professor Tolkiens bok och Peter Jacksons fantastiska bildspråk, sa Howard Shore i tacktalet.
   Shore vann förra året en Grammy för soundtracket till Sagan om ringen. I år har han, som Tolkiens Arda tidigare rapporterat, vunnit två Golden Globes för musiken till Sagan om konungens återkomst och är nominerad till två Oscars.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Nasmith-målningar i nyutgåva av Silmarillion!
Som Tolkiens Arda tidigare rapporterat, arbetar Ted Nasmith, en av de mest kända Tolkien-illustratörerna, med nya illustrationer till Silmarillion. I en intervju på sajten dreamish.com berättar han att han just nu lägger sista handen vid de 25 nya målningarna. De ska ges ut i en reviderad inbunden utgåva av Silmarillion i höst. Förlaget Harper Collins släpper boken den 6 september.
   Ted Nasmith berättar också att han var inbjuden att delta i arbetet med Peter Jacksons Härskarringen-filmer, tillsammans med illustratörerna Alan Lee och John Howe. Han skrev själv till filmmakarna redan 1998, och fick senare ett bra erbjudande.
   – Men jag gick igenom en personlig kris då, som inte hade med min konst att göra, förklarar Nasmith. Han beslutade mycket motvilligt att tacka nej.
   – Jag uppskattar verkligen det som Jackson har åstadkommit, med vissa reservationer för hans ändringar, kommenterar Ted Nasmith.
   Läs hela den intressanta intervjun här. Ett stort antal av Nasmiths illustrationer finns samlade på hans egen hemsida, här.

Källa: www.councilofelrond.com

Katarina Tunving

Kommentera
 04-02-15
SOKÅ nu världstrea på $$$-listan!
Sagan om konungens återkomst är nu den tredje mest lönsamma filmen någonsin. Det visar den senaste statistiken från Box Office Mojo, som löpande redovisar filmers inkomster. Filmen har hittills dragit in drygt 942 miljoner dollar (cirka 6 miljarder 738 miljoner kronor) i hela världen. Etta på listan är som tidigare Titanic från 1997, med oövervinneliga 1 miljard 835 miljoner dollar. Tvåa ligger Harry Potter och de vises sten, bara 33 miljoner mer än SOKÅ. Förväntningarna är att SOKÅ når upp över 1 miljard dollar efter den japanska premiären som gick av stapeln igår, den 14 februari, och då alltså går upp på andra plats på boxoffice-listan.
   Sagan om de två tornen
är den fjärde mest lönsamma filmen någonsin, och Sagan om ringen ligger på sjunde plats. Se hela tabellen här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Nya fakta om Ardas språk avslöjade!
Nya fakta om Arda fortsätter ständigt att avslöjas genom publiceringar av Tolkiens outgivna material. Numer rör detta oftast uppgifter om hans språk, som utges i tidskrifterna Parma Eldalamberon och Vinyar Tengwar. Den förstnämnda publikationen har i dagarna utgivit sitt fjortonde nummer, och där avslöjat vad man väljer att kalla "Early Quenya and The Valimaric Script". Detta innebär i klarspråk två avdelningar, "Early Qenya Grammar" och "Early Qenya Fragments", som tar upp språket qenya, en föregångare till quenya som Tolkien arbetade med på 1920-talet. I dessa avslöjas dels ny information om grammatiken och dels nya hittills okända ord. Den tredje sektionen, "The Valmaric Script", tar upp skriftspråket med samma namn, och samlar dokument av Tolkiens hand som rör dessa tidigare nästan helt okända tecken. Det nya numret av Parma Eldalamberon kan beställas här.
   En annan publikation som utgavs i januari från samma redaktion innehåller ett värdefullt kompendium som kompletterar "The Etymologies" i HOME 5. Detta innehåller en lång förteckning över ord som inte tagits med i "The Etymologies", och är ett måste för den som använder sig av den resursen.

Källa: www.theonering.net och Tolkiens Arda

Gustav Dahlander

Kommentera
04-02-15
Härskarringen blir kristen skolföreställning
JRR Tolkien var som bekant djupt troende katolik. Den kristna symboliken är invävd i trilogin om Härskarringen men är inte så tydlig för moderna människor, anser den kristna elev- och studentorganisationen Ny generation. Därför har de skapat en multimediaföreställning som kallas Sagan bakom ringen. Den 45 minuter långa föreställningen ska lyfta fram paralleller mellan Tolkiens historia och det kristna evangeliet. Den innehåller teater, musik, dans och film och turnerar just nu på högstadier, gymnasieskolor och universitet runtom i landet. Ny generation har låtit sig inspireras av filmernas framgångar och använder bland annat flera sekvenser från de två första Härskarringen-filmerna, enligt ett speciellt licensavtal. Föreställningarna följs upp med ungdomsmöten med de lokala kristna Ny generation-grupperna. Han berättar att de precis har varit i Värnamo och gett tre föreställningar på en gymnasieskola där.
   – Vi får väldigt bra respons, säger Fredrik Lundqvist. Han är med på turnén, som nu är inne på sin fjärde av nio veckor.
   – Filmerna är så stora nu, de överglänser verket bakom. Många elever säger att de inte visste att Tolkien var kristen. Vi får tillfälle att berätta mer om Tolkien och vem han var, och framför allt om hans och vår gemensamma kristna tro. Vi får massor av frågor i diskussionerna efteråt, vi hinner inte svara på alla. Det är bra, vi vi ville att föreställningen skulle vara en tankeväckare, säger Fredrik Lundqvist.
   Ny generation är en ekumenisk riksorganisation och medlemmarna kommer från olika kristna samfund. Mer om föreställningen finns att läsa här. Där kan man också hitta turnéschemat. Den enda föreställningen som är öppen för allmänheten är i Universitetets aula i Uppsala den 11 mars.

Tack till Bloemfontein för tipset på Tolkienisternas telegrambyrå!

Källa: www.nygeneration.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Köp blåbärssoppa och få Sagan om ringen
Gillar du blåbärssoppa och samtidigt tänkt att köpa Sagan om ringen översatt av Åke Ohlmarks? Varför då inte slå två flugor i en smäll och köpa fyra produkter från blåbärssoppatillverkarna Sagolika och få en bok på köpet? Är du mer intresserad av mode kan du köpa senaste numret av tidningen Plaza och även då få en bok på köpet.

Mattias Richter

Kommentera
04-02-15
”Into the West” har en tragisk bakgrund
I slutet av Sagan om konungens återkomst lämnar Frodo för evigt Midgård. Sången ”Into the West”, som Annie Lennox sjunger över eftertexterna, handlar om den resan. Men den handlar också om en högst verklig persons död. Fran Walsh skrev texten samtidigt som en ung vän och filmarkollega, Cameron Duncan, kämpade sin sista kamp mot skelettcancer. När han dog bara 17 år gammal hade han gjort två kortfilmer, varav den sista bland annat handlade om hans egen förestående död. Fran Walsh och Peter Jackson engagerade sig mycket i den begåvade unge mannens öde och stöttade hans familj. Cameron Duncan älskade de första två Härskarringen-filmerna, men dog strax innan den tredje filmen blev klar. ”Into the West” spelades för första gången på hans begravning.

Fran Walsh, som annars aldrig uppträder offentligt, gjorde ett undantag då sången vann en Golden Globe för ett par veckor sedan. Tillsammans med Howard Shore riktade hon då en hyllning till Cameron Duncan, en person som de flesta i publiken antagligen inte kände till. Läs mer om Fran Walsh och Cameron Duncan i den här krönikan eller på Duncans hemsida här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
SOKÅ på dvd innehåller ”bloopers”?
Sajten dvddebate.com har kommit över något som verkar vara omslaget till dvd-utgåvan för region 2 (Europa) av Sagan om konungens återkomst. Vi talar alltså nu om bioversionen, inte den förlängda som kommer senare i höst. Sajten publicerar omslaget med reservationer – de garanterar inte att det är äkta. De uppger också att utgivningsdatumet som nämns är 24 maj, men att detta ännu är ovisst.

Omslaget är helt i stil med de tidigare utgåvorna. På baksidan listas extramaterialet. Det mesta är som på de tidigare två filmerna, med ett större undantag: här annonseras för ”Lord of the Rings Trilogy Outtakes and Bloopers” – det vill säga borttagna scener och misstag/tabbar från hela trilogin! Detta är något som fans efterfrågat länge, men Peter Jackson har utryckt tveksamhet till att ha med dessa på en dvd-utgåva. Just av den anledningen kan omslaget vara en skicklig förfalskning – en filmfantasts önskedröm helt enkelt. En annan detalj som skapar tvivel är att baksidestexten nämner ”nominerad till elva Oscars”. Borde de marknadsförarna invänta slutresultatet och göra reklam för det antal Oscars filmen eventuellt vinner den 29 februari?

Studera omslaget och bilda er en uppfattning själva, här. Och så här ser listan över extramaterialet ut i översättning – alltså med en kraftig reservation för att detta kan visa sig vara en förfalskning.

Dokumentärer: Hemligheterna bakom produktionen av ett episkt äventyr.
- Bakom kulisserna: Sagan om konungens återkomst.
- Striden om Midgård.
- Värvet (the quest) genomfört.
Kortfilmer från lordofthering.net:
- Digitala hästar.
- Éowyn från Rohan.
- Minas Tirith.
- Aragorns öde.
- Slaget på Pellenors slätter.
- Sam den modige.
Härskarringen-trilogin: borttagna scener och tabbar (outtakes & bloopers).
Trailer och TV-reklam.
”Into the West” musikvideo med Annie Lennox.
Förhandstitt på dataspelet The Lord of the Rings Trilogy.
Förhandstitt på Sagan om konungens återkomst i förlängd version.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
 04-02-15
Information om SOKÅ-dvd om tre veckor
Den 8 mars släpper New Line Cinema mer information om dvd och vhs-släppet av Sagan om konungens återkomst. Det framgår av en ny pop-up-annons på en del av den officiella hemsidan, här. Troligen gäller informationen bioversionen. Förhoppningsvis får vi då veta något om innehållet på den extra dvd-skivan och kanske datumet då den kommer att säljas i butiker.

Källa: www.councilofelrond.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-02-15
Jag är Gandalf!
Har du någon gång funderat över vem av huvudpersonerna i Härskarrringen du är mest lik? Nu kan du äntligen få svaret! På rollspelstidningen Fenix hemsida finns ett roligt test som visar vem av karaktärerna i Härskarringen du har mest gemensamt med, och således skulle vara om du var med i berättelsen. Så gå in på här, klicka på "Vem är du i Midgård?"-länken, svara på några enkla frågor och beskåda resultatet!

Franz Ung
Redaktionen

Kommentera
 04-02-15
Se SOKÅ bakom kulisserna på japansk sajt
Japan är det enda stora publiklandet där Sagan om konungens återkomst ännu inte haft premiär. Den 14 februari öppnar filmen där. Inför premiären finns nu bland annat en hemsida med trailers, filmklipp och annat smått och gott. Här finns också ett stort antal videofilmade intervjuer med alla skådespelarna. Och dessutom något som inte setts någon annanstans: tio okommenterade videoklipp med spännande bakom-kulisserna-material. Ett par av klippen är mer än tio minuter långa! Sajten är förstås på japanska, men de viktiga orden är på engelska och filmerna givetvis också. Se allting här.

Källa: www.theonering.net, forum

Katarina Tunving

Kommentera
 04-02-15
Allt du velat veta om Härskarringen-filmerna …
… men aldrig vågat fråga, finns nu samlat på en hemsida. Efter otaliga dokumentärer i tv, på nätet och på dvd-rullar så trodde jag att jag hade hört alla lustiga fakta om Härskarringen-filmerna. Men jag var för styv i korken. På J.W's LOTR Fansite finns faktiskt en massa trivial information som jag inte hört förut. Visste ni till exempel att juveleraren mätte fel när han gjorde Aragorns kungakrona? När de skulle filma kröningsscenen, gled den lugnt och stilla över Viggo Mortensens ansikte och ner på axlarna. Visste ni att de ståtliga ryttarna från Rohan består nästan uteslutande av kvinnor i genomsnittsåldern 50? Och visste ni vad lavan på Domedagsberget är gjord av? Nähä, tänkte väl det. Jag kan avslöja så mycket som att det är ätbart … För lite oviktig och rolig läsning, surfa till samlingen ”Fun LotR Facts” här.

Källa: www.theonering.net, forum

Katarina Tunving

Kommentera
 04-02-15
Aragorn gästar Luuk!
Viggo Mortensen kommer att dyka upp som gäst i TV 4:s talkshow Sen kväll med Luuk någon gång under våren. Mortensen är ju aktuell som Aragorn i Sagan om konungens återkomst, men han spelar också huvudrollen i nya äventyrsfilmen Hidalgo, som har premiär i vår. Tack Susanna för tipset!

Källa: TV 4 text-tv

Veronica Ninwanen och Katarina Tunving

Kommentera
04-02-06
50-års jubileet firas i Bryssel!
Det är 50-årsjubileum i år. 1954 publicerades de första två delarna av Härskarringen-trilogin i England. (Läsarna fick vänta på Sagan om konungens återkomst till året därpå.) Jubileet firas bland annat med en hel veckas aktiviteter i Bryssel den 22–28 mars. Arrangörer är de brittiska och italienska Tolkiensällskapen, med stöd av ett stort antal internationella Tolkiensällskap, däribland svenska Forodrim och Arda-sällskapet.

Jubileumsfirandet äger rum på det italienska kulturinstitutet i Bryssel. För några aktiviteter hyr man också in sig i Europaparlamentet. Hela veckan pågår tre utställningar. ”Tolkien och Midgård”, en utställning med Tolkieninspirerad konst; ”Härskarringen i Nya Zeeland” där nyzeeländska frimärken med filmmotiv visas; ”Härskarringen” som ställer ut utgåvor av böckerna på ett stort antal språk. Veckan fylls med teaterpjäser, konserter, seminarier med gästföreläsare från ett flertal länder, högläsning etcetera. Givetvis ingår också en stor middag och en maratonvisning av Peter Jacksons tre Härskarringen-filmer.

För den som har vägarna förbi Bryssel i slutet av mars går det fortfarande att anmäla sig till jubileumsveckan. Sista datum är 29 februari. Allt om programmet och hur man anmäler sig finns på projektets hemsida här.

Källa: www.tolkiensociety.org

Katarina Tunving


Kommentera04-02-06
Nya uppgifter om den förlängda Sagan om konungens återkomst!
Tidigare har Tolkiens Arda rapporterat om den förlängda dvd-versionen av Sagan om konungen återkomst. Nu kommer nya uppgifter om scener, bortklippta från biofilmen, som kommer med i den längre versionen. Aftonbladet har publicerat en artikel som bland annat tar upp att Peter Jackson själv kommer att få en mer framträdande roll som piratkapten. Jackson fanns med i bioversionen men valde själv att klippa ner sin närvaro och i bioversionen skymtar han bara förbi.

På bio är filmen tre timmar och tolv minuter. Hur lång den förlängda dvd-versionen blir är ännu oklart. Klart är i alla fall att det blir ytterligare 400 bilder med digitala effekter.
   Peter Jackson säger till Aftonbladet:
   – Vi har en timme extra scener, men vi kommer inte att använda allt. Men minst en halvtimme.

I andra intervjuer som Tolkiens Arda rapporterat om har Peter Jackson dock pratat om en förlängd version på 4 timmar 10 minuter, alltså 50–55 minuter längre. Framtiden får utvisa vilken som blir den slutliga längden.

Den längre versionen innebär också att ny musik måste skrivas. Howard Shore har komponerat 30 minuter som spelas in i London i mars.

Här är ett axplock av vad som kommer med i den förlängda versionen:
Hela sekvensen där Aragorn leder spökarmén från berget till slagfältet på Pelennors slätt blir längre.
Sekvensen där Saruman försvinner ur handlingen lär vara sju minuter lång.
Gimli och Legolas tävlar om vem som dricker mest när hjältarna från Helms klyfta festar i Edoras.
Mer om Éowyn och Faramir efter slaget på Pelennors slätter kommer med.
Mer med Aragorn och Arwen. Bland annat ska där finnas en episod där Arwen sjunger.
Frodo och Sam marscherar en bit med orcherna i Mordor när de förklätt sig i orchkläder.

Hela artikeln finns att läsa här.

Källa: www.aftonbladet.se

Marcus Rönnegard


Kommentera04-02-06
Skriv med tengwar
För dig som vill kunna skriva med alvskriften tengwar så finns det nu ett helt nytt typsnitt att ladda ner på följande adress: home.student.uu.se/j/jowi4905/fonts/annatar.html

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-02-06
Gandalf rockar fett!
Tyckte du att Gandalf insats i Härskarringen var kladdig, smörig eller helt enkelt fet (?) så är detta en märklig sak som du kanske kan gilla! För att hedra Drottningen av Englands besök till Nya Zeeland så skulpterades Gandalf helt i - margarin! Kolla in bilderna här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera04-02-06
Tolkiens teckningar på jubileumsmärken

I förra veckan rapporterade vi att frimärken med motiv från Härskarringen-filmerna är till salu på Isle of Man. Nu släpps ännu fler frimärken med Tolkienmotiv. Det är brittiska postverket Royal Mail som ger ut tio märken för att fira att det i år är 50 år sedan de första delarna i trilogin gavs ut. Motiven är nio illustrationer av JRR Tolkien själv, samt en karta ritad av sonen Christopher Tolkien. Frimärkena kan beskådas här.

Källa: www.councilofelrond.com

Katarina Tunving


Kommentera04-02-06
SOKÅ bästa film enligt Empires läsare
Sagan om konungens återkomst har usetts till bästa film av den engelska filmtidskriften Empires läsare. Det är tredje gången i rad för Härskarringen-filmerna – tidigare år har Sagan om ringen och Sagan om de två tornen vunnit samma pris i Empire-tävlingen. Priserna röstas fram online av tidningens och hemsidans läsare. Dessutom utsågs Andy Serkis till årets bästa engelska skådespelare och scenen där rohirrim attackerar på Pelennors slätter till årets bästa filmscen. Andy Serkis, Bernard Hill och Billy Boyd tog emot priserna på Empires gala i London här om dagen. Peter Jackson deltog via satellit: han hade filmat sig själv när han höll tacktalet i en berg-och-dalbana. Jackson hade också nominerats för bästa regi, men det priset knep Quentin Tarantino för sin Kill Bill 1. En rapport från galan med bilder finns här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera04-02-06
Säg "ja" i alvklänning
Går du i giftastankar? Planerar du ett stort bröllop men vet inte riktigt vilken stil du ska ha? Sajten TheOneRing.net visar ett antal sidor från en bröllopstidning med ett specialnummer om fantasykläder och Nya Zeeland. Där finns också en intervju med Härskarringen-filmernas kostymmakare Ngila Dickson. Kolla in sidorna här och låt dig inspireras.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera

Upp


Nyhetsarkivet:
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
Redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
Reporter
marcus@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare