ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

24-25 april -- Sci-fi-mässa i Malmö gästad av Pippin (Billy Boyd).
24 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
24 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten. Obs: inställt.

1 maj -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
5 maj -- Fantasy-, sf- och skräckfilmsgalan Saturn Awards anordnas: SOKÅ har 13 nomineringar.
19-23 maj -- Spelkonventet LinCon anordnas, med Sagan om ringen-RISK och The Lord of the Rings TCG.
23 maj
-- Howard Shore ger en konsert med sin filmmusik i London.
25 maj -- Sagan om konungens återkomsts bioversion släpps som köpfilm.
10 juni -- MTV Movie Awards går av stapeln, SOKÅ nominerad för bästa film och bästa actionscen.
29 juli -- The Fellowship of the Ring fyller 50 år!
28-30 augusti -- The Fellowship Festival i London: uppträdanden, seminarier, filmvisningar och fester.
4 september -- Galan Hugo Awards anordnas, SOKÅ är nominerad som bästa film.
22-23 oktober -- Amerikanska Marquette University uppmärksammar 50-årsminnet med en konferens.
29-31 oktober -- Jättekonventet RingCon i tyska Bonn, bland andra Denethors och Haldirs
skådespelare gästar.
11 november -- The Two Towers fyller 50 år!

 04-04-23
Ännu en nominering för Sagan om konungens återkomst
Sagan om konungens återkomst har blivit nominerad till två MTV Movie Awards-priser i kategorierna bästa film och bästa actionscen för slaget på Pelennors slätt. Om du vill gå in och rösta kan du göra det här.

Både Sagan om ringen och Sagan om de två tornen har tidigare vunnit MTV:s pris för bästa film. Dessutom vann Orlando Bloom pris för bästa manliga genombrott år 2002, och 2003 fick Andy Serkis/Gollum priset för bästa virtuella prestation. Priset för bästa actionscen 2003 gick också till Sagan om de två tornen, för striden vid Helms klyfta.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter


Kommentera (5)
04-04-23
New Line tackar för Bilbo-kampanjen
Den 3 april rapporterade vi att sajten TheOneRing.net startat en kampanj för att en filmatisering av Bilbo ska bli verklighet. Detta har redan väckt respons hos filmbolaget New Line Cinema. En av filmbolagets högsta chefer, Bob Shaye, har skrivit ett personligt brev som nu publiceras på kampanjsajten. Bob Shaye tackar så mycket för stödet, och skriver att man på New Line är rörda över alla fans engagemang för filmerna. Han skriver vidare att det inte finns någon osämja mellan New Line och MGM om rättigheterna; inga diskussioner har dock påbörjats. Men om sådana samtal påbörjats, försäkrar Bob Shaye att New Line avser att ”göra det rätta”, och ta vara på Tolkiens intentioner i en eventuell filmatisering. ”Men vi vill också att filmen ska ha bästa möjliga mentorer. Och för oss innebär det, om det är möjligt, Peter (Jackson) och Fran (Walsh). De är för närvarande helt upptagna med King Kong och kommer så förbli de närmaste två åren”, förklarar Bob Shaye avslutningsvis. Läs brevet i original här.
   Det var för övrigt Bob Shaye som en gång, då Peter Jackson kom till New Line och ville göra två Härskarringen-filmer, lär ha svarat: ”Två? Men det är ju tre böcker? Varför inte göra tre filmer?”

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera (3)
04-04-23
Denethor och Haldir gästar tyskt Tolkienkonvent
I höst är det åter dags för vad som ofta kallas världens, eller i alla fall Europas, största Tolkienkonvent: RingCon i Bonn, Tyskland, den 29–31 oktober. Konventet arrangeras gemensamt av det tyska Tolkiensällskapet Deutsche Tolkien Gesellschaft och sajten www.herr-der-ringe-film.de. De senaste åren har konventet varit en succé som lockat mer än 1000 deltagare från både tysk- och engelskspråkiga länder. Flera av de mindre stjärnorna från filmen har besökt konventen och gjort bejublade framträdanden. Ett par av dem återkommer i år, Craig Parker (Haldir) och Mark Ferguson (Gil-galad). De har efter framgångarna med filmerna de senaste åren turnerat runt på olika Tolkienevenemang i Europa och Nordamerika. Enligt rapporterna bjuder både Parker och Ferguson på mycket skratt och spännande berättelser från filmarbetet. Dessutom kommer också en skådespelare med en mer framträdande roll till konventet i år: John Noble (Denethor).

För den som har tid och råd så finns alla uppgifter om registrering och betalning på RingCons hemsida här.
   Sajten finns både i en tysk- och en engelskspråkig variant. För att få en bild av hur det brukar gå till, läs den alltid pålitilige engelsmannen Ian Smiths rapport från RingCon 2002 här.

Källa: www.catahya.com

Katarina Tunving


Kommentera (0)
04-04-18
SOKÅ nominerad till en Hugo
Sagan om konungens återkomst har, inte helt oväntat, nominerats till en Hugo för bästa fantasyfilm under 2003. Hugo Awards är en välkänd prisgala för litteratur, film, konst och publikationer inom science fiction och fantasy. Övriga nominerade filmer är 28 dagar senare, Hitta Nemo, Pirates of the Caribbean och X2: X-Men United. I kategorin kortfilmer så nominerades också filmen där Gollum tar emot MTV:s filmpris (finns på dvd:n med förlängda versionen av Sagan om de två tornen). Det är World Science Fiction Society som delar ut priserna, och det sker den 4 september på Worldcon i Boston. Läs mer om priserna här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera (0)
04-04-18
Se parodin från Oscarsgalan
Var det någon som missade Billy Crystals roliga parodi som inledde Oscarsgalan? Där uppträder årets Oscars-värd i flera olika filmroller från 2003, bland andra Legolas, Gollum och Pippin. Filmen finns nu att ladda ner på en fransk hemsida, här.
   Filen är rätt stor, 23 Mb, och man får stå ut med textning på franska. Men kul är det!

Källa: www.comingsoon.net

Katarina Tunving


Kommentera (0)
04-04-18
Tolkiens verk inte eskapism menar forskare
Tolkiens skapade värld är inte verklighetsflykt – den är snarare en hjälp för oss att se verkligheten. Det menar dr Ralph Wood, som gjort en teologisk och litterär analys av Tolkiens verk i boken The Gospel According to Tolkien (Evangeliet enligt Tolkien). Härom veckan föreläste han på Campbell University i North Carolina, USA.

Dr Wood menade att de underliggande teman som finns i Tolkiens värld är högst aktuella i vårt moderna samhälle. Bland annat argumenterade han kring Ringens tre inneboende onda krafter: makten att upphäva döden, makten att göra bäraren osynlig och makten att undertrycka andras vilja. I dag försöker vi också uppskjuta döden så länge det går. Våra liv har blivit längre, men liksom i det av Ringen förlängda livet så blir vi inte lyckligare. Osynlighetskraften representerar magin, vilken Tolkien såg som ond. Magi är som en snabb, teknologisk genväg, något som sätter den långsamma naturliga processen ur spel. Ringens tredje makt, över viljan, innebär att den inte bara frestar varelser i sin närhet, den tyranniserar och betvingar dem också. Dr Wood drog paralleller till totalitära regimer i både öst och väst.
Den intressanta artikeln om föreläsningen finns att läsa på universitetets hemsida här.

Källa: warofthering.net

Katarina Tunving


Kommentera (1)
04-04-17
Något för tolkienistens trädgård?
En trädgårdsfirma i London har specialiserat sig på att bygga trädhus hemma hos folk. Nu hakar man på den senaste trenden och erbjuder även – hobbithus. ”Varför inte ge ett hörn av trädgården en ’touch of Tolkien Magic’” skriver Highlife Treehouses på sin hemsida. ”Dessa vackert utformade små hem är perfekta för små och stora barn” förklarar firman. Hm, det kanske finns ett antal stora barn här på Tolkiens Arda som gärna köper ett sådant krypin? Även om de verkligen inte är lika fina som i filmerna. Se fler bilder här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera (1)
04-04-16
Turismen störst i Nya Zeeland tack vare filmerna
Hypen kring Peter Jacksons filmatisering av Härskarringen håller på att peta bort Nya
Zeelands mejeriproducenter från förstaplatsen som landets största inkomstkälla.

Filmerna, vars magnifika foto av Nya Zeelands vildmark i kombination med landets image som en skön plats utan världsliga problem, har gjort denna avlägsna önation i Stilla havet med fyra miljoner invånare till en plats som måste ses för många miljoner turister varje år.

Produktion av mejeriprodukter – landets största inkomstkälla sedan femtio år tillbaka – håller nu på att förlora den förstaplatsen till turismen. Nyzeeländska institutet för ekonomiska studier (The New Zealand Institute for Economic Research) gick nyligen ut och med prognosen att turism kommer att bli exportsektorns verkliga ”stjärna” under de kommande två åren. Samtidigt menar man att annan export kommer att bli lidande till följd av en stigande nyzeeländsk dollar.

Institutet menar att turismen kommer att fortsätta vara betydande på grund av förväntad stark ekonomisk tillväxt världen över, ökande antal flygplatser på Nya Zeeland och ”den stora internationella exponeringen av landet” tack vare elva Oscar-statyetter.

Källa: www.planet-tolkien.com

Marcus Rönnegard

Kommentera (0)
04-04-14
Tolkienspel på LinCon
Det Linköping-baserade spelkonventet LinCon anordnas i år för 20:e gången, och man gör det med två intressanta höjdpunkter för oss Tolkienfrälsta. Dels så anordnas det spel med Sagan om ringen-RISK (kontakt: daniel.andersson@agera.ssu.se), dels med kortspelet The Lord of the Rings TCG (kontakt: derefeldt@bredband.net). Konventet går av stapeln den 19-23 maj.

Källa: www.lincon.se

Gustav Dahlander

Kommentera (0)
04-04-11
Honmonsteret bland världens bästa monster
Filmexperter har utsett de tio bästa monsteren på film. Och bland dessa döljer sig Honmonstret. Hon kommer på sjätte plats bakom storheter såsom King Kong (1) och Alien (2). Det är de gamla godingarna som toppar listan, men även trollet från Harry Potter och de vises sten (2001) kom med på listan, dock på en tionde plats. Den som vill se se hela listan finner den här.

Källa: www.theonering.net och www.sundayherald.com

Mattias Richter

Kommentera (0)
04-04-03
All Härskarringen-musik ges ut i superbox!
Howard Shore
planerar att ge ut en superbox med musiken från alla tre Härskarringen-filmerna. Och då menar han all musik från filmerna, inte bara de korta avsnitt som finns med på soundtracken till respektive film. Boxen ska innehålla två cd-skivor från Sagan om ringen och tre cd vardera för Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst. Ytterligare en cd med ”rariteter” bifogas, så att samlingen innehåller totalt nio cd-skivor. Shore säger att boxen kommer ut någon gång under 2005.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera (8)
04-04-03
Fansen bedriver kampanj för Bilbo-film!
Tolkienfans som vill ha en filmatisering av Bilbo: en hobbits äventyr har nu lagt upp petition på internet. I den vädjar man till New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayers och United Artists att komma överens om rättigheterna, så att filmen kan bli verklighet. ”Vi är inte redo att lämna Midgård!” avslutas petitionen. Här kan man skriva på namnlistan, som just nu har 2 068 underskrifter. Tolkiensajten theonering.net har också beslutat starta en kampanj för att få filmen till stånd. Med hjälp av sajten Let the Hobbit Happen ska man presentera underlag och stöd för alla som vill skriva brev till de inblandade filmbolagen.

Källa: www.warofthering.net och www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera (5)
04-04-03
April, april ...
Ni såg väl Tolkien Ardas lilla aprilskämt på förstasidan här om dagen? Tolkien skulle själv komma och signera böcker i SF-Bokhandeln ... Nåja, Tolkiens Arda var inte ensamma om att hitta på Tolkien-relaterade skämt i år. Här är några av dem:

Tolkiensajten TheOneRing.net hade förstås sitt årliga skämt. Man presenterade ett pressmeddelande från New Line Cinema som sa att problemet med filmrättigheterna lösts och att inspelningen av Bilbo: en hobbits äventyr ska börja 2005. Ian McKellen och Andy Serkis återvänder, stod det, men däremot hade man engagerat actionfilmregissören Paul Anderson och inte Peter Jackson.

Brittiska Empire Magazine förklarade också att New Line tröttnat på att vänta på Peter Jackson och tänker skapa en nyskriven fortsättning på Härskarringen, som ska regisseras av Michael Bay (Bad Boys, Armageddon, Pearl Harbor). Skämtet ligger nära sanningen, eftersom filmbolaget faktiskt har laglig rätt att själva hitta på en fortsättning ...

Den engelska lokaltidningen Shropshire Star påstod däremot i en artikel här, http://www.shropshirestar.com/news/publish/article_15163.shtml med bild och allt, att Peter Jackson just varit på besök där. Han tänker filma Bilbo: en hobbits äventyr i Shropshire, eftersom Tolkien själv var så förtjust i det landskapet. Jackson berättar också att man har skrivit in en kvinnlig hob i manuset, som Bilbo ska bli kär i ...

På Disney-fansajten jimhillmedia.com här kunde man i stället läsa att Bilbo: en hobbits äventyr ska bli en ny attraktion på Disneyland. Man ska åka genom Fylke i Gandalfs kärra, ta båt genom Dimmiga bergen och ner för ett vattenfall, skrämmas av jättespindlar och så förstås möta draken Smaug. Det vore faktiskt rätt kul ...

Peter Jacksons fanklubb TBHL (The Bastards Have Landed) påstod att Peter Jackson kräver att fanklubben läggs ner. I ett ”brev från Peter Jackson” här stod det att Jackson nu är en berömd Oscars-belönad regissör som minsann vill ha mer respekt från en fanklubb. I stället hade uppdraget gått till filmsajten aintitcoolnews.com som ska starta klubben AintPeterJacksonCool.com.

En indisk sajt avslöjade här att Peter Jackson ska göra en storfilm av det indiska episka diktverket Mahabharata. Rollerna ska spelas av amerikanska stjärnor, för Jackson tycker inte att de indiska skådespelarna duger. Eposet ska bli större och mycket längre än Härskarringen, lovar sajten.

BBC:s hemsida berättade på sin vetenskapssektion här att planeterna i vårt solsystem ska döpas om efter Tolkiens gestalter. Jorden ska till exempel heta Gandalf, Mars blir Frodo och Saturnus döps om till Saruman. Månen ska också få ett nytt namn: Gollum.

Källa: www.theonering.net, www.warofthering.net, www.comingsoon.net

Katarina Tunving

Kommentera (5)
04-04-03
Sissel Kyrkjebø sjunger i förlängda SOKÅ!
Den norska sångerskan Sissel Kyrkjebøs röst kommer att höras i den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst!
   Sissel Kyrkjebø var solist på den amerikanska premiären av The Lord of the Rings Symphony i amerikanska Columbus, Ohio den 27 mars. Howard Shore har sammanställt symfonin av musik från alla tre filmerna och dirigerar själv. Shore behövde egentligen en sopran, en gossopran och en mezzosopran till de olika solopartierna, men den norska sångerskan klarade alla stämmorna själv. Hon sjöng både Into the West och Gollums sång, samt flera melodier på alvspråket sindarin. Howard Shore var mycket förtjust, och hon är kontrakterad för att uppträda även den 16 april i Antwerpen och i London den 23 maj. Shore fortsätter sedan världsturnén till många storstäder, bland annat Sydney, Tokyo och New York. Sissel Kyrkjebø ska vara med på så många konserter hon hinner. Och som sagt, på den förlängda Sagan om konungens återkomst.
   – Vi har precis varit i London och lagt på tio minuter sång till filmen. Det var faktiskt det sista musikinspelningen som gjordes, och efteråt var det stor fest, berättar sångerskans manager Arne Svare entusiastiskt för norska tidningen Verdens Gang. Läs artikeln här.
   Sissel Kyrkjebø själv har dock bara sett de första två filmerna i trilogin. Hon ska se den tredje nu, lovar hennes manager.

Källa: www.theonering.net och www.vg.no

Katarina Tunving

Kommentera (2)
04-04-03
Shippey kritisk mot Jacksons Härskarringen
Tom Shippey, språkprofessor och författare till bland annat JRR Tolkien, Author of the Century, föreläste här om dagen på ett amerikanskt universitet. Ämnet: Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Härskarringen i jämförelse med boken. Tom Shippey var ganska kritisk.
   – Peter Jackson lyckades inte fånga kärnan i originalberättelsen. Anledningen är att berättarspråket är så annorlunda i visuella media jämfört med verbala media, förklarade Shippey för det hundratalet åskådare som lyssnade i aulan på Hope College i Michigan.
   Shippey poängterade bland annat att Jackson inte på ett effektivt sätt använt sambanden mellan de olika delarna av berättelsen. I boken känner karaktärerna inte till hur deras handlingar påverkar de andra karaktärerna i deras del av dramat, medan läsaren har den kunskapen och ser sambanden i historien. Det är en spänningshöjande teknik i boken, men det blev inte så bra på film, menade Shippey.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera (0)
04-04-03
Anta Éowyns utmaning!
För ett år sedan, närmare bestämt den 12-14 mars, så möttes ett antal sköldmöer i Nashville, Tennesse, i USA för att starta en tradition; en utmaning som har fått namn efter den tappraste sköldmön vi känner till -- Éowyn. "The Éowyn Challenge" går ut på att gå distansen som var mellan Vattnadal och Hobsala. Läs mer på deras officiella hemsida.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Kommentera (1)
04-04-03
Okänd gav Härskarringen till välgörenhet
Jo Wheatley, föreståndare för en engelsk välgörenhetsbutik, blev oerhört förvånad häromdagen. En anonym givare kom in och gav henne en påse vanliga böcker. Men bland dem fanns också ett fynd: en välbevarad förstaupplaga från 1961 av de tre delarna i J.R.R Tolkiens Härskarringen. En specialist har värderat dem till 500 pund (cirka 6 950 kronor) och en köpare finns redan.
   – Jag hoppas att att vem det än var som donerade böckerna blir glad för att veta att pengarna kommer att användas till goda ändamål, säger Jo Wheatley.

Källa: www.tolkienonline.com

Katarina Tunving

Kommentera (3)


Upp


Nyhetsarkivet:
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Nil Olofsson
Redaktör
likdel@yahoo.se

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA