ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

5 maj -- Fantasy-, sf- och skräckfilmsgalan Saturn Awards anordnas: SOKÅ har 13 nomineringar.
19-23 maj -- Spelkonventet LinCon anordnas, med Sagan om ringen-RISK och The Lord of the Rings TCG.
23 maj
-- Howard Shore ger en konsert med sin filmmusik i London.
25 maj -- Sagan om konungens återkomsts bioversion släpps som köpfilm.
25 maj -- Seminarium om filmernas specialeffekter på folkets hus i Trollhättan.
10 juni -- MTV Movie Awards går av stapeln, SOKÅ nominerad för bästa film och bästa actionscen.
29 juli -- The Fellowship of the Ring fyller 50 år!
28-30 augusti -- The Fellowship Festival i London: uppträdanden, seminarier, filmvisningar och fester.
4 september -- Galan Hugo Awards anordnas, SOKÅ är nominerad som bästa film.
22-23 oktober -- Amerikanska Marquette University uppmärksammar 50-årsminnet med en konferens.
29-31 oktober -- Jättekonventet RingCon i tyska Bonn, bl. a. Denethors och Haldirs skådespelare gästar.
11 november -- The Two Towers fyller 50 år!

 04-05-21
Gollum på en tiondeplats
Prisregnet fortsätter över Härskarringen-filmerna. När tidningen Premiere listade ”De 100 största filmstjärnorna genom tiderna” lyckades Andy Serkis som Gollum knipa åt sig en tiondeplats. Inte illa! Så här motiverar tidningen placeringen: ”Stor ära tillfaller Serkis, vars reptilaktiga och uppsluppet patetiska röst fyller den eländige skurken med liv ...”
   Den digitala utformningen av Gollum hyllades också i motiveringen.

Källa: www.premiere.com och www.councilofelrond.com

Martina Raadik

Kommentera (3)
04-05-21
Påven och Peter Jackson påverkar världen
Time Magazines lista över de mest inflytelserika personerna i världen lyckades Peter Jackson tillsammans med Harry Potter-böckernas moder JK Rowling hamna under kategorin ”Konstnärer och underhållare” (Artists and Entertainers). På listan, men inte under samma kategori, fanns bland andra Påven, Bill Gates och George Bush.

Källa: www.theonring.net och www.cnn.com

Martina Raadik

Kommentera (0)
04-05-21
Lovande start för The Battle for Middle-earth
Om du har funderat på att köpa spelet The Battle for Middle-earth när det kommer för PC till jul så finns det nu ännu en anledning. Aftonbladets recensent Henrik Rudin har varit på e3-mässan och testat spelet och är mycket nöjd. Han säger att det inte är lika långtråkigt som The War of the Ring och att grafiken är betydligt bättre, med dramatiska kameraöveråkningar. Hela recensionen finns här.

Källa: www.aftonbladet.se

Mattias Richter


Kommentera (0)
04-05-21
Merry med i Ringen-dokumentär
Som Toilkiens Arda tidigare har rapporterat håller det på att produceras en dokumentär om fansen till Härskarringen, både böckerna och filmerna. Dokumentären har fått mycket stöd från sajten TheOneRing.net. Den 12 maj blev det officiellt att Dominic Monaghan (Meriadoc i Peter Jacksons filmatisering, men det har väl ingen undgått?) kommer att medverka. Men han är inte den enda celebriteten som ska vara med. Filmmakarna lovar intervjuer med kända författare som Clive Barker och Terry Pratchett. Det ska bli intressant att se slutresultatet, inte sant?
   Följ utvecklingen här.

Källa: www.theonering.net och www.lordofthefans.net

Veronica Ninwanen


Kommentera (0)
04-05-21
Visa-kort i Finland
Vårt kära grannland Finland har hakat på Härskarringen-temat. Banken Sampo gav förra året ut Visa-kort med ett välkänt motiv till nya kunder. Banken ger fortfarande ut korten men det är bara för en begränsad tid. Så om du är en manisk samlare så kanske detta är något för dig. Tänk bara på att man måste öppna ett konto i den finska banken för att få kortet. De som bara är nyfikna på hur kortet ser ut kan kolla in det här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera (0)
04-05-19
Svenskt seminarium om filmerna
Är du ett stort fan av Peter Jackssons filmer, eller bara intresserad av hur specialeffekter görs? Då får du inte missa seminariet i Trollhättan på folkets hus på tisdag, den 25 maj. Anmälningstiden går dock ut i dag den 19 maj, så det gäller att vara snabb. En av specialisterna från Weta Digital som arbetat med specialeffekter till de båda sista filmerna kommer och föreläser. Anmälan görs till info@filmivast.se. Mer om seminariet kan du finna här.

Tack till Calle Jershed på Film i Väst som tipsade oss om detta.

Mattias Richter

Kommentera (8)
04-05-13
SOKÅ fick åtta saturnus-statyetter
Sagan om konungens återkomst blev den stora segraren vid den 30:e Saturn Awards-galan nyligen. Det är en amerikansk gala där man en gång om året delar ut priser till film och tv inom genrerna fantasy, science-fiction och skräck. SOKÅ hade 13 nomineringar och kammade hem
åtta priser – för bästa fantasyfilm, regi, manus, musik, makeup och specialeffekter, samt varsitt pris till Elijah Wood (Frodo) och
Sean Astin (Sam). Ingen annan film vann så mycket, det närmaste
var Kill Bill, del 1 och Finding Nemo som fick vardera två saturnus-statyetter. X-Men 2 fick priset för bästa science fiction-film och 28 dagar senare utsågs till bästa skräckfilm.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving


Kommentera (0)
04-05-13
Se menyerna till Sagan om konungens återkomst
Är du intresserad av att se hur de nya dvd-menyerna för Sagan om konungens återkomst kommer att se ut? Då finns de att beskåda här.
   Det är en Quicktimefil på 5,7 Mb som du får ladda ner och sedan öppna i Quicktime. Det är de engelska menyerna man ser, men man kan anta att de svenska kommer vara snarlika dessa.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter


Kommentera (0)
04-05-13
Gandalf studerar döda hästar
Ian McKellen har lagt upp några privata bilder från filminspelningarna av Härskarringen på sin hemsida. Inget märkvärdigt, men det är lite kul att se honom tillsammans med sina ”Gandalf-dubletter” till exempel. Och sedan verkar han väldigt fascinerad av döda hästar ... som inte är döda hästar. Bilderna finns att beskåda här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving


Kommentera (2)
04-05-08
20 000 inlägg på TA:s forum!
Natten till den 4 maj uppnåddes den magiska gränsen 20 000 inlägg på Tolkiens Ardas forum. Trots att den tredje filmpremiären ligger långt bakom oss, har debatten om Tolkiens värld inte avstannat, här i alla fall. Det var inte länge sedan antalet inlägg på TA:s forum nådde upp till 10 000, i mitten av januari. Och sedan dess har mängden alltså dubblerats!

– Kul att se att intresset finns kvar, trots att Peter Jackson inte har gjort någon ny film de senaste månaderna, kommenterar Tolkiens Ardas redaktör, Gustav Dahlander. Chefsmoderator på diskussionsforumet är Anders Karlsson, med aliaset aeglos.
   – Ja, det var som sagt inte längesedan vi nådde 10 000-strecket, men trycket håller i sig, säger han.
   – Man kunde antagit att det skulle lugna ned sig efter Sagan om konungens återkomst, men mångas intresse verkar överleva filmerna, vilket är mycket trevligt. Mot
30 000 ...

Fler medlemmar har också tillkommit. Vi var i januari 300 registrerade användare. I skrivande stund finns 434 medlemmar på TA:s forum. Ett stort tack till alla medlemmar i forumet som håller diskussionen levande och bidrar så mycket till sajtens framgångar! Ett särskilt tack till Bytteson på forumet som uppmärksammade jubileumet.

Katarina Tunving


Kommentera (3)
04-05-08
Shore hedrad av amerikanska kollegor
Kanadensaren Howard Shore, som ju komponerade musiken till Peter Jacksons Härskarringen-filmer, fick ett statusfyllt pris för sina insatser häromdagen. Då tilldelades han ett pris för sin livsgärning (Lifetime Achievement Award) av det amerikanska förbundet för kompositörer och publicister, American Society of Composers, Authors and Publishers.

För övrigt fick Sir Ian McKellen (Gandalf) också en fin utmärkelse häromdagen: ett hedersdoktorat vid Leeds universitet i England.

Källa: www.theonering.net och news.bbc.do.uk

Katarina Tunving


Kommentera (0)
04-05-08
Staty på Isildur
Nu har Sideshow släppt en byststaty av Isildur. Där är en begränsad upplaga på 3000 exemplar. Den är cirka 20 centimeter hög och 14 centimeter bred. Man kan beställa den nu men den kommer inte att leveraras förän i september/oktober. Bilder på statyn finner du här.

Källa: www.warofthering.net och www.sideshowtoy.com

Mattias Richter


Kommentera (0)
04-05-08
Jackson och Walsh har flera järn i elden
Peter Jackson och Fran Walsh kanske inte har tid att göra film av Bilbo: en hobbits äventyr efter King Kong. De ligger nämligen i förhandlingar om att få filmatisera en bästsäljarroman av Alice Sebold, The Lovely Bones. Boken är en gripande berättelse om en 14-årig flicka som våldtagits och mördats och nu betraktar händelserna efter hennes död från himlen. Familjen försöker hantera sorgen, och en detektiv försöker lösa mordet och ställa våldsmannen inför rätta. Inget avtal finns dock ännu mellan paret Jackson och Walsh och bolaget som kontrollerar rättigheterna.

Källa: www.comingsoon.net

Katarina Tunving


Kommentera (3)
04-05-01
Så här ser Ringarnas herre ut!
Nu är det officiellt. De tre delarna av den nyöversatta Ringarnas herre ska heta Ringens brödraskap, De två tornen och Konungens återkomst. I sin senaste katalog gör Norstedts förlag reklam för nyutgåvan. Tidigare har förlaget enbart angivit att den första delen kommer "hösten 2004", men nu anger man att den släpps under september månad, och är cirka 530 sidor lång.

Dessutom visar förlaget upp de bilder på omslagen till de tre delarna som ni ser här till höger. Det är en sober och ren design man valt för bokomslagen. Upphovskvinnan heter Sara R Acedo. Förlaget skriver att både titlarna och Erik Anderssons och Lotta Olssons nya översättning ligger närmare Tolkiens originaltext. De två senare banden ges ut under nästa år.

Källa: www.norstedts.se

Katarina Tunving


Kommentera (20)
04-05-01
SOKÅ på dvd i maj inte för fansen
Den brittiska filmtidskriften Empire (empireonline.co.uk) har nyss publicerat den troligen första recensionen av Sagan om konungens återkomst på dvd. Det gäller alltså den utgåva som kommer den 25 maj, med bioversionen av filmen och en begränsad mängd extramaterial.    Empire skriver att det inte är någon mening med att recensera själva filmen, utan ger den fem stjärnor rakt av. Att den nu kommer på dvd innebär egentligen bara möjligheten att i sitt hem se hela trilogin på en gång. Men utgåvan är ”för familjer, inte för fans” menar Empire. Extramaterialet är magert, ett par hyfsade dokumentärer och lite andra småfilmer. Empire ger det bara två stjärnor, men betonar flera gånger att det vi ju alla väntar på är den späckade förlängda utgåvan i höst, med allt det extramaterial som vi blivit bortskämda med tidigare. Läs recensionen här.

Källa: www.councilofelrond.com

Katarina Tunving


Kommentera (0)


UppNyhetsarkivet:
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Nil Olofsson
Redaktör
likdel@yahoo.se

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA