I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | OM GALADRIEL OCH CELEBORN
TRILOGIN OM TOLKIEN: TOLKIEN OCH HANS LÄSARE | DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
OMRÖSTNINGEN

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA

Av: Cassandra Claire
Översättning: Jonas Kåveland
Bild: Taurrohir

De hemliga dagböckerna från Härskarringen är nu tillbaka efter sommaren, och det med besked. Denna gång är det nämligen självaste Gollum som står för underhållningen. Det verkar för övrigt som att det här med att referera till sig själv i tredje person inte gäller för skrivande ...
GOLLUMS HEMLIGA DAGBOK FRÅN SAGAN OM RINGEN

30 maj 3013:

Kilade över för att delta i Anonyma Hobofilers möte, bara för att upptäcka att det hela var en av Saurons sablans fällor.

Dumma Sauron.

4 juni:

Hålls fången av orcher i Barad-dûr. Har blivit tvingad att titta på Flipper om och om igen tills jag ger efter och berättar var Ringen finns. Tortyrmetoderna har förfinats med årtusendena och blivit allt mer djävulska. Ska inte ge efter. Ska förbli stark.

19 september 3014:

Orcherna har bytt taktik och visar istället The Faculty om och om igen. Pallar inte. Har berättat var Ringen finns.

25 juli 3018:

Rymde från Mordor. Har tagit mig till Fylke. Är väldigt besviken att ingen de senaste veckorna svarat på kontaktannonsen i Fylkes veckoblad:

"Tandlös, grönaktig varelse söker blåögd lockhårig hob. Måste gilla smyckessmekning, att hänga i mörkret och att referera till sig själv i tredje person. Rökare undanbedes."

24 oktober:

Hann äntligen upp Ringbäraren i Vattnadal, men jag kan inte komma nära då han spenderar så gott som all sin tid i badkaret med en burdus kumpantyp. Har också blivit rädd för vatten efter att ha tvingats titta på en delfinfilm 300 gånger.

Usch. Jordgubbar. Hatar jordgubbar.

25 oktober:

Försökte infiltrera Elronds rådslag utklädd till en trädgårdsstaty, men misslyckades. Ställdes undan i trädgårdsskjulet av den irriterande Glorfindel, där jag fick stanna i flera timmar medan Elrond provade alla Arwens klänningar framför spegeln, medan han muttrade något om att Legolas minsann inte var sötast. Saknar forna dagar, när män var män, dvärgar var dvärgar och alver bar byxor. Och då har jag inte ens nämnt Legolas kjol och stövlar-emsemble.

25 december:

Lämnade Vattnadal, följde Brödraskapet. Skickade anonymt brev till Elrond om att lila inte är rätt färg för hans hy. Förväntar mig att höra vredesvrålen ända till Rohan.

11 januari 3019:


Fattar inte att karlar fortfarande använder den urgamla raggningsfrasen om att blåsa i "Gondors horn". Jag minns när den ursprungliga planen med "Gondors xylofon" skrotades av ståthållaren till förmån för det fåniga hornet. Nu vet jag i alla fall varför.

Taskigt för Isildurs arvinge som inte har något "Gondors horn" att visa för Frodo, som han verkar svag för (och hoberna visar inte något som helst intresse för hans skäggstubb). Sam kommer döda honom om han försöker något.

12 januari:

Väldigt kallt på Caradhras topp. Alla vill bära Frodo uppför berget. Ingen vill bära mig uppför berget.

Gömde mig i Legolas packning, men för mycket av hans fjolldans var inte bra för magen. Har "mått dåligt" över hela hans samling alviska hårvårdsprodukter. Hoppas att han inte märker något.

13 januari:


Väldigt mörkt i Morias gruvor. Inget bra läge för att kasta lystna blickar. Har följt ljudet av Legolas högljudda gnäll över sin packnings skick, och över hur Morias fuktiga luft är dålig för hyn. Gandalf tryckte in ett tuggummi i hans hår när han inte tittade. Tycker faktiskt om Gandalf. Har alltid gummi.

14 januari:


Mötte upp med balrogen i hans prydligt dekorerade underjordiska ungkarlslya. Balrogen var väldigt tjurig. Han är fortfarande sur på Gandalf efter deras misslyckade date i andra åldern. Sa till honom att det bästa vore att tala ut om det, förklara för Gandalf att fast de är två helt olika varelser, med värderingar och livsstilar som är totalt motsatta varandra, så finns det hopp om kärlek. Balrogen tyckte det lät som new age-svammel. Sa till balrogen att han skall sluta leva i andra åldern och börja leva i nuet.

15 januari:

Balrog--Gandalf diskussionen gick inte så bra som jag hoppades. Det slutade med kladdig död för båda. Kanske skall sluta försöka para ihop folk.

Smög omkring och upptäckte hoberna hopslingrade, mysande i ett hörn. Ingen vill mysa med mig, bara för att jag är missbildad och indränkt i slem. Så orättvist. Gimli är knappast någon skönhet heller, men Boromir kan knappt hålla fingrarna borta.

6 februari:

I Lothlórien. Försök att locka oskiljaktiga hober bort från Ringbäraren genom att placera ut ett spår av morötter kullkastades, när Legolas hittade morötterna och använde dem för att göra en ansiktsmask. Aragorn sa att han skämdes för att synas med honom, när han hade ansiktet fullt med morotsklet. Legolas beklagade sig och sa att han inte blir yngre. Aragorn påpekade att han knappas blir äldre heller.

27 februari:

Ingen stöter på mig. Pallar inte längre. Ska förfölja Ringbäraren in i Mordor. Kanske har han inget emot att äta middag med mig, efter att jag bitit av hans finger och stulit Ringen? Ska bara komma på hur jag kan komma förbi Sam.
Läs tidigare dagböcker i Tolkiens Arda:
Aragorn & Boromir
Pippin & Merry

Legolas
Arwen
Aragorn II
Théoden
Frodo

Publicerat med tillstånd av
Cassandra Claire och Alison M Wilgus. The Very Secret Diaries ger ut dagböckerna på originalspråk.


Upp
Tillbaka till Innehåll


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare