I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
TOLKIEN I SVENSK ÖVERSÄTTNING | TOLKIENS VÄRLD -- DEL I
RINGARNAS HERRES
HISTORIA: RINGVERSEN
| OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Veronica Ninwanen
Bild: "Löv" © Taurrohir
"Glamdring" © The Encyclopedia of Arda


ed sommaren bakom oss och hösten i antågande kan det vara skönt med att slappna av framför datorn och läsa ett rykande färskt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet. Så luta er nu tillbaka och njut av våra Tolkieninspirerade texter. Jag hoppas sommaren har varit underbar för er, våra läsare, och att ni inte har saknat vårt uppehåll alltför mycket. Samtidigt vill jag passa på att välkomna våra nya medlemmar till nyhetsredaktionen, som skymtat förbi några gånger redan!

Som ni kanske vet så har det rått nyhetstorka under sommaren, åtminstone vad Tolkiens Arda beträffar. Men även i ett större perspektiv har händelserna varit glesa, jag tror att de flesta har tagit sommarsemester. Men några nyheter har vår redaktion snappat upp under dessa gångna månader.

Dokumentären Ringers: Lord of the Fans fortsätter att utvecklas. Nya kända ansikten och namn dyker upp på listan över medverkande. Det mest intressanta namnet hittills har varit Sir Ian McKellen.
   Och när vi ändå är inne på temat film: det har nyligen spikats att Orlando Bloom ska bli den nye, unge James Bond. Han ska spela den engelske charmören i en ny film som utspelar sig under hans år på Etons agentskola. Kan skogsalven slå stornamn som Sean Connery, Roger Moore och Pierce Brosnan?
  
Filmbolagen New Line Productions, Warner Brothers och The Saul Zaentz Company hävdar att de äger rättigheten till alla Internet-domäner som innehåller ordet ”Shire”. Tyvärr så kan det innebära att shiremail.com kan läggas ned, så alla som har ett mejlkonto där bör skaffa ett nytt. Det har inte sagts så mycket om den förlängda versionen av Sagan om Konungens återkomst men vi kan i alla fall ge er en liten aptitretare: fodralet, som kan beskådas här.

Från böckernas värld kan vi berätta att Gary Russell, som skrev Bildvärlden i-böckerna, kommer med en ny bok under hösten 2004 med titeln The Art of the Lord of the Rings. Om den kommer ut på svenska är osäkert.
   Sir Ian Holm
, Bilbo i PJ:s filmatisering, har kommit ut med en självbiografi som heter Acting my Life. Ett måste för fans till denna rutinerade skådespelare!
   Boken The Fellowship of the Ring fyllde 50 år den 29 juli i år och i förra veckan -- den 3 september -- var det 31 år sedan Tolkien dog.

En av de roligaste nyheterna som har kommit var bekräftelsen på att Ringarnas herre ska bli en musikal i London. Och visst förekommer det en rad visor i böckerna och många av karaktärerna sjunger, så det kan nog bli bra.

Och sist men inte minst: det har skrivits mycket annorstädes, men ingen nyhetskrönika kan väl vara utan ett omnämnande i dessa dagar. Vår stornyhet är givetvis nyöversättningen Ringarnas herre. Tidigare har vi publicerat översättningsfakta och släppdatum för den första boken, Ringens brödraskap. Den 27 september, som det ett tag var sagt, är dock ett minne blott -- alla butiker ska ha den senast den 13:e! Håll utkik i er lokala bokhandel!

---------------

Kommentera (0)

  Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare