ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

29 juli -- The Fellowship of the Ring fyller 50 år!
28-30 augusti -- The Fellowship Festival i London: uppträdanden, seminarier, filmvisningar och fester.
4 september -- Galan Hugo Awards anordnas, SOKÅ är nominerad som bästa film.
27 september -- Ringens brödraskap släpps!
22-23 oktober -- Amerikanska Marquette University uppmärksammar 50-årsminnet med en konferens.
29-31 oktober -- Jättekonventet RingCon i tyska Bonn, bl. a. Denethors och Haldirs skådespelare gästar.
11 november -- The Two Towers fyller 50 år!

 04-07-25
Ringens brödraskap i butik 27 september!
Äntligen släpps det nyheter om nyöversättningen av JRR Tolkiens mästerverk Härskarringen! Tack vare Erik Andersson och Lotta Olsson så kan vi nu få ett exemplar av den första delen i höst -- från Ringarnas herre släpps delen Ringens brödraskap den 27 september. Så lägg nu datumet på minnet och börja tjata på era lokala bokhandlare om att få boka ert exemplar.

Lite översättningsfakta:
Vattnadal blir Riftedal.
Bagger blir Secker.
Hob blir hobbit.
Hobsala blir Hobbinge.
Mickelsklyft blir Möcklegräva.
Orch blir ork.
Dimrills trappa blir Blackkällstrappan.

Vad sägs om detta goda Tolkienvänner? Arbetet med översättningen har inte varit enkelt för någon av de inblandade. Det är beundransvärt att ge sig i kast med ett sådant älskat verk som nu, förmodligen, är mer uppmärksammat än någonsin. Dessutom så är det nog få litterära verk som har fött så många andra alster. Det är som Erik Andersson själv utrycker det:
   -- Det är inte bara en bok. Det är en värld.

Källa: Upsala Nya Tidning

Veronica Ninwanen


Kommentera (14)
04-07-25
The Fellowship of the Ring fyller 50!
Den 29 juli -- om fyra dagar -- är det exakt 50 år sedan The Fellowship of the Ring (den första volymen av ett verk som heter The Lord of the Rings av en som heter Tolkien) släpptes första gången. Mycket har hänt sedan dess, och känns det inte lite märkligt att denna klassiker ännu inte har 50 år på nacken? I litterära sammanhang behöver det inte betyda så mycket -- många mästerverk har uppnått sina största framgångar i betydligt högre ålder. Och Tolkiens berättelse har nog aldrig varit så populär som i dag; så varför inte?

Många har valt att fira 50-årsjubileumet rejält: redan i mars hölls en stor sammankomst i Bryssel, och mer planeras. Harper Collins, Tolkiens förlag, väljer å sin sida att spendera sitt krut 2005, då The Return of the King -- och därmed verkets fullbordande -- firar sin 50-årsdag. Bland annat arbetas det med en ny utgåva av verket där en del textfel rättats.

Gustav Dahlander


Kommentera (4)
04-07-25
Medarbetare till nyhetsredaktionen sökes!
Den som tittat in på Senaste nytt från Arda den senaste månaden har inte fått mycket att glädja sig över. Medlemmarna i vår nyhetsredaktion har varit upptagna på annat håll och rapporteringen har varit sporadisk. Vi måste helt enkelt konstatera att nytillskott behövs för att sektionen ska återfå sin forna glans, och därför letar vi nu med ljus och lykta efter potentiella nyhetsreportrar.

Uppgiften går ut på att skriva nyhetsnotiser för denna avdelning. Om man letat fram informationen själv eller hittat den, på Internet eller annorstädes, spelar mindre roll; det viktiga är att man med jämna mellanrum bidrar till sektionen. Man bör ha ett visst kunnande i att skriva. Hjälp oss att fortsätta tillhandahålla Sveriges bästa Tolkienrapportering -- hör av dig! Anmälan görs till sektionsredaktören Nil eller till gustav@tolkiensarda.se.

Gustav Dahlander


Kommentera (3)
04-07-25
Eagle and Child -- snart i universitets ägo
Puben Eagle and Child -- ibland kallad "The Bird and the Baby" -- tillhör nu Oxford University. Det var St Johns College som vid en auktion köpte den historiska puben, där gruppen The Inklings, bestående av bland andra CS Lewis och Tolkien brukade träffas. St Johns College har en viss vana av att äga pubar: de äger nu fyra stycken i Oxford, varav en är The Lamb and Flag, som ligger nära Eagle and Child. Att colleget har råd att köpa pubar är inte så konstigt, då det är rikast av Oxford Universitys alla college. St Johns äger också pubarna The Royal Oak och The Gardener's Arms.

Källa: www.warofthering.net och www.thisisoxfordshire.co.uk

Martina Raadik


Kommentera (1)
04-07-25
Dokumentären som växer
Sajten TheOneRing.net fortsätter med sin dokumentär Ringers: Lord of the fans, och nu har fler stora namn anslutit sig. Förut har vi nämnt Dominic Monaghan, Sala Baker och författaren Clive Barker, men den här gången har ett verkligt stornamn gett sitt bidrag. Ingen annan än Sir Ian McKellen ska nu medverka i en kort sekvens. McKellen har tidigare visat stort intresse för Tolkiens verk och under filminspelningarna bar han ofta med sig ett exemplar av The Lord of the Rings, för att kunna sätta sig in i Midgård. Förutom "Gandalf" så medverkar även Andy Serkis. Det tycks som att dokumentären bara blir större och större. Se den senaste utvecklingen på www.lordofthefans.net.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera (0)


Upp


Nyhetsarkivet:
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Nil
Redaktör
likdel@yahoo.se

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA