ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

13 september (senast) -- Ringens brödraskap släpps (läs mer)!
19 september -- John Howe besöker Lund (läs mer)!
24 september -- Seminarium om nyöversättningen på bokmässan i Göteborg klockan 15.00 (läs mer).
27 september -- Media får publicera de första recensionerna av Ringens brödraskap.

27 september -- Om nyöversättningen i Gomorron Sverige, SVT 1, klockan 6.50-7.00.

30 september -- Om nyöversättningen i P5 radio Stockholm 103,3, klockan 12.00-12.30.
15 oktober -- Orlando Bloom, Elijah Wood & Billy Boyd besöker eventuellt Märsta (läs mer).
18 oktober
-- Nytt nummer av Magasinet: tjuvläs nyhetskrönikan. Framflyttat från 16 oktober.
20 oktober
-- The Return of the King fyller 49 år.
22-23 oktober -- Amerikanska Marquette University uppmärksammar 50-årsminnet med en konferens.
26 oktober -- Erik Andersson, Ringarnas herres översättare, talar vid Uppsala universitet (läs mer).
27 oktober -- Erik Andersson, Ringarnas herres översättare, talar på Stockholms stadsbibliotek (läs mer).

29-31 oktober -- Jättekonventet RingCon i tyska Bonn, bl. a. Denethors och Haldirs skådespelare gästar.
30-31 oktober -- Saurons skådespelare Sala Baker gästar Propworlds mässa i Stockholm.
11 november -- The Two Towers fyller 50 år!
21 november -- Christopher Tolkien fyller 80 år!
10 december -- Sagan om konungens återkomsts förlängda version släpps!

 04-10-29
Ringarnas herre som ljudbok!


Tolkiens Arda kan nu som första medium avslöja att Erik Anderssons och Lotta Olssons nyöversättning Ringarnas herre är under produktion som talbok!

Nyöversättningen Ringarnas herre kommer att ges ut som en ljudbok (även kallat hörbok) på förlaget Pan Hörböcker. Uppläsare blir den kände skådespelaren Jan Waldekrantz.

Ljudboken blir en ren uppläsning, inte en dramatisering. En dramatisering skulle bli ett helt nytt verk, vilket kräver speciella rättigheter från The Tolkien Estate. Det blir därför bara lite kort inledande titelmusik, ingen mörk musik i Moria eller alvsång i Riftedal.

Uttalet av alla ord, namn och fraser på midgårda språk är förstås knepigt, men viktigt att få rätt. Studion har därför kontakt med språkgillet Mellonath Daeron som hjälper till med uttal av quenya, sindarin, khuzdul med mera. Det finns alltså gott hopp om att få slippa höra namn som "Seleborn" (Celeborn; C uttalas ju alltid som K i alviska).

Man planerar att ge ut alla tre delarna samlat i en cd-box, det blir ingen separat utgåva av enbart Ringens brödraskap. Ljudboken kommer ut först efter att den tredje volymen släppts. Vänta alltså med att lägga in en förhandsbeställning hos Jultomten!

Per Lindberg
Gästreporter

Kommentera (3)
04-10-28
Tolkien trea

JRR Tolkien knep en topplacering på en ganska så bisarr lista på BBC:s hemsida. Det handlar om de rikaste kändisarna. Eller rättare sagt de rikaste numera avlidna (!) kändisarna. Toppar listan gör Elvis Presley som hade en inkomst på 40 miljoner amerikanska dollar förra året. Tvåa kom Snobbens upphovsman och tecknare Charles Schulz. Tolkien kom trea med intjänade 23 miljoner dollar.

Källa: www.theonering.net och news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/music/3953477.stm


Veronica Ninwanen


Kommentera (0)
04-10-28

Sean Astin släpper bok
Den amerikanske skådespelaren Sean Astin har utkommit med en bok. I boken får läsaren ta del av Astins synvinklar och upplevelser under inspelningen av de kritikerrosade The Lord of the Rings-filmerna. Bokens namn lyder ironiskt nog There and Back Again -- An Actors Tale. Sean, som gestaltade Frodos trogne vän Sam Gamgi på vita duken, är mycket positiv i sina ordalag om boken. Men han är dock lite nervös inför Peter Jacksons reaktion, som han hoppas ska bli positiv.

Källa: www.theonering.net

Cajsa Ljungberg

Kommentera (3)
04-10-25
Tolkienlajv i sommar
I sommar kommer det att hållas ett lajv baserat på Tolkiens värld. Lajvets namn är Stjärnljus över Arda och arrangörerna bakom är föreningen Catahya. Platsen är Skillingaryds lajvby som ligger ett par mil utanför Jönköping. Datumet är preliminärt satt till 17 juli med slutdatum den 19 juli. En hemsida kommer att läggas upp ...

Uppdatering: Mer information om lajvet kan läsas här.

Ylva Styffe

Kommentera (9)
04-10-24
Manifestation för film om Bilbo
För närvarande är det knappa två veckor kvar av kampanjen "Let The Hobbit Happens" brevskrivarkampanj till filmbolaget. Den som vill hjälpa till i ansträngningarna för en filmatisering av Bilbo kan gå in på kampanjens webbplats www.thehobbitfilm.com

Banner
Ylva Styffe

Kommentera (0)
04-10-24
John Rhys-Davies uteblir från Propworld-mässan
Tyvärr måste vi meddela att John Rhys-Davies inte kommer att närvara på Propworld-mässan i Stockholm den 30-31 oktober. Det är hans försenade filminspelning i Indien som sätter stopp för besöket. I stället kommer Sala Baker, mannen bakom Sauron i Peter Jacksons filmtrilogi. Han spelade även en uruk i Sagan om de två tornen. Även Warwick Davis har nyss kungjort att han ska komma på mässan, han är mest känd från Star Wars, Harry Potter och Willow.

Källa: www.propworld.nu

Mattias Richter


Kommentera (0)
04-10-24
Viggo visar bilder från filminspelningen
Viggo Mortensen, mest känd för sin roll som Aragorn i Ringen-trilogin, visar nu upp bilder som han själv tog under filminspelningarna. Bilderna publicerades i Premiere Magazine; för att kolla in dem, gå in här.

Källa: www.theonering.net och www.premieremag.com

Veronica Ninwanen


Kommentera (0)
04-10-19
Trailer för förlänga Sagan om konungens återkomst
Nu finns äntligen en trailer för Sagan om konungens återkomsts förlänga version ute. I denna får vi se Aragorn använda palantíren och de första efterlängtade bilderna på Saurons språkrör. Vi får även se Saruman skjuta eld mot Gandalf och Aragorn. Det är en intensiv trailer på 1,16 minuter vilken gör att man bara längtar mer och mer tills släppet i december. Trailern är cirka 9 mb stor och kan beskådas här.

Tack till Sarvi på Diskussionsforumet för tipset.

Mattias Richter


Kommentera (33)
04-10-17
Samlarbox med alla förlängda filmer
Nu är det klart att det kommer att släppas en samlarbox med alla förlängda versioner av filmerna den 10 december, alltså samma dag som Sagan om konungens återkomsts förlängda version. Den kommer att kosta cirka 1000 kronor och innehåller precis samma versioner som går att köpa löst.

Källa: www.dvd.se

Mattias Richter


Kommentera (930)
04-10-17
Erik Andersson fortsätter att föreläsa
Tolkienöversättande Erik Andersson fortsätter att vara i farten -- nästa anhalt på hans föreläsande turné är Uppsala den 26 oktober. Temat beskrivs så här av arrangörerna:

"Varför Hobbinge?
   Några anmärkningar om konsten att översätta med exempel hämtade från The Lord of the Rings.
   Vad är den närmaste översättningen? Hur tacklar man ord och uttryck som är ett genomgående inslag i en text? Vad ska till exempel Gollums 'precious' översättas med? Hur värjer man sig för författarens förödande inverkan på den bok man försöker översätta? Erik Andersson, den nye Tolkienöversättaren, diskuterar arbetet med Ringen-trilogin.
   Föredraget ingår i Folkuniversitetets serie Språket i samhället. Alla intresserade är välkomna!"

Förmodligen rör det sig om samma föredrag som han kommer att hålla i Stockholm dagen efter. Adressen är Ihresalen, Engelska parken, Thunbergsvägen 3 L, Uppsala och det roliga börjar klockan 19.00.

Källa: Uppsala universitet

Gustav Dahlander


Kommentera (0)
04-10-10
Orlando i full "bloom"
Flickornas favorit Orlando Bloom har ett fantastiskt år. Hans ansikte syns i storfilmer, snart kommer han att vara Calvin Kleins nya affischnamn (åtminstone om man ska tro ryktet). Och nu har hundratals -- om inte tusentals -- flickor fått sina hjärtan krossade, när "Legolas" friade till sin flickvän, skådespelerskan Kate Bosworth.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Kommentera (21)
04-10-10
Norstedts gör bok om nyöversättningen?
Att översätta Tolkiens The Lord of the Rings är ingen liten uppgift. På Norstedts förlag har man bråda dagar, som utan tvivel kräver en exceptionell arbetsinsats. Kanske är insatsen rent av så exceptionell att den förtjänar en egen bok? Så översattes Ringarnas herre? Tanken på en sådan volym finns, meddelade förläggaren Stephen Farran-Lee under ett seminarium om arbetet under årets bokmässa i Göteborg (se nyhetsnotis från 04-09-22). Huruvida den förverkligas är en annan sak, men visst låter det spännande?

Gustav Dahlander


Kommentera (3)
04-10-10
Magasinet försenat -- nyhetskrönikan publicerad
Nummer 8 av Tolkiens Arda -- Magasinet skulle preliminärt ha publicerats på lördagen. På grund av en anhopning av arbete med nyöversättningens De två tornen har jag dessvärre förhinder: numret publiceras i stället nästa lördag, den 16 oktober. Som plåster på såren kan vi emellertid redan nu erbjuda Magasinets nyhetskrönika, signerad Daniel Möller. Danne går igenom medias recensioner av nyöversättningens Ringens brödraskap -- mycket intressant läsning utlovas. Tjuvkika på denna del av det nya numret här.

Gustav Dahlander
Redaktör


Kommentera (0)
04-10-10
Erik Andersson föreläser om nyöversättningen -- igen
Ringarnas herres prosaöversättare Erik Andersson är verkligen i farten dessa dagar. Han dyker ständigt upp på seminarier och föreläsningar. Det senaste tillskottet i kalendern utgörs av en insats i hembygden, närmare bestämt Stationen Café & Kök i lilla Norsesund, mellan Alingsås och Lerum. Här kommer han att tala klockan 19.00 den 4 november under rubriken "En översättares vedermödor". Arrangörerna beskriver evenemanget: "Erik Andersson [...] berättar om språkkänsla och känsla för språk med exempel från hans egna översättningar av Tolkiens 'Lord of the Rings' [sic]".
   När får han tid att översätta?

Källa: Stationen Café & Kök

Gustav Dahlander


Kommentera (3)
04-10-03
Släppdatum för Sagan om konungens återkomst!
Enligt Hallandsposten är det nu bestämt att Sagan om konungens återkomsts förlänga version skall släppas på vhs och dvd den 10 december. Detta är några dagar före till exempel USA, vilket är anmärkningsvärt. Nämnvärt är också att orginalutgåvan, som släpptes i maj, har sålt i ungefär 10 miljoner exemplar världen över.

Tack till Annie för tipset i Tolkienisternas telegrambyrå.

Källa: www.hallandsposten.se

Mattias Richter


Kommentera (7)
04-10-03
Tolkien en av Sydafrikas populäraste personer
I en omröstning har det sydafrikanska folket röstat fram 2000 nominerade till Sydafrikas populäraste person. Senare framställdes en lista med de 100 populäraste och där kom JRR Tolkien på en 35:e plats. För de som inte visste det är Tolkien född i Sydafrika och flyttade till England när han var mycket liten.

Källa: www.warofthering.net

Mattias Richter


Kommentera (0)
04-10-03
Rapport från John Howes Sverige-besök
Jag fick tillfälle att närvara på FFF:s (Fantastisk FilmFestival) paneldiskussion om illustration, med John Howe och Jens Heimdahl (tecknare till HP Lovecrafts böcker). Det diskuterades om när de började teckna, vad som fick dem att göra det, hur det kom sig att de började teckna fantasy, varför de tecknar olika vid olika tider, om de sparat sina gamla saker de ritade när de var unga och lite andra saker.
   Efter ungefär en timmes diskussion var det slut, och mr Howe gick ut för att vänta på att filmen om honom -- John Howe: There and Back Again -- skulle visas. Han gick själv runt bland folket som väntade som en helt vanlig person, i sina urtvättade jeans och en svart t-shirt med något tryck på; utanpå bar han en mörkgrön skjorta.
   Jag tänkte fråga honom om jag fick ta ett foto men han pratade med några andra, så jag ställde mig bredvid och "tjuvlyssnade". De nämnde att Peter Jackson för ungefär ett år sedan börjat spela in filmen King Kong, parallellt med Härskarringen-trilogin, och att den enda anledningen till att PJ gör den här sortens filmer är att han får alla miniatyrer efteråt; hans hus är fullproppat av den varan, enligt John Howe. Tyvärr så fick jag inte höra mer, då han var tvungen att gå till sin filmvisning, men jag känner mig ändå stolt för att ha vågat gå fram till John Howe, som har jobbat med Allan Lee och inte minst Peter Jackson.

Anja Losell


Kommentera (5)
04-10-03
Saurons klubba till salu
Slideshow/Meta har nu kommit med ytterliggare ett vapen från filmatiseringen av Tolkiens verk. Denna gången är det Saurons klubba som sett dagens ljus. Den är gjort i en skala 1:6 och är cirka 30 centimeter lång. Samlarföremål kan nu förhandsbokas på denna adress.

Källa: www.warofthering.net och www.sideshowtoy.com

Mattias Richter


Kommentera (3)
04-10-03
Kopia av Haldirs pilbåge finns nu att köpa
Är du intresserad av att köpa en kopia av bågen Haldir använda i slaget vid Helms klyfta? Nu tar amerikanska Arms of Valor emot beställningar av denna skönhet. Företaget säger att det inte finns en annan båge av samma slag att få tag i. Den kommer dock kosta runt 6000 kronor, plus frakt. Beställningar kan göras på deras hemsida här.

Källa: www.warofthering.net och www.armsofvalor.com

Mattias Richter


Kommentera (1)
04-10-02
Ny Ringarnas herre-sajt
Nu har Norstedts förlag lanserat sin sajt om nyöversättningen Ringarnas herre. Den gamla adressen www.norstedts.se/saganomringen gäller inte längre -- nu besöker man www.norstedts.se/ringarnasherre!

Gustav Dahlander


Kommentera (3)
04-10-02
30 000 inlägg i Diskussionsforumet!
I dag, lördag, vid 16.45-tiden postades det 30 000:e inlägget i Tolkiens Arda -- Diskussionsforumet. Vi har också i dagarna fått vår 550:e medlem. Det är mycket glädjande att se hur forumet frodas och utvecklas, oavsett om övriga Tolkiens Arda är i rörelse: stort tack till alla er som är med och förgyller tillvaron där! Diskussionsforumet instiftades den 1 augusti 2003.

Gustav Dahlander


Kommentera (6)Upp


Nyhetsarkivet:
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA