ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

10 december -- Sagan om konungens återkomsts förlängda version släpps!
19 december -- Kvitt eller dubbelt i SVT 18.30, bland annat med Tolkien-frågor.
3 januari -- JRR Tolkien 112 år!
14-16 januari -- The One Ring Celebration-galan i Pasadena, Kalifornien, USA.

 04-12-30
Hjälp vågornas offer
I söndags fick Númenor en verklig motsvarighet när tsunami-vågorna förstörde sydöstra Asiens kuster. Vi på Tolkiens Arda lider med alla som har förlorat närstående och egendom. Den som vill hjälpa de drabbade kan sätta in pengar på Röda Korset postgiro 900 800-4, märk talongen "Flodvågornas offer".

Vi vill också passa på att önska alla läsare ett gott nytt år.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)
04-12-29
Gollum diagnostiserad
30 läkarstudenter vid University College i London har fått i uppgift att diagnostisera Gollum. Man har bland annat noterat att Gollum kännetecknas av ensamma vanor, lynnigt uppträdande, udda intressen, svårigheter med att skaffa vänner, känslomässig ombytlighet, nervositet och paranoia. Därmed uppvisar han sju av nio kriterier för "schizoid personlighetsstörning", vilket enligt forskarteamets ledare, dr Elizabeth Sampson, är den mest troliga diagnosen.

Hans två personligheter, Gollum och Smeagol, fick några studenter att tro att han led av schizofreni eller multipel personlighetsstörning, men detta uteslöts eftersom han inte lider av vanföreställningar. Interaktionen mellan de två personligheterna visar att Gollum är medveten om både Smeagol och Gollum samtidigt, vilket är oförenligt med multipel personlighetsstörning, där en personlighet vanligtvis är undertryckt.
   Hans utstående ögon och viktminskning tyder också på sköldkörtelproblem.

Patrik Jakobsson
Gästrapportör


Källa: www.reuters.com

Kommentera (3)
04-12-21
Liv Tyler mamma
I torsdags morse blev Liv Tyler, alias Arwen i Peter Jacksons filmtrilogi, mamma. Hon fick en son som enligt källor skall heta Milo. Liv och maken artisten Royston Langdon sägs vara överlyckliga.

Grattis Liv!

Cajsa Ljungberg

Kommentera (6)
04-12-21
Karla är bäst på Ringarnas herre!
Karla Brander vann 10 000 kronor i SVT:s "Kvitt eller dubbelt"! Hon tävlade i ämnet "Sagan om ringen", vilket ju ligger oss alla varmt om hjärtat. Karla fick till en början placera scener ifrån Peter Jacksons filmtrilogi under de ställen i Midgård där de utspelade sig. Detta klarade hon bra och gick då vidare till nivån 10 000 kronor. Där ställdes hon inför Bilbo och Frodo Säckers släktträd. Med en viss tvekan lyckades Karla dock att ta hem den åtråvärda checken. Som pris, förutom äran och pengarna, erhöll hon även bland annat flera böcker skrivna av och om Tolkien, alla filmerna i förlängd version och nyöversättningen Ringarnas herre: Ringens brödraskap. Grattis Karla!!!

Källa: SVT

Cajsa Ljungberg

Kommentera (3)
04-12-19
"Kvitt eller dubbelt" om Ringarnas herre
SVT:s "Kvitt eller dubbelt" för barn nu i söndags, den 12:e december, hade en deltagare som tävlade i Ringarnas herre. Nästa program sänds i dag, den 19:e, i programmet "Tv-huset", som börjar 18.30. För den som inte kan bärga sig så finns det några frågor att besvara på SVT:s hemsida. Man kan även se ett klipp från förra veckans program.

De tre frågorna på 2500 kronors nivån var:

1) Vem var den femte hobbiten, som hjälpte Frodo och kompani att lämna Fylke?
Fredegar Bolger
2) Vad heter floden de passerar när de lämnar Fylke?
Vinfloden
3) Vad heter landskapet de kommer till då?
Bockrike
Rätt svar är skrivet under frågorna i vit färg -- markera texten för att tjuvkika.

Jimmy Mårdell

Kommentera (4)
04-12-08
Norsk författare skriver om Tolkien
Nils-Ivar Agøy heter författaren bakom en ny intressant och välskriven bok om Tolkien som kom ut nu i november. Titeln är: Mytenes mann: JRR Tolkien og hans forfatterskap; boken ska enligt uppgift vara bättre än de flesta böcker om Tolkien som utkommit på senare tid. Nils-Ivar påstår sig ha haft tillgång till tidigare opublicerat material, det rör sig gissningsvis om citat från ett föredrag om Eddan som Tolkien höll inför någon av Oxfords många studentföreningar, alternativt ett föredrag som professorn höll inför Debating SocietyKing
Edward's Schoo
l. Det är bara att hålla tummarna för att den blir översatt till svenska. För den som ej kan vänta så är den utgiven på Tidens förlag i Oslo.

Ylva Styffe

Kommentera (2)
04-12-03
Bilbo-maraton på radio
Nu på lördag, den 4 december, får ni som hittills missat radioteatern Bilbo en ny chans: då kommer SR Minnen att spela alla avsnitt som sänts hittills: 1-20 (av 24); fram med bandspelaren, alltså! Sändningsschemat ser ut så här:

Klockan 6.00: avsnitt 1-10.
Klockan 12.00: avsnitt 11-20.
Klockan 18.00: avsnitt 1-10.
Klockan 24.00: avsnitt 11-20.

Läs mer om radioteatern Bilbo och hur man lyssnar på SR Minnen här.

Gustav Dahlander

Kommentera (1)
04-12-01
Bilbo såld för £ 6000
Förstaupplagan av The Hobbit gick under klubban för 6000 pund på en auktion i Norfolk, England. Boken köptes 1937 och stannade i familjen till försäljningen förra fredagen. En uppköpare från Lincolnshire införskaffade den åt en lokal samlare.

Ylva Styffe

Kommentera (2)
04-12-01
EE-maraton på Cleveland University
Cleveland State University i Ohio, USA, anordnar ett filmmaraton där de förlängda versionerna av Härskarringen kommer att visas. Datumet är satt till den 18:e december och förutom filmvisningen så kommer en hel del teckningar och merchandise från filmerna att finnas tillgängliga för den intresserade. New Line Cinema och Houghton Mifflin står bakom det mesta av materialet som skänkts.

Källa: Tolkiensociety.com

Ylva Styffe

Kommentera (1)UppNyhetsarkivet:
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA