ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

10 december -- Sagan om konungens återkomsts förlängda version släpps!
19 december -- Kvitt eller dubbelt i SVT 18.30, bland annat med Tolkien-frågor.
3 januari -- JRR Tolkien 113 år!
14-16 januari -- The One Ring Celebration-galan i Pasadena, Kalifornien, USA.
18 januari-28 februari -- Utställning på SF-Bokhandeln i Stockholm, med Tolkieninspirerade verk.
12-13 mars -- The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention i Göteborg med Sean Astin (Sam Gamgi).

 05-01-29
Sean Astin till Göteborg
Sean Astin, mer känd som Sam Gamgi i Peter Jacksons filmtrilogi, ska komma till Göteborg. Sean ska gästa The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention den 12-13 mars, så ta vara på detta eminenta tillfälle att skaka hand med den utomordentlige skådespelaren. Förutom Astin så kommer bland andra Robert Englund (Freddy Kreuger) att finnas på plats med pennan i största hugg: det är dags att skriva in denna händelse kalendern redan i dag!


Källa: www.propworld.nu

Cajsa Ljungberg


Kommentera (9)


05-01-22
Jacksons saga fortsätter
För er som betalade dyra pengar för den förlängda dvd- eller vhs-boxen -- bered er på en (glad) överraskning: inom två eller tre år kommer det en till.
   Det är i en intervju i USATODAY som Peter Jackson kommer med löftet. Han är just nu djupt involverad i sitt nuvarande projekt: en nyinspelning av den klassiska filmen King Kong som sker på hans hemmaplan i Wellington, Nya Zeeland. Men så fort filmen har fått premiär, något som sker den 14 december i år, så ska han försöka avsluta några oavklarade idéer i Härskarringen. Dessa vill han sedan samla i den ultimata boxen. Denna box når troligen affärerna först efter två eller tre år, om inga förseningar inträffar.

Jackson vill dock påtala, under en kort paus från inspelningen av King Kong, att vi inte ska förvänta oss att han ska klippa ihop filmerna för att förlänga dem ytterligare.
   -- Jag vill inte ha längre filmer, förklarar han. De ser ut precis som vi vill ha dem.
   Det han önskar är istället att lägga till många scener som blev bortklippta och sedan förklara varför de blev det. Dessutom vill regissören bakom filmeposet också inkludera dokumentärer som den långvarige kompanjonen Costa Botes står för.
   -- Det rör sig inte om kommentarer eller intervjuer. Det är mer likt en dokusåpa, säger Jackson.
   
Den största källan till framtida material är dock den ännu så länge orörda samlingen av bloopers eller helt enkelt kameramissar. Dessa missar har tidigare enbart visats under privata former som en slags avskedshälsning och hyllning till medarbetare, när de nu lämnade filmerna och Midgård bakom sig.

Källa: usatoday.com

Jens Zadik

Gästrapportör

Kommentera (14)


05-01-19
Humphrey Carpenter död
Den 4:e januari 2005 avled Humphrey Carpenter efter en lång tids sjukdom. Han var en känd författare och skribent, bekant för Tolkienintresserade som författare till den auktoriserade biografin om Tolkien.

Humphrey var en charmerande och entusiastisk man som också var en mångsidig jazzmusiker med flera instrument på repertoaren; hans alltför tidiga död vid 58 års ålder efter ett hjärtfel har lämnat många vänner i chock och sorg. Han lämnar efter sig fru och två döttrar.

Källa: tolkiensociety.com

Martin Andersson

Redaktionen

Kommentera (4)


05-01-19
Kurs i Tolkienlära i Cardiff
The Centre for Lifelong Learning i Cardiff har startat en kurs med titeln "The Foundations of Middle-earth: Myth, Language and Ideology in JRR Tolkien's Literature". Kursen startar den 17:e januari 2005 och är för vuxenstuderande.

Källa: tolkiensociety.com

Ylva Styffe

Kommentera (0)


05-01-08

Tolkiens Arda-verk ställs ut
Den 18:e januari börjar en utställning på SF-Bokhandeln i Stockholm där verk som bland annat har varit med i magasinet kommer att ställas ut. Även andra Tolkieninspirerade verk kommer att hängas upp, samt även allmänna fantasyalster. Konstnären Ylva Styffe som tidigare haft utställning med sina verk, bland annat i Tyresö, kommer att handha all försäljning och eventuella frågor kring verken. Prislista och kontaktuppgifter kommer att finnas tillgängliga på plats. Slutdatum för utställningen är den 28:e februari.

Ylva Styffe
Bild: "Nargothrond, interiör" av Ylva Styffe, ingår i utställningen.

Kommentera (0)


05-01-08
A long expected party 2005
2004 arrangerades aLEP för första gången. aLEP är ett möte för medlemmarna på det norska Tolkienforumet Natse Tolkieno. Då hände det mycket, tävlingar i pilbågsskytte, kostymuppvisningar, historieberättande, prägling av läder och mycket mer. I år kommer gäster som Nils Ivar Agøy (författaren till boken Mytenes mann -- JRR Tolkien og hans forfatterskap), och Tolkienillustratören Ted Nasmith, som gör sitt första Norge-besök. Arrangemanget är egentligen avsett för medlemmarna på Natse Tolkieno, men de vill gärna ha med människor från hela Skandinavien, och ännu längre från. Redan nu är 104 deltagare anmälda, och flera väntas. Arrangörerna vill gärna att det kommer svenskar på träffen, så om det verkar intressant kan du läsa mycket mer på träffsidorna. Arrangemanget kommer att hålla till på Langøyene i Oslo 4-7 augusti, och det blir antagligen som förra året samling utanför Oslo Centralstation.

Jon Harald Søby
Gästrapportör

Kommentera (0)UppNyhetsarkivet:
December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA