ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

10 december -- Sagan om konungens återkomsts förlängda version släpps!
19 december -- Kvitt eller dubbelt i SVT 18.30, bland annat med Tolkien-frågor.
3 januari -- JRR Tolkien 113 år!
14-16 januari -- The One Ring Celebration-galan i Pasadena, Kalifornien, USA.
18 januari-28 februari -- Utställning på SF-Bokhandeln i Stockholm, med Tolkieninspirerade verk.
12-13 mars -- The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention i Göteborg med Sean Astin (Sam Gamgi).05-02-23
Midgårdsfestival i Florida
En festival tillägnad Tolkiens värld Midgård går av stapeln den 7:e till 10:e april i staden Vacaville, Florida. Festivalen, som är tänkt att passa hela familjen, är tillägnad 50-års jubileumet av förlaget Houghton Mifflins första utgåva av Tolkiens verk Ringens brödraskap. Bland aktiviteterna märks vanliga inslag såsom midgårdsmaskerad, olika frågesporter och gyckelspel. Bland de mer ovanliga inslagen märks tävliande i vem som har hårigast fötter.

Det kommer också att hållas studiecirklar och liknande i stadens bibliotek, där också en expertpanel kommer att finnas till hands för att svara på frågor samt diskutera olika aspekter av Tolkiens skrivande.

Källa: www.thereporter.com

Jens Zadik

Kommentera (12)


05-02-22
Tolkienbrev på auktion
Ett brev signerat JRR Tolkien utauktionerades torsdagen den tionde februari 2005. Brevet, som skrevs för en hängiven beundrare, är daterat till november 1955. Det innehåller bland annat information rörande hans stora verk Ringarnas Herre, och i synnerhet den avslutande delen om Konungens återkomst. Tolkien klagar i brevet bland annat på hur stora delar i det tänkta verket, främst tillhörande det avslutande appendixet, var tvunget att tas bort för att verket skulle hinna publiceras i tid. Dessutom hinner han avslöja Gondors tänkta moderna motsvarighet -- Venedig -- samt påminna sig själv om att slutföra arbetet om den första och andra tidsåldern. Något han tyvärr aldrig hann klart med; det fick i stället sammanfattas av hans son Christopher Tolkien i verket Silmarillion.

Brevet auktionerades ut för den svindlande summan 15 000 australiska dollar, men auktionsfirman hade faktiskt förväntat sig över 20 000. Köparen har tyvärr icke gått att identifiera.

Källa: www.tolkiensociety.net

Jens Zadik


Kommentera (0)


05-02-18
Howard Shore grammisbelönad
Howard Shore, mannen bakom den fantastiska musiken till filmtrilogin Sagan om ringen, vann två statyetter på årets grammisgala. Den första vann han för bästa filmmusiksalbum och den andra vann han tillsammans med Annie Lennox, för låten Into the West som vann priset för "bästa låt skriven för film". Det var det tredje året på rad som Shore lämnade galan med priser. Tidigare har han blivit belönad för de två andra filmerna i serien. I övrigt gick galan i sentimentalitetens tecken och den nyligen avliden Ray Charles fick ett flertal priser postumt.


Källa: www.theonering.net


Jens Zadik
Gästrapportör

Kommentera (0)


05-02-03
Sagan om ringen i radio.
Enligt obekräftade rykten så ska en reprisering av Sagan om ringen som radioteater, regisserad av Tomas Blom efter Åke Ohlmarks översättning, vara på gång. Serien, som är i tolv delar, mötte stor uppskattning när den sändes för första gången 1995. Rollistan består bland annat av följande skådespelare. Bilbo Bagger -- Ingvar Kjellson, Gollum -- Rolf Skoglund, Frodo -- Krister Henriksson, Sam Gamgi -- Peter Harryson, Gandalf -- Per Myrberg, Aragorn -- Anders Ahlbom Rosendahl, Galadriel -- Helena Bergström. Berättare -- Sven Lindberg. Musiken framfördes av gruppen Enteli med bland andra Lena Willemark och Ale Möller.

För den som inte orkar vänta på en reprisomgång av serien så finns den att köpa på Sveriges Radios hemsida och i deras butik i Radiohuset, Stockholm, samt i vissa välsorterade affärer, bland annat SF-Bokhandeln. Vissa bibliotek kan också ha detta verk till utlåning.


Källa: www.sr.se

Jens Zadik
Gästrapportör

Kommentera (1)


05-02-03
En film om Tolkienfanatiker
JRR Tolkien kallade dem i sina äldre dagar för "my unforgiving fanatics". Och sådana finns det många av i filmen Ringers: Lord of the Fans, den nya dokumentären om Tolkiens aldrig sinande ström av nya fans (eller fanatiker) som just haft premiär på Park City-festivalen i Utah, USA.

Tolkien skulle dock säkerligen ha blivit förvånad om han hade hört talas om hur fanatiska en del i själva verket är. Som kvinnan som sålde sitt hus i USA för att kunna se premiären av Sagan om konungens återkomst på plats i Nya Zeeland. Eller Lemmy Kilmister i hårdrocksbandet Motörhead som stolt kallar sig för en "Ringer". Troligen skulle Tolkien dock kritisera filmerna i sig, även om de har ökat hans fanatiska skara hundratusenfalt. För, som ett av fansen säger i dokumentären: var det inte Tolkien själv som kallade Ringarnas herre för ofilmbar?

Dokumentären försöker dock i första hand inrikta sig på hur kulten kring Tolkien och hans verk skapades; den söker sig fram genom historien från den första lilla gruppen av fans (eller fanatiker) till den slutgiltiga kulmineringen genom Peter Jacksons filmatisering. I dokumentären figurerar förutom många fans också skådespelare från detta verk såsom sir Ian McKellen, Elijah Wood och Viggo Mortensen. De övriga fansen i filmen verkar vara uppdelade i två grupper -- de som avskyr filmerna och de som älskar dem.

Dokumentären -- som är producerad av fansidan www.theonering.net -- visar tydliga spår av detta. Även om den så smått vidrör hur tunn skillnaden kan vara mellan fanatiker och fans så är den ändå producerad med tanke på just dessa två grupper.

Filmen försöker också påvisa hur Tolkiens verk påverkat våra populärhistoriska referenser. Dokumentären omnämner den spirande hårdrocken på 70-talet liksom det faktum att John Lennon från The Beatles försökte övertyga både David Lean (Bron över floden Kwai, Lawrence av Arabien) som Stanley Kubrick (The Shining, Clockwork Orange) att filmatisera böckerna. Filmen anför också påståendet att få verk inom fantasy och science fiction skulle ha varit på tapeten i dag utan The Lord of the Rings (vad är Star Wars egentligen, om inte samma historia utspelad i rymden?).

Ringers: Lord of the Fans har inte blivit kontrakterad för någon biografkedja i USA än, men sett till det stora intresse som just nu omger Ringarnas herre så är det väl bara en tidsfråga. Vi i Sverige får dock, gissar jag, främst inrikta oss på import från amerikanska filmsajter.

Källa: Planet-Tolkien.com

Jens Zadik
Gästrapportör

Kommentera (0)UppNyhetsarkivet:
Januari 2005
December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA