ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

3 januari -- JRR Tolkien 113 år!
14-16 januari -- The One Ring Celebration-galan i Pasadena, Kalifornien, USA.
18 januari-28 februari -- Utställning på SF-Bokhandeln i Stockholm, med Tolkieninspirerade verk.
12-13 mars -- The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention i Göteborg med Sala Baker (Sauron).
21 mars -- Preliminärt recensionsdatum för nyöversättningen De två tornen.
4-8 augusti -- Den internationella Tolkienspråkkonferensen Omentielva Minya hålls i Stockholm.
05-03-18
Ringarnas herre blir musikal
Som många redan vet så ska Ringarnas herre av JRR Tolkien bli musikal. Premiären beräknas ske någon gång i februari 2006 och platsen blir The Princess of Wales Theatre i Toronto, Kanada. Tanken var först att sätta upp pjäsen någonstans i England, men tyvärr fanns ingen teater som var tillräckligt stor för de tekniska anspråk som krävdes; troligen når den dock Europa och England någon gång under hösten samma år. Projektet kommer kosta runt 200 miljoner svenska kronor och rollbesättningen kommer bestå av runt 50 personer. Flera tidigare prisbelönta teaterarbetare har kontaktats och meddelat att de ställer upp.

Musikalen kommer gjuta samman de tre böckerna till en enda föreställning som varar i tre timmar, och regissören Matthew Warchus har lovat att försöka bibehålla stämningen från böckerna så mycket som möjligt.
   Om svensken Martin Stenmarck får rollen som Aragorn återstår dock att se, eftersom ingen färdig rollista ännu publicerats.

Jens Zadik

Kommentera (2)


05-03-18
Karen Wynn Fonstad 1945-2005
Karen Wynn Fonstad, författare till The Atlas of Middle-earth, avled den 11 mars av komplikationer från bröstcancer.

Källa: www.sfsite.com/columns/news01.htm

Jimmy Mårdell

Kommentera (2)


05-03-18
Tolkienöversättare död
Max Schuchart, översättare, journalist och poet, dog den 25 februari 2005 i den aktningsvärda åldern av 84 år. Schuchart var mest känd för sin översättning till holländska av Tolkiens verk Ringarnas herre, den första som gjordes. Han klarade sig betydligt bättre än Åke Ohlmarks och blev bland annat offentligt hyllad 1995 av Hollands Tolkiensällskap. Förutom Tolkiens samlade verk översatte han flera böcker av andra författare, såsom Salman Rushdie, Daniel Defoe, Oscar Wilde och Dylan Thomas. Ett av hans sista samrören med Tolkiens verk skedde vid översättningen av Ringen-filmerna, till vilka han anlitades som experthjälp.


Källa: www.tolkiensociety.com

Jens Zadik

Kommentera (1)


05-03-18
Jackson nära förlora Ringen-filmerna
Peter Jackson var väldigt nära att förlora jobbet som regissör för Härskarringen-filmerna. Det hela berodde på ett omtumlande möte 1997 med Hollywood-mogulen Harvey Weinstein, (direktör för Miramax, som då hade rättigheterna till filmen). Weinstein krävde att Jackson bara spelade in en film och den fick högst vara två timmar lång. Om Jackson inte fogade sig fanns John Madden, regissör för Shakespeare in Love i kulisserna, redo att ta sig an filmen. Vid denna tid hade Jackson redan arbetat med två filmer som utgångspunkt i 18 månader och lagt ner stora ekonomiska och mänskliga ansträngningar. Räddningen blev att Jacksons agent arbetade i det tysta för att hitta ett annat filmbolag och slutligen lyckades. Bob Shaye, företrädare för New Line Cinema, upplevde projektet som väldigt intressant och bolaget tog över filmrättigheterna; samtidigt ökade New Line Cinema anslagen så att det räckte för tre filmer.

Slutresultatet känner vi alla till: filmerna spelade in tre miljarder dollar i biointäckter världen över och vann total 17 Oscar-statyetter.

Källa: www.smh.com.au

Jens Zadik

Kommentera (0)


05-03-15
Filmatisering av Bilbo dröjer
Filmatiseringen av Tolkiens verk Bilbo: en hobbits äventyr ser ut att dröja ytterligare tre till fyra år, främst beroende på oklara ägandeavtal. Rättigheterna till filmen är uppdelade mellan två filmbolag i Hollywood, MGM och New Line Cinema, och sedan MGM blev uppköpt av Sony är läget ännu mer tillkrånglat. Regissören bakom Ringen-trilogin, Peter Jackson, är dock optimistisk och tror att bolagen kommer att komma överens, även om processen tar sin tid. När läget väl löser sig är han väldigt intresserad av att ta sig an filmen.

Just nu är han mitt uppe i arbetet med sitt nästa verk. En nyinspelning av 30-talsklassikern King Kong, där bland andra Naomi Watts och Jack Black medverkar.

Källa: www.news.com.au


Jens Zadik

Kommentera (6)


05-03-15
Datorkraft från Ringen-filmerna kommer till ny användning
Datorerna som användes för att skapa specialeffekterna i filmerna om Härskarringen finns nu för allmän uthyrning. Allt som allt rör det sig om 1008 datorer och de är stationerade i Wellington, Nya Zeeland. Vd:n bakom företaget som sköter uthyrningana, Scott Houston, förklarar att datorerna redan är i full gång dygnet runt. De jobbar delvis med specialeffekter för filmer (I Robot och Van Helsing), men den större delen av arbetet sker för vanliga industrier som behöver hjälp med att studera hur olika modeller fungerar i 3d. Ett rederi som ska hjälpa till att konstruera en superyacht finns bland kunderna.

Datorkraften är den största tillgängliga för allmänt användande på det södra halvklotet, totalt rör det sig om 1008 Intel 2.8 Gigahertz Xeon-processorer, dessa kan tillsammans utföra 2,8 biljoner uträkningar per sekund.

Källa: www.bbc.uk

Jens Zadik

Kommentera (1)


05-03-11
Astin lämnar återbud!
Den amerikanske skådespelaren Sean Astin har tyvärr lämnat återbud till att medverka under Propworlds mässa i Göteborg i helgen. Astin har avböjt på grund av sjukdom. Hans ersättare blir Sala Baker, som bland annat spelade Sauron i filmtrilogin.

Källa: www.propworld.nu


Cajsa Ljungberg

Kommentera (6)


05-03-11
Brian Sibley kommer till Norge
Tolkienkonventet A Long Expected Party i Norge, som detta år går av stapeln den 4-7 augusti, har fått ytterligare en celeber gäst på listan. Det är Brian Sibley, engelsmannen som förutom BBC:s radioversion av Ringarnas herre också skrivit flera verk knutna till filmatiseringen Härskarringen, däribland Peter Jacksons officiella biografi och Andy Serkis bok om Gollum. Hans deltagande i sammankomsten är dock förbehållet att han inte har allt för mycket arbete.

Sedan tidigare är bland andra illustratören Ted Nasmith och Norges stora Tolkienkännare Nils Ivar Agøy klara för träffen.

Källa: www.tolkiens.net

Jens Zadik

Kommentera (0)


05-03-11
Sci-fi mässa i Göteborg
Som vi tidigare har rapporterat så ska en Sci-fi mässa gå av stapeln nu i helgen, den 12-13 mars 2005. Mässan, som går under det ståtliga namnet The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention, är den största i sitt slag i Sverige och har denna gång sitt säte i Svenska Mässans lokaler i centrala Göteborg. Gäster som nu är klara är bland andra Sean Astin, Robert Englund (som brukade spela Freddy i Terror på Elm Street) Jeremy Bulloch (Boba Fett i Star Wars) och Kenny Baker (R2-D2 också i Star Wars). Autografer säljs på plats till priset av 150 kronor; till samma kostnad kan man också få personliga saker signerade.

Mässan kommer som vanligt inhysa mängder av montrar från olika företag och föreningar, som kommer att visa upp sig och sina produkter under helgen. Konventet firar i år sin åttonde födelsedag.

Källa: www.propworld.nu

Jens Zadik

Kommentera (3)


05-03-02
Wingnut stämmer New Line Cinema
Peter Jacksons produktionsbolag Wingnut Films har lämnat in en stämningsansökan mot New Line Cinema enligt AP (The Associated Press). New Line Cinema är bolaget bakom Härskarringen-filmerna men målet gäller tydligen bara den första filmen: Sagan om ringen. Jackson anser i stämmningsansökan att New Line misslyckades med att förutse hur stora inkomster som filmen skulle inbringa genom främst biljett och dvd-försäljning. Han anser också att New Line favoriserade sina andra affärspartners allt för mycket när det gällde kontrakt rörande licenserna för filmtrilogin. Stämningsansökan gäller en ospecifierad summa pengar.

Källa: www.theonering.net www.ap.org

Jens Zadik

Kommentera (7)


05-03-01
De två tornen släpps i mars!
Nu har förlaget Norstedts vårkatalog släppts, där man utannonserar att De två tornen -- den andra delen av nyöversättningen Ringarnas herre -- kommer att finnas i handeln under mars månad. Snart offentliggörs det med andra ord vad "Treebeard" och "Quickbeam" heter på svenska, och hur Gollum pratar! Enligt obekräftade uppgifter så är recensionsdatumet för boken (den första dag som media får publicera recensioner) satt till den 21 mars. De snabbaste bokhandlarna kan dock komma att ha boken flera veckor tidigare.


Gustav Dahlander

Kommentera (11)


05-03-01
Stenmarck som Aragorn
Den svenske musikalstjärnan Martin Stenmarck sägs ha blivit påtänkt till rollen som Aragorn i Musikalversionen av Ringarnas herre, som beräknas ha premiär senare i år.
Huruvida ryktet stämmer, får framtiden utvisa.


Källa: Kvällsposten

Cajsa Ljungberg

Kommentera (18)Upp


Nyhetsarkivet:
Februari 2005
Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA