ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

14 maj -- Filmmaraton i Göteborg med bioversionen av Jacksons filmtrilogi.
22 juni-17 juli -- Utställning innehållande verk inspirerade av Tolkiens värld på Luma bibliotek i Stockholm.
4-8 augusti
-- Den internationella Tolkienspråkkonferensen Omentielva Minya hålls i Stockholm.
5 september-16 oktober -- Tolkieninspirerade verk i utställning på Medborgarplatsens bibliotek, Stockholm.
Juli 2005

05-07-23
Bild som inspirerade till Gandalf återfunnen
Orginalteckningen av den bild målad av J Madelener som enligt Tolkienbiografin av Humphrey Carpenter inspirerade JRR Tolkien till Gandalfs utseende är återfunnen. Bilden, som heter Bergets ande, visar en gammal man sittande på en sten under en gran: han har ett vitt skägg, en vidbrättad hatt och en lång kappa. Han pratar med ett vitt rådjur som han vårdar med sina händer. Ögonen har ett förvånat men ändå roat uttryck och i bakgrunden syns ett par spetsiga bergstoppar. Tolkien såg först bilden på ett vykort han köpte under en semester i Schweiz och han sparade senare vykortet i ett kuvert som han skrev "Origin of Gandalf" på. Så även om vissa har ansett att Gandalf främst inspirerats av en mystisk figur i Finlands nationalepos Kalevala, benämnd Väinämöinen, så är detta alltså en felaktighet.

Källa: www.tolkiensociety.com

Jens Zadik

Kommentera (6)


05-07-12
Erik Andersson till Halmstad
Erik Andersson, översättaren av Ringarnas herre, kommer till Halmstad och Immanuelskyrkans Café Österskans den 20 juli (bredvid Statsbiblioteket).
Tiden är klockan 19,00 och biljettpriset 20 kronor för alla under 26, samt 60 kronor för de över 26. Biljetter kan lättast bokas genom BiljettCentrum, Halmstads Teater, telefonnummer 035-12 02 00 eller Turistbyrån, 035-13 23 20.
   Min tro är att denna föreställning kommer att vara ganska populär, så att vara ute i god tid kan nog vara en bra idé. Eventuellt överblivna biljetter säljs dock i entrén från och med klockan 18,30 det aktuella datumet.

Erik Andersson kommer främst att rikta in sig på att berätta om hur han närmade sig denna ofantliga uppgift och hur stor pressen var på honom från diverse olika "tolkienister" att verkligen göra ett ordentligt jobb.

Källa: www.halmstad.se


Jens Zadik

Kommentera (5)


05-07-07
Nyöversättningen har fullbordats!
I måndags
, den 4 juli, lades sista handen vid nyöversättningen Ringarnas herre. Den tredje och sista delen har fått namnet Konungens återkomst och ges ut i oktober. Volymen kommer utöver huvudtexten att innehålla kompletta appendix och register, samt därtill originalets karta över Gondor, Rohan och Mordor, ritad av Christopher Tolkien. Dessa ges nu ut på svenska för första gången.

För undertecknad har arbetet med sagda översättning tagit all tid i anspråk det senaste halvåret -- från januari till juli har jag varit sysselsatt och pressad mer än åtta timmar om dagen sju dagar i veckan, nu senast med att översätta registret. Av denna anledning har uppdaterandet av Tolkiens Arda varit sparsamt. När Konungens återkomst skickades till tryckeriet avslutades emellertid mitt åtagande, och jag har nu fria händer att ägna mig åt Tolkiens Arda igen. Resultatet av detta bör kunna skönjas på sidorna redan inom några veckor.

Gustav Dahlander

Kommentera (6)Upp


Nyhetsarkivet:
Juni 2005
Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA