ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

1 december -- Dataspelet The Lord of the Rings Tactics släpps.
3 januari
-- JRR
Tolkien 114 år!
2 februari -- Världspremiär för musikalen The Lord of the Rings i Toronto!
2 mars -- Datorspelet Slaget om Midgård II släpps.
4-5 mars -- Science fiction-mässa i Göteborg gästad av Elijah Wood (Frodo) och Craig Parker (Haldir).
27 april -- Boken The Ring of Words: Tolkien and the Oxford English Dictionary släpps.
15-18 juni
-- Det svenska storlajvet Stjärnljus över Arda går av stapeln.
21 september -- Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Baltiska Hallen i Malmö.
22 september -- Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Lisebergshallen i Göteborg.
24 september -- Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Annexet vid Globen i Stockholm.
Februari 2006

06-02-13
Nya Tolkienuppslagsböcker i höst
Vi har tidigare rapporterat att Wayne G Hammonds och Christina Sculls The JRR Tolkien Companion and Guide, som omfattar två volymer, skulle ha kommit i höstas, och på Amazon ligger dessa uppgifter fortfarande kvar. Men böckerna har inte kommit ännu, och enligt Hammond och Sculls egen hemsida kommer böckerna först hösten 2006, vilket även lär betyda att den sedan länge utlovade uppdaterade utgåvan av Hammonds Tolkienbibliografi lär dröja ytterligare. Det betyder också att Hammond och Sculls uppslagsböcker kommer samtidigt som ytterligare en ny uppslagsbok om Tolkien: The JRR Tolkien Encyclopedia. Bland de många artiklarna i denna encyklopedi kan man notera en om mottagandet i Sverige -- "Sweden: Reception of Tolkien" -- samt en som tar upp Tolkiens kunskaper i svenska -- "Swedish Language" under "Languages Known by Tolkien". Dessa båda artiklar har skrivits av svenska Beregond, Anders Stenström, som bland mycket annat också har varit textgranskare för nyöversättningen Ringarnas herre.

Vilket av uppslagsverken vinner då kampen om läsarna? Ja, det verkar klart på förhand om man tittar på prislapparna. För 800 sidor får man enligt Amazon i det ena fallet betala 175 dollar och i det andra fallet 70 dollar. Det är encyklopedin som är den dyrare.

Tack till Ohlmarxisten, från vars rapport på Tolkienisternas telegrambyrå merparten av notisens text är hämtad.

Gustav Dahlander


Kommentera (0)


06-02-09
Elijah Wood till Göteborg!
I dagarna avslöjade The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention att allas vår Frodo är en av gästerna till årets första mässa, som går av stapeln i Göteborg den 4-5 mars! Gäster som Elijah Wood (Frodo) och Craig Parker (Haldir) kommer att finnas på plats för autografsignering under mässdagarna, så tveka inte att ta denna eminenta chans att träffa skådespelaren som kanske för alltid kommer att bli ihågkommen som just vår favorithobbit. Andra gäster blir bland andra Richard Kiel (mer känd som Jaws från Bond-filmerna) och Ray Park (Darth Maul i episod I av Star Wars). Tävlingar, svärdshower, ork-invasioner och försäljning av filmprylar har vi också att vänta. För mer information, besök www.propworld.nu

Källa: www.propworld.nu

Cajsa Ljungberg
och Henrik K
ontio
Bild: Frodo (Elijah Wood) i Sagan om konungens återkomst © Pierre Vinet/New Line Productions 2003

Kommentera (7)


06-02-09
Ny bok studerar språkmannen Tolkien
Den 27 april kommer en ny bok om Tolkien ut, med lite annorlunda vinkling -- The Ring of Words: Tolkien and the Oxford English Dictionary. Här studeras Tolkiens arbete med det stora The Oxford English Dictionary (även känt som OED), den brittiska motsvarigheten till vår Svenska Akademiens ordbok. Tolkien arbetade med denna monumentala ordbok under åren 1919 och 1920, en period som han senare beskrev som väldigt lärorik.

Boken The Ring of Words uppmärksammar hur Tolkien arbetade med OED, vilka erfarenheter han fick och hur han senare i livet använde sig av dessa under utarbetandet av sin fiktiva värld Arda. Enligt utgivarna Oxford University Press kommer boken att innehålla tidigare opublicerat arkivmaterial. Bakom The Ring of Words står tre män som alla är redaktörer för OED i dag. En av upphovsmännen är Peter Gilliver, som tidigare har gett djuplodande kommentarer till Tolkiens arbete med ordboken, bland annat i en artikel som finns publicerad på nätet här.

Framtagandet av OED är en historia som i sig brukar väcka fascination. Berättelsen har nyligen relaterats av Simon Winchester i The Meaning of Everything (2003), en bok som tillägnar Tolkien någon sidas utrymme. Nu tycks alltså Peter Gilliver och hans medarbetare anse att professorns värv förtjänar mer än så.

Se Oxford University Press för mer information.

Tack till Ohlmarxisten på forumet för tipset.

Källa: www.oup.co.uk

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


06-02-09
Norstedts Ringarnas herre-folder publicerad på nätet
Norstedts förlag gav 2004 ut en omtalad folder som presenterar nyöversättningen Ringarnas herre. Många läsare fick tag på denna i bokhandlar och på mässor, men ännu fler gick miste om chansen. Nu kommer en ny möjlighet, eftersom foldern har lagts ut på nätet. Läsaren kan bläddra och begrunda i lugn och ro här (se ikon till höger).

Tack till Aucen på forumet för tipset.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


06-02-09
Textsök The Lord of the Rings!
För inbitna Tolkienläsare har möjligheten att kunna söka i böckernas text länge varit en viktig resurs som datoråldern fört med sig. Diverse illegala ordbehandlingsdokument med hela verken inskrivna har spritts vida kring på Internet. Nu har dock Internet-bokhandelsjätten Amazon lanserat ett lagligt alternativ för The Lord of the Rings, där alla sajtens besökare kan skriva in valfria ord i sökfältet och få upp en lista med sidhänvisningar och textutdrag från alla ställen där de förekommer i verket. Läsaren kan också bläddra igenom några sidor av boken, inklusive hela registret. Dessutom presenterar Amazon textstatistik för alla tre volymer.

Textsökningarna i The Lord of the Rings sker i 50-årsutgåvans tryckning från 2004 -- texten är alltså mycket aktuell, och saknar endast ett fåtal korrigeringar som införts i 50-årsutgåvans tryckning från 2005. Textsökningarna klarar emellertid inte av att hitta ord som är avstavade i boken, men omfattar å andra sidan hela registret.

Hela The Lord of the Rings kan textsökas här. (Här finns också bland annat det nya registret från 2005 i sin helhet, men det gamla registret från 1966 kan hittas här.)
Textstatistik för The Fellowship of the Ring presenteras här.
Textstatistik för The Two Towers presenteras här.
Textstatistik för The Return of the King presenteras här.

Dessutom kan nya The Lord of the Rings: A Reader's Companion textsökas här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)Upp

Nyhetsarkivet:
Januari 2006
December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA