ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

23 mars – Världspremiär för musikalen The Lord of the Rings i Toronto!
31 mars – Tolkienbandet Summonings nya skiva Oath Bound släpps.
27 april
– Boken The Ring of Words: Tolkien and the Oxford English Dictionary släpps.
28 maj – Howard Shores filmmusik till Härskarringen uppförs i Köln.
Juli Ljudboken med nyöversättningen De två tornen släpps.
Augusti
– Den officiella Tolkienkalendern
av Alan Lee för 2007 släpps.
3
6 augusti – Den stora Tolkienträffen A Long Expected Party arrangeras i Norge.
21–25 augusti – Den internationella konferensen The Oxford Tolkien Conference i Tolkiens hemstad.
29 augusti – Filmtrilogin släpps i Limited Edition.
21 september
Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Baltiska Hallen i Malmö.
22 september Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Lisebergshallen i Göteborg.
24 september Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Annexet vid Globen i Stockholm.
Oktober Ljudboken med nyöversättningen Konungens återkomst släpps.
2 oktober – Preliminär släppdatum för The JRR Tolkien Companion and Guide.
3 oktober The JRR Tolkien Encyclopedia släpps.
8 maj 2007 Preliminärt släppdatum för The History of The Hobbit: Mr Baggins.
21 oktober 2007 Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
Juni 2006

06-06-29
Nyutgåva av filmtrilogin
Nu är en ny utgåva av Peter Jacksons Härskarringen-trilogi i antågande.
Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst kommer var och en att släppas i nya förpackningar om två dvd:er, tillsammans med en bakom kulisserna-dokumentär. Den första skivan kommer att innehålla både bioversionen och den förlängda versionen av filmen, medan skiva två innehåller den tidigare osläppta dokumentären, som är gjord av Costa Botes. Dokumentärerna har mer än 300 minuter med foton och filmsnuttar som aldrig tidigare visats. Utgivarna lovar mer information inom kort. Dvd:erna släpps den 29:e augusti.

Tack till Tenderfootforumet för tipset!

Källa: DVDActive


Ylva Styffe


Kommentera (11)


2006-06-02
The History of The Hobbit avslöjas till sist!
För många år sedan annonserades det att en bok som presenterar Tolkiens arbetsmaterial för The Hobbit – svenska Bilbo – var på arbetsstadiet. Men författaren av denna The History of The Hobbit avled innan arbetet var färdigt och projektet övertogs av akademikern John Rateliff. Kanske är det komplikationerna av detta som orsakat det långa dröjsmålet, men nu har man till sist utannonserat att The History of The Hobbit är att vänta.

Tolkiens Arda – Magasinet har tidigare berättat om denna mycket emotsedda bok i februari 2003. För en tid sedan gjorde så uppgifterna på vävplatsen Amazon gällande att den skulle släppas i september. Detta datum har man emellertid, helt i överensstämmande med projektets tradition, flyttat fram – nu är den 8 maj 2007 datumet på allas läppar.

The History of The Hobbit, som redan omtalas med förkortningen HOTH i Tolkienkretsar, väntas bli ett lika viktigt bidrag till kännedomen om The Hobbit som Christopher Tolkiens The History of Middle-earth: The History of The Lord of the Rings (i volym 6–9 i The History of Middle-earth) blev till The Lord of the Rings.

Hobbithistoriens kommande volym omfattar enligt Amazon 480 sidor, på vilka vi bland annat får läsa "den fullständiga arbetsversionen av berättelsen", som sägs skilja sig drastiskt från den färdiga boken. Framställningen tar avstamp i Tolkiens ursprungliga manuskript och redogör sedan för de många förändringar som berättelsen genomgick, både innan och efter utgivningen; förändringar som också kommenteras och analyseras. Bland dessa ändringar märks en senare version av Tolkien skriven med "ambitionen att omstöpa The Hobbit till samma berättarstil som The Lord of the Rings".

Den överväldigande majoriteten av detta material, skrivet av Tolkiens egen hand, publiceras nu för första gången. Och frågan är om allt material verkligen får plats i en enda volym. Titeln på den bok som Amazon utannonserar är nämligen inte bara The History of The Hobbit, utan The History of The Hobbit: Mr Baggins. Detta skulle kunna förstås som att fler volymer än en är att vänta, precis som fallet blev med Christopher Tolkiens The History of The Lord of the Rings.

Hittills har de utförligaste redogörelserna för bakgrunden till The Hobbit varit Douglas Andersons genomgång i The Annotated Hobbit och Wayne Hammonds i JRR Tolkien: A Descriptive Bibliography.


Tack till användaren Ohlmarxisten för tipset på Tolkienisternas telegrambyrå.

Källa: www.amazon.com

Gustav Dahlander

Kommentera (3)


2006-06-02
Nyöversättningen – nu kommer ljudboken!
I oktober 2004 var Tolkiens Arda först med nyheten att översättningen Ringarnas herre var under framtagande som ljudbok, med skådespelaren Jan Waldekrantz som uppläsare. Nu är arbetet klart, och ljudbokens första volym, Ringens brödraskap, har i dagarna nått butikerna. De två återstående volymerna, De två tornen och Konungens återkomst, släpps i juli respektive oktober.

Ljudboken Ringarnas herre är en ren uppläsning, inte en dramatisering, även om där finns kortare inslag av titelmusik framförd av medlemmar ur Tolkiensällskapet Forodrim. Uppläsaren har även biståtts med uttalsanvisningar för bland annat alviska ord av expertis från samma Tolkiensällskap; denna expertis var också delaktig i arbetet med själva översättningen.

På vävplatsen för Norstedts audio presenteras ljudböckerna tillsammans med klipp där besökaren kan provlyssna på inspelningarna. Volym ett, två och tre har var sin separat sida. Dessvärre brister utgivarnas faktapresentation på flera sätt, bland annat genom att versöversättaren Lotta Olsson står som uppläsare för De två tornen.

Utöver arbetet med ljudboken har också en talbok producerats. Mer om denna kan läsas i TA:s Senaste nytt från Arda från november i fjol.


Tack till användaren Ohlmarxisten för tipset på Tolkienisternas telegrambyrå.

Källa: Norstedts audio

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2006-06-02
Tolkienkonferens anordnas i Oxford
De senaste åren har stora internationella konferenser om Tolkien blivit en vanlig syn. Årets stora begivenhet heter The Oxford Tolkien Conference och har underrubriken "The Lord of the Rings: Sources of Inspiration". Konferensen anordnas den 21–25 augusti i Oxfords Exeter College, där Tolkien själv studerade som ung. Bland de många kända föreläsarna märks Verlyn Flieger (Interrupted Music: The Making of Tolkien's Mythology m.m.), John Garth (Tolkien and the Great War), Patrick Curry (Defending Middle-earth. Tolkien: Myth & Modernity), Christina Scull samt Wayne Hammond (båda The Lord of the Rings: A Reader's Companion m.m.). Bland de speciellt inbjudna gästerna finns Priscilla, JRR Tolkiens dotter. Detta och mycket mer om konferensen kan läsas på den officiella vävplatsen.

Källa: www.tolkiensoxford.com

Gustav Dahlander


Kommentera (0)


2006-06-02
Alan Lee gör den officiella kalendern 2007
Ända sedan det tidiga 70-talet har den officiella kalendern varit ett begrepp bland tolkienister. Och redan nu är det dags att blicka framåt mot nästa avsnitt i denna långa tradition – 2007 års kalender. Vävplatsen Amazon uppger att denna kommer att vara framtagen av Tolkienkonstnären Alan Lee, som bland mycket annat är känd för att ha arbetat med utformningen av Peter Jacksons filmatisering. Det är långt ifrån första gången Lee står för en Tolkienkalender – senast han låg bakom produktionen var 1999. Den nya Alan Lee-kalendern finns i butik i augusti.

En färsk intervju med Alan Lee, som bland annat omnämner arbetet med kalendern, kan läsas här. An Illustrated Tolkien Bibliography och The Compleat Gyde to Tolkien Calendars (sic) berättar om Tolkienkalendrarna genom åren.


Tack till användaren Ohlmarxisten för tipset på Tolkienisternas telegrambyrå.

Källa: www.amazon.com

Gustav Dahlander


Kommentera (0)


2006-06-02
Den verkliga Ringen på utställning
År 1786 påträffades en gåtfull ring i brittiska Silchester. Detta smycke är belagt med en förbannelse som drabbar alla och envar som stjäl det; en inskription med förbannelsen påträffades på en annan utgrävningsplats, och denna har senare gått att knyta till ringen.
   
Nu rapporterar brittiska 24 Hour Museum att artefakten, vilken numera benämns som Vyne-ringen, är aktuell såsom en av huvudattraktionerna i en utställning på världsväven. Och ringens historia är ovanlig, men det finns en särskild anledning till det stora intresset.
   
Det har visat sig att JRR Tolkien under en period i 1900-talets början var språklig rådgivare till en arkeolog som arbetade i det område där inskriptionen påträffats. Spekulationerna har således börjat hagla kring möjliga kopplingar mellan de båda ringarna: Mordors och Silchester
s. Experter menar att Tolkien sannolikt kände till den säregna historien bakom Vyne-ringen. Men om detta spelade in när han senare skrev Ringarnas herre – det är höljt i dunkel.


Tack till användaren Ohlmarxisten för tipset på Tolkienisternas telegrambyrå.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2006-06-02
Tolkienensemblens samlade verk ute
Under lång tid har danska The Tolkien Ensemble varit känt som ett av de mest seriösa och uppskattade Tolkienbanden. Gruppen, som i sina alster har samarbetat med Christopher Lee – Saruman i Peter Jacksons filmatisering , spelar och sjunger stämningsfulla visor som skulle kunna vara hämtade direkt ur Ringarnas herre. Texterna är Tolkiens egna.

Nu har till sist en cd-box släppts med alla The Tolkien Ensembles fyra skivor. Tillsammans omfattar skivorna samtliga verser i Ringarnas herre, och därmed är samlingen den enligt upphovspersonernas utsago första i sitt slag. I Sverige går boxen att få tag på hos Cdon.com här, där den kostar 579 kronor.


Tack till Jimmy Mårdell för tipset.


Gustav Dahlander

Kommentera (0)Upp

Nyhetsarkivet:
Maj 2006
April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA