ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

36 augusti – Den stora Tolkienträffen A Long Expected Party arrangeras i Norge.
21–25 augusti – Den internationella konferensen The Oxford Tolkien Conference i Tolkiens hemstad.
Augusti – Den officiella Tolkienkalendern av Alan Lee för 2007 släpps.
29 augusti – Filmtrilogin släpps i Limited Edition.
4 september Programmet Bilbo och det tookska draget sänds i P2 klockan 13.30.
15–17 september
Det klassiska Tolkienkonventet Oxonmoot anordnas i Oxford.

21 september
Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Baltiska Hallen i Malmö.
22 september Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Lisebergshallen i Göteborg.
24 september Tolkienbandet Blind Guardian kommer till Annexet vid Globen i Stockholm.
Oktober The Two Towers – The Complete Recordings med den kompletta filmmusiken släpps.
Oktober
Ljudboken med nyöversättningen Konungens återkomst släpps.
2 oktober – Preliminär släppdatum för The JRR Tolkien Companion and Guide.
3 oktober The JRR Tolkien Encyclopedia släpps.
8 maj 2007 Preliminärt släppdatum för The History of The Hobbit: Mr Baggins.
9 maj 2007 Europapremiär i London för musikalen The Lord of the Rings.
21 oktober 2007 Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
Augusti 2006


2006-08-30
Filmernas Limited Edition-dvd:er är här!
Den 29 augusti släpptes, som Tolkiens Arda tidigare berättat, Peter Jacksons Härskarringen-filmer i en ny dvd-utgåva, benämnd som The Lord of the Rings Limited Edition. De tre filmerna kommer i varsin dvd-box, med två skivor i varje. På den ena skivan finns filmen, både i bioversion och i förlängd version; på den andra skivan finns en tillhörande dokumentär. Boxarna prissätts på Amazon.com till omkring 125 kronor styck.

Dokumentärfilmerna, som nu släpps för första gången, är gjorda av filmaren Costa Botes, personligen utvald för uppdraget av Peter Jackson. Enligt filmernas officiella vävplats skiljer de sig från dokumentärerna i de förlängda dvd-versionernas boxar genom att de fokuserar helt på bakom kulisserna-material, där vi får en direkt inblick i atmosfären under inspelningen. Vi får se inslag som skådespelarnas skämtande och filmarnas kamp mot ogina väderförhållanden. Där ska även finnas så kallade outtakes – sekvenser som inte kom med i de färdiga filmerna, företrädesvis för att något gick fel under inspelandet.

Filmernas vävplats berättar mer om Limited Edition-utgåvorna här, där man även visar en filmtrailer för dokumentärerna. Amazon visar en annan trailer här, och åter andra trailrar finns på TheOneRing.net här och här.


Gustav Dahlander


Kommentera (0)


2006-08-30
Leithian – premiär för opera om Beren och Lúthien!
Den 1 juli hade något så ovanligt som en opera baserad på Tolkiens alster premiär – Leithian. Upphovaren och tillika den manlige huvudrollsinnehavaren
Adam Klein har baserat sin uppsättning på berättelsen om Beren och Lúthien från Silmarillion. Klein uppges i ett pressmeddelande ha arbetat med uppsättningen sedan 1982, men det är alltså först nu som den har fått premiär.

Föreställningen ägde rum i The Liederkranz Hall i New York och omfattade en mängd skådespelare och musiker. Materialet som man uppförde vid detta tillfälle var dock bara halva berättelsen, eftersom operan i sin helhet är omkring fyra timmar lång, med pauserna borträknade. När den andra delen kommer att uppföras är i nuläget oklart.

Till skillnad från de flesta dramatiseringar av Tolkiens verk har inte handlingen tydligt förändrats eller beskurits i Leithian, även om manuskriptet är bearbetat för formatet. Resurserna för uppsättningen har varit begränsade, men framförandet beskrivs ändå som både omsorgsfullt och professionellt.

Om någon till äventyrs missade Leithian i The Liederkranz Hall så behöver denne inte misströsta över hövan – uppsättningen finns lagrad i ljudfiler som kan nedladdas gratis här från dess vävplats. På vävplatsen återfinns dessutom program, manus, pressmeddelande och recension till operan. Sidornas svårlästa text kan tydliggöras genom att markera den.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2006-08-30
Sagan om de bannlysta erövrar världsväven
Det har gjorts mångtaliga dubbningar av klipp från Peter Jacksons Härskarringen-filmer, inte minst på svenska. Få har emellertid varit så genomarbetade och fått sådan uppmärksamhet som den som just nu sprider sig över världsväven – Sagan om de bannlysta. En sökning med titeln på Google ger omkring 20 000 träffar, och ändå tycks ingen känna till hur den fullständiga versionen ser ut.

Celeborn är indignerad i Sagan om de bannlysta.

Sagan om de bannlysta sprids i form av kortare filmklipp, 5–10 minuter långa. Det finns dock en stor lucka i handlingen mellan Frodos avfärd från Hobbinge och brödraskapets avfärd från Riftedal. Om upphovspersonerna har spelat in material med händelserna däremellan är okänt. Planerna är dock att Sagan om de bannlysta till slut ska omfatta alla tre filmer, enligt en användare som säger sig ligga bakom alstren, registrerad på vävplatsen youtube.com. Det återstår alltså att se om mer dyker upp så småningom.

De allmänt kända delarna av Sagan om de bannlysta är i dag följande (deltitlarna är inte officiella):
Bilbos brev
Brödraskapet vandrar söderut
Khazad-dûms bro
Lothlórien
Galadriels spegel
Brödraskapet skingras

Det finns också andra dubbningar och parodier som är sevärda; en dubbad kreation som liksom Sagan om de bannlysta tycks vara svensk behandlar Frodos uppvaknande efter fullgjort värv, och kan tills vidare åses som en epilog till de bannlystas äventyr här. En av de mest professionella vävfilmerna är annars den engelskspråkiga How Lord of the Rings Should Have Ended, en animerad film som tar upp det omdiskuterade temat med örnarna. Den omdaning av scenen vid Elronds råd som MTV gjorde till sin filmgala och som finns som dolt bonusmaterial i den första filmens förlängda dvd-utgåva går förstås också att hitta. Som sammanfattning finns också, avslutningsvis, en "supertrailer" som tar fasta på det stora kommersiella pådraget kring filmerna här.

Uppdatering: Tre ytterligare sevärda filmer är musikvideon They're Taking the Hobbits to Isengard, One Ring to Rule Them All-filmerna och Gollums tacktal till MTV.

Gustav Dahlander

Kommentera (1)


2006-08-30
Radion berättar om Bilbo
Nu kommer ett program om boken Bilbo på Sveriges Radio. Den 4 september klockan 13.30 sänder kanalen P2 "Om Bilbo och det tookska draget", ett program i Utbildningsradions serie Stjärnstopp som riktar sig till mellanstadieelever. I programmet berättar man om boken och resonerar kring motsättningarna mellan Bilbos trygghetslängtan och äventyrslystnad, samt läser ur det första kapitlet. Dessutom intervjuar man den unga läsaren Ebba Stuard, som är mitt i sin första genomläsning av boken och får berätta om sina intryck. Till glädje för alla som inte har möjlighet att lyssna den 4 september finns hela programmet – tillsammans med fler upplysningar om innehållet – också upplagt på världsväven här.


Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2006-08-30

The Fellowship of the Ring – The Complete Recordings släpptes i december i fjol.
Tornens kompletta filmmusik i oktober
Som Tolkiens Arda tidigare rapporterat är man nu i färd med att ge ut Howard Shores kompletta filmmusik till Peter Jacksons Härskarringen. Den första delen, The Fellowship of the Ring – The Complete Recordings, släpptes i december i fjol och lovprisades av fansen – det tilltagna priset till trots, nära 500 kronor.

Nu är musiken till Sagan om de två tornen på gång! Enligt ett meddelande på forumet hos MovieMusic.com från Doug Adams har Howard Shore meddelat att The Lord of the Rings: The Two Towers – The Complete Recordings (som det fullständiga namnet lyder) kommer att släppas sent i oktober. Doug Adams jobbar med The Complete Recordings-serien tillsammans med Howard Shore och ligger också bakom den kommande boken The Music of the Lord of the Rings Films.

Användaren Martin PaternosterAmazon upprepar Doug Adams information här, och tillägger att musiken till Sagan om konungens återkomst kommer att släppas under 2007. På Amazons sida finns också mer information om den första filmens kompletta musik, och på filmmusikens officiella vävplats får man dessutom gratis ladda ned pdf-dokumentet The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – the Annotated Score.


Gustav Dahlander


Kommentera (0)Upp

Nyhetsarkivet:
Juli 2006
Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA