ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

7 december – Tolkiens Arda 5 år!
24 december
TV 4 visar Sagan om ringen 20.00.
25
december TV 4 visar Sagan om de två tornen 20.00.
26 decemberTV 4 visar Sagan om konungens återkomst 20.00.

30 decemberBoken The Company They Keep släpps.
3 januari
JRR Tolkien 115 år!
4 januari Tolkienspecialnummer av serietidningen Nemi.
2 mars Boken Tolkien and Shakespeare släpps.
24 mars
Utställning med Tolkienkonstnären Paul Gregorys alster öppnar på Waldemarsudde i Stockholm.
16 april
The Children of Húrin
utkommer – Tolkiens första färdigställda Arda-bok sedan Silmarillion!
8 maj The History of The Hobbit: Mr Baggins släpps.
9 maj Europapremiär i London för musikalen The Lord of the Rings.
4 juni The History of The Hobbit: Return to Bag-End släpps.
15 september The Silmarillion 30 år!
21 september
The Hobbit (Bilbo) 70 år!
21 oktober
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
December 2006


06-12-30
Tolkienspecial i Nemi

Den 4 januari utkommer nästa nummer av serietidningen Nemi. Den norska tecknaren Lise Myhres serie innehåller ofta referenser till Tolkien och hans verk, men nummer 1 2007 av Nemi är inget mindre än ett temanummer med Tolkien i fokus. Omslaget (se bild) är starkt präglat av detta, och i själva tidningen är vinjetterna Tolkienbaserade. Dessutom innehåller numret en artikel av undertecknad om Tolkien och hans alster. Artikeln berättar om händelser i Tolkiens liv, hans särskilda begåvningar, bakgrunden till att han skrev sina stora verk, namnen och den mytologiska klangbottnen i texterna samt dagens aktualiteter inom tolkieniana.

Gustav Dahlander

Kommentera (10)


06-12-27
Pre
liminärt omslag till Húrins barn
I vår släpps The Children of Húrin, den första sammanhängande Arda-boken av JRR Tolkien sedan Silmarillion. Nu har ett preliminärt omslag till boken offentliggjorts, i samband med nyheter om den nederländska översättningen. Boken kommer att vara illustrerad av Alan Lee, som också har gjort omslaget. TheOneRing.net rapporterar dock att de brittiska utgivarna dementerar att detta är det färdiga engelska omslaget – Lee lär för närvarande arbeta på en ny komposition för de engelskspråkiga utgåvorna.

The Tolkien Library rapporterar också att en lyxutgåva av The Children of Húrin kommer att släppas, som ska omfatta fodral, en speciell bindning och inte minst "extramaterial" (additional features). Exakt vad detta innebär återstår att se. Lyxutgåvan ska harmonisera med sina motsvarigheter för The Lord of the Rings och The Hobbit.

Källor: The Tolkien Library och TheOneRing.net

Gustav Dahlander

Kommentera (1)


06-12-27
Amerikanskt Tolkienförlag uppköpt

Houghton Mifflin, Tolkiens ena amerikanska förlag, blev i december uppköpt. Köparna är irländska HM Rivergroup, som därmed gör det Boston-baserade Tolkienförlaget utländskt. Houghton Mifflin byter i och med köpet namn till Houghton Mifflin Riverdeep Group. Därmed kommer förlagets Tolkienböcker hädanefter att få ett nytt förlagsnamn på ryggarna.

Tack till Beregond, Anders Stenström för tipset.


Källa: The Ledger

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


06-12-27
Ny bok om Tolkiens influenser

Den senaste tiden har åtskilliga engelska böcker om Tolkien getts ut varje månad, men i december har det varit lugnare än på länge. Endast en ny bok når marknaden: The Company They Keep: CS Lewis and JRR Tolkien As Writers in Community av Diana Glyer, som ges ut den 30 december. Boken studerar hur medlemmarna i Tolkiens vänkrets The Inklings påverkade varandra som författare. Glyer använder de senaste rönen inom forskning i kreativitet för att ifrågasätta den gängse uppfattningen att Tolkien, CS Lewis, Charles Williams, Owen Barfield med flera inklingar inte hade något starkt inflytande på varandras författarskap. I arbetet har hon studerat författarnas dagboksanteckningar, brev och manuskriptutkast. Diana Glyer är professor i engelska i USA.

Källa: The Tolkien Library

Gustav Dahlander

Kommentera (0)Bild: Franz Ung
Blir film-Gimli en ny jultradition?
06-12-22
Härskarringen-filmerna på tv i jul!

Härskarringen-filmerna kommer att sändas på tv i jul. Det är TV 4 som sänder bioversionerna av alla tre filmer inom loppet av tre dagar, med start klockan 20.00 för varje film. P
å julafton sänds Sagan om ringen, på juldagen Sagan om de två tornen och på annandag jul visas Sagan om konungens återkomst.

Många tolkienister har gett väldigt positiva kommentarer till TV 4:s initiativ, och man föreslår att det ska bli en ny jultradition att visa filmerna. TV 4 har sedan tidigare tv-rättigheterna till filmtrilogin om Härskarringen i Sverige. Tolkienisten Johan Sjölander har i sin blogg bidragit med en av många positiva kommentatorer till julspecialen i tv:
    – Jag tillhör de som brukar läsa om böckerna med jämna mellanrum och kan bekräfta att just denna ledighet passar alldeles utmärkt för att försvinna bort i Tolkiens sagovärld.


Alexandra Book

Kommentera (10)


06-12-19
Tolkiens ättling talar ut
Vävplatsen TheOneRing.net intervjuade nyligen ett av JRR Tolkiens barnbarnsbarn, Royd Tolkien. De frågade honom bland annat vad han tyckte om Peter Jackson och filmatiseringen av Bilbo:

    – Innan Peter Jackson gjorde Härskarringen var allt jag visste om honom att han gjorde bra filmer. Nu är han en nära vän som jag litar på och respekterar. Innan filmerna gjordes var jag rädd att min morfarsfars verk bara skulle bli ett redskap för att producera inkomster och att resultatet skulle bli undermåligt. Men det är annorlunda nu och det är Peters förtjänst. När jag fick veta att Peter Jackson inte skulle göra Bilbo och den andra filmen som det talas om kom rädslan tillbaka: utan honom kommer Bilbo bli precis det jag fruktade från början. Att hitta en ny regissör efter Peter Jackson och hans grupp skulle vara helt fel!

Jag vet förstås att det är många som tycker tvärtom: att det skulle vara intressant med en ny regissör och en ny tolkning, och jag förstår deras mening och accepterar att de har en annan uppfattning, men tänk på hur illa det kunde ha blivit utan PJ och hans mycket imponerande team.

Kan en annan regissör göra det som Peter har åstadkommit? Ska de kunna hitta ett likadant team med människor som har passionen, kunskapen och förståelsen för världen som de hjälpte till att skapa? Peter håller redan i nyckeln till Midgård.

Men jag förstår mycket väl hur Peter tänker nu och vilken position han måste vara i, jag tror att valet måste ha varit mycket svårt för honom. Jag vet att man inte bara kan säga ja, man lägger ju på sig otroligt mycket ansvar och arbete i och med en filmatisering. Det är många små saker nu som ligger mellan New Line Cinema och Peter, men det måste finnas något sätt att lösa detta på.

Om Peter inte hade gjort Härskarringen med den respekt som han visade för min morfarfars verk hade jag aldrig varit föranlåten att säga detta.

Källa: www.theonering.net

Alexandra Book

Kommentera (1)


2006-12-08

Bild: Taurrohir
Ska Sauron stoppa Peter Jackson från megasuccé?
SVT: Jackson klar för Bilbo
Just nu är Världsväven ett getingbo av rykten och diskussioner om Peter Jackson och filmandet av Bilbo. Ett av de mer spektakulära inslagen stod Sveriges Television för här om dagen, när man i en utförlig notisKulturnyheternas vävplats hävdade att "Jackson regisserar The Hobbit efter proteststorm".
    – Bolaget vek sig för protesterna och nu är det väl bara Sauron själv som kan stoppa Peter Jackson från ännu en megasuccé i Midgård, menar SVT.
    Proteststormen är nog så verklig, men än så länge saknas bekräftelse från officiella källor på Kulturnyheternas påstående, som man förefaller märkligt ensamma om att anföra. Man anger inte heller någon källa till nyheten, som i skrivande stund fortfarande finns på Kulturnyheternas förstasida.

Vävplatsen TheOneRing.net kontaktades av Peter Jackson personligen och blev därigenom först med nyheten att han avböjt att regissera Bilbo. Även i övrigt brukar man där vara snabb med nyheter, men varken TheOneRing.net eller någon annan av de stora internationella vävplatserna för Tolkiennyheter anför nyheter att Jackson skulle vara tillbaka på regissörsstolen. Dagen efter SVT:s utspel publicerade vävplatsen i stället en inrådan att misstro rykten i ämnet:
    – Det har förekommit en uppsjö av rykten om att namninsamlingar på väven, övertalningsförsök från skådespelare och protester från fans har förmått [filmbolagen] New Line/MGM att omvärdera sina beslut och erbjuda Peter Jackson att komma tillbaka till Bilbo. Vi på TheOneRing.net kan reservationslöst varsko om att det inte finns någon sanning bakom dessa påståenden: Peter har inte kontaktats av New Line eller någon annan som är involverad i Bilbo.
    Vävplatsen skriver att dödläget kvarstår, men uppmanar också sina läsare att fortsätta den kamp som har gestaltat sig på Världsväven för att återbörda Peter Jackson till Bilbo. Det återstår nu att se vem som får rätt – Sveriges Television eller TheOneRing.net.

Gustav Dahlander och Alexandra Book

Kommentera (1)


06-12-08
Renée Fleming sjunger i Nobelpriskonserten
Världssopranen Renée Fleming, som bland annat sjunger på spåren "The Return of the King" och "The End of all Things" i Sagan om konungens återkomsts filmmusik, kommer att uppträda på Nobelpriskonserten med Stockholms Kungliga filharmoniska orkester. Svenska Dagbladet publicerade under torsdagen ett reportage om Flemings besök här.

Källa: Renee-fleming.com

Alexandra Book

Kommentera (4)


2006-12-01
Jackson avböjer att filma Bilbo!
Allt verkade upplagt inför den kommande filmatiseringen av Bilbo: en hobbits äventyr. Filmbolagen tycktes överens om att Peter Jackson skulle bli vår regissör. Men så kom beskedet från Jackson – han kommer inte att göra filmen!

Rykteskarusellen om Bilbo-filmen hade redan börjat likna en tromb. Men så lämnade Peter Jackson budet som ökade vindstryrkan. Han kommer inte att filmatisera Bilbo, arbetet får gå till någon annan regissör. Avslöjandet kom i ett mejl från
Jackson och livskamraten Fran Walsh till TheOneRing.net.

Jackson och Walsh berättar om den juridiska tvist mellan filmarna och fílmbolaget New Line Cinema som har varit känd en längre tid. Tvedräkten gäller delade meningar om hur de ekonomiska vinsterna från Härskarringen-filmerna ska fördelas. Filmarna meddelar att de inte vill vara inblandade i något nytt projekt med New Line så länge rättstvisten pågår. Framför allt vill inte Jackson med partner låta kontraktet att filma Bilbo bli en del av en juridisk uppgörelse, eftersom "beslutet att förverkliga en filmidé bör komma från hjärtat", inte från en rättstvist.

Av den anledningen, berättar filmmakarna, har New Line nu meddelat att de letar efter andra alternativ för vem som ska filma Bilbo.
    – De sade oss att New Line har en begränsad tid på sig innan filmrättigheterna som de har tillskansat sig från Saul Zaentz' bolag löper ut (något som ingen har berättat för oss tidigare). Eftersom vi inte kommer att diskutera någon filmatisering innan rättstvisten är löst kommer studion därför att anlita en annan regissör.

Jackson och Walsh beklagar sig inför publiken:
    – Vi har hela tiden haft ett underbart stöd från fansen och vi är väldigt ledsna över att vårt engagemang i Bilbo har slutat så här. [...] Vi fick åka bort – men inte hem igen ...

Många filmfans ser Jacksons nej som ett stort bakslag, vilket svenska medier dragit nytta av, när man rapporterat att "filmbolaget dumpar Peter Jackson". Men Jackson har alltså gjort klart att situationen uppstått genom att han själv inte velat gå med på filmbolagets erbjudande. Icke desto mindre är många fans vredgade på New Line Cinema, och TheOneRing.net presenterar mejlet med Jacksons dombud som "ett stort slag för hela LOTR-världen" och liknar det vid "ett dödsfall i familjen". Vävplatsen har nu startat en kampanj för att få tillbaka Peter Jackson till projektet.

New Line Cinema delar filmrättigheterna till Bilbo med MGM. Det senare bolaget är inte nöjt med New Lines brott med den populäre Jackson, och säger i ett uttalande till tidskriften Variety att "frågan om huruvida Jackson ska regissera Bilbo långt ifrån är avgjord". Även Ian McKellen, Gandalf i Härskarringen-filmerna, har beklagat att Jackson avlägsnat sig från Bilbo. Trollkarlen skriver på sin hemsida att han hade sett fram emot att återse Midgård med Jackson som lagledare.
    – Jag är mycket ledsen. Det är svårt att föreställa sig hur någon annan regissör ska kunna leva upp till Peter Jacksons bedrifter i Tolkienland. Vi får avvakta utvecklingen, men eftersom jag är optimist hoppas jag att bolagen kan lösa sina problem så att den efterlängtade Bilbo filmas förr snarare än senare.

Att snabbt komma i gång med filmarbetet är även vad New Line önskar sig. Saul Zaentz, som äger delar av rättigheterna till att filmatisera Tolkien, har nämligen i en nygjord intervju för den tyska tidskriften Cinema bekräftat att filmbolagets rättigheter går ut inom kort. Denna intervju blev publicerad innan Jacksons mejl till TheOneRing.net offentliggjordes.
    – Filmen kommer definitivt att regisseras av Peter Jackson. Frågan är bara när. Han vill göra en annan film först. Nästa år kommer rättigheterna till Bilbo att återfalla till mitt bolag. Jag gissar att Peter kommer att vänta eftersom han vet att han kommer att kunna sluta det bästa avtalet med oss. Och han är utled på filmbolagen: för att få sin beskärda del av intäkterna från ringtrilogin var han tvungen att stämma New Line. Hos oss vet han att han i stället kommer att få rättvist betalt och ett reservationslöst konstnärligt stöd.

Samtidigt har fler uppgifter om det beryktade tvåfilmsupplägget framkommit. – Tidigare har man talat om att dela upp Bilbo i två filmer för att kunna få med så mycket som möjligt. Denna plan är något som Peter Jackson kastar nytt ljus över i sitt mejl:
    – För åtskilliga år sedan berättade Mark Ordesky på New Line för oss att de har rättigheterna till att göra inte bara Bilbo utan också en andra förhistoria [prequel] till Ringarnas herre (Härskarringen), vilken täcker händelserna som leder fram till vad som skildras där.

Harry Sloan på MGM berättade tidigare denna månad att film nummer två enligt planen ska "använda sig av fotnoter och källmaterial som binder samman Bilbo och Ringarnas herre", rapporterar Variety. Detta skulle kunna innebära att filmatisera material i anslutning till Vita rådets anfall mot Dol Guldur och annat som återges i "Appendixen" till Ringarnas herre samt i Sagor från Midgård. Vid en gissning framstår avsnittet "Jakten efter ringen" från den senare volymen som ett särskilt attraktivt val.

Tack till Gilgond (Tolkienisternas telegrambyrå) och Edvard Majoros för tipsen!

Källor: TheOneRing.net, Variety, www.iesb.net och www.mckellen.com

Gustav Dahlander och Alexandra Book
Bild: Peter Jackson © Taurrohir

Kommentera (16)


2006-12-01
Tung Tolkientitel släppt i november
Under november månad publicerades flera nya böcker om Tolkien, rapporterar
vävplatsen The Tolkien Library. Den viktigaste nyheten är utan tvekan The JRR Tolkien Companion and Guide, som vi berättat om tidigare. Verket omfattar flera tusen sidor och beskrivs som "den viktigaste bok som skrivits om Tolkien". En central anledning till detta är den mycket ingående kronologi över Tolkiens liv som upphovspersonerna Wayne G Hammond och Christina Scull bjuder på: här kan man rent av få information om vem eller vilka som Tolkien åt lunch med en viss dag, i den mån som uppgifter om detta finns bevarade. I Sverige finns The JRR Tolkien Companion and Guide bland annat i SF-Bokhandeln.

Den gångna månaden har vi också fått Ents, Elves, and Eriador: The Environmental Vision of JRR Tolkien, skriven av Matthew Dickerson och Jonathan Evans. Boken tar upp den i dag så aktuella miljöfrågan, och visar hur Tolkiens verk kan lära oss att leva i harmoni med naturen. Författarna menar att Tolkiens sekundärvärld är en vision som denne målar upp över den naturliga världen och det ansvar vi alla bär gentemot miljön. Man framhåller denna aspekt av legenderna som ett paradexempel på Tolkiens intellektuella djup.

Som Tolkiens Arda tidigare rapporterat berikas vi nu dessutom med boken The Plants of Middle-earth: Botany and Sub-creation. Boken är skriven av den amerikanska litteraturakademikern och trädgårdsivraren Dinah Hazell och spänner över 136 sidor. I The Plants of Middle-earth, som är rikligt illustrerad, undersöker Hazell växterna i Tolkiens verk och hur de beskrivs. Författaren menar att skildringen av dessa har en viktig del i att vi så pass lätt kan känna oss hemmastadda i Midgård.

Källa: The Tolkien Library

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2006-12-01
JEA Tyler död
En av de viktigaste Tolkienlexikograferna har gått ur tiden. James Edward Anthony Tyler, mannen bakom The Complete Tolkien Companion, avled den 28 oktober
efter en kort tids sjukdom. Tony Tyler, som han kallades i vardagslag, var också redaktör, och beskrivs som osedvanligt entusiastisk och uppskattad som yrkesperson. Han gav ut sin The Tolkien Companion första gången 1976, och därefter har han vid flera tillfällen uppdaterat det omtyckta uppslagsverket. Den senaste upplagan, benämnd The Complete Tolkien Companion, publicerades 2002 och innehåller även material från The History of Middle-earth-serien, något uppslagsverkskollegan Robert Foster inte kan matcha med sin The Complete Guide to Middle-earth. Tony Tyler diagnosticerades med cancer blott elva dagar innan han avled. Han blev 63 år gammal.

Tack till Beregond, Anders Stenström för dödsbudet.

Källa: The Independent

Gustav Dahlander

Kommentera (1)


2006-12-01
Tolkiens tidiga tengwar i Parma Eldalamberon 16
Okänt för många håller delar av Tolkiens efterlämnade texter på att ges ut i tidskrifterna Parma Eldalamberon och Vinyar Tengwar
. Det rör sig om det språkanknutna material som sonen Christopher Tolkien inte tog med i serien när han var redaktör för The History of Middle-earth. Nu kommer ett nytt bidrag till vår kännedom om Ardas språk, med det sextonde numret av Parma Eldalamberon.

Den 150 sidor tjocka Parma Eldalamberon 16 har underrubriken Early Elvish Poetry and Pre-Fëanorian Alphabets. I detta nummer presenteras Tolkiens konceptuella föregångare till alvernas skriftsystem tengwar – professorn sägs ha laborerat med fem olika varianter innan tengwar var färdigutvecklat. Dessutom presenteras utvecklingen av ett antal tidiga alviska dikter, av vilka merparten sedan tidigare finns utgivna i sin färdiga form i Tolkiens essä A Secret Vice. Parma Eldalamberon beställs direkt från utgivarna här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)Upp

Nyhetsarkivet:
November 2006
Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA