ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

2 mars Boken Tolkien and Shakespeare släpps.
13 mars Dokumentär om Tolkienkonstnären John Howe på SVT 2 klockan 22.30.
24 mars
Utställning med Tolkienkonstnären Paul Gregorys alster öppnar på Waldemarsudde i Stockholm.
4 april Bo Hansson framför sin Ringarnas herre-musik i Stockholm.
17 april The Children of Húrin
utkommer – Tolkiens första färdigställda Arda-bok sedan Silmarillion!
24 april The Lord of the Rings Online släpps – det största elektroniska Arda-spelet någonsin.
28 april Dokumentären om Tolkienkonstnären John Howe i repris på SVT 2 klockan 16.55.
1 majDokumentären om Tolkienkonstnären John Howe i repris på SVT 1 klockan 13.05.

8 maj The History of The Hobbit: Mr Baggins släpps.
19 juni Europapremiär i London för musikalen The Lord of the Rings.
4 juni The History of The Hobbit: Return to Bag-End släpps.
September Hobbiten, nyöversättningen av The Hobbit, ges ut!
September Húrins barn, översättningen av The Children of Húrin, ges ut!
15 september
The Silmarillion 30 år!
21 september
The Hobbit 70 år!
1 oktober Tolkien on Fairy-Stories släpps.
21 oktober
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.




April 2007


07-04-18
Howe-dokumentär i repris
Den som missade dokumentären om John Howe när den sändes i svensk tv sist får nu en ny chans – eller rent av två chanser – att se den. SVT repriserar dokumentären lördagen den 28 april i SVT 2 klockan 16.55, samt tisdagen den 1 maj i SVT 1 klockan 13.05.

Läs mer om John Howe-dokumentären på Tolkiens Arda här.

Tack till användaren SLL på forumet för tipset.

Källa: SVT

Ylva Styffe


Kommentera (6)






07-04-11
Húrins barn översätts!

Húrins barn
– snart även med svenskt omslag.

Nu är det klart. Många har förvånats över att några planer på att översätta den stora Tolkienboken The Children of Húrin, som släpps den 17 april, inte har utannonserats från det svenska förlaget. Medan en norsk och en dansk översättning planerats har det varit tyst i Sverige. Fram tills nu.

I dagarna offentliggjorde Norstedts Förlag att man kommer att ge ut en översättning av The Children of Húrin, Tolkiens första längre berättelse från Arda sedan Silmarillion. Avslöjandet skedde på Norstedts vävplats, där man nu lagt upp en sida i sin Tolkienkatalog om svenska Húrins barn här.

Översättningen Húrins barn görs av Öjevind Lång. Erik Andersson, som översatt prosan i Ringarnas herre och den ännu outgivna Hobbiten, har alltså inte anlitats för arbetet, något som kan bero på att Andersson samtidigt varit upptagen med sin The Hobbit-översättning. Húrins barn är nämligen planerad för utgivning redan i september – samma månad som Hobbiten ges ut. Norstedts ser med andra ord ut att kunna presentera två nya Tolkientitlar på bokmässan i höst. Den översatta Húrins barn kommer enligt förlagets vävplats att omfatta 312 sidor.

Källa: Norstedts Förlag


Gustav Dahlander

Kommentera (2)






07-04-11
The Lord of the Rings Online snart här
Den största Tolkienhändelsen inom elektroniska spel är snart ett faktum: släppet av det mycket emotsedda The Lord of the Rings Online. Bakom titeln döljer sig ett ambitiöst onlinerollspel som utvecklats under mer än tre års tid. The Lord of the Rings Online kommer nu till slut att släppas i Europa och resten av världen den 24 april.
Mer om spelet finns att läsa på den officiella vävplatsen www.lotro-europe.com


Läs mer om The Lord of the Rings Online på Tolkiens Arda här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)






07-04-11
Ur Tolkiens värld på Waldemarsudde
Den 24 mars öppnade den stora utställningen av Tolkienkonstnären Paul Raymond Gregorys målningar Waldemarsudde i Stockholm. Tolkiens Arda har tidigare berättat om förutsättningarna. Nu sedan portarna slagits upp kan vi rapportera om själva utställningen.


Foto: © Peter Nahum
Konstnären Paul Gregory framför delar av sin triptyk "Melkors ränker" ("The Designs of Melkor").
Besökaren av Paul Gregory-utställningen på Waldemarsudde möts av en korridor upplyst av låtsasfacklor, för att om möjligt skapa en ännu mer sagobetonad stämning till de verk som hänger där. Vi återfinner tidigt ett par mindre bilder föreställande Smaug i olika situationer från Bilbo, gärna vaktande sin dyrbara skatt, samt en jättetavla med ett myller av miniatyrbilder som förtäljer hela Ringarnas herre från höger till vänster. Den som läst verket känner igen Tom Bombadil och Kummelåsarna. Annars så syns en hel del gamla bekanta ansikten och platser även för den som bara sett filmerna. Det som slår en är hur många av motiven som påminner om Peter Jacksons filmatisering, trots att tavlorna är målade upp till tjugofem år tidigare. Kanske har Jackson fått inspiration även av Paul Gregory?

Fortsätter man inåt så får man även scener från Silmarillion till livs. Vi ser både Melkor, Glaurung och Ungoliant. Gregorys fascination för de mörkare och mer våldsamma delarna av Tolkiens värld lyser särskilt igenom här. Värt att nämna är också ramarna, som ofta är replikor från medeltiden eller sextonhundratalet gjorda för att matcha de olika verken.

Men det är inte bara Tolkiens värld som finns företrädd. Några av utställningens tavlor visar upp andra fantasybilder, och allra längst in finns ett rum med diverse skivomslag och festivalaffischer som Gregory producerat genom åren. En del känns väl igen och annat är nytt för ögat. Utställningen är genomtänkt och för den som vill ger man guidade rundturer vid fasta klockslag, men man kan man gott och väl gå omkring och titta själv. Vid varje bild finns en kortare text som beskriver verket och när det är målat samt information om ramens ursprung. En rolig detalj är också den lilla guldringen som pryder varje signatur. För den som blir trött i benen eller som helt enkelt bara vill sitta och filosofera runt bilderna finns det vilobänkar strategiskt utplacerade framför några av verken.

Recension – Paul Raymond Gregory: Ur Tolkiens värld
Jag tyckte att det var en fantastisk upplevelse att få gå omkring och se de här bilderna i detta enorma format. Tavlornas storlek var riktigt imponerande bara den. Tavlorna var gigantiska och inramade med otroligt vackra och till varje tavla passande ramar. För en gammal inbiten läsare så kändes det trevligt att i de mindre våldsamma skildringarna återse Tom Bombadill och Gyllenbär. Även en mysrysig bild av kummelgastarna prydde sin plats. Gregory har en enorm känsla för storslagen natur och djup i sina bilder. Personligen så kunde jag möjligen sakna lite fler bilder från Silmarillion. Det hade varit intressant att se hans tolkning av till exempel Frändedråpen eller mötet mellan Melian och Thingol, men Gregory verkar ha koncentrerat sina tolkningar kring Ringarnas herre och Bilbo, där det för det mesta figurerar hobbitar eller dvärgar. Men avsaknaden av alver vägs i upp av Gregorys måleri, som mest av allt imponerar genom konstnärens otroliga känsla för ljus och ljussättning i bilderna, där dimman verkligen känns rökig och Smaugs eld bländar ögat. Besöket på utställningen var allt som allt mycket minnesvärt. För den inbitne tolkienisten är detta absolut inget som bör missas!

Betyg: 4,5 Andúril av 5 möjliga


Ylva Styffe


Kommentera (1)






07-04-11
Omslag klart till Hobbiten
Omslaget till nyöversättningen Hobbiten har nu offentliggjorts från officiellt håll. Norstedts Förlag har publicerat en bild på omslaget på sin officiella vävplats. Men boken får synbarligen inte det omslag som Tolkiens Arda tidigare har rapporterat om; i stället blir omslaget grönt med text i bakgrunden – troligen ett kalligraferat utdrag ur boken i samma stil som på omslagen till översättningen Ringarnas herre. Den gyllene ringen på omslaget ansluter även den tydligt till utgåvan med Ringarnas herre. I samband med avslöjandet av omslaget har Norstedts också uppgett att den översatta boken kommer att spänna över 280 sidor, och man bekräftar att översättningen kommer i september i år, som Tolkiens Arda tidigare erfarit.

Läs mer om nyöversättningen Hobbiten på Tolkiens Arda här.


Gustav Dahlander

Kommentera (3)






07-04-03
Bo Hansson spelar i Stockholm
Tillsammans med sitt band kommer musikern Bo Hansson att framföra sin Ringarnas herre-inspirerade musik i morgon onsdag, rapporterar Catahya. Platsen är puben Big Ben, som ligger på Folkungagatan 97 i Stockholm. Hansson har skrivit Tolkieninspirerad musik till flera av sina album, men mest känd är den kultförklarade skivan Sagan om ringen från 1970. Mer om Bo Hansson finns på hans officiella vävplats.

Källa: Progg.se och Skriva


Gustav Dahlander


Kommentera (0)



Upp

Nyhetsarkivet:
Mars 2007
Februari 2007

Januari 2007

December 2006

November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
53blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Timea Jacobsson
Reporter
timjac@telia.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA