ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

17 april The Children of Húrin utkommer – Tolkiens första färdigställda Arda-bok sedan Silmarillion!
24 april The Lord of the Rings Online släpps – det största elektroniska Arda-spelet någonsin.
28 april – Dokumentären om Tolkienkonstnären John Howe i repris på SVT 2 klockan 16.55.

1 maj – Dokumentären om Tolkienkonstnären John Howe i repris på SVT 1 klockan 13.05.

8 maj The History of The Hobbit: Mr Baggins släpps.
19 juni Europapremiär i London för musikalen The Lord of the Rings.
4 juni The History of The Hobbit: Return to Bag-End släpps.
September Hobbiten, nyöversättningen av The Hobbit, ges ut!
September Húrins barn, översättningen av The Children of Húrin, ges ut!
September Översättarens anmärkningar, Erik Anderssons ringdagbok från arbetet med nyöversättningen, ges ut.
15 september
The Silmarillion 30 år!
21 september
The Hobbit 70 år!
1 oktober Tolkien on Fairy-Stories släpps.
21 oktober
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
Maj 2007


07-05-31
Húrins barn säljer bäst
The Children of Húrin ('Húrins barn'), Tolkiens senaste bok, vilken bearbetats och färdigställts av Christopher Tolkien, gick efter utgivningen direkt upp på förstaplatsen på New York Times försäljningslista för inbunden skönlitteratur. Verket lade bland annat andraplacerade The Woods av Harlan Coben bakom sig, liksom I Heard That Song Before av Mary Higgins Clark på tredjeplatsen. På de två första veckorna i handeln såldes The Children of Húrin i nästan en miljon exemplar, vilket vida översteg utgivarnas förväntningar. Boken har dessutom fått mycket goda recensioner.

The Children of Húrin handlar om människan Húrin, ledare för Dor-lómins män, och om hur Morgoth lägger en förbannelse över honom och hans familj. Läsaren får sedan följa familjen, och i synnerhet Túrins, Húrins son, bedrifter och öden.

Även i Sverige har åtgången varit strykande på The Children of Húrin. SF-Bokhandeln rapporterar att samtliga exemplar av boken som man fick in i den första leveransen gick direkt till de som förhandsbokat, och även sedan man fått in fler exemplar har efterfrågan på JRR Tolkiens senaste verk varit mycket stor.

Nu finns det också planer på att filmatisera The Children of Húrin. I en intervju på cnn.com säger David Brawn på Tolkiens brittiska förlag Harper Collins att bolag från Hollywood har visat stort intresse för att köpa rättigheterna till att göra film av boken.
   – Men nu vill vi att verket först och främst ska få leva som en bok. Ingen säger att det aldrig kommer att bli en film, men rättigheterna är reserverade av Tolkiens dödsbo. Vi vill se vilka reaktioner boken får och låta den gå sin gilla gång.

Brawn berättar också om de ambitioner som Christopher Tolkien – som inte ger intervjuer – har med boken: Christopher vill att uppmärksamheten ska riktas tillbaka mot böckerna efter Peter Jacksons omåttligt framgångsrika filmtrilogi baserad på Ringarnas herre.
   – Som utgivare har vi befunnit oss i en väldigt ovanlig situation med filmerna. De skapade en parallell utgivning och inkomstkälla, och när vi hade gått igenom detta frågade vi oss: "Hur får vi tillbaka folk till böckerna?"

I september utkommer The Children of Húrin på svenska. Läs mer om boken på Tolkiens Arda här.

Källa: www.nytimes.com och www.cnn.com

Henrik Blomqvist och Gustav Dahlander

Kommentera (8)


07-05-31
Nyöversättningens dagbok i september
Tolkiens Arda har tidigare berättat om att översättaren Erik Andersson sammanställt och utarbetat sina anteckningar från arbetet med Ringarnas herre till en dagbok. Ett tidigt urval från denna publicerades i Dagens Nyheter innan översättningen hade kommit ut. Nu kommer hela dagboken. Volymen har döpts till Översättarens anmärkningar: dagbok från arbetet med Ringarnas herre och spänner över 160 sidor. I boken nämns Tolkiens Arda vid upprepade tillfällen, liksom redaktionsmedlemmar och forumanvändare på vävplatsen. Utgivningen sker i september – samma månad som översättningarna Hobbiten och Húrins barn ser dagens ljus.

Källa: Norstedts Förlag

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


07-05-31
The History of The Hobbit ute i butik
Tisdagen den 1 maj släpptes den första delen av The History of The Hobbit, redigerad av John D Rateliff. Boken, som bär undertiteln Mr Baggins, innehåller flera opublicerade versioner av Tolkiens The Hobbit (Bilbo), tillsammans med kommentarer av redaktören. Verket bjuder också på flera kartor och skisser gjorda av Tolken själv. Den andra delen släpps den 4 juni, och en box innehållande både The Hobbit och The History of The Hobbit kommer att släppas någon gång i september, lagom till den populära barnbokens 70-årsdag.

Läs mer om The History of The Hobbit på Tolkiens Arda här.


Källa: www.tolkienlibrary.com

Henrik Blomqvist

Kommentera (0)


07-05-31
The Lord of the Rings Online släppt!
Efter flera års väntan har The Lord of the Rings Online – Shadows of Angmar äntligen släppts. Detta onlinerollspel är det första i sitt slag som utspelar sig i Tolkiens Midgård. Spelaren väljer att spela som ett av fyra släkten: alver, dvärgar, människor eller hobbitar. Dessutom finns det sju olika klasser och flera olika yrken att välja på.

Spelet innefattar än så länge bara Eriador, som i sin tur är uppdelat i åtta mindre regioner. Utvecklarna Turbine säger dock att spelet kommer att utökas, kanske för att slutligen innefatta hela Midgård. Man meddelar dessutom att fria uppdateringar med bland annat nya landområden kommer att släppas cirka en gång per kvartal. Utöver det planerar Turbine att släppa en expansion var nionde–tolfte månad.


Recension – The Lord of the Rings Online
Jag kisar mot horisonten och ser Väderklint höja sig högt över marken. Jag vet inte vad som väntar mig däruppe, men det bryr jag mig inte om just nu, det viktigaste är att lyckas ta sig dit.

The Lord of the Rings Online erbjuder spelaren enorma möjligheter. Du kan färdas till platser som du tidigare bara har kunnat drömma om. Att gå in i Säcks ände eller se ned över Imladris dalgång är en särskild känsla.

För mig är detta drömmen. Hur länge har man inte önskat att man själv skulle vara en del av Tolkiens värld och kunna leva där och träffa alla personer ur böckerna och besöka alla minnesvärda platser? The Lord of the Rings Online ger verkligen spelaren den möjligheten, och jag tycker att det sker på ett bra sätt.

Detta är ett av de bättre spel jag har spelat, och jag tycker verkligen att man bör prova det, särskilt om man är Tolkienentusiast.


Betyg: 4,5 Andúril av 5 möjliga


Källa: www.lotro.com

Henrik Blomqvist

Kommentera (0)


07-05-31
Hobbiten ges ut med två omslag
Hobbitens två omslag.
Det har rått en viss osäkerhet kring nyöversättningen Hobbitens omslag. Först tycktes det som att Tolkiens egen färgillustration föreställande draken Smaug på sin bädd av guld skulle bli omslaget, men sedan har i stället ett grönt omslag som ansluter sig till översättningen Ringarnas herres formgivning visats upp. Bakom oklarheterna ligger förhållandet att Hobbiten kommer att ges ut med två olika omslag – ett riktat till yngre och ett till äldre läsare. Båda upplagorna kommer att kosta 158 kronor.

Läs mer om nyöversättningen Hobbiten på Tolkiens Arda här.


Tack till användaren SLL på forumet för tipset.

Källa: Norstedts Förlag

Gustav Dahlander

Kommentera (0)Upp

Nyhetsarkivet:
April 2007
Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
53blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Timea Jacobsson
Reporter
timjac@telia.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA