ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

3 september JRR Tolkiens dödsdag för 34 år sedan, 1973.
September
Hobbiten, nyöversättningen av The Hobbit, ges ut!
September – Húrins barn, översättningen av The Children of Húrin, ges ut!
September – Översättarens anmärkningar, Erik Anderssons ringdagbok från nyöversättningen, ges ut.
15 september
The Silmarillion 30 år!
21 september
The Hobbit 70 år!
30 september – Tolkienöversättarna Erik Andersson och John Swedenmark gästar bokmässan i Göteborg.
1 oktober – Tolkien on Fairy-Stories ges ut.
Oktober Tolkien: Min vän Ronald och hans världar ges ut.
25 oktober – Biljettsläpp för The Lord of the Rings Symphony i Stockholms konserthus.
6 november The Return of the King – The Complete Recordings med den kompletta filmmusiken släpps.
25 november
The Lord of the Rings Symphony framförs i Stockholm med Howard Shore som dirigent.
5–8 juni 2008 Tolkiensällskapet Forodrim stora 36-årsjubileum i Älvkarleby.
14 augusti 2008
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
November 2007

2007-11-25
Musiken i centrum när Ringsymfonin kom till Sverige
Söndagen den 25 november kom The Lord of the Rings Symphony till Sverige och Stockholms konserthus. Med en konsert som varade i två och en halv timme lotsade kompositör Howard Shore publiken genom musiken från Härskarringen-filmerna. Konserten framfördes av över 200 musiker, inklusive Kungliga filharmonikerna, en massiv kör från Adolf Fredriks musikklasser och Kungsholmens gymnasium och den belgiska sopranen Ann De Renais. I centrum stod dirigenten, Howard Shore själv.

Publiken var mycket blandad denna kväll – bland åskådarna syntes såväl tonåringar från alternativa subkulturer som barn och Konserthusets grånade stamgäster. Men efter konserten var publiken enig i sina hyllningar. Jublet som följde efter att de sista tonerna klingat ut översteg vida de ovationer som Filharmonikerna är vana vid.

Framställningen i The Lord of the Rings Symphony följer handlingen i filmerna, indelad kronologiskt i sex stycken. Men på bildskärmarna visas under konserten inte filmbilder, utan skisser och målningar av Tolkienkonstnärerna Alan Lee och John Howe. Den här kvällen stod musiken i centrum.

Recension – The Lord of the Rings Symphony

Av: Kjell Dahlander

Framförandet av musiken till Härskarringen-filmerna
på Konserthuset var en omtumlande upplevelse för alla. Inte minst musikerna i Stockholms filharmoniska orkester, som verkade chockade och närmast generade över ovationerna när dirigenten och kompositören Howard Shore lät träblås-, valthorn-, bleckblås- och slagverksgrupperna samt snart sagt varje stämledare resa sig för att emotta publikens jubel.

Det som slår mig denna afton är den stora skillnaden mellan att höra musiken på biograf eller cd och att höra den live i ett konserthus. Stråksektionens mjuka, avrundade klangkropp blir spetsig och stickig när den bearbetas digitalt. Mycket av den specifika klangen som uppkommer när ett tema spelas av till exempel violin, flöjt och trumpet går förlorad i digital bearbetning, liksom den rumsliga dimensionen. Varje konsertsal har sin egen ljudbild. Så därför: gå och se orkestermusik live!

Om jag ska lyfta fram något som var problematiskt med framförandet måste det bli inslaget av mikrofonförstärkta instrument och förstärkningen av kören. Det som mickades upp återgavs genom högtalare och blandades med orkesterns akustiska ljud, och ljudteknikerna hade en hel del problem med att balasera mixningen.

När det gäller Shores komposition är den mycket intressant för den musikintresserade. Jag fick associationer till Carl Orffs Carmina Burana, Dvoraks orkestrering med temaförande valthorn, Stravinskys balettmusik och rent av Bruckner i de avslutande ackorden.

Betyg: 4 Andúril av 5 möjliga


Läs mer om The Lord of the Rings Symphony hos Konserthuset eller på Howard Shores vävplats. Diskutera symfonin på Tolkiens Ardas forum här.


Gustav Dahlander

Kommentera (4)Hjälmkronan med 36 vingpennor är 36-årsjubileets vapen.
2007-11-15
Stort midgårda jubileum i sommar
Nästa år fyller Tolkiensällskapet Forodrim 36 år och firar med ett stort jubileum som varar i fyra dagar. Sällskapet har som tradition att hållla särskilt storslagna fester vart nionde år, och den här gången planeras något alldeles extra. Under festdagarna planerar man för oavbrutna aktiviteter, dygnet runt. Bland speltillfällen, middagar, högläsningar och marknader märks även föreläsningar och diskussioner med Öjevind Lång, översättaren till Húrins barn, och professor Arne Zettersten, författaren till den nyutgivna Tolkien: Min vän Ronald och hans världar.

Jubileet äger rum den 5–8 juni 2008 i Älvkarleby, på och omkring Laxön i Dalälven. Deltagande är öppet för allmänheten och kostar mellan 440 och 1 875 kronor, bland annat beroende på hur länge man önskar närvara. Mer om tilldragelsen kan utrönas vid dess vävhem www.forodrim.org/36.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-11-15
Musikaldokumentär på lördag

Bild: Cylla von Tiedemann
Denna lördag, den 17 november, sänder National Geographic Channel den en timme långa dokumentären NG Inside: The Lord of the Rings on Stage (översatt Bakom Kulisserna: Sagan Om Ringen På Scen). Dokumentären berättar om den extremt ambitiösa musikal baserad på Tolkiens klassiker som just nu går i England och i fjol hade premiär i Kanada. Dokumentären tar tittarna med bakom kulisserna på Londons Theatre Royal och låter dem ta del av konst och konstruktioner som används vid uppsättningen.

Dokumentären börjar klockan 20.00 och sänds i repris den 18 november klockan 01.00. Läs mer vid National Geographic Channels vävhem här. I Sverige ingår National Geographic Channel i många större digital-tv-paket.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-11-06
Nu kommer Konungens kompletta musik!
Nu kommer slutligen den fullständiga filmmusiken till Sagan om konungens återkomst. Denna den tredje delen av The Lord of the Rings: The Complete Recordings släpps i dag, rapporterar Amazon. Tidigare var det sagt att upplagan skulle nå butik i början av 2007.

Serien The Complete Recordings innehåller all musik till Peter Jacksons Härskarringen-filmer, till skillnad från den filmmusik som gavs ut i samband med att filmerna hade premiär, som bara omfattar ett urval. Nya The Return of the King – The Complete Recordings omfattar till skillnad från de båda tidigare delarna fem skivor i stället för fyra. De fyra första skivorna är i cd-format och innehåller musiken, som är mer än tre gånger så lång som det soundtrack som släpptes på cd i samband med filmpremiären 2003. Den femte skivan innehåller all denna musik på en ljud-dvd.

Man kan beställa och läsa mer om The Lord of the Rings: The Return of the King – The Complete Recordings Amazon här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-11-04
Utgivningen av Tolkienböcker fortsätter
På svenska har en mängd Tolkienböcker kommit ut det här året, men lite i skymundan har den engelskspråkiga utgivningen av sekundärlitteratur också fortsatt. Tolkiens Arda har förbigått flera större titlar i rapporteringen under året.

I april utkom Roots and Branches: Selected Papers on Tolkien by Tom Shippey. I boken finns en stor mängd akademiska artiklar om Tolkien av Tom Shippey samlade. Shippey,
som tidigare innehaft Tolkiens gamla professur i Leeds, anses av många vara den i dag främste Tolkienkännaren.

Tolkien And Shakespeare: Essays on Shared Themes And Language är titeln på en annan av årets nyheter. Denna volym, som utkom i mars, innehåller
texter av flera sakkunniga om förhållandet mellan JRR Tolkien och William Shakespeare. Trots att de levde sina liv i helt olika sociala miljöer menar författarna till boken att de båda litterära giganterna har en hel del gemensamt.

I våras utkom även Tree of Tales: Tolkien, Literature and Theology. Här analyseras i texter av en rad olika kommentatorer frågor såsom Tolkiens syn på litteratur; en kärnfråga i boken är förhållandet mellan litteratur och teologi.

Läs mer om de nya böckerna på Amazon:
Roots and Branches
Tolkien and Shakespeare
Tree of Tales

Tack till Beregond, Anders Stenström för tipsen.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-11-04
Läs Hobbitens första kapitel i manusform
När nyöversättningen Hobbiten
för en tid sedan var månadens bok i Barnens bokklubb publicerade klubben översättningens första kapitel på sin vävplats. Översättningen ligger ännu kvar, men en närmare betraktelse visar att ordalydelsen i kapitlet skiljer sig något från i den tryckta boken. Anledningen till detta är att det publicerade utdraget kommer från en manuskriptversion av översättningen. Nu kan alltså den hugade inte bara få en bild av hur nyöversättningen ter sig utan också studera hur den bearbetades på manuskriptstadiet!

Barnens bokklubbs utdrag från Hobbiten återfinns här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-11-04
Plugga Tolkien på universitet
Funderar du på att plugga på universitet? I så fall är Tolkien ett av ämnena som du har att välja bland. För hugade studenter finns det alltid kurser om professorn att hoppa på. Innevarande läsår ger Cardiffs universitet
en av dessa: distanskursen Exploring Tolkien: There and Back Again ledd av Dimitra Fimi. Kommande läsår startar kursomgångar den 4 februari och den 5 maj. Studenten kan befinna sig var som helst i världen och pluggar hemifrån. Kursen inriktar sig särskilt på att undersöka kopplingen mellan Tolkien och nordeuropeiska myter och språk.

En ytterligare Tolkienkurs ges av professor Corey Olsen via vävplatsen The Tolkien Professor. Mer om Dimitra Fimis kurs kan läsas på Cardiffs universitets vävplats här.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)


Upp

Nyhetsarkivet:
Oktober 2007
September 2007

Augusti 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
henke.blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Timea Jacobsson
Reporter
timjac@telia.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA