ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

6 november The Return of the King – The Complete Recordings med den kompletta filmmusiken släpps.
25 november
The Lord of the Rings Symphony framförs i Stockholm med Howard Shore som dirigent.
Januari Tolkien: Min vän Ronald och hans världar ges ut (framflyttat från oktober).
1 maj Of Words and Worlds: The Imagination and Subcreation of J. R. R. Tolkien utkommer.

5–8 juni
Tolkiensällskapet Forodrim stora 36-årsjubileum i Älvkarleby.

14 augusti
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
2009 Preliminärt startår för inspelningen av Hobbiten-filmerna.
2010 Preliminärt premiärår för den första Hobbiten-filmen.
2011 Preliminärt premiärår för den andra Hobbiten-filmen.
December 2007

2007-12-26
Ny bok firar Silmarillions 30-årsjubileum
I år var året då Tolkiens The Silmarillion firade 30 år. För att uppmärksamma detta har nu boken The Silmarillion – Thirty Years On getts ut. Boken, vars vetenskaplighet beskrivs som högkvalitativ, innehåller sex stycken längre artiklar, skrivna av erkända Tolkienvetare som Rhona Beare, Michael DC Drout och Nils Ivar Agøy. Redaktör är Alan Turner, som tidigare bland annat skrivit boken Translating Tolkien: Philological Elements in The Lord of the Rings.

Utgivningen av de tolv volymerna i serien The History of Middle-earth har i det närmaste gjort The Silmarillion förlegad som en källa för studier av Tolkiens legendarium. I
The Silmarillion – Thirty Years On vill man därför i stället för att se The Silmarillion som bakgrundsmaterial till The Lord of the Rings lyfta fram boken som ett litterärt verk i egen rätt.

Den svenska översättningen Silmarillion av Roland Adlerberth utkom första gången 1979 och fyllde alltså 28 år 2007.

Källa: The Tolkien Library


Gustav Dahlander

Kommentera (0)


2007-12-18
Klart i dag – Hobbiten blir film!
I dag släpptes nyheten att JRR Tolkiens Hobbiten (The Hobbit; Bilbo i äldre översättning) kommer att filmatiseras! Man kommer att göra två filmer, som beräknas få premiär 2010 och 2011. Filmerna produceras av Peter Jackson och Fran Walsh.


Bild: Taurrohir
Den nystartade vävplatsen The Hobbit: The Official Movie Blog rapporterar i dag tillsammans med TheOneRing.net om filmatiseringen av Hobbiten. Nyheten släpptes klockan åtta på morgonen i USA, i form av ett pressmeddelande som sägs komma från officiella källor.

Pressmeddelandet berättar att Hobbiten kommer att produceras av Peter Jackson och hans fru Fran Walsh och göras av filmbolagen MGM och New Line Cinema. Det senare bolaget låg bakom Härskarringen-filmerna, som regisserades av Jackson, med manus av Jackson, Walsh och Philippa Boyens. Vem som kommer att regissera och skriva manus till Hobbiten har ännu inte kungjorts, men enligt Harry Sloan på MGM har Peter Jackson första tjing på regissörsstolen och är särskilt aktuell till den andra filmen. I synnerhet är Jackson och Fran Walsh aktuella som manusförfattare.

JRR Tolkiens klassiska bok kommer att omvandlas till två filmer. Den första filmen kallas i pressmeddelandet Hobbiten (The Hobbit), medan den andra beskrivs som en "uppföljare" (sequel) till Hobbiten. Produktionen kommer att inledas snarast möjligt, och filmandet beräknas preliminärt att ta sin början 2009. Planen är att den första filmen ska ha premiär 2010 och den andra 2011.

Enligt rykten i bloggen Market Saw – vilken
för flera veckor sedan hävdade nyheter som nu visat sig stämma – kommer den andra filmen att vara influerad av Silmarillion och The History of Middle-earth. Harry Sloan, som är en av männen bakom det nya pressmeddelandet, har tidigare berättat att film nummer två enligt planen ska "använda sig av fotnoter och källmaterial som binder samman Hobbiten och Ringarnas herre". Detta skulle kunna innebära att filmatisera material i anslutning till Vita rådets anfall mot Dol Guldur och annat som återges i "Appendixen" till Ringarnas herre samt i Sagor från Midgård.

Nyheten om Hobbiten-filmatiseringen offentliggjordes av Peter Jackson tillsammans med Bob Shaye och Michael Lynne från New Line Cinema och
Harry Sloan från MGM. Dessa har fattat en överenskommelse som omfattar följande:

MGM och New Line Cinema kommer att samfinansiera och samdistribuera två filmer – Hobbiten och en uppföljare till Hobbiten.
Peter Jackson och Fran Walsh kommer att vara verkställande producenter för två filmer baserade på Hobbiten.
New Line Cinema kommer att hålla i produktionen av filmerna, som kommer att spelas in i ett svep.
Peter Jackson och New Line Cinema har nått en överenskommelse på de punkter där de tidigare
låg i tvist om Härskarringen-filmerna.

I överenskommelsen såsom den formuleras i pressmeddelandet mottalar den andra punkten delvis den första, vilken anger att film nummer två kommer att vara en uppföljare till Hobbiten snarare än i sig baserad på boken.

Peter Jackson har tidigare legat i djup konflikt med New Line Cinema om hur pengarna från filmen Sagan om ringen ska fördelas. I januari i år gick New Lines vice ordförande Bob Shaye, som är en av männen bakom det nya pressmeddelandet, till hårt angrepp mot regissören. Sprickan mellan de båda tycktes milsvid:
   – Jag känner mig oerhört förorättad, sade Shaye. Jag struntar i Peter Jackson. Han tycker att vi är skyldiga honom något efter att vi betalat honom mer än en kvarts miljard dollar. Skål, Peter!

Nu använder Bob Shaye andra
ordalag:
   – Vi är glada över att vi har kunnat lösa våra meningsskiljaktigheter och att Peter och Fran kommer att vara aktivt och kreativt involverade i Hobbiten-filmerna. Vi vet att de kommer att bidra med samma passion, noggrannhet och talang som de på ett så förtjänstfullt sätt ingöt i Härskarringen-trilogin.


Bild: Franz Ung
Peter Jackson säger sig nu vara glad över att de trätande kunnat lägga meningsskiljaktigheterna bakom sig och nu i stället kan öppna ett nytt kapitel i berättelsen Midgård på film.
   – Vi är mycket glada över att kunna fortsätta vår resa genom Midgård. Jag vill också passa på att tacka Harry Sloan och våra vänner på MGM för att de hjälpt oss att komma överens.

Även Michael Lynne på New Line Cinema pekar på Sloans stora betydelse för att parterna nu har kunnat komma överens. Sloan själv väljer att blicka framåt:
   – Nu när vi har nått den här överenskommelsen kan vi rikta in oss på att samla ihop ett produktionsteam som kan fånga denna vidunderliga saga på film.

Senast en stor Tolkienfilmatisering avslöjades, i slutet av 90-talet, exploderade fansamhället i diskussioner, spekulationer och rykten. Då handlade det om Härskarringen-filmerna. De första rapporterna från Världsväven uppger att Hobbiten har rönt samma reaktion i dag.

Tolkiens Arda kommer att vara med hela vägen fram till filmpremiären. Besök vårt nya forum om Hobbiten-filmerna här!

Tidigare om Hobbiten-filmerna på Tolkiens Arda
2007-02-12: Sam Raimi regisserar Bilbo?
2007-01-25: Filmbolaget svartlistar Peter Jackson
2006-12-19: Tolkiens ättling talar ut
2006-12-08: SVT: Jackson klar för Bilbo
2006-12-01: Jackson avböjer att filma Bilbo!
2006-11-14: Peter Jackson ställer in
2006-11-07: Bilbo blir två filmer?
2006-10-20: Andy Serkis positiv till att spela Gollum i Bilbo
2006-09-28: Bilbo-filmatisering på gång!

Tack till användaren SLL på forumet för tipset!

Källor: The Hobbit: The Official Movie Blog
, Market Saw, EW.com, Sci Fi Wire och Variety

Gustav Dahlander

Kommentera (6)


2007-12-01
Silmarillion i fokus för Tolkienkalendern 2009

Ted Nasmiths illustrerade utgåva av The Silmarillion från 2004.

Den officiella väggkalendern har sedan 70-talet varit en av de populäraste Tolkienanknutna varorna varje år. För 2008 bjuder kalendern på tolv av Alan Lees illustrationer till Húrins barn – men redan nu är det klart vad 2009 års Tolkienkalender kommer att innehålla. Det blir Silmarillion som fokuseras, och illustratören blir Ted Nasmith, vars målningar också fägnar den illusterade utgåvan av den engelska boken.

Senast en Tolkienkalender innehöll Ted Nasmiths konst var 2004, då Konungens återkomst stod i fokus. De flesta av den nya kalenderns målningar förmodas komma från den reviderade illustrerade utgåva av The Silmarillion som kom 2004. Till de 20 färgillustrationer som ledsagade den tidigare utgåvan lades här ytterligare 25 målningar.
   – Tyvärr kommer kalendern inte att innehålla några nya målningar. Annars föredrar jag att fansen får se så många nya verk som möjligt, men den illustrerade Silmarillion kommer att återlanseras under 2009, och i anslutning till det hämtar man kalenderns illustrationer från boken, säger Nasmith till The Tolkien Library.

I Sverige säljs Tolkienkalendern av bland andra SF-Bokhandeln.

Källa: The Tolkien Library


Gustav Dahlander

Kommentera (2)


2007-12-01
Svensk Tolkienbok uppskjuten

Under 2007 har utgivningen av svenska Tolkienböcker varit rekordstor. Det finns många julklappar att välja på för den entusiast som väljer att kompilera en önskelista. Men en av de böcker som utannonserats kommer att saknas under granen. – Det handlar om Arne Zetterstens Tolkien: Min vän Ronald och hans världar, som enligt vad som annonserats skulle utkomma i oktober. Nu blir det i stället i januari som vi får läsa Zetterstens hågkomster och kommentarer. Författaren, som studerat samma urkunder som JRR Tolkien och samarbetat med professorn, är fram till dess sysselsatt i Japan. Där arbetar han just nu med en artikel om den senaste utvecklingen av språkvetenskapen kring utgivandet av Ancrene Wisse – en medelengelsk text som beforskades flitigt även av Tolkien.

Läs mer på Tolkiens Arda om Tolkien: Min vän Ronald och hans världar och andra av årets boknyheter här.

Källa: Arne Zettersten


Gustav Dahlander

Kommentera (0)


Upp

Nyhetsarkivet:
November 2007
Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
henke.blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Timea Jacobsson
Reporter
timjac@telia.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA