ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

6 november The Return of the King – The Complete Recordings med den kompletta filmmusiken släpps.
25 november
The Lord of the Rings Symphony framförs i Stockholm med Howard Shore som dirigent.
Mars Tolkien: Min vän Ronald och hans världar ges ut (framflyttat från oktober).
1 maj Of Words and Worlds: The Imagination and Subcreation of J. R. R. Tolkien utkommer.

5–8 juni
Tolkiensällskapet Forodrim stora 36-årsjubileum i Älvkarleby.

14 augusti
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
2009 Preliminärt startår för inspelningen av Hobbiten-filmerna.
2010 Preliminärt premiärår för den första Hobbiten-filmen.
2011 Preliminärt premiärår för den andra Hobbiten-filmen.
Januari 2008

2008-01-21
Skådespelarna om Hobbiten-filmerna
Flera av de skådespelare som medverkade i Härskarringen har den senaste tiden uttalat sig angående filmatiseringen av Hobbiten. Den första i raden är Christopher Lee, som i en intervju med Miami Herald säger att han hoppas att Peter Jackson ska hitta en roll för Saruman i filmerna.
   – Jag vet inte om det kommer att bli så, men jag skulle definitivt vara intresserad av att göra det, säger Lee.

Karl Urban, som spelade Éomer i Härskarringen, säger till TVGuide.com att han tycker att det är fantastiskt att Peter Jackson och New Line Cinema kunde komma överens och att Jackson ännu en gång kommer att filmatisera Midgård.
   – Jackson gjorde ett så överväldigande fantastiskt jobb med Härskarringen, så det är svårt att tänka sig någon annan göra sitt avtryck på det, menar Karl Urban.

Även Elijah Wood har uttalat sig, i en intervju med MTV. Wood bekräftar att den andra planerade filmen kommer att vara en länk mellan Hobbiten och Härskarringen, vilket han har fått reda på från Peter Jackson själv. Om sin egen eventuella medverkan, säger han att han skulle vara mer än villig att ställa upp om det finns en roll för honom.
   – Jag kan inte tänka mig att de [Peter Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens] skulle skriva sida efter sida med information om min karaktär, men om Frodo dyker upp skulle det faktiskt vara det perfekta sättet att vara med eftersom det kan vara tillräckligt lite för att jag ska kunna gå tillbaka och ha en slags trevlig återförening med minnena jag har av erfarenheten, säger Wood.

Det är inte bara möjligheten att komma tillbaka med Peter Jackson till Midgård som gör Elijah Wood upprymd. Han är även entusiastisk såsom fan.
   – Jag tror att det är viktigt att samma personer som jobbade med de tidigare filmerna även jobbar med Hobbiten och jag tror att det är viktigt att Ian McKellen spelar Gandalf, så att det blir en synergi mellan filmerna. Jag tror att folk vill att det ska vara samma värld. Nu är vi i alla fall garanterade att det blir gjort genom samma lins, vilket är mycket bra.

Källor: MiamiHerald.com, TV Guide och MTV Movies Blog

Filip
Bild: Frodo (Elijah Wood) i Sagan om konungens återkomst © Pierre Vinet/New Line Productions 2003

Kommentera (1)


2008-01-21
Sindarinkurs i Stockholm
Alvlajvgruppen Mellonath Galadhion håller kurser i sindarin, gråalviska, varje onsdagkväll från och med den 16 januari och tio veckor framåt. De säger sig främst vara inriktade på lajvanvändande, men kan säkert vara av intresse även för Tolkienister med språkintresse. Alvspråkskännaren Thorsten Renks material är det som gruppen kommer att använda sig av under kursen. Det kostar ingenting att delta, men man får gärna bli stödmedlem i föreningen.

Kursen hålls på Sverok Stockholms kansli, på adressen Bolidenvägen 16 B, vid Globen. Varje kurstillfälle börjar 18.30. Detta sammanfaller också med Sveroks onsdagsmiddagar, vilket innebär att alla som kan tänka sig att hjälpa till med lite matlagning eller städning på kansliet även får gratis mat. Drop in är välkommet från klockan 17 och framåt.

Tack till användaren Tauriel på forumet som tipsade.

Ylva Styffe
Bild: Wargen

Kommentera (0)

2008-01-21
Svårt bli statist i Hobbiten
För de som drömmer om att bli statister i Hobbiten-filmerna verkar det tyvärr som att chansen är mycket liten. I sin blogg The Frodo Franchise beskriver filmvetaren Kristin Thompson svårigheterna med att få jobb inom produktionen av filmen.

Det största hindret för medverkan är det nyzeeländska arbetstillståndet. Lagen säger att utländsk arbetskraft bara får användas om det inte finns möjlighet att finna någon inhemsk ersättare, vilket medförde att den stora majoriteten av dem som jobbade med filmatiseringen av Härskarringen utgjordes av nyzeeländare. Vissa expertjobb bakom kulisserna, mestadels med ljudteknik, smink och datoranimation, utfördes av utländsk expertis, medan det till enklare arbetsuppgifter i stil med chaufför eller dörrvakt kunde tillsättas folk från lokalbefolkningen. Exempelvis kräver Weta Digital tre års erfarenhet inom film för att de ska kunna anställa någon utan nyzeeländskt medborgarskap.

Enligt Kristin Thompson är följande vad som troligen kommer ske när rollerna som statister kommer att tillsättas i samband med att produktionen av filmen startar: På grund av olika juridiska anledningar bildas alltid ett separat produktionsbolag för varje stor film som ska spelas in. Detta bolag kommer tillsammans med exempelvis New Line Cinema, Weta och diverse lokala företag vara arbetsgivare för de flesta av dem som kommer att jobba med produktionen. Det nya produktionsbolaget kommer att anställa en eller flera rolltillsättare, som tillsammans med sin personal sköter tillsättningen. Rolltillsättarna står även för rekryteringen av statister, vilka nästan uteslutande kommer att väljas bland lokalbefolkningen. Undantagen är främst personer som ofta besöker inspelningsplatsen, som exempelvis JRR Tolkiens ättling Royd Tolkien under inspelningen av Härskarringen-filmerna.

Källa: The Frodo Franchise

Filip


Kommentera (0)

2008-01-13
Sam Raimi regisserar Hobbiten?

Bild: Franz Ung
Efter flera år av bittra strider har Peter Jackson och filmbolaget New Line Cinema försonats. Nu ryktas det dock att Jackson bara kommer att producera de två nya Tolkienfilmerna – och lämnar över regin till Sam Raimi, känd bland annat för regisserandet av Spindelmannen-filmerna.

Peter Jackson ville filma Hobbiten redan för flera år sedan, men en strid med filmbolaget New Line kom emellan. Enligt Jackson handlade det om runt sju miljoner kronor som de var skyldiga i diverse intäkter. Det blev början på ett offentligt ordkrig med New Line-chefen Robert Shaye, där denne svartlistade Jackson med orden:
  
– Peter Jackson kommer aldrig att göra en film för New Line så länge jag arbetar här. Jag vill inte ha med honom att göra.

Men nu tycks de ha slutit fred, och i dag säger Shaye:
   – Ingen tycker om att bråka. Ingen av oss var glad över en dispyt som förstörde ett fruktsamt samarbete.

Peter Jacksons egna tongångar är likaledes fromma:
  
– Jag är lättad och glad över att vi har lyckats lägga våra meningsskiljaktigheter bakom oss så att vi kan påbörja ett nytt kapitel med New Line.

Man hoppas kunna påbörja filmandet av Hobbiten under 2009. Som tidigare sagts kommer det att bli två långfilmer som ska filmas parallellt, med premiär 2010 och 2011. Budgeten ligger på 150 miljoner dollar per film, så man bör kunna räkna med något riktigt storslaget, i samma stil som ringenfilmerna.

Men Peter Jackson ser alltså inte ut att ta hand om regin, och inte henner verkar han ta sig an manusskrivandet. Inte för att han inte vill, utan för att han helt enkelt inte har tid. Han står redan inför två massiva projekt: The Lovely Bones som just nu är under produktion och en kommande Tintin-långfilm.

Jackson påstårs inte ha en realistisk möjlighet att ta sig an Hobbiten som regissör förrän 2015 och vill inte låta fansen vänta så länge. Han nöjer sig nu med att vara exekutiv producent. Redan nu under januari ska han sätta sig ned för att diskutera manusförfattare och regissör. Men allting lutar åt att det blir Sam Raimi som tar över spiran. Denne har sagt sig vara intresserad av att göra Hobbiten länge, men har ofta påpekat att det hela i så fall bör ske med Peter Jacksons goda vilja.

Läs mer på Tolkiens Arda om de nya filmerna här.

Källa: www.sf.se

Ylva Styffe

Kommentera (3)


UppNyhetsarkivet:
December 2007
November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juni 2007

Maj 2007

April 2007

Mars 2007

Februari 2007

Januari 2007

December 2006

November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
henke.blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Timea Jacobsson
Reporter
timjac@telia.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA