ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

8 april Tolkien: Min vän Ronald och hans världar ges ut (framflyttat från oktober).
1 maj Of Words and Worlds: The Imagination and Subcreation of J. R. R. Tolkien utkommer.
31 maj Tolkien Studies 5 utkommer.
5–8 juni
Tolkiensällskapet Forodrims stora 36-årsjubileum i Älvkarleby.
Juni Tolkien on Fairy-stories ges ut, med tidigare opublicerat stoff av Tolkien (framflyttat från oktober).
14 augusti
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
1 september Tales from the Perilous Realm: Roverandom and Other Classic Faery Stories ges ut.
2009 Preliminärt startår för inspelningen av Hobbiten-filmerna.
2010 Preliminärt premiärår för den första Hobbiten-filmen.
2011 Preliminärt premiärår för den andra Hobbiten-filmen.
April 2008

2008-04-29
Guillermo del Toro har skrivit på för att regissera Hobbiten!
Ryktena har pågått en längre tid, men nu är det klart – Guillermo del Toro blir regissören för de två kommande Hobbiten-filmerna. Den officiella filmbloggen skriver:


Bild: Taurrohir
"Guillermo del Toro kommer flytta till Nya Zeeland och bo där under de kommande fyra åren för att arbeta med Peter Jackson och hans Wingnut- och WETA-produktionsteam. Han kommer att styra de två filmerna så att de hakar i varandra genom att berätta historien Hobbiten och fortsättningen som kommer att beröra den 60 år långa perioden mellan Hobbiten och Ringens brödraskap, som är den första boken i trilogin Ringarnas herre.

New Line övervakar utvecklingen och kommer att hantera produktionen. Hobbiten och den historien som följer är samproducerad och samfinansierad av New Line Cinema och MGM tillsammans med Warner, där Warner Brothers distribuerar inhemskt och MGM internationellt. Peter Jackson och Fran Walsh är exekutiva producenter för filmerna."

Variety skriver:

"Studiorna har inte gett något startdatum på produktionen och har ännu inget manus. Fast inget filmavtal skrivits på förväntas det att Härskarringens manusteam Jackson, Walsh och Philippa Boyens kommer samarbeta med del Toro.

Eftersom del Toro ger projektet fyra år så är det sannolikt att bolagen siktar på att börja filma nästa år och släppa filmerna i slutet av 2011 och 2012."

Nya Zeeland kommer alltså återigen att få gestalta Midgård.

Källa: www.thehobbitblog.com samt www.variety.com

Tack till användaren Turambar på forumet för tipset.

Uppdatering:
I en intervjuTheOneRing.net berättar Guillermo del Toro bland annat att Ian McKellen och Andy Serkis i det närmaste är klara för rollerna som Gandalf och Gollum, som de också spelade i Peter Jacksons Härskarringen-trilogi, samt att konceptutformarna Alan Lee och John Howe likaledes är inkopplade i arbetet med de nya filmerna.

Ylva Styffe

Kommentera (4)


2008-04-29
New Line Cinema uppköpt av Time Warner
New Line Cinema, som stod för Peter Jacksons Härskarringen-filmer, har köpts upp av Time Warner. New Line-grundaren Robert Shaye och partnern Michel Lynne är avskedade och det väntas en hel del uppsägningar bland de anställda.

Detta medför att en hel del filmer som New Line har planerat hänger i luften. Men filmer som Hobbiten, Final Destination 4 och Friday the 13th Remake kommer att fortsätta sin produktion – till alla tolkienisters stora lättnad.

Den avskedade Shaye befann sig i januari 2007 i djup konflikt med Peter Jackson efter en stämning i anslutning till Härskarringen-filmerna:
   – Peter Jackson kommer aldrig att göra någon film med New Line Cinema så länge jag är anställt på företaget, dundrade Shaye då.

Källa: www.ew.com


Tack till användaren "Lord Voldemort" på forumet för tipset.

Ylva Styffe


Kommentera (2)


2008-04-29
Hobbiten nu som ljudbok
Nu finns Hobbiten i översättning av Erik Andersson och John Swedenmark även som ljudbok. Uppläsare är, precis som för Ringarnas herre, Jan Waldekranz
. Ljudboken finns i de flesta välsorterade bokhandlar och kostar drygt 200 kronor. Den hugade kan provlyssna på ett utdrag här.

Tack till användaren Tenderfoot på forumet för tipset.


Ylva Styffe


Kommentera (1)


2008-04-16
Mycket nytt till bokhyllan
Utgivningen av böcker om Tolkien på engelska är fortsatt intensiv. Den som vill hänga med måste vara beredd på att det går undan. Nya hyllplan i Tolkienbiblioteket kan fyllas upp nära nog årligen. Här är nyheter som har dykt upp under de senaste månaderna.

Schweiziska Walking Tree Publishers är den kanske flitigaste aktören inom Tolkienutgivningen. En av titlarna som förlaget – känt för seriositet och kvalitet – stått för den senaste tiden är Tolkien's Shorter Works. Denna antologi samlar studier av Tolkiens kortare litterära alster Gillis Bonde från Ham, Sagan om smeden och stjärnan, Roverandom (ej översatt till svenska) och hans poesi. Dessa verk har inte ägnats lika stor uppmärksamhet av litteraturkritiken som författarens längre böcker om Arda.

En annan titel som nyligen getts ut av Walking Tree Publishers är svenska Martin Simonsons The Lord of the Rings and the Western Narrative Tradition. I denna litteraturvetenskapliga bok försöker Simonson beskriva hur Tolkiens opus påverkades av befintliga genrer och jämför hans alster med andra litterära verk.

Ännu en ny titel från Walking Tree Publishers är How We Became Middle-earth. Denna omfattande bok på 460 sidor är en kulturvetenskaplig antologi. Efter Peter Jacksons filmer ökade intresset för tolkieniana dramatiskt, och i denna bok får skeendet en tillsyn såsom kulturellt fenomen. Texterna i boken kretsar kring den centrala frågeställningen: Hur blev vi Midgård?

Walking Tree Publishers har dessutom nyligen gett ut en fjärde volym: Myth and Magic: Art According to the Inklings. Även detta är en antologi, och här riktar författarna in sig på idéströmningarna inom The Inklings, Tolkiens litterära vänkrets. De centrala ämnena är – här liksom hos The Inklings – myter, magi, konst och litterär kreativitet. Bland dem som bidragit med texter märks kända namn som Tom Shippey och Verlyn Flieger, samt svenska Martin Simonson.

The Lord of the Rings – The Ultimate Critical Review är en dubbel-dvd med en tillhörande bok. Utgåvan är en reviderad version av en äldre titel. Dvd:erna innehåller huvudsakligen en film med en utförlig analys av The Lord of the Rings, och bokens innehåll följer samma tema. Utgåvan innehåller målningar av bröderna Hildebrandt och kommentarer av bland andra Tolkienexperten Patrick Curry.

I december släpptes boken Nansen and Tolkien. Här hävdar författaren John Browne Simon att han har ett stort genombrott för Tolkienforskningen. Dennes tes är nämligen att den norska polarforskaren Fridtjof Nansens (1861–1930) bok The First Crossing of Greenland var den enskilt största influensen till JRR Tolkiens verk. Den teorin är han tämligen ensam om. Browne Simon hävdar att han kan knyta sju av Tolkiens mer framträdande gestalter till motparter i Nansens bok. Likheterna han ser mellan de två verken är så slående att han alltså har bestämt sig för att skriva en bok om saken. Mer om hur Nansen har påverkat Tolkien och andra skriver Browne Simon på sin vävplats.


Källa: The Tolkien Library

Gustav Dahlander

Kommentera (2)


2008-04-01
Howard Shore klar för Hobbiten
Kompositören Howard Shore gjorde succé med den Oscarsbelönade musiken till Härskarringen-filmerna. Nu avlöjar han att han är klar för de kommande två Hobbiten-filmerna.


Howard Shore med en av de Oscarsstattyetter som han tilldelades för arbetet med Härskarringen-filmerna.
Ian McKellens nyliga bekräftande av sin avsikt och önskan att återvända som Gandalf till de kommande filmerna vinkar om att flera detaljer runt de kommande Hobbiten-filmerna verkar falla på plats. Nu går Howard Shore ut med uppgifter om sin inblandning i filmprojektet.

På världspremiären av The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – Score Performed Live to the Epic Motion Picture i Luzern i Schweiz var Howard Shore på plats och svarade på frågor från publiken. Vid en fråga om Hobbiten förklarade kompositören att han är inblandad i projektet. Efter föreställningen ska Shore i ett privat samtal ha bekräftat att det är han som kommer att göra filmmusiken till Hobbiten-filmerna. Enligt uppgift har Howard Shore jobbat med idéer för Hobbiten sedan han arbetade på Sagan om de två tornen.

Det här blir första gången Shore samarbetar med den tilltänkta regissören Guillermo del Toro.

Källa: TheOneRing.net och aintitcool.com


Tack till användaren Tenderfoot på forumet för tipset.

Ylva Styffe

Kommentera (3)


Upp

Nyhetsarkivet:
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
Maj 2005
April 2005
Mars 2005
Februari 2005
Januari 2005
December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
henke.blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA